Help je lekkende darmen genezen

Help je lekkende darmen genezen. Maar hoe? Ik besprak laatst tijdens een uitje met een vriendin het eetpatroon van onze kinderen. “Ze willen allemaal het liefst koekjes, snoepjes, pizza en patat,” klaagde mijn vriendin. Een bekend verschijnsel, ook bij mij thuis. Vooral mijn jongste zou maar wat graag iedere dag junkfood eten. Hij trekt herhaaldelijk zijn neus op voor mijn heerlijke, gezonde brouwsels. Waar komt dit fenomeen toch vandaan? Zou het niet veel logischer zijn als kinderen zouden hunkeren naar goed en eerlijk voedsel? 

Een week na het uitje las ik in het boek Gut and Psychology Syndrome van Natascha Campbell, dat dit verlangen van kinderen een probleem blootlegt: het is namelijk een typisch symptoom van lekkende darmen. In lekkende darmen hebben schimmels en bepaalde slechte bacteriën het voor het zeggen. Zij leven op koolhydraatrijke voeding en het is dus heel goed te begrijpen dat je lichaam daarom vraagt. Met als gevolg dat, als je dit soort voedsel eet, de schimmels en bacteriën extra gaan groeien en om nóg meer koolhydraten zullen vragen. Een vicieuze cirkel die voor velen herkenbaar is. Maar…gelukkig staan we niet helemaal machteloos en kunnen we wel degelijk iets doen. Help je lekkende darmen genezen!

Lekkende darmen en oogklachten

In mijn vorige bloglekkende darmen besprak ik al het verband tussen lekkende darmen en oogklachten. Van wazig zien tot allerlei nare oogaandoeningen; lekkende darmen spelen er een grote rol bij. Klik hier om het artikel te lezen. In de blog van deze week leg ik uit wat je kunt doen om je darmen te helpen genezen en hoe je weer een beschermende bacteriële laag op je darmwand opbouwt, die ervoor zorgt dat lichaamsvreemde en giftige stoffen niet in je bloedbaan kunnen komen. Twee aspecten zijn belangrijk bij het genezingsproces: het dichten van de darmwand en het opbouwen van de bacteriële laag.

Help je lekkende darmen genezen

Hoe begin je? Belangrijk is er in ieder geval voor te zorgen dat je zo min mogelijk stoffen binnenkrijgt die de darmen kunnen beschadigen. Helemaal gifvrij blijven als je in Nederland leeft is onmogelijk, want de lucht is hier erg vervuild door vliegtuigen, auto’s en industrie, en ook straling van wifi is overal. Doe toch je best om er zo min mogelijk van binnen te krijgen, en dan met name op het gebied van voeding. Eet bijvoorbeeld geen bewerkte spullen uit de supermarkt. Maak zelf je eten vers klaar, dan weet je wat je binnenkrijgt. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten en dan het liefst voor voedingsmiddelen die uit de directe omgeving komen, in plaats van uit verweglanden.

Stap één: eet beestenbottenbouillon

Natascha Campbell heeft een uitgebreid protocol in haar boek opgenomen om je te helpen de darmen te helen, dit heet het ‘GAPS-protocol’. Daarin staat dat de eerste belangrijke stap is: veel beestenbottenbouillon gaan gebruiken. eet beestenbottenbouillon bij lekkende darmenDeze bouillon, getrokken van de beenderen van biologisch vee, bevat flink wat gelatine en dat is de stof die de darmwand helpt genezen. Echter, als je darmen ernstig lekken kun je bijzonder gevoelig zijn voor allerlei voedingsstoffen, omdat deze dan onverwerkt direct in de bloedbaan terechtkomen. Daarom hebben zoveel mensen last van gluten en lactose. Campbell begint dan ook met een introductiedieet voor lekkende darmen: eet eerst niets anders dan alleen maar beestenbottenbouillon. Als dit je afschrikt, probeer er dan in ieder geval zoveel mogelijk van te eten. Pas je aan aan de situatie zoals die is binnen jouw gezin.

Stap twee: voeg probiotica toe

Stap twee is, langzaam probiotica toe te gaan voegen. Om de bacteriële laag op je darmwand weer te ontwikkelen, kun je gefermenteerde voeding eten. Deze bevat heel veel gezonde bacteriën, doordat die zich tijdens het proces van fermenteren vermenigvuldigen. Als je net begint met het helpen genezen van je darmen, kun je nog extra probiotica toevoegen door een supplement te gebruiken. Bio Kult is heel effectief. Bouw het nemen van probioticasupplementen wel langzaam op, want er kunnen ontgiftingsverschijnselen optreden. Begin met een halve capsule per dag en bouw op tot maximaal twee capsules. Zelf haal ik, op advies van Campbell, het poeder uit de capsule en meng dit met een beetje yoghurt. Zo worden de probiotica goed verdeeld over de hele oppervlakte van het spijsverteringskanaal.

Lang leve het fermentatieproces

Ik fermenteer al jaren zelf mijn groentes. Het eten van deze groentes blijkt een goede manier te zijn om aan gefermenteerde groenten tegen lekkende darmenvoldoende probiotica te komen en het is heilzaam om je hele leven lang gefermenteerde producten te blijven eten. Bedenk dat natuurvolkeren, en ook onze voorouders, dit vele decennia geleden al deden. Met de komst van de koelkast en de diepvries is fermenteren als ambacht uit ons levenspatroon verdwenen. Zuurkool eten we nog wel, die is ook gefermenteerd, maar de meeste zuurkool uit de supermarkt is gepasteuriseerd. De gezonde bestanddelen die gewonnen zijn door het proces van fermentatie, verdwijnen helaas bij verhitting. Ik koop zelf alleen zuurkool uit het vat. Vaak maak ik zuurkoolstamppot met pastinaak en uien, in plaats van met aardappelen. Heel lekker! De zuurkool kook ik niet mee als ik stamppot maak, ik roer hem op het laatst door de gekookte pastinaak heen. Zuurkool is ook lekker om gewoon rauw bij het eten te nemen.

Stap drie: voeg melkproducten toe

In het boek wordt geadviseerd om beetje bij beetje zelfgemaakte zure room (is ook gefermenteerd) aan de soep van beestenbottenbouillon toe te voegen. Zo kun je kijken hoe je daarop reageert. Zure room, yoghurt, melkkefir englas melk rauwmelkse kaas kun je goed eten, ook als je gevoelig bent voor melk. In dit soort melkproducten zit vrijwel geen lactose en caseïne (de melkeiwitten waar veel mensen gevoelig voor zijn), omdat tijdens het fermentatieproces de bacteriën deze gebruiken als voedsel. Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose en caseïne erin zit. Het beste haal je rauwe melk bij de boer om er zelf yoghurt en melkkefir van te maken. Als de darmen voldoende geheeld zijn, kun je proberen deze rauwe melk ook zo te drinken. Gezonde darmen zullen de lactose en caseïne omzetten in lichaamseigen stoffen. Vaak kunnen mensen die gevoelig zijn voor melk wel rauwe melk drinken. Het is een heel ander product.

Het belang van vet

Het is belangrijk voor je darmen om de juiste vetten binnen te krijgen. Dit zijn de verzadigde vetten die je vindt in roomboter, reuzel, ossewit, kokosolie, slagroom. Eieren zijn wat dit betreft ook een belangrijke voedingsbron: je kunt er gerust vier tot acht per dag eten. Bedenk dat er jong leven in een ei groeit, het is logisch dat het boordevol voedingsstoffen zit. Neem wel eieren van echte buitenkippen. Als kippen buiten komen, zoals biologische kippen dat mogen, zal in ieder geval een deel van hun menu uit gras bestaan (plus wormpjes, spinnen en insecten, want daar zijn kippen ook dol op). Daarnaast is het belangrijk om goede levertraan te nemen. Alleen de levertraan van Green Pasture is niet verhit maar koud gefermenteerd, waardoor de vitamines behouden blijven. Klik hier om meer te lezen over levertraan.

Tot slot: reinig je darmen

Tot slot adviseert Campbell de darmen grondig te reinigen met behulp van klisma’s en/of colonhydrotherapie. Hoe schoner de darmen, hoe makkelijker ze de voedingsstoffen uit de bouillon en probiotica op kunnen nemen en hoe sneller ze zullen helen. Daarover schrijf ik in mijn volgende blogartikel meer, klik hier om hem te lezen. Begin gewoon bij de basis, met je voeding. Tijdens mijn cursussen en themadagen serveer ik gerechten gericht op het helen van de ogen, en daarbij gebruik ik dezelfde voedingsmiddelen die ook lekkende darmen helpen genezen. Als je het niet gewend bent zo te eten en te koken lijkt het misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk.

Deel je ervaringen met anderen

Ik hoor vaak van mensen dat ze slechter gaan zien als ze veel suiker hebben gegeten. Ook hoor ik terug dat ze juist verband tussen slecht zien en lekkende darmenbeter gaan zien als ze beginnen met het toepassen van mijn voedingstips. Bemerk jij ook een verband tussen bepaalde voeding en goed of slecht zien? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
panis marie-rose
Door

panis marie-rose

op 29 May 2020

ik krijg kloven in mijn vingers omdat mijn darmen ziek zijn nu vraag ik me af heb ik een lekkende darm of een voedselintolerantie

Karin
Door

Karin

op 10 Jun 2020

Als de darmen ziek zijn, kun je er wel van uitgaan dat er ook sprake is van lekkende darmen.

Yolande van Bilderbeek
Door

Yolande van Bilderbeek

op 13 Aug 2019

Superinteressante blog, hartelijk dank! Ik ben colonhydrotherapeut met zelf ook, niet echt verrassend, een verleden met darmproblemen (o.a. PDS). Goede voeding (o.a. oerbouillon), darmen reinigen en supplementen zorgen voor sterke darmen én vermindering van klachten op allerlei gebied! Jammer dat regulier hiernaar niet wordt gekeken, terwijl er complementair (alternatief) zulke goede resultaten worden behaald die de kwaliteit van leven verhogen. Nogmaals dank voor het onder de aandacht brengen.

Mieke
Door

Mieke

op 21 Jun 2018

Heeft er iemand ervaring of een mening over een lekkende darm repareren met colostrum (biest)?

Ria
Door

Ria

op 29 May 2018

Goedemiddag. Ik ben zo iemand met een lekkende darm. Had er wel eens over gehoord maar met hulp van een orthomoleculaire dietiste is me wel duidelijk dat ik het echt heb. Ik werd al jong dik, niet door echt veel eten en in de loop der jaren ontwikkelde ik ook voedselallergieën. Sinds een jaar of 12 heb ik last van extreme vermoeidheid. Ook nog een te hoog kwikgehalte in mijn lijf. Niet eenvoudig allemaal en ik ben dan ook al mijn hele leven op zoek naar de oplossing. Het gaat heel langzaam aan wel iets beter inmiddels. Nu even over de ogen. Ik heb ooit mijn ogen laten laseren, na een aantal jaren zag ik iets minder en laat dat nu leuk samenvallen met die extreme vermoeidheid. Ik heb dus weer een bril maar het zicht is echt wisselend, soms zie ik zonder bril prima in de verte en dan weer beter van dichtbij. Ik heb alles geprobeerd om mijn conditie te verbeteren, ook veel leverreinigingen gedaan, sapkuren etc. etc. En steeds als mijn darmen echt leeg waren kon ik prima zien in de verte. In april had ik een heftige voedselvergiftiging, na 4 dagen ontlasten waren die darmen echt wel leeg en ik had beslist geen bril meer nodig. Natuurlijk ging ik langzamerhand weer eten en meteen werd het zicht weer wat minder. Ik ben hard bezig met mijn darmen te laten herstellen. Er staat hier iedere week 2 dagen een grote pan bouillon te trekken en iedere morgen begin ik met een flinke kom. Iedereen sterkte gewenst en herstel.

Han
Door

Han

op 15 Apr 2016

Ik zit momenteel in een heftig traumaverwerkingsproces en ik merk dat ik steeds slechter ga zien. Vooral als ik stress heb door nachtmerries en herbelevingen zie ik lang wazig. Met eten merk ik niet echt verschil. Moet me aan een endometriosedieet houden dus veel groentes, weinig granen en veel vetten in vergelijking met het westerse dieet. Klinkt logisch wat je allemaal schrijft en ik volg jou al 2 jaar ofzo. Keep up thé good work!

Tom De Baets
Door

Tom De Baets

op 28 Mar 2016

alles op een hoopje in voedselsupplementen ,dagdosis meer schade dan deugd glutamine zijn precursors van glutamaten ,een neurotransmitter ,smaakversterker in junkfood en vliegtuigeten en werkt verslavend, uitputtend voor het zenuwstelsel in hoge dosis ,vermindert ook de weerstand tegen stress geeft overexcitatie slapeloosheid en alle gevolgen van dien ook op het zicht . Wat ik niet lees zijn het belang van vezels in de darm ???? rauw kost Gezwegen van de andere essentiele aminozuren oa L lysine en methionine Er mist hier een wetenschapper in gans het verhaal .

Karin
Door

Karin

op 28 Mar 2016

Ik spreek helemaal niet over voedingsupplementen, maar over voeding. Dat is toch iets heel anders.

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 23 Mar 2016

Ik ben al 3 weken met een detoxkuur bezig maar merk niets aan mijn zicht, helaas. Daarbij varieert mijn zicht best wel, de ene dag zie ik beter als de andere. Vooral mijn humeur is daar volgens mij de oorzaak van. Blij zijn = beter zien!

Karin
Door

Karin

op 23 Mar 2016

haha, zeker heeft je humeur er invloed op. En schone darmen hebben ook weer een goed effect op je humeur, maar dat hoeft niet altijd direct voelbaar te zijn. Vaak komt er eerst nog een hoop oude zooi naar boven die je humeur weer negatief beïnvloeden.

Karine
Door

Karine

op 22 Mar 2016

Zoveel eieren per dag? Is een grapje zeker?Je bedoelt waarschijnlijk per week ; )

Karin
Door

Karin

op 23 Mar 2016

Nee hoor, per dag. In een ei groeit jong leven en zit daardoor vol met goede voedingsstoffen. Veel gezonder dan brood. Daarvan vinden we het heel normaal om er 4 tot 8 per dag te eten. Brood kun je beter laten staan.

Berend Botje
Door

Berend Botje

op 22 Mar 2016

Poeh hee hier worden heel wat theoriën bij elkaar gegooid, door elkaar gehusseld en een mooi brouwsel van gemaakt. Kinderen krijgen geen lekkende darmen door junkfood maar door vaccinaties en anti biotica. Hun honger naar junkfood is een verslaving en doet precies waar de voedingsindustrie op doelt. Er is echter maar een manier waardoor kinderen de smaak te pakken krijgen en dat is door ze er mee te voeren. Net als iedere verslaving wordt het in stand gehouden door de stoffen tot je te blijven nemen. Met alleen bottensoep ben je er echt niet....Een hele lekke darm verdraagt geen probiotica en melk???? Als een darm lek is gaat het allereerst protesteren tegen gluten en melkproducten. Een mens is het enige zoogdier op aarde wat moedermelk blijft drinken tot zijn dood en nog wel van een ander zoogdier. De darmen van een kind maakt na het derde/vierde levensjaar een bepaalde stof niet meer aan wat nodig is om melk te kunnen verwerken. Het is geen toeval dat zoveel mensen op dit moment kampen met darmproblemen. Overal worden melkproducten en tarwe aan toegevoegd. Er word zelfs pure gluten en lactose aan producten toegevoegd. Het aantal toegestane gluten in meel is met 300% verhoogd sinds een jaar of 5. Ondertussen worden er gratis darmonderzoeken aan geboden en zijn er steeds meer mensen met intoleranties.(ontstaan in de darmen) Zijn er steeds meer mensen met depressieve klachten( dopaminesysteem zit ook in de darmen) Slecht zien heeft vaak te maken met histamine problemen of idd een te veel aan snelle koolhydraten en de verwerking ervan. De bottensoep gaat samen met een heel strak dieet, je darmen reinigen kan aardig zijn maar haalt ook goeie bacterien weg. Bovendien zitten de problemen niet per definitie in het eerste deel van de darm.....en in het laatste stuk kom je niet met een spoeling. Detoxen is een mooie maar daar kleven nogal wat voorwaardes aan om dat zo thuis even te ondernemen. Veel mensen stoppen namelijk halverwege en dan zit je met een ophoping van afvalstoffen!! Gefermenteerd eten kan gezond zijn maar als je darmen lekkende zijn verdraag je die wellicht ook niet! Enige nuance is in de blog wel op zijn plaats!

Liesbet Muijlwijk
Door

Liesbet Muijlwijk

op 23 Mar 2016

Dag Berend Botje, Jeetje wat reageer je heftig. In Karin haar stuk vind ik niet terug dat zij beweert dat kinderen een lekkende darm krijgen door het eten van junkfood. Wel schrijft zij dat de hunkering naar junkfood verklaard kan worden door een lekkende darm. Toch lees ik in jouw reactie ook veel kennis van jouw kant. Waarschijnlijk heb jij van dichtbij ervaren dat een lekkende darm niet altijd zo makkelijk te helen is. En daar heb je zeker gelijk in. Soms is (lijkt) het herstel zelfs onmogelijk. Als iemand heel erg gevoelig is geworden, moet bijna alle voeding vermeden worden voor een bepaalde (soms heel lange) periode. Dit is in de praktijk vaak een ondoenlijk iets. Daarnaast speelt stress een heel belangrijke rol. Als de stress respons van het lichaam niet meer uit gezet kan worden, is herstel eigenlijk niet mogelijk. Hoe goed de voeding ook is. Verder reageer ik graag ook nog even op wat je aanhaalt over darmspoelingen. Heel begrijpelijk wat je zegt, want dit zijn veel gehoorde opmerkingen. Bij het doen van darmspoelingen zijn er 2 fabels welke vaak genoemd worden. 1 Je spoelt ook alle goede bacteriën weg 2 Je bereikt nooit de hele dikke darm, maar alleen het laatste stukje van de darm Wat zeggen de experts hierover? 1 Een darmspoeling kun je goed vergelijken met het poetsen van je tanden. Als er een dikke plaklaag op je tanden ontstaat, kunnen zich in deze plaklaag allerlei slechte bacteriën hechten, welke veel problemen kunnen veroorzaken zoals we weten. We weten dat er veel bacteriën huizen in onze darmen en dat we die ook nodig hebben voor een juiste spijsvertering. Maar ook in de darmen (net als in de mond overigens) kunnen we onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. Als er zich aan de binnenwand van de darm een dikke aangekoekte laag met plak bevind, dan zullen er meer slechte bacteriën gaan huishouden. De goede gewenste bacteriën hechten zich vast aan de darmwand zelf. Als de darmwand schoon is en deze bacteriën zich goed kunnen aanhechten, dan laten ze zich niet zomaar weg spoelen. Als de darmwand niet schoon is zullen zich veel giftige stoffen met slechte bacteriën vormen in de aangekoekte laag. Deze gifstoffen bereiken op een gegeven moment de lever, waardoor deze extra belast wordt met alle gevolgen van dien (ook voor de ogen). Als er na de darmspoelingen de juiste voeding wordt genuttigd, zullen de juiste darmbacteriën weer snel aangevuld en gevoed worden en door de schone darmwand hebben ze alle mogelijkheden om zich goed te nestelen. 2 Wordt de hele dikke darm wel gereinigd met het water? Bij het toepassen van een klysma (dit is een slang met canule aan een losse kan of zak voor thuisgebruik) wordt er inderdaad vaak maar een klein gedeelte van de darm gereinigd. Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen, maar de grootste oorzaak is, dat met een klysma de druk niet goed geregeld kan worden. Het water gaat onder een vrij hoge druk naar binnen, waardoor de darm als het ware schrikt. De schrikreactie van het lichaam resulteert in een krampachtig samentrekken van de darm, waardoor het water alweer naar buiten wordt afgevoerd, voor het einde van de dikke darm is bereikt. Bij een goede begeleiding door een ervaren therapeut, kan ook met een klysma toch een goed resultaat behaald worden. Bij de darmspoeling heeft de therapeut daarnaast het grote voordeel van het kunnen regelen van de druk en het in de gaten kunnen houden van de druk op een zeer gevoelige meter. De therapeut kan reageren door het apparaat direct op legen te zetten of even een pauze in te lassen. Hierdoor blijft de ontspanning in de buik bestaan en wordt het sympathisch zenuwstelsel (vlucht/vecht reactie van het lichaam) niet geprikkeld. Vanuit de ontspanning krijgt het water rustig de tijd om zich door de bochten en langs eventuele luchtbellen en brokken ontlasting te bewegen zonder dat er verkramping ontstaat. De ervaren therapeut zal er alles aan doen om de behandelde in een ontspannen staat te houden of te brengen, zodat het parasympatisch zenuwstelsel (ontspannen staat van het lichaam) zoveel mogelijk wordt benut. In deze staat kan het water rustig zijn weg vinden tot het einde van de dikke darm. Daarnaast wordt de peristaltische beweging (knijpbeweging) van de darm op een natuurlijke en ontspannen manier gestimuleerd, waardoor ook ná de darmspoeling de darm weer in staat is om zichzelf makkelijker en beter te ledigen.

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

Jammer dat je mijn verhaal zo naar beneden haalt, heel veel mensen kunnen er juist heel erg goed bij gebaat zijn, lees het verhaal van Stefan, hieronder eens. Er wordt helemaal niets door elkaar gegooid, het gaat juist weer over hoe mensen al duizenden jaren eten, zoals ook Weston Price beschrijft in zijn boek Voeding en fysieke degeneratie. http://wqd.nl/PvKR. Antibiotica en andere medicijnen benoem ik hier ook in, maar slechte voeding en tekort aan helend voedsel heeft er zeker ook mee te maken. Natascha Campbell bouwt de probiotica ook heel langzaam op. Met ernstige klachten is het in ieder geval een aanrader het boek te gaan lezen en eventuele hulp te gaan zoeken. Je heelt je darmen alleen door de goede voedingsstoffen weer tot je te gaan nemen, ontwijken helpt niet.

Robert Fox
Door

Robert Fox

op 22 Mar 2016

Beste Karin, Ik wil je bij deze bedanken voor het benoemen van de relatie tussen lekkende darmen (leaky gut syndrom) en het (ver)slechte(ren) van je zicht! Ik ben zelf nu al jaren bezig om mijn gezondheid weer goed te krijgen en ben er een klein jaar geleden achter gekomen dat ik o.a. een lekkende darm heb. Nu zou ik graag wat toevoegingen willen doen aan jouw bevindingen m.b.t deze problematiek aangezien het niet alleen bij het herstel van de ogen blijft zodra je de darmen geneest. Hierbij schrijf ik als jarenlange ervaringsdeskundige, Spiritueeltherapeut en heb over dit onderwerp veel contact met een zeer goede darmspecialist op dit gebied. Ik ben het dan ook eens met alles wat je in deze blog schrijft en raadt ook iedereen aan het boek van Natascha Campbell te lezen mochten die meerdere klachten hebben zoals slechte ontlasting, slapeloosheid, angsten/neurose, depressiviteit, onverklaarbare fysieke geestelijke klachten en weinig energie. Daarnaast zijn er nog wel meer klachten te benoemen maar deze zijn wel het belangrijkste. Even een korte uitleg wat er met een lekkende darm wordt bedoeld: door de lekkende darmwand zullen er voedingstoffen doorgelaten worden in het bloed die er normaliter niet thuishoren. Een van die stoffen kan zetmeel zijn (o.a. in aardappels) wat normaal gesproken merendeel verteerd wordt in de maag maar waarbij niet altijd alles goed verteerd wordt. Normaal gesproken is dit geen probleem omdat de darmwand dicht is en het via de ontlasting weer uitgescheiden wordt. In het geval van een lekkende darmwand zal de onverteerde zetmeel in de bloedbaan komen waar het eerst toxisch wordt om vervolgens in de hersenen omgezet te worden in een opiaat wat een hallucinerende werking heeft. Deze "vervuiling" heeft verstrekkende gevolgen m.b.t. je gezondheid aangezien de lever zwaar belast wordt waardoor symptomen zullen ontstaan zoals bv vermoeidheid. Dit aangezien de lever onder andere zorgt voor het reinigen van het bloed en het leveren van energie voor het lichaam. Fysieke reacties zoals hartkloppingen, zweethanden, opvliegers zullen ook door de inname van zetmeel kunnen ontstaan en zijn allemaal een reactie van het lichaam op een niet-lichaamseigen stof wat in de bloedbaan terecht is gekomen. Ook angstgedachten en paniekaanvallen zijn een logisch gevolg van deze aandoening aangezien de zetmeel als een opiaat werkt in de hersenen en ik spreek hierbij uit jarenlange ervaring. Ik hoop van harte dat deze informatie dan ook doordringt in de geestelijke gezondheidzorg aangezien er een hele hoop mensen met een psychische aandoening gebaat zou zijn bij deze kennis voordat ze een heel traject ingaan met psychologen en dergelijke. Daarnaast over het ontstaan van een lekkende darmwand heb je gelijk dat dit met voeding te maken heeft en dat dit een grote boosdoener is maar er zijn nog meerdere momenten waarop het ontstaat en dat is door het hebben van een virale infectie (ziekteverwekkers) in de darmen. Bij mij is dit verleden jaar geconstateerd waarna ik een van de eerste in Nederland ben geweest om met nieuw ontwikkelde supplementen (MBR) deze ziekteverwekkers te lijf gaan! Wat deze bacteriën doen is het leggen van een filmlaag over de darmwand waardoor alles wat zich achter deze wand bevind (dus ook goede darmflora) doodgaat (vergelijkbaar met een vaas met bloemen waarbij er na een tijdje een waasje op het water komt en dat alles wat onderwater zit gaat rotten en doodgaat) Daardoor zorgen deze bacteriën voor een disbalans in de darmflora en zorgen ze doelbewust voor het doorlaatbaar houden van de darmwand waardoor bovenstaande klachten zullen blijven aanhouden. Met een "normale" behandeling (zoals toedienen van antibiotica) zal deze virale infectie niet door verdwijnen en zal de antibiotica eerder een nog groter destructief effect hebben op de goede darmflora waardoor de klachten zullen verergeren. Bij het volgen van het GAPS dieet zullen de klachten verminderen maar uiteindelijk weer volledig terugkeren aangezien de virale infectie zelf hierin niet wordt bestreden. Het wel of niet hebben van een virale infectie is overigens goed te testen en kan gedaan worden bij een darmspecialist! Deze zal je ook goed kunnen begeleiden in je herstel nadat de virale infectie is verdwenen wat op zich natuurlijk net zo belangrijk is!!! (denk hierbij aan inname L-Glutamine voor het herstellen van de darmwand en probiotica icm extra zink) Als laatste wil ik nog aangeven dat het ontstaan van een lekkende darm al kan ontstaan tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt als de zwangere vrouw een antibioticakuur of een ander zwaar soort medicijn moet nemen. Wat er dan gebeurt is dat de steriele darmen van het ongeboren kind al kapot gemaakt worden. Het kind wordt vervolgens geboren en zal in de eerste 3 maanden zijn/haar darmflora opbouwen waar hij/zij de rest van zijn/haar leven mee moet doen. Je kunt je voorstellen dat dit een zeer nadelig effect heeft op de opbouw van een goede darmflora met alle gevolgen van dien. Nou, een heel verhaal maar ik hoop dat het een toegevoegde waarde heeft voor jou en voor de mensen die je blog lezen. Misschien denkt iemand wel van; hé, die symptomen heb ik ook en ben er nooit achter gekomen waardoor dit nou precies komt. En hoe mooi zou het zijn als diegene dan van zijn, vaak jarenlange klachten af kan komen!!! :o) Lieve groet, Rob

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

Dank je wel voor je toevoegingen. Er spelen inderdaad meer dingen mee dan ik in een blog kwijt kan, daarom is het ook goed om het GAPS boek te lezen. Glutamine zit ook in beestenbottenbouillon, als je de bouillon lang genoeg trekt.

Robert Fox
Door

Robert Fox

op 22 Mar 2016

Een aantal dingen die ik geschreven heb kun je niet terugvinden in het boek, zoals de nieuwste manier om de lekkende darm te behandelen en te helen. Hoe meer info hier over komt des te beter het is! :o) Glutamine zit idd ook in de BBB maar als suppletie kun je op deze manier gemakkelijk veel meer binnenkrijgen wat het genezingsproces enorm bevordert. Daarnaast was ik nog vergeten te vermelden dat je door chronische stress ook een lekke darm kunt krijgen. Dit heeft te maken met het uitputten van de bijnieren door de chronische stress. De bijnieren hebben energie nodig hebben om de cortisol aan te maken die nodig is als antistress hormoon. Hiervoor gebruiken ze dan uiteindelijk de eiwitten uit de darmwand waardoor deze daardoor lek wordt en er een vicieuze cirkel ontstaat. Dit is een hele ander invalshoek waardoor genezing ook weer een andere benadering nodig heeft met meer een emotioneel component als invalshoek om te zoeken naar heling. Daarbij is de BBB ALTIJD goed om te nemen natuurlijk! :o)

maartje
Door

maartje

op 27 Dec 2016

Rob, wat adviseert u voor dieet dan bij parasieten/darmklachten en dat zetmeel verhaal?

Karin
Door

Karin

op 23 Mar 2016

Fijn, die aanvulling. En voor chronische stress werkt het ook weer heel goed om te palmeren, dat werkt enorm rustgevend. Dat is waar ik zelf mee begonnen ben. Voeding en beestenbottenbouillon kwam pas vele jaren later en kan alleen maar adviseren aan iedereen om dat te gaan doen. Samen met palmeren, de bril niet tot zo min mogelijk dragen en andere oefeningen. Het zal elkaar versterken.

Annemarie Robben
Door

Annemarie Robben

op 22 Mar 2016

Urenlang had ik op de ipad solitair (patience) gespeeld, totdat ik ineens niet goed meer kon zien. Ben naar bed gegaan in de hoop dat het bij zou trekken, maar nee! Een paar dagen later zat ik bij de oogarts, die beginnende staar constateerde. Zou door de leeftijd komen (64). Had volgens hem niks met de ipad te maken. Maar ik was er heilig van overtuigd dat ik mijn ogen teveel had vermoeid. Pas dagen later herinnerde ik mij dat ik die avond ook nog een grote doos bonbons had leeggegeten! En dat, terwijl mijn bloedsuiker toch al aan de hoge kant is. Van lekkende darmen had ik toen nog geen weet. Hoe dan ook, mijn ogen hebben het wel zwaar te verduren!

Stefan
Door

Stefan

op 22 Mar 2016

Ik weet niet of ik lekkende darmen heb, maar heb afgelopen jaren alle dieten geprobeerd om me energieker te voelen. Biologisch, vegetarisch, rawfood, paleo. En maar detoxen..Zg superfoods. Hoorde altijd van die succes verhalen, van mensen die discipline hadden om iets te veranderen en zich dan opeens beter gingen voelen. Snapte dat nooit, bij mij ruimde t nooit iets op op. Nu heb ik ook een succes verhaal: beestenbotten boulion! Merk dat wat er in zit echt heel krachtig is. Wel flink wat botten nemen, en lang door laten sudderen. Als je het vergelijkt met groentes en andere voeding, zit er bina geen voedingswaarde meer in voeding. Voor mij voelt het alsof er in de botten een soort oer kracht zit . Zelf at ik flink veel, zo rond de 3500 kal krachtvoer per dag, maar als ik over ga op boulion als ontbijt, heb ik uren energie, zomder nog honger te hebben...Dus dank voor het bekent maken hiervan:)

Suzanne
Door

Suzanne

op 22 Mar 2016

Hoe maak ik beestenbottenbouillon nu precies?

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

Recept kun je hier terug vinden: https://volzicht.nl/recepten-voor-gezonde-ogen/

Reactie plaatsen