Zie jij door de bomen het bos niet meer?
13 februari 2018 

Zie jij door de bomen het bos niet meer?

Goed zorgen voor je ogen betekent ook goed eten voor je ogen. Maar wat is precies gezond? Je hoort tegenwoordig zoveel verschillende voedingstips dat het je wel eens gaat duizelen:

  • “Van vet eten word je dik en het is slecht voor hart en bloedvaten.”
  • “Vlees eten is slecht voor je.”
  • “Eet zoveel mogelijk plantaardig.”
  • “Eet margarine.”
  • “Melk is voor kalfjes.”
  • “Volkoren brood en muesli zijn gezond.”
  • “Eet maximaal 2 eieren per week.”
  • Enzovoort, enzovoort.

We worden gebombardeerd met allerlei voedingstips die elkaar tegenspreken. Waarschijnlijk zie je door de bomen het bos niet meer. En denk je wellicht: “Nou ja, alles met mate, dan doe ik het vast wel goed.”

Voeding is iets van deskundigen geworden

We weten het zelf niet meer, wat gezond voor ons is, en daardoor zijn we afhankelijk geworden van wat anderen hierover tegen ons zeggen. En dat kan nogal verwarrend zijn, want de meningen verschillen gigantisch. Wat klopt er nou wel en wat niet? Hoe meer je je in het onderwerp voeding verdiept – en dat heb ik de afgelopen vijf jaar uitgebreid gedaan – hoe meer onzin je tegenkomt in voedingsland. Vaak zijn het beweringen die gedaan worden door de voedingsindustrie zelf. Allemaal bedrijven die graag hun producten willen verkopen.

Hoe gezond is muesli?

Neem bijvoorbeeld muesli. Jarenlang heb ik dat veelvuldig gegeten. Ik kan me nog herinneren dat muesli opeens op de markt kwam. Toen ik kind was bestond het nog niet, maar in de tijd dat ik op mijzelf ging wonen kon je opeens overal muesli kopen. Het werd aangeprezen als een heel gezond product, met mooie plaatjes van de Zwitserse buitenlucht op de verpakking. Dit wekte de suggestie dat ze allemaal muesli aten daar in de Alpen. En ik geloofde dat en ging ervoor, want ik at graag gezond.

Natuurvolkeren

gezondegebittenvannatuurvolkeren

In de vorige eeuw was er een tandarts, dr. Weston Price, die wilde weten waarom de leden van natuurvolkeren zulke mooie en perfect gezonde gebitten hadden, dit in tegenstelling tot de gemiddelde westerse klant die hij in zijn tandartsstoel zag. Hij ging op reis om 14 natuurvolkeren te bezoeken, steeds in een ander deel van de wereld. Hij wilde erachter komen wat nu precies een gezond dieet is door naar de gebitten van deze mensen te kijken. Zo kwam hij ook in de Zwitserse Alpen terecht, waar toentertijd nog mensen geïsoleerd van de westerse samenleving woonden en dus nog oorspronkelijk voedsel aten. Daar zat zeker geen muesli bij.

Is muesli wel zo gezond?

Is muesli wel zo gezond? In de volle granen die je binnenkrijgt, zit heel veel fytinezuur. Dit is een stofje waarmee de plant zichzelf beschermt, een verdedigingsstofje dat dient om af te schrikken en niet opgegeten te worden. Dit stofje is schadelijk voor ons. Het berooft je lichaam van belangrijke mineralen, onder andere omdat de vertering ervan nogal wat moeite kost. In de Zwitserse Alpen aten ze vroeger wel granen, ze maakten namelijk brood van roggemeel. Maar dit meel werd eerst gezeefd en lang gefermenteerd voordat er brood van werd gebakken. De volle granen werden niet gegeten.

En hoe zit het met zilvervliesrijst?

Onzin over voeding wordt niet alleen verspreid via de voedingsindustrie. Ik weet ook nog goed dat er vanuit de alternatieve hoek gezegd werd dat je geen witte rijst, maar zilvervliesrijst moest eten. Daar zouden veel meer voedingsstoffen in zitten. Volgens deze verhalen aten de mensen in Azië helemaal geen witte rijst en zouden ze ons westerlingen uitlachen omdat wij dat wel deden. Dit stond in een vegetarisch kookboek dat ik als puber las. Jaren later kwam ik in Azië en viel het me op dat ik nergens zilvervliesrijst zag. De mensen aten alleen maar witte rijst.

Toch bleef ik het zelf nog jaren eten, zilvervliesrijst. Totdat ik leerde dat het fytinezuur bevat. Dit zit niet in witte rijst. Sindsdien eten wij alleen nog maar witte rijst, vele malen lekkerder. Zeker als je er een grote klont boter en/of kokosolie doorroert. Mjammie.

Oerwijsheid

Het werk dat Weston Price heeft gedaan, biedt heldere inzichten met betrekking tot voeding en wat we nodig hebben om gezond te zijn. Natuurvolkeren wisten wat gezonde voeding was, die hadden geen deskundigen nodig. Na de dood van Weston Price is er een stichting opgericht die verder is gegaan met zijn werk. Afgelopen november was er een grote conferentie in Amerika waar Tanja Stevens, de voedingsdeskundige met wie ik samenwerk, naartoe is gegaan. Zij heeft er een waardevol e-book over geschreven.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Christine
Door

Christine

op 21 Jul 2021

Het is idd. lastig om te ontdekken wat goed voor je is. Wie heeft er gelijk?? wat moet je geloven? Ik eet waar ik me goed bij voel. Ik eet wel vlees maar niet veel. Probeer vette vis te eten en trek soep van botten. Maar we bestaan niet alleen uit ogen. Dus je voeding moet evenwichtig zijn zodat je hele lijf goed gevoed wordt. En dik worden is ook niet goed. evenwicht dus.

Margriet Bierens
Door

Margriet Bierens

op 14 Feb 2018

Voeding is voor iedereen anders en dan bedoel ik hoe je op voeding reageert. Het zet mij aan het denken dat in een en dezelfde familie bv de een goede ogen heeft en de ander weer minder terwijl ze ongeveer hetzelfde eten. Er zijn mensen die niet zo gezond eten en toch gezond zijn? Het valt moeilijk te rijmen allemaal. Als iets van eten je echt tegenstaat lijkt het mij niet goed om het te eten. Het e book heb ik.

Karin
Door

Karin

op 14 Feb 2018

De basis principes wat betreft eten zijn voor iedereen hetzelfde, want we zijn allemaal gemaakt uit hetzelfde materiaal. De gezondheidstoestand is bij iedereen verschillend, waardoor je ook verschillend reageert, ook op voeding dat gezond is kunnen mensen met een zwakke spijsvertering niet goed verwerken. En het is niet alleen voeding dat invloed heeft op de ogen en het zicht. Maar wel een belangrijke.

Marianne
Door

Marianne

op 13 Feb 2018

Oh ja....neem ook nog het nodige in qua vitamines en supplementen.

Marianne
Door

Marianne

op 13 Feb 2018

Halo Karin, Ik volg je al 'n hele tijd maar ben nog steeds niet zover dat ik m'n bril af kan zetten. Nog teveel pc werk en werk met m'n handen waarbij ik echt scherp moet kunnen zien. Maar ik blijf alles volgen en meedoen en wie weet in de toekomst... Qua eten ben ik niet zo van smoothies en rauwkost..dat laatste hooguit zomers als erbij. Groente en fruit haal ik bij 'n biologische boer, vlees bij de bioslager en zuivel ook bij 'n boerderij waar alles gemaakt wordt van rauwe melk. Helaas is daar brand geweest dus ben nu zoekende. Melk heb ik nooit gelust en bij eieren denk ik ja lekker...maar wordt er altijd misselijk van dus eet ze niet vaak. Ben opgevoed met roomboter en heb nooit anders gegeten. 'S middags meestal yoghurt of kwark met verschillende soorten noten wat zaden en wat fruit. Warm eten is wat de boer heeft in het seizoen. Periodiek wat vette vis maar dat durf ik onderhand ook niet meer te eten. Regelmatig maak ik soep en daar gaat ook van alles en nog wat in...in de winter maak ik vaak bottenbouillon maar dat is 's zomers weer minder. Ben geen snoeper en zeker geen frituur eter. Denk zelf dat ik best wel gezond eet...natuurlijk ook wel eens iets wat niet echt gezond is maar dat is meer uitzondering dan regel. Brood probeer ik zelf te bakken zodat ik weet wat erin zit....maar is nog niet echt 'n succes en mijn over wijkt nogal erg af qua temperatuur....beetje lastig dus om het goed te krijgen. Meer oefenen :) En ook iedere dag wel 'n wijntje.....ach ja:)

Carla
Door

Carla

op 13 Feb 2018

Hallo Karin, Ik probeer gewoon dat te eten waar ik zin in heb, waar mijn lichaam om vraagt dus! Groetjes Carla

Karin
Door

Karin

op 13 Feb 2018

Dat kan goed werken, als het lichaam contact heeft met de juiste voeding. Als je daar niet van op de hoogte bent, kan het lichaam vragen om dingen die de behoefte compenseren, maar niet vervullen.

Yvonne
Door

Yvonne

op 13 Feb 2018

Hallo Karin, ik geloof in goed, volwaardig eten zonder bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. Vlees eten doe ik al lang niet meer (heel af en toe) maar dan van de reformzaak waar ik dan van weet dat de dieren een heel goed en vrij leven hebben gehad. Maar minimaal. Ik blender elke dag fruit en eet veel groene groenten. Veel vette vis, biologische stuifmeelkorrels, biologisch hennepzaad. Ik kom zelden in de supermarkt. Heb in overleg met leefstijldeskundige voedingssupplementen. Er zal vast nog wel iets aan mijn voeding toegevoegd kunnen worden maar ik denk dat wat ik doe toch redelijk gezond is en goed voor mijn ogen. Dat moet ook wel want ik heb tweemaal een netvliesloslating gehad dus ik ben overal alert op. Dit schijnt wel iets te zijn volgens de oogarts waar je met voeding weinig aan kunt veranderen. Dat weer ik niet kan ook erfelijk zijn. In ieder geval is alles afgestemd op mijn ogen. Nou ja, zoveel mogelijk dan. Ik geloof ook niet in al die dieten en eet gewoon roomboter, volle melk enz. enz. Niets afgepast dus.

Viviane
Door

Viviane

op 13 Feb 2018

Inderdaad, hoe meer je erover leest hoe moeilijker het is om je weg hierin te vinden. Waar ik vooral vragen over heb is bv rauwkost en smoothies. Allebei rauw en koud. Is dat wel goed in de wintermaanden ?

Karin
Door

Karin

op 13 Feb 2018

Nee, rauwkost is helemaal niet zo gezond als het lijkt. Rauwe groentes zijn goed om te ontgiften, dus met mate prima om te gebruiken. Maar het voedt niet. In het e-book volgende week kun je meer terug lezen wat wel voedt.

Ans
Door

Ans

op 13 Feb 2018

Ja wat is er nog wel goed op deze wereld bij het ene is het goed en bij het andere weer niet. Moeilijk om nog één goede keuze té máken. Wat is er nog wél goéd voor je gezondheid? Té is nóóit goed... máár wát.....wel?

Karin
Door

Karin

op 13 Feb 2018

Dat is waar ik me in verdiept heb, samen met Tanja. Want er is wel degelijk een waarheid in dit hele verhaal.

Reactie plaatsen