Samenwerken van de ogen

samenwerken van de ogen belangrijkHet samenwerken van de ogen is bij veel mensen verstoord. Er is bijna altijd een oog dat dominant is. Dit betekent echter niet dat dit dominante oog ook het oog is dat het meeste werk verzet. Ik zag zelf altijd beter met mijn linkeroog en ik kwam erachter dat juist het rechter, mijn ‘luie oog’ als het ware, heel erg zijn best deed. Het linker fladderde er op zijn gemak maar een beetje achteraan. Sinds ik bezig ben met zien zonder bril, op een natuurlijke manier, is het samenwerken van de ogen sterk verbeterd.

Samenwerken van de ogen

Als je zicht optimaal is, werken je ogen samen. De stand is exact gelijk en ze kijken naar precies hetzelfde punt. Hierdoor krijgen de hersenen een haarscherp plaatje doorgestuurd. Het gevolg is dat je helder ziet en dat je meer diepte ziet. Als de stand van de ogen niet helemaal gelijk is, kijken ze beide heel lichtjes naar verschillende punten. Daardoor komen er twee verschillende beelden in de hersenen aan. Als deze situatie extreem is ontstaat een dubbel beeld, maar meestal lossen de ogen het probleem zelf op door bij te sturen. Het passieve oog past zich aan door de oogspieren extra aan het werk te zetten en zo sturen de ogen samen toch één beeld door. Dit kost het passieve oog wel behoorlijk wat energie en ook levert het spanning op in de oogspieren.

Oefeningen voor het passieve oog

Je hebt het meestal niet in de gaten als je ogen niet goed samenwerken. Klachten die ermee te maken hebben zijn vaag en ze worden vaak niet gekoppeld aan dit probleem: hoofdpijn, concentratieproblemen, moeite met het fixerenpleister voor dominant oog van je blik, branderige ogen. Mijn tip is in ieder geval de oogontspanningsoefeningen te doen die ik je aanreik, deze stimuleren het samenwerken van de ogen. Door de oefeningen komen onder andere de chronische spanningen in de oogspieren los en gaan ze weer beter hun werk doen. Wil je toch een extra oefening gericht op het samenwerken? Plak dan je dominante oog eens af met een ooglapje, maar knip de buitenste helft van dat ooglapje eraf. Op deze manier bedek je de fovea centralis, het kleine gebiedje op het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp zien, maar blijft wel je blikveld intact. Ook stroomt het broodnodige licht je oog binnen. De fovea centralis van het passieve oog is niet afgedekt en wordt dus extra geactiveerd. Een andere oefening is om je dominante oog af te wisselen. Dit kun je al doen door je passieve oog de opdracht te geven dominant te zijn en vice versa.

Wat is een ‘lui oog’?

Het samenwerken van de ogen is dus vaak een probleem. Als een van beide ogen extreem veel achterblijft in het zien, noemt men dit een ‘lui oog’. Dit probleem ontstaat tijdens de kinderjaren, als gevolg van scheelzien (strabisme). De ogen geven ieder een ander beeld door aan de visuele cortex, die probeert om hiervan één plaatje te maken. Omdat de hersenen van kinderen nog heel flexibel zijn, pakken zij dit probleem heel rigoureus aan: het dominante oog krijgt alle ruimte voor het doorsturen van het beeld, terwijl de plaatjes die het andere oogje aanbiedt in hun geheel worden onderdrukt. Daardoor stopt dit passieve oog met zich te ontwikkelen. Als hieraan niets wordt gedaan, kan dat zeer slecht zicht tot gevolg hebben.

Reguliere behandeling lui oog schadelijk

vliegerWat oogartsen op zo’n moment doen, is het goede oog van het kind afplakken. Hierdoor wordt het passieve oog gedwongen zich weer verder te ontwikkelen, maar het afplakken heeft veel negatieve bijeffecten. Er komt namelijk per dag veel minder licht het oog binnen. En dit terwijl licht zo’n belangrijke voedingsbron is, zowel voor de ogen als voor andere organen en voor de productie van hormonen. Bovendien raakt het kind, dat zich volop aan het ontplooien is op sociaal, motorisch en geestelijk gebied, onzeker en gefrustreerd. Ik herinner me haarscherp het verhaal van mevrouw Strik van bijna zeventig, die bij mij in de praktijk kwam en nog steeds een trauma had doordat haar oog was afgeplakt toen ze kind was. Lees haar verhaal, en mijn adviezen met betrekking tot de juiste behandeling van een lui oog, in de artikelenreeks Strabisme.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen