Page content

Zonlicht is goed voor je

Zonlicht is goed voor je Zonlicht is heel gezond, en het was er gisteren volop, bij koninginnedag. Wat een geluk. Ook al wordt er vaak geschreven dat we op moeten passen voor de zon. Te weinig zonlicht is schadelijk voor je gezondheid. Uiteraard is het niet goed om zomaar in de volle zon jezelf te laten verbranden, maar het is wel belangrijk iedere dag zonlicht op te vangen. Zonlicht is er iedere dag, ook als het bewolkt is, komt er zonlicht door de bewolking heen.

Gevoelig voor zonlicht

Zelf was ik heel gevoelig voor zonlicht. In ieder geval mijn ogen. Als de lucht maar een beetje fel was, liep ik al met een zonnebril op. Vaak liep ik de hele tijd te wisselen van bril. Was ik binnen, dan droeg ik mijn gewone bril, kwam ik buiten, ging mijn gewone bril af en deed ik mijn zonnebril op. Dan hoefde de zon niet eens te schijnen, zo’n witte wolkendek voelde al te schel voor mijn ogen.

Lichtorganen

Ik deed mijn ogen ernstig te kort, maar wist ik veel. Ogen zijn lichtorganen. Het licht wat binnen komt bij de ogen, wordt niet alleen gebruikt voor de ogen zelf, tachtig procent van dat licht gaat via je hypothalamus naar andere belangrijke organen in je lichaam. Krijg je te weinig zonlicht is dat niet alleen schadelijk voor je ogen, maar je kunt ook allerlei kankers ontwikkelen. En in vergelijking met vroeger zijn we grote delen van de dag binnen, niet buiten. Dus komen we veel gezond licht tekort.

Zonnebril

Een zonnebril geeft je ogen een verkeerde boodschap. In ogen zit pigment en dit pigment geeft signalen door aan het pigment in je huid. Als er veel zonlicht is, zal het signalen doorgeven dat de huid pigment aan moet maken om niet te verbranden. Draag je een zonnebril, dan denken je ogen dat ze in een donkere kamer zijn. Ze zullen geen signalen doorgeven aan je huid, waardoor je sneller verbrand.

Zonnen

Zonnen is een hele goede oefening voor je ogen, om je ogen weer een betere conditie te geven, maar ook om van je lichtgevoeligheid af te komen. Ik heb nu helemaal geen last meer van een felle lucht of van de zon. Als het een hele zonnige dag is, dan zet ik een pet op. En als de zon fel schijnt in je ogen, ga dan niet knijpen, maar knipper vaker met je ogen, je zult merken dat het dan een stuk minder fel wordt. Het zonlicht maakt kegeltjes aan in je netvlies, met deze kegeltjes zie je kleur en diepte. Zonnen helpt je om beter te gaan zien.

Hoe zon je?

Het advies is om iedere dag te zonnen, in de ochtend tot een uur of elf en aan het einde van de middag. Dus niet als de zon op zijn felst is, op het midden van de dag. Je sluit je ogen, staat met je gezicht richting de zon en zwaait langzaam heen en weer met je gezicht of met je lichaam. Door het zwaaien wordt het licht verdeeld over je ogen. Voel dat de zon zijn stralen je ogen instraalt en voel hoe het je ogen ontspant. Als dit voor je ogen te intens voelt, ga dan onder de bladeren van een boom staan en doe de oefening. Totdat je ogen er aan wennen en dan doe je het in de volle zon. Dit zwaaien in de zon doe je tien tot twintig keer, al naar gelang het nog prettig voelt. Daarna ga je met je rug naar de zon toe staan, je ogen zijn nog gesloten en je gaat palmeren. Dit doe je een keer of vijf en dan ga je weer zonnen. Zon tien minuten per keer.

Opkomende of ondergaande zon

Zonlicht is goed voor jeAls de zon net opkomt of ondergaat en het zo’n mooie ronde rode bal is, dan kun je direct in de zon kijken. Zonnestaren. Ook belangrijk hierbij is dat je het zachtjes knipperend doet en het langzaam opbouwt. Voel maar wat die rode kleur doet voor je ogen. Ik zelf heb niet zo vaak een opkomende of ondergaande zon voor handen, maar kan wel regelmatig een mooie rode lucht zien veroorzaakt door de zon die onder gaat. Deze rode lucht voelt ook al heilzaam om naar te kijken.

Lichthappen

Wat kun je doen als er geen zon is. Zoals ik al eerder schreef, de zon is er overdag altijd, alleen vaak achter de wolken. Als dit het geval is, knipper zachtjes met je ogen en kijk met je hoofd omhoog naar de lucht. Kijk naar een plek in de lucht waar niet de zon achter de wolken staat. Voelt dit heel intens en fel, dan palmeer je tussendoor. Je zult merken als je dit vaker doet, dat je lichtgevoeligheid verdwijnt.

Een reactie hieronder met jouw ervaringen over zonlicht wordt zeer gewaardeerd!

Dank je wel voor het lezen van dit artikel. Ik waardeer het als je dit blog deelt op facebook of twitter door op onderstaande knoppen te drukken. Wil je meer goede tips ontvangen, meld je hier aan voor “Zeven tips om goed te gaan zien”.

 

Comment Section

2 reacties op “Zonlicht is goed voor je


Door Bea op 19 februari 2019

Ik ben ook erg gevoelig voor zonlicht en wíl daar niet eens vanaf komen… Ik heb HSP, volgens mij heeft het daar wel mee te maken. Alles wat tè is, heb ik last van, ook tè harde geluiden en dus ook de te felle zon. Het voelt voor mij niet oké om daaraan te wennen. Zelfs binnen is het vaak te licht voor me en gaan aan de kant waar de zon staat de gordijnen dicht…Het lijkt of het erger wordt en ik zou het liefst een zonnebril 4 hebben, dat is het donkerst. Binnenkort ga ik m’n ogen weer eens laten testen en zal het dan gelijk daarover hebben..


Plaats een reactie


*