Knipper met de ogen
Soms moet je even een paar keer met je ogen knipperen om er zeker van te zijn dat je het goed hebt gezien. Staat hier écht in de krant dat brillen weer duurder worden? Of rijdt hij daar seriéús net weg in de verte, de bus die je moest hebben? Knipperen met je ogen doe je instinctief als je iets even goed wilt zien, dichtbij of ver weg. Je voelt blijkbaar aan dat knipperen goed voor je is en dat je zicht erdoor verbetert. Gelukkig maar dat we sommige dingen die in ons voordeel werken, vanzelf al doen. Maar als je je er bewust van wordt waarom het precies zo heilzaam is, zul je nog vaker en beter aan het knipperen slaan.
Waarom is knipperen belangrijk?
Door te knipperen activeer je de traanklier die onder de huid boven je oog verscholen ligt. Deze klier produceert continu een vetachtige vloeistof, een traanfilm, die het hoornvlies vochtig houdt en het beschermt tegen stof en vuil. Door met je oogleden te knipperen, wat volkomen reflexmatig gaat, wordt er steeds een 'verse' traanfilm over de oogbol verspreid. Maar als je niet vaak genoeg knippert, krijgen je ogen te weinig van deze vloeistof aangevoerd en heb je snel last van droge ogen. Bovendien verdampt het traanvocht wat er wél is ook eerder. Uiteindelijk kan dit leiden tot uitdroging van het hoornvlies. Een ander gevolg is dat de traanklier steeds luier wordt. Als je toch niet knippert, laat hij het er maar bij zitten en gaat minder vocht produceren. Zo is de vicieuze cirkel een feit. Wist je dat je door te weinig knipperen bovendien slechter gaat zien? Een vochtig oog zorgt voor een optimale breking van het licht, waardoor je zicht scherper wordt.
Knipper-armoede door staren
Ogen die te weinig bewegen, knipperen niet genoeg. Normaal gesproken knipper je, zonder dat je dat weet, zo’n twintig keer per minuut. Maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die achter de computer zitten nog maar vijf keer per minuut met hun ogen knipperen, en verstokte gamers zelfs nog maar twee keer. Staren naar één punt werkt knipper-armoede in de hand. Ook mensen die brillen of lenzen dragen, knipperen om die reden automatisch te weinig. De in het glas geslepen sterkte trekt de ogen naar dat brandpunt en zet ze vast in één stand.
Ontspan de oogspieren
Wel voldoende knipperen heeft veel positieve effecten. Zo krijgen je hersenen iedere keer dat je je ogen sluit, hoe kort ook, even rust. Ze herstellen zich van de vele prikkels; tachtig procent van alle indrukken van buitenaf komt binnen via de ogen. Een ander voordeel van knipperen is dat het helpt om de oogspieren te ontspannen. Daardoor ga je beter zien. Ja, er staat écht in de krant dat brillen weer duurder worden en helaas is het ook jouw bus die daar in de verte wegrijdt…
Hoe knipper je goed?
Er zijn een heleboel mensen die niet goed knipperen. Ze nemen andere spieren in het gezicht mee, tot en met de spieren in het voorhoofd aan toe. Of ze knipperen heel lang niet en gaan daarna compenseren door de ogen en alles eromheen hard samen te knijpen. In beide gevallen geeft het alleen maar extra spanning en zal het je niet helpen je ogen tot rust te brengen. Goed knipperen doe je alleen met je oogleden, die je laat bewegen alsof het twee lichte vlindervleugeltjes zijn. Pas deze tip eens toe: vraag aan iemand of hij wil kijken naar hoe jij knippert. Zelf heb je niet in de gaten welke spieren er precies meebewegen, maar jouw knipper-assistent kan dat wel zien.
Oefen tussen de bedrijven door
Er is een gemakkelijke oefening om weer goed en regelmatig te gaan knipperen. Je kunt hem overal tussen de bedrijven door doen. Tijdens het werken op de computer, op momenten dat je eten aan het koken bent en als je de hond uitlaat. Sluit je ogen een paar seconden en ontspan ze bewust, bijvoorbeeld door je voor te stellen dat ze diep wegzakken in de oogkassen. Voel hoe de oogspieren zich ontspannen en hoe de oogbollen zacht worden. Begin dan zes keer zachtjes te knipperen met je oogleden. Zorg dat je het heel rustig doet, knijp niet met omliggende spieren. Sluit je ogen weer eventjes en herhaal de oefening. Doe dit minimaal drie keer achter elkaar, een aantal keren per dag. Op deze manier verhoog je langzamerhand de knipperfrequentie. Let op: het gaat om een lichte beweging. Denk aan de fladderende vleugeltjes van een vlinder.
Voeding en traanvocht
Tot slot is er nog een belangrijk aspect: door gebrek aan voedingsstoffen kan de kwaliteit van het traanvocht achteruit gaan. Dan kun je knipperen wat je wilt, maar zullen toch delen van het hoornvlies niet goed bedekt blijven met het vocht en uitdrogen. Het is belangrijk dat de vetachtige structuur van de traanfilm behouden blijft.
Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen