Overvloed en kaalslag

DSCI0098Na drie dagen te hebben genoten van de stilte en rust aan de kust van Tintagel, gingen we naar Glastonbury toe. We overnachtten in een hostel bij de Chalice Well. Een prachtig mooie tuin met een bron diep in de aarde waaruit rood water stroomt. Buiten sluitingstijd konden we ook de tuin bezoeken, omdat we in dat hostel overnachtten. Het was een luxe hostel voor zeven personen, met een woonkamer, keuken en een luxe badkamer (met bad, heerlijk, want dat heb ik thuis niet) en mooie dikke handdoeken (in het vorige hostel moest je je eigen handdoek gebruiken). De slaapkamers waren ruim en de bedden waren geen stapelbedden maar boxsprings, de veren staken wel door het matras heen, helaas.

Razend verkeer

Mooie luxe plek dus, zeker in vergelijking met het hostel in Tintagel die heel eenvoudig was. Maar het lag pal aan de doorgaande weg. De auto’s en vele vrachtauto’s raasden met ik denk wel honderd kilometer per uur rakelings langs het huis. De stoep was niet breder dan 1,5 meter, mijn slaapkamer lag aan die weg. Wat een overgang, na de rust van Tintagel de drukte van deze ‘snelweg’. Een paar uurtjes ’s nachts was het redelijk stil, maar vroeg in de ochtend begon het weer. Ik verlangde naar het eenvoudige onderkomen van Tintagel. Het voordeel van de weg was dat ik om 6 uur klaarwakker was en ik de tuin inging om daarvan te genieten.

De tuin en de weg

chalice wellHet contrast kon niet groter zijn, tussen de tuin en de weg. Een prachtige tuin, een overvloed van bloeiende bloemen en planten, mooie bomen en als middelpunt van de tuin The Chalise Well, de  rode bron. De bron wordt ook wel de Red Spring genoemd en wordt gevoed door een diepe aquifer (watervoerende laag in de ondergrond). Het water is zeer ijzerrijk waardoor het zijn rode kleur heeft. Uit de kop van de leeuw kon je het water tappen om te drinken. Heerlijk bronwater waarvan wordt gezegd dat het helend werkt. Ook al weer zo’n contrast met het water wat in het hostel uit de kranen kwam. Water met een vieze chloorsmaak en door dit chloor juist een afbraak pleegt op het lichaam in plaats dat het helend werkt.

Overvloed en kaalslag

De mooie tuin en het altijd doorstromende water (25.000 gallon, oftewel 113.000 liter per dag ook tijdens droogte) voor overvloed en de drukke, herriemakende weg als kaalslag ernaast.  Ik lag er op een middag in de zon op het gras, de herrie van de weg was in de tuin ook hoorbaar, gelukkig wel minder overheersend dan in het hostel. Op dat moment werd het lawaai nog vergroot door een vliegtuig dat overkwam, even was alles onder gedompeld in deze enorme kaalslag aan geluid, de vogeltjes kon je niet meer horen. Toen het vliegtuig weg was, veranderde er iets in mijn waarneming. Ik hoorde dit keer het gekwetter van de vogels op de voorgrond en de auto’s verdwenen heel ver naar de achtergrond toe. Ze waren er nog wel, maar heel zachtjes.

DSCI0088In de tuin was duidelijk zichtbaar dat de menselijke creatie ook heel mooi kan zijn en een geheel kan vormen met de natuur dat menselijk optreden geen kaalslag hoeft te zijn. Vooral hoe het water door de tuin liep en eindigde in een vijver van twee cirkels, ontroerde mij in zijn schoonheid. De natuur kwam op deze manier juist nog meer tot zijn recht.

De rode en de witte bron

Tegenover de Chalice Well is de White Spring, een bron met kleurloos water, wat ook lekker was om te drinken, want het ijzer van de rode bron gaf wel een sterke smaak aan het water. Deze bron kon je bezoeken in een tempel dat er overheen was gemaakt, oorspronkelijk van de waterwerken, nu wordt het gebruikt voor ceremonies en meditaties. Een koud donker gebouwtje waar kaarsen branden en een beetje daglicht naar binnen scheen. In het midden stond een groot bad met water, de bron. De atmosfeer hier was heel bijzonder en ook weer van groot contrast in vergelijking met de Chalice Well. Maar het contrast zat hem dit keer niet in de overvloed en kaalslag. Overvloed was er bij beiden, maar het contrast was er in het licht en de duisternis, op de aarde en in de aarde, warm en koud.

Licht en duisternis

Avalon en de bronnenLicht en duisternis, beiden zo belangrijk voor de gezondheid van de ogen, maar ook onze lichaam en geest. Hoe mooi kwam dit bij beide bronnen tot uitdrukking. Hoe jammerlijk dat we daar steeds bang voor worden gemaakt. Zowel voor het licht als de duisternis. Straatlantaarns moeten ervoor zorgen dat we ons veilig voelen, maar de ogen zijn op deze manier van de duisternis verstoten. Zonnebrillen moeten onze ogen beschermen tegen het schadelijke UV licht, nu ook voor baby’s volgens het Oogfonds. Maar het zonlicht, inclusief het UV licht is juist heel belangrijk voor de ogen, ook voor de ogen van kinderen. Hoe minder kinderen buiten spelen, hoe groter de kans op bijziendheid. Maar de kans op bijziendheid wordt ook groter bij kinderen die slapen met een nachtlampje of een gewone lamp aan. Het tekort aan daglicht en duisternis veroorzaakt juist een kaalslag in het lichaam. Je kunt er hier meer over teruglezen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Waarin ervaar jij kaalslag en waarin overvloed. Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaringen wilt delen.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marjon
Door

Marjon

op 19 Jun 2014

Hoi Karin, Wat heb je de tuin en de dualiteit in de tuin mooi beschreven. Prachtig! Door jouw woorden ben ik weer even terug. Ook bij de stilte in mijzelf. Het opgaan in de omgeving en het verschil in ervaring al gelang de staat van mijn binnenwereld:-) Dank! Lieve groet, Marjon

Nanke Cornelissen
Door

Nanke Cornelissen

op 17 Jun 2014

Beste Karin, Een heel mooi verhaal over jouw verblijf in Engeland! Ben zelf een Engeland/Schotland fan!! Zou jij mij de naam van het hostel willen doorgeven bij de Chalice Well? Lijkt me heel mooi om daar eens te verblijven!! Alleen jammer van de bedden waar de veren door heen staken, lijkt me niet echt lekker liggen en dan het lawaai van het verkeer, zo zonde eigenlijk op zo'n plek! Vriendelijke groet, Nanke Cornelissen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Jun 2014

Hoi Nanke, Dank je wel, volgens mij heet de hostel Chalice Well, het hoorde bij de tuin. Vraag dan wel om de kamer aan de achterkant, dat scheelt iets in de herrie.

Nanke Cornelissen
Door

Nanke Cornelissen

op 17 Jun 2014

O, nog iets vergeten en succes met de workshops! Heb al een keer een lezing van je meegemaakt op een beurs vorig jaar!! Misschien dat ik je eens vraag om een lezing te geven in Assen!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Jun 2014

Dat zou leuk zijn!

Reactie plaatsen