Zonder bril zie ik niets

donkerbelevingIk hoor vaak mensen zeggen: “Zonder bril zie ik niets”. En vervolgens volgt er een rijtje met activiteiten wat ze echt niet zouden kunnen zonder bril, auto rijden wordt altijd als eerste genoemd. Uiteraard is het belangrijk dat je je veilig voelt achter het stuur en genoeg kunt zien. Maar wie zit er de hele dag achter het stuur in de auto? Hoe sterker je glazen zijn, hoe waziger je ziet op het moment dat je de bril afdoet, dat is zo. Laatst was er een mevrouw met -9 op mijn workshop en zij was ervan overtuigd dat ze zonder bril niets zag en niet goed mee kon doen met de eerste oefening: een balspel. Ze verraste ons allemaal hoe moeiteloos ze iedere bal opving, zonder bril.

Donkerbelevening in het Muzieum

Echt niets kunnen zien, dat kun je ervaren in het Muzieum in Nijmegen. Ze hebben daar namelijk een Donkerbeleving, in complete duisternis word je rondgeleid door een blinde of slechtziende. De complete duisternis, die wilde ik wel graag ervaren. Ik had een rondleiding geboekt en ik bleek de enige te zijn. Ik had dus de luxe van een persoonlijke begeleiding door een slechtziende vrouw. Ze vertelde me dat ze nog wel wat ziet, maar niet veel. Buiten gebruikt ze een stok, omdat ze mensen/objecten vaak net te laat ziet en daardoor bijna tegen ze op botst en daarvan schrikt. De stok helpt haar tijdig iets op te merken zodat ze niet schrikt.

Zien is vermoeiend voor haar ogen

rondleiding door het donkerbelevingWat ze nog ziet, kost haar veel inspanning om te zien en is heel vermoeiend voor de ogen. Het werk in het museum ervaart ze als heel ontspannen, omdat ze namelijk niets kan zien en zich dus ook niet inspant om het te zien. “Zodra er wel iets te zien is, ga ik me ook inspannen om het te zien. Mijn ogen zijn toch gericht om wel te zien”, vertelt zij me. Ik ging de ruimte in en in de duisternis ontmoette ik mijn begeleidster. Ik zag echt helemaal niets, hoewel mijn ogen nog wel lichtvlekjes zagen. Volgens dr. Bates zien ogen perfect zwart als er niets is te zien, mits de oogzenuwen totaal ontspannen zijn. Als er spanning is, dan zien ze toch kleuren of lichtvlekjes.

Totale duisternis

We begonnen onze wandeling. Omdat het zo donker is, lijkt het ook dat er niets in de ruimte is. Maar dat was niet zo, voelend met mijn handen kwam ik allerlei objecten tegen die in de ruimte stonden. Voelend gingen mijn ogen zien welke objecten er stonden. Tijdens de rondleiding kwam de gedachten naar boven hoe het zal zijn als ik hier alleen achtergelaten zou worden, in deze totale duisternis. Ik voelde bij de gedachte wel even een paniek opkomen, het idee altijd in de duisternis te zijn. Wetende dat dit niet zou gebeuren, kon ik me weer overgeven aan de duisternis. En voelde ik de ontspanning die dat gaf, ook in mijn ogen. Komt het daardoor dat slechtzienden ogen blind worden. Op een gegeven moment zijn ze zo moe van het hun best doen om te zien dat ze het opgeven en de duisternis opzoeken.

Gedesoriënteerd in de duisternis

Donker bosEven zijn in die totale duisternis was leuk en een bijzondere ervaring. Iets wat je eigenlijk nooit meemaakt in het dagelijkse leven, want er is altijd wel ergens licht, ook als je in het bos bent en er geen straatverlichting is. Dat het wel mogelijk is, vertelde iemand die in Nieuw-Zeeland woont en daar een stuk land heeft. Het was een donkere avond, zonder maanlicht.  Hij ging een stukje lopen. Opeens gingen de lichten uit in zijn woning, waardoor er totaal geen licht meer scheen, pikkedonker was het en hij raakte helemaal gedesoriënteerd. Hij kon de weg terug niet meer vinden en is maar buiten gaan slapen. De volgende dag bleek hij maar een meter of tien van zijn woning vandaan te zijn.

Geniet van wat je ziet

De rondleiding was afgelopen en ik stond weer buiten. Even wennen aan het licht, maar daarna was er heel veel te zien. Kleuren, vormen, diepte, contrasten.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij wel eens de totale duisternis beleefd, wat deed dat met je? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
wilma vermeer
Door

wilma vermeer

op 11 May 2014

Beste Karin, Sinds paar jaar, kan ik met bril op weinig dichtbij zien. Wordt steeds erger.......maar verzien wordt steeds beter. Ook bij oogmeting bleek dat. Nu loop ik zowat hele dag zonder bril. Als ik naar buiten ga, of met autorijden, doe ik wel mn bril op. Volgens mij, wordt het steeds beter mvgr wilma vermeer

Joke de Ridder
Door

Joke de Ridder

op 10 Apr 2014

Hallo, Ik ben die mevrouw van de workshop en inmiddels weet ik dat ik heel veel kan zonder bril. De belangrijkste les tot nu toe is misschien wel dat ik ook niet alles HOEF te zien. En als ik iets wel wil zien, zet ik mijn bril op voor zolang als nodig, hij hangt aan een koordje om mijn nek. groet, Joke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Apr 2014

Hallo Joke, Wat leuk om te lezen. Mooi die omschakeling van niets zien naar heel veel wel kunnen zien zonder bril.

Zehra
Door

Zehra

op 10 Apr 2014

Beste Karin Ik zit al een paar weken te surfen op het internet wat ik kan doen om mijn ogen te verbeteren. Toevallig ben ik op de website van Volzicht gekomen. Ik ben een jongevrouw van 31 jaar en heb reeds 3 operaties voor netvliesloslating ondergaan en dan nog bijkomend 3 laseroperaties. ik heb dan ook een myopie van ongeveer -9 en astigmatisme en draag lenzen omdat de bril wat te zwaar is. En inderdaad zoals die mevrouw van de workshop heb ik enorm schrik om mijn bril of lenzen af te zetten omdat ik denk dat ik toch niet veel zal kunnen zien. ik weet niet wat ik moet doen want ik wil hier iets aan doen. ik wil mijn ogen wel versterken maar ik weet niet hoe ik hieraan moet beginnen. zou u mij kunnen helpen? wat raad u mij aan? alvast bedankt. met vriendelijke groeten Zehra Dogan

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Apr 2014

Beste Zehra, Wat goed dat je iets wilt doen aan je ogen en ik kan je er zeker bij helpen. Het lijkt me in jouw situatie een goed idee om een cursus "Moeiteloos kijken zonder bril" te volgen, zodat je goed begeleid wordt in dit proces. Je kunt hier kijken voor meer informatie: https://volzicht.nl/cursus-beter-zien/. Daarnaast is de vraag, heb je mijn gratis e-book al gedownload: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/, want deze tips zijn een goede start om zelf te gaan beginnen. Ik geef ook introductie workshops door het land, een goede manier om kennis te maken, informatie te krijgen en al een aantal goede oefeningen om mee te beginnen. https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Reactie plaatsen