Goed zorgen voor je ogen betekent ook goed eten voor je ogen. Maar wat is precies gezond? Je hoort tegenwoordig zoveel verschillende voedingstips dat het je wel eens gaat duizelen:
- “Van vet eten word je dik en het is slecht voor hart en bloedvaten.”
- “Vlees eten is slecht voor je.”
- “Eet zoveel mogelijk plantaardig.”
- “Eet margarine.”
- “Melk is voor kalfjes.”
- “Volkoren brood en muesli zijn gezond.”
- “Eet maximaal 2 eieren per week.”
- Enzovoort, enzovoort.
We worden gebombardeerd met allerlei voedingstips die elkaar tegenspreken. Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. En denk je wellicht: “Nou ja, alles met mate, dan doe ik het vast wel goed.”
Voeding is iets van deskundigen geworden
We weten het zelf niet meer, wat gezond voor ons is, en daardoor zijn we afhankelijk geworden van wat anderen hierover tegen ons zeggen. En dat kan nogal verwarrend zijn, want de meningen verschillen gigantisch. Wat klopt er nou wel en wat niet? Hoe meer je je in het onderwerp voeding verdiept – en dat heb ik de afgelopen vijf jaar uitgebreid gedaan – hoe meer onzin je tegenkomt in voedingsland. Vaak zijn het beweringen die gedaan worden door de voedingsindustrie zelf. Allemaal bedrijven die graag hun producten willen verkopen.
Hoe gezond is muesli?
Neem bijvoorbeeld muesli. Jarenlang heb ik dat veelvuldig gegeten. Ik kan me nog herinneren dat muesli opeens op de markt kwam. Toen ik kind was bestond het nog niet, maar in de tijd dat ik op mijzelf ging wonen kon je opeens overal muesli kopen. Het werd aangeprezen als een heel gezond product, met mooie plaatjes van de Zwitserse buitenlucht op de verpakking. Dit wekte de suggestie dat ze allemaal muesli aten daar in de Alpen. En ik geloofde dat en ging ervoor, want ik at graag gezond.
Natuurvolkeren
In de vorige eeuw was er een tandarts, dr. Weston Price, die wilde weten waarom de leden van natuurvolkeren zulke mooie en perfect gezonde gebitten hadden, dit in tegenstelling tot de gemiddelde westerse klant die hij in zijn tandartsstoel zag. Hij ging op reis om 14 natuurvolkeren te bezoeken, steeds in een ander deel van de wereld. Hij wilde erachter komen wat nu precies een gezond dieet is door naar de gebitten van deze mensen te kijken. Zo kwam hij ook in de Zwitserse Alpen terecht, waar toentertijd nog mensen geïsoleerd van de westerse samenleving woonden en dus nog oorspronkelijk voedsel aten. Daar zat zeker geen muesli bij.
Is muesli wel zo gezond?
Is muesli wel zo gezond? In de volle granen die je binnenkrijgt, zit heel veel fytinezuur. Dit is een stofje waarmee de plant zichzelf beschermt, een verdedigingsstofje dat dient om af te schrikken en niet opgegeten te worden. Dit stofje is schadelijk voor ons. Het berooft je lichaam van belangrijke mineralen, onder andere omdat de vertering ervan nogal wat moeite kost. In de Zwitserse Alpen aten ze vroeger wel granen, ze maakten namelijk brood van roggemeel. Maar dit meel werd eerst gezeefd en lang gefermenteerd voordat er brood van werd gebakken. De volle granen werden niet gegeten.
En hoe zit het met zilvervliesrijst?
Onzin over voeding wordt niet alleen verspreid via de voedingsindustrie. Ik weet ook nog goed dat er vanuit de alternatieve hoek gezegd werd dat je geen witte rijst, maar zilvervliesrijst moest eten. Daar zouden veel meer voedingsstoffen in zitten. Volgens deze verhalen aten de mensen in Azië helemaal geen witte rijst en zouden ze ons westerlingen uitlachen omdat wij dat wel deden. Dit stond in een vegetarisch kookboek dat ik als puber las. Jaren later kwam ik in Azië en viel het me op dat ik nergens zilvervliesrijst zag. De mensen aten alleen maar witte rijst.
Toch bleef ik het zelf nog jaren eten, zilvervliesrijst. Totdat ik leerde dat het fytinezuur bevat. Dit zit niet in witte rijst. Sindsdien eten wij alleen nog maar witte rijst, vele malen lekkerder. Zeker als je er een grote klont boter en/of kokosolie doorroert. Mjammie.
Oerwijsheid
Het werk dat Weston Price heeft gedaan, biedt heldere inzichten met betrekking tot voeding en wat we nodig hebben om gezond te zijn. Natuurvolkeren wisten wat gezonde voeding was, die hadden geen deskundigen nodig. Na de dood van Weston Price is er een stichting opgericht die verder is gegaan met zijn werk. Afgelopen november was er een grote conferentie in Amerika waar Tanja Stevens, de voedingsdeskundige met wie ik samenwerk, naartoe is gegaan. Zij heeft er een waardevol e-book over geschreven.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Christine
op 21 Jul 2021Margriet Bierens
op 14 Feb 2018Karin
op 14 Feb 2018Marianne
op 13 Feb 2018Marianne
op 13 Feb 2018Carla
op 13 Feb 2018Karin
op 13 Feb 2018Yvonne
op 13 Feb 2018Viviane
op 13 Feb 2018Karin
op 13 Feb 2018Ans
op 13 Feb 2018Karin
op 13 Feb 2018