Werken jouw ogen samen, of volgen ze ieder hun eigen pad? Het linker en de rechteroog horen in harmonie samen te werken. Maar bij de meeste mensen is dat niet zo en zijn de ogen verschillend. In mijn brillenglazen kreeg mijn rechteroog altijd een half punt meer dan mijn linkeroog. Het oog dat het beste ziet wordt ook wel het dominante oog genoemd. Bij sommige mensen is het verschil zo groot dat ze een lui oog hebben. Dat klinkt niet zo aardig naar dat oog toe. Alsof hij een beetje zit te niksnutten terwijl er juist op dat oog de meeste spanning zit. Als je hier meer over wilt weten, klik dan hier. Wat ook veel voorkomt zijn twee verschillende ogen, een oog dat goed in de verte ziet en een oog dat goed dichtbij ziet.
Twee verschillende ogen, dat lijkt handig!
Dat lijkt heel handig, twee verschillende ogen, want dan kun je met de één goed in de verte zien en met de andere goed dichtbij. Maar het betekent dat de ogen niet goed samen werken en daarmee de hersenen ook niet. Voor mijzelf dacht ik altijd dat ik bijziende ogen had. Totdat ik een cursus deed bij Peter Grunwald. Hij deed iets magisch met zijn handen terwijl ik dichtbij en ver weg moest kijken. Terwijl ik en mijn ogen 30 jaar overtuigd zijn geweest dat ze beiden bijziend waren, diagnosticeerde hij mij binnen vijf minuten als een gemengd type. Mijn rechteroog had de neiging van verziendheid en mijn linkerkant van bijziendheid …
Ogen passen zich razendsnel aan
Je hoeft je dus niet altijd bewust te zijn van de verschillende ogen. Volgens Peter wist de opticien bij mijn eerste meting geen raad met die twee verschillende ogen en heeft hij er voor beide ogen min van gemaakt. Omdat je ogen zich heel snel aanpassen aan de glazen van de bril, worden ze dus vanzelf allebei bijziend. Of dit werkelijk zo gegaan is, ik weet het niet. Ik had toen ik tien was moeite met ver weg, maar niet met dichtbij. Maar ik herkende mij wel sterk in de persoonsbeschrijving van het gemengde type.
Een verwarrende appel
Want wat gebeurt er volgens Peter bij twee verschillende ogen? Stel ze kijken beide naar een appel. Een bijziend oog ziet de appel goed dichtbij en maakt hem iets kleiner dan de werkelijkheid is. Het verziende oog kijkt dan even niet mee, dat wordt dan even uitgeschakeld. Een verziend oog ziet de appel scherp in de boom ver weg hangen en maakt hem iets groter dan hij in werkelijkheid is. Het bijziende oog kijkt dan even niet mee. In dit geval is de appel niet dichtbij èn niet ver weg, maar ergens in het midden, dan kijken beiden ogen naar de appel en dan ontvangen de hersenen een gemengd beeld. Namelijk het beeld van een kleinere en grotere appel. Op dat moment ontstaat er in de hersenen verwarring.
Twijfelen
Een kenmerk van iemand met gemengd zicht is daardoor twijfelzucht. Vroeger twijfelde ik heel veel, ik zag overal de voor en nadelen van en kon niet makkelijk tot een beslissing komen. Ik heb dat nog wel, maar gelukkig niet zo sterk als vroeger. Ik ken wel mensen die het zo sterk hebben dat ze heel lang bezig zijn met boodschappen, bij iedere aankoop twijfelend op ze nu rijst of pasta zullen eten en welke rijst dat dan zal worden. Zoveel keuzes, zoveel twijfel. Als ik een twijfelaar tegenkom, vraag ik altijd hoe het zit met het zien. En meestal klopt het. Niet altijd, maar dan dragen ze bijvoorbeeld al jaren een bril voor ver weg, net als ik en hebben de ogen zich aan het glas aangepast.
Twee verschillende ogen laseren
Omdat het zo handig lijkt, wordt bij laseroperaties soms al expres het ene oog plus en het andere oog als min gecorrigeerd. En ik hoor het ook wel van mensen dat er bij de lenzen rekening mee wordt gehouden. Dan krijgen ze voor 1 oog een veel zwakkere lens, zodat ze dat oog kunnen gebruiken voor het lezen. Maar hiermee geef je dus heel verkeerde signalen door aan de hersenen, en verminder je nog minder de samenwerking tussen de ogen.
Licht voelen, licht zien!
“When you combinate left and right you get light.” Deze prachtige zin hoorde ik eens van een yoga leraar. Vanwege buitenlands bezoek gaf hij de les in het Engels. Op een gegeven moment struikelde hij over zijn woorden en daarna vloeide deze zin eruit. Een mooi voorbeeld van creativiteit vanuit chaos. Hij zinspeelde op de ervaring dat je je licht voelt, maar ik associeerde het ook meteen met de ervaring van licht zien. Als links en rechts samenwerken, als de twee hersenhelften samenwerken, dan zit je niet meer in het denken, maar in de ervaring, voel je je licht en zie je helder.
Oefening om je ogen samen te laten werken
Ogen die goed zien die kunnen beiden dichtbij en ver weg kijken. Ze horen samen te werken en elkaar af te wisselen in dominantie. Dit doen ze door hierin steeds iedere 3/4 seconden te wisselen. Je kunt dit heel makkelijk zelf oefenen, door eerst je linkeroog de opdracht te geven dominant te zijn en vervolgens de rechter. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling. Je zegt dan tegen je zelf: Links en telt dan tot drie en daarna zeg je: Rechts en telt tot drie. En zo doe je dit een aantal keren. Ikzelf merk altijd direct dat de ogen elkaar afwisseling, er is meer beweging in mijn zien en het ontspant direct mijn ogen.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Heb jij verschillende ogen? Kon je ervaren bij de oefening dat je ogen elkaar afwisselden? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.
Anita Willemse
op 25 Sep 2016Joke
op 25 Jun 2019Karin
op 27 Sep 2016Tamara
op 18 Dec 2015Gerdien
op 14 Jan 2015Karin Hogenboom
op 14 Jan 2015Han ten Veldhuis
op 13 Jan 2015Peter van Rijn
op 13 Jan 2015Peter van Rijn
op 13 Jan 2015Karin Hogenboom
op 13 Jan 2015marian de munck
op 12 Jan 2015