Dr. Bates, een oogarts en oogchirurg uit de vorige eeuw, heeft een goede, simpele methode ontwikkeld om goed te leren zien. Hij merkte al snel dat de brillen die hij zijn patiënten voor schreef niet hielpen om beter te gaan zien. Sterker nog, als hij deze mensen een jaar later weer zag, waren de ogen niet vooruit, maar achteruit gegaan. Hoe kun je je zicht wel verbeteren? Hier volgen zeven tips om je zicht te verbeteren, ontwikkeld door dr. Bates.
Ontspannen van de ogen
Dr. Bates ontdekte dat ogen slecht gaan zien doordat de oogspieren gespannen zijn. Volgens hem is de sleutel tot goed zicht, het ontspannen van de ogen. Een makkelijke, effectieve manier om de ogen te ontspannen is palmeren: met je handen de ogen afsluiten voor het licht. Als het donker is en er niets te zien is voor de ogen, dan zien de oogzenuwen als ze in rust zijn, perfect zwart. Meestal zie je toch wel kleuren als je je ogen afsluit voor het licht, omdat ze niet ontspannen zijn. Door de duisternis te creëren met je handen en het sluiten van je ogen, geef je ontspanning aan de ogen. Klik hier voor meer informatie over hulp bij het ontspannen van de ogen.
Het bewegen van de ogen
Dr. Bates ontdekte dat als ogen een seconde stilstaan er al spanning ontstaat in de oogspieren. Staren en turen geeft dus spanning en de ogen gaan er slechter van zien. Wij staren en turen met zijn allen vele uren achter de computer. Het is dus belangrijk voor de ogen om te bewegen. Niet zozeer het los bewegen van de ogen. Lichamelijke beweging zorgt ervoor dat de ogen als vanzelf gaan bewegen. Ook het zien van beweging laat de ogen al bewegen. Dus wandelen, voetballen, fietsen zijn goede oefeningen voor de ogen. Maar ook het kijken naar bijvoorbeeld spelende kinderen in een park.
Verspringen van de ogen
Ogen die op een natuurlijke manier kijken, verspringen continu. Ze staan nooit stil. Het is een samenspel van de gedachte/aandacht, het bewegen van de ogen, het bewegen van de nek, het bewegen van het lichaam. Kleine kinderen bewegen vaak nog op een natuurlijke manier. Als je een bal gooit naar een kind, dan zal het direct naar de bal toegaan, de bal volgen, niet alleen met de ogen, maar met het hele lichaam. Volwassenen schrikken vaak van de bal, en zeggen sorry als ze hem niet vangen.
Geheugen
Dr. Bates ontdekte dat geheugen oefeningen zijn patiënten hielpen goed te gaan zien. Een voorbeeld is het verhaal van een mevrouw in zijn praktijk. Een collega-oogchirurg kwam langs en herkende de mevrouw. Zij stond bij hem op de wachtlijst om geopereerd te worden aan ernstige staar. Bates vroeg hem de ogen van de vrouw te bekijken door zijn retinoscoop (een apparaat om ogen te onderzoeken). Dat deed hij en constateerde ernstig staar. Bates vroeg de vrouw of ze van bloemen hield en wat haar lievelingsbloem was. De vrouw gaf hier antwoord op en de collega-arts constateerde tot zijn verbazing dat de staar was verdwenen.
Verbeelding
Bates werkte ook veel met simpele verbeeldingsoefeningen. Hij deed veel oefeningen met de letterkaart. Hij liet mensen naar een letter op de kaart te kijken, die ze niet goed konden zien, bijvoorbeeld de letter C. Daarna vroeg hij de ogen te sluiten en zich voor te stellen dat deze letter zwarter is dan ze net zagen en de achtergrond witter. Vaak met als resultaat dat als mensen dan weer naar de letter kijken ze hem ook echt als zwarter zien.
Kleine lettertjes lezen
Het lezen van kleine lettertjes is alleen mogelijk als de ogen ontspannen zijn, ontdekte dr. Bates. De ogen moeten namelijk wel verspringen om de letters te kunnen lezen. Grote letters neigen eerder tot staren, omdat je ze in één oogopslag kunt zien. Met regelmaat lezen van kleine lettertjes is dus een goede oefening voor de ogen.
Zonlicht
Zoals duisternis de ogen ontspant, telt dit ook voor het zonlicht. Hoe meer we ons afsluiten voor zonlicht, hoe gevoeliger we worden voor het zonlicht. Zonlicht is een belangrijke voedingsbron voor de ogen. Ogen zijn lichtorganen en 75% van het licht dat door de ogen naar binnen stroomt, gaat via de hypothalamus naar belangrijke organen in je lichaam en dus ook naar je hersenen. De overige 25% gebruiken ze voor het zien en de ogen zelf.
Wil je jouw zicht ook verbeteren? Kom dan naar een cursus of workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen. Klik hier voor meer informatie.
Ik heb 53 jaar een bril gedragen.
Van jou zou ik graag willen weten wat jouw drie tips zijn om beter te gaan zien. Als je jouw ervaringen hieronder deelt, ontvang je van mij gratis het e-book: Waarnemen met Nieuwe Ogen van Lies Kruiniger, die nooit had bedacht dat hij zonder bril door het leven zou kunnen: “Karin, ik stelde een vraag aan jou ter onderbouwing van mijn vooruitgang: Ik wilde een bevestiging van jou of ik beter kan zien. Haha. Iemand die het kanaal overzwemt en in Engeland op het strand vraagt: “Kan ik zwemmen?” Het is zo nieuw en ik begrijp het niet. Al mijn vezels jubelen en ik denk, droom ik nou? Ik heb 53 jaar een bril gedragen. Nou, dan kan ik toch niet zo maar …”
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Vond je dit artikel waardevol, druk dan op een van onderstaande knoppen om het artikel te delen via Facebook, twitter, LinkedIn of Google plus. Zodat meer mensen op de hoogte raken dat ze hun zicht kunnen verbeteren.
ken
op 19 Oct 2018Paul
op 09 Apr 2018stefania
op 14 Sep 2016Eva
op 14 Sep 2016Annemarie
op 16 Jun 2014Karin Hogenboom
op 16 Jun 2014Annemarie
op 17 Jun 2014Karin Hogenboom
op 17 Jun 2014irene
op 20 Jul 2014lucas v
op 17 May 2014Karin Hogenboom
op 24 May 2014Nikki
op 05 May 2014Karin Hogenboom
op 05 May 2014Els D'hollander
op 23 Apr 2014Karin Hogenboom
op 23 Apr 2014els
op 26 Apr 2014Karin Hogenboom
op 26 Apr 2014Naamloosjeuh
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014Ineke
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014sara
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014Ans
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014Irene
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014Irene
op 22 Apr 2014Karin Hogenboom
op 22 Apr 2014