Terugblik op de Weston Price Dag
06 februari 2014 

Terugblik op de Weston Price Dag

Sally Fallon MorellWat een mooie dag was het, de Weston Price dag op zaterdag 1 februari in Driebergen. Inspirerende lezingen, een hele bijzondere film en een heerlijke lunch. De nuttigste informatie kwam wat mij betreft van Sally Fallon Morell. Zij is voorzitter van de internationale Weston A. Price Foundation. Het meeste indruk maakte de film “Dansen met gehoornde dames” over kaasboerderij Remeker.

De lezing van Sally

Het verhaal van Sally Fallon Morell was niet geheel nieuw. Ze vertelde veel over Weston Price en zijn bevindingen, gecombineerd met mooie foto’s uit zijn boek. Ze combineerde deze informatie met aanvullende wetenschappelijke informatie. Het land van de kaas noemde ze Nederland, haar favoriete voedsel. Tenminste, de kaas die gemaakt is van rauwe melk. En Nederland heeft veel lekkere rauwe melkse kaas.

Rauwe melk

Ze hield een uitgebreid pleidooi voor rauwe melk. Rauwe melk wordt ook wel wit bloed genoemd, het heeft dezelfde ingrediënten als bloed, op de rode bloedcellen na. In tegenstelling tot bewerkte melk uit de supermarkt is rauwe melk heel makkelijk te verteren, het verteert zichzelf. Rauwe melk vernietigt de eventuele ziektekiemen die in de melk zit. Het stimuleert het immuunsysteem en bouwt een gezonde darmwand.

Rauwe melk vergelijkbaar met moedermelk

melk

Ik werd zelf afgelopen week twee maal uitgedaagd over de zuivel die ik eet. Iemand zei omdat ik blauwe ogen had, lactose niet goed kan verteren. Iemand anders adviseerde voor mijn dochter die ziek was, eens een maand geen zuivel te gebruiken. Het probleem met zuivel is dat het allemaal over één kam geschoren wordt. Ik merk dat de achtergrondinformatie van Sally me juist weer extra motiveert om echt twee keer per week naar de melkboer te fietsen. Zeker na haar schema waarin staat uitgewerkt welke voedingsstoffen er in rauwe melk, moedermelk, gepasteuriseerde melk en fabrieks-babymelk zit. Het komt er op neer dat de voedingsstoffen tussen rauwe melk en moedermelk hetzelfde is. Dat praktisch al deze stoffen in gepasteuriseerde melk en de babypoedermelk niet meer actief zijn. Mijn conclusie hieruit is dat je als je problemen hebt met de borstvoeding, je beter bij de boer rauwe melk halen voor je baby dan die blikken poeder uit de supermarkt. Helemaal gaat dit niet op, maar de Weston Price Foundation heeft een baby formula van rauwe melk ontwikkeld die je in dat geval aan de baby kunt geven. Klik hier voor meer informatie. Uiteraard is moedermelk het allerbest.

Hoe komen natuurvolkeren aan hun mooie gebitten?

Rechte tanden zijn al jaren een indicatie van goede gezondheid. Weston Price was een tandarts en kaakchirurg en zag bijna alleen maar scheve tanden in zijn praktijk. In tijdschriften als de National Geographic zag hij foto’s van natuurvolkeren met prachtige gebitten. Dit bracht hem er naar toe om naar deze natuurvolkeren toe te gaan om te observeren wat hun zo gezond maakte. Hij wilde weten wat een gezond dieet is door te kijken naar hun tanden. Veertien volkeren heeft hij bezocht, over de hele wereld. En ze aten allemaal anders, maar hadden allemaal geen tot nauwelijks gaatjes in de tanden en prachtige tandbogen. Sally benoemt de elf principes die uit Weston Price onderzoek naar voren zijn gekomen. Je kunt ze nalezen door op deze link te klikken. Wat de volkeren met elkaar gemeen hebben is dat ze vier keer zoveel water oplosbare vitamines binnen kregen en tien keer zoveel vetoplosbare vitamines uit dierlijke producten, dan de gemiddelde Amerikaan uit zijn tijd.

Als je rechte tanden hebt functioneren je organen beter

gezondegebittenvannatuurvolkerenHet verschil tussen mensen met scheve tanden en rechte tanden, zit hem niet alleen in het gebit. Mensen met rechte tanden hebben voldoende ruimte voor de pijnappelklier, hypothalumus en de hypofyse. Ze hebben een goede skeletbouw en spiermassa, kunnen goed zien en horen, de organen functioneren optimaal, kunnen goed leren en hebben een optimistisch karakter, het bekken van de vrouwen is rond waardoor kinderen met gemak geboren worden. Dit allemaal dus in tegenstelling tot mensen met scheve tanden. Mijn tanden zijn behoorlijk scheef, als kind kreeg ik een bril voorgeschreven en vooral de bevalling van mijn eerste kind was alles behalve gemakkelijk.

Gefermenteerde levertraan en beestenbottenbouillon zijn goed voor ons

Naast rauwe melk houdt Sally ook een pleidooi voor koud gefermenteerde levertraan en beestenbottenbouillon. Ze snapt ook dat je je kinderen niet voor alles kunt beschermen, de verleiding van suiker en andere bewerkte produkten is overal. Plantaardige oliën, vooral als ze verhit zijn geweest, zijn nog een grotere aanslag op onze gezondheid dan suiker. Als je de bewerkte produkten weg laat uit je menu, rauwe melkse zuivel introduceert, levertaan gebruikt en beestenbottenbouillon maakt, dan doe je het gewoon al supergoed. Prettig vind ik dat om te weten, als ouder van drie kinderen. Ik kan het verleden niet terug draaien, want had ik dit allemaal geweten, dan had ik totaal anders gegeten voor en tijdens de zwangerschap en zat ik nu niet met mijn kinderen bij de beugeltandarts. Maar de tijd kan ik niet terugdraaien, wel ze zoveel mogelijk van het goede nu meegeven.

Vlees van Jerseystieren

weston price jerseystierenTussen de lezing van Sally door, hadden we een allerheerlijkste lunch, met beestenbottenbouillon, stoofvlees, kaas, boter en yoghurt van rauwe melk, ei, paté en heerlijke salades met levertraan erdoorheen. Het vlees was afkomstig van Jerseystieren. Deze stieren zijn afkomstig van melkveehouders, en worden grootgebracht op een speciale boerderij. Je kunt een stier adopteren, klik hier voor meer informatie.

Betere behandeling van de koeien

De film “Dansen met gehoornde dames” over kaasboerderij Remeker vond ik prachtig en ontroerend. Het gaat over een echtpaar dat besluit geen antibiotica meer te gaan geven aan hun koeien. En hoe dit hen op hun pad bracht om helemaal anders om te gaan met de koeien, zo worden de koeien niet meer onthoornd, met hun land, met hun kaas. Een pad die ook diepe dalen met zich meebracht. In het begin stierven er bijvoorbeeld veel kalfjes aan rota, een ernstige diarree ziekte. Totdat ze in contact kwamen met een kruidenman uit Duitsland. De kruiden die de koeien en kalven sindsdien kregen zorgden voor gezonde kalveren. Dapper om te zien hoe ze stug doorgingen en inmiddels een prijs hebben gewonnen met hun heerlijke kaas. Dieporanje van kleur, een teken dat de kaas vol zit met vitamine K2.

Waardevolle dag

Ik vond het een zeer waardevolle dag, heb veel geleerd en een aantal heerlijke produkten gekocht. De bedoeling is dat er volgend jaar weer zo’n dag georganiseerd wordt. Dat lijkt me zeer waardevol en ik ben graag weer van de partij.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Was jij ook bij de Weston Price Dag, of zijn er andere ervaringen die je hierover wilt delen, ik vind het heel leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
gert
Door

gert

op 11 Feb 2014

Het stukje over de de boerderij van die mensen die "besluiten" geen antibiotica meer te geven vindt ik een leuke overeenkomst met een besluit geen bril meer te dragen. Het is een besluit. Je moet je afvragen waar dat op gebaseerd is. Ik ben zelf melkveehouder geweest en nog zijdelings actief in de landbouw. Stoppen met antibiotica is geen oplossing op zich. Antibiotica is niet slecht op zichzelf. Het kan iets wat uit evenwicht is even weer in balans brengen. Maar antibiotica is ook geen oplossing op zichzelf. In de huidige melkveehouderijn is het antibiotica-gebruik naar de toekomst toe sterk gereguleerd. Met monitoring van het gebruik per dier per jaar. Elke dosering moet de melkveehouder op de minuut af en per dier registreren en elk moment kunnen overleggen. Het totale gebruik is de laatste jaren stek gereduceert als gevolg van onderlinge afspraken in de sector. Daarbij is melk gegarandeerd antibiotica-vrij want elk miniscule spoor is te traceren in de melk. Elke leverantie vanf de boerderij wordt ook gecontroleerd. Elk spoortje antibiotica in een partij verspreid zich en wordt getraceerd. Maar wat ik zeggen wil. Met verstand en gereguleerd gebruik is antibiotica niet iets wat absoluut gemeden moet worden of als doelstelling moet worden. Wellicht is het niet dragen van een bril ook geen oplossing. Zoals een bril dragen ook geen abslote oplossing is. Net als deze melkveehouders die besluiten geen antibiotica te gebruiken... in andere problemen geraken... is ook het verwerpen van het dragen van een bril vaak gewoon lastig. Vaak is gewoon een bril dragen een prima oplossing. Net als regulier antibiotica-ebruik in de melkveehouderij. In ieder geval is reguliere melk goedkoper. Ik houdt mijn bril overigens nog even af.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 Feb 2014

Het is in ieder geval niet direct een makkelijke oplossing. Maar deze boeren hebben uiteindelijk wel de natuurlijke balans hierin kunnen herstellen. Wat de kwaliteit van de melk en het leven van de koeien ten goede komt.

Reactie plaatsen