Volgens het Oogfonds zijn zonnebrillen voor kinderen, ook voor baby’s een noodzaak voor de ogen. In een nieuwe campagne waarschuwt het fonds kinderogen goed te beschermen tegen de zon, omdat hun ogen extra kwetsbaar zijn voor uv-straling. Blootstelling aan overmatige uv-straling beschadigt volgens het Oogfonds het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes. Zullen we deze zomer veel baby’s en kleine kinderen met zonnebrillen gaan zien op straat? Ik hoop het toch niet. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het verhaal van het Oogfonds.
Licht en duisternis
Licht en duisternis, beiden zijn heel belangrijk voor de gezondheid van de ogen en ons lichaam. En voor beiden worden we in onze tijd steeds weer bang gemaakt. Nu dus weer door het Oogfonds. Maar het zonlicht is juist heel belangrijk voor de ogen, ook voor de ogen van kinderen. Ogen zijn lichtorganen, 75% van het licht dat door de ogen binnenkomt gaat via de hypothalamus in de hersenen naar andere belangrijke organen in ons lichaam, waar onder andere het hele hersengebied. Het daglicht is een belangrijke voedingsbron voor de ogen, het lichaam en de hersenen.
UV-straling en de ogen
UV-straling een helend effect op de ogen. Kinderen die buiten zijn, zijn direct blootgesteld aan UV-straling en dit heeft een gunstig effect. Bijziendheid is direct gekoppeld aan de lengte van het oog. Diverse studies hebben aangetoond dat bepaalde chemicaliën van het oog in combinatie met ultraviolet licht invloed hebben op die lengte. Gezonde ogen zijn iets minder lang dan bijziende ogen.
Het nadeel van een zonnebril en zonnebrand
In de pupillen van de ogen zit pigment. Als de zon schijnt, worden er via dit pigment signalen doorgestuurd naar de huid, met de boodschap om pigment aan te gaan maken, zodat de huid niet verbrand. Als er een zonnebril voor de (kinder)ogen staat, denken de ogen dat ze in een donkere ruimte zijn en zullen deze belangrijke signalen niet doorgeven aan de huid. Met als gevolg dat je eerder verbrand. Hiervoor wordt als oplossing gegeven de kinderen vooral met een hoge factor in te smeren tegen de zon. Maar deze smeersels zitten boordevol kankerverwekkende stoffen en zijn dus helemaal niet zo gezond.
Verslaafd aan mijn zonnebril
Met een zonnebril creëer je een nep duisternis, die er op dat moment niet is. Een zonnebril is eerder schadelijk voor de (kinder)ogen, door een zonnebril met regelmaat te dragen word je juist steeds gevoeliger voor het daglicht en voor je het weet kun je ook niet meer tegen het licht als het bewolkt is en de zon niet direct schijnt. Ik ben zelf jarenlang verslaafd geweest aan de zonnebril en kon het gewone daglicht niet verdragen. Als kinderen van baby af aan gewend raken aan de zonnebril, creëren we voor in de toekomst lichtschuwe kinderen.
Seratonine vs. melatonine
Door in het zonlicht te zijn, maken we onder andere de stof serotonine aan, een stofje waardoor we ons goed voelen. Als het donker wordt, wordt deze serotonine omgezet in melatonine. Dit stofje zorgt er voor dat we ons diep kunnen ontspannen en lekker kunnen slapen. Haal je de duisternis weg door felle lampen te branden of achter de televisie, computer of een ander draagbaar scherm te zitten, krijgt je lichaam niet goed de kans melatonine aan te maken om te ontspannen en in slaap te komen.
Geen zonnebril, geen zonnebrand … wat wel?
Zonlicht is dus heel belangrijk, ook voor baby’s en kinderen. Maar verbranden door de zon is niet goed, ook niet voor de ogen. Als kinderen vaak een verbrandde huid oplopen, hebben ze een veel grotere kans op huidkanker op latere leeftijd. Zeker met babyhuidjes is het belangrijk voorzichtig te zijn. Maar een zonnebril maakt de huid alleen maar gevoeliger voor verbranding, dat is echt niet de oplossing. En chemische troepjes op de huid smeren is dat mijns inziens ook niet. Wat dan wel?
Kokosolie als natuurlijke zonnebrandcrème
Zelf gebruikte ik altijd zonnebrand crème van Weleda, op natuurlijke basis. Maar deze zijn niet meer in de handel, vanwege de Europese wetten die zo aangescherpt zijn dat een bedrijf wetenschappelijk moet kunnen bewijzen dat zijn crème werkt, wat een hele dure procedure is. Wel gek hoe dat dan zit met de gewone zonnebrandcrèmes vol chemische toevoegingen. Hoe wetenschappelijk bewezen zijn die eigenlijk? Tegenwoordig smeer ik kokosolie op, extra virgin. Deze ruikt heerlijk, voelt heerlijk en helpt tegen het verbranden en is ook te gebruiken als aftersun.
Laat de ogen en huid wennen aan het daglicht
Daarnaast deed ik mijn kinderen toen ze klein waren altijd een zonnehoedje op, hopende dat ze deze dan ook op zouden laten. Als baby zette ik ze altijd in de schaduw, maar ja, zodra ze gaan kruipen en bewegen wordt dat alweer lastiger. Een schaduwrijk terrein kan dan wel behulpzaam zijn en ook een t-shirt aan als ze een tijdje buiten hebben gespeeld om de rug en schouders te beschermen. Veel naar buiten, ook in de winter en het voorjaar, zorgt er ook voor dat de ogen en de huid gewend zijn aan het daglicht. De oplossing zit hem zeker niet in het bang zijn voor de zon en ons er van af te gaan schermen. Dat maakt alleen maar kwetsbaar.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Gerke
op 21 Jan 2018Karin
op 22 Jan 2018