Diepte zien

sleutelgatDiepte zien. Iedereen denkt wel dat hij diepte ziet. Toch is dat helemaal niet zo. Ik kan je garanderen dat écht diepte zien een ervaring is om niet mee te vergeten. Ik dacht ook altijd dat ik diepte zag, maar heb het verschil ervaren met hoe het echt kan zijn. Op de momenten dat het gebeurt is dat zo bijzonder; het is dan net of het beeld groter wordt en de objecten eruit springen. Het lijkt alsof ik naar een 3D-film kijk, alleen duizendmaal mooier. Bovendien bevind ik mezelf middenin die prachtige ‘film’.

Diepte zien en verwondering

Als je ogen goed samenwerken zien ze diepte en voelt het kijken moeiteloos. Mijn ervaring is dat 3D-oefeningen vooral bij mensen met een grote brillensterkte heel ontspannend werken op de oogspieren. Deze mensen gaan vaak meteen veel diepte zien. In het begin is het beeld nog niet scherp, maar de ervaring op zich is een openbaring voor ze. Grote verwondering en blijdschap op zo’n moment zijn vaak het gevolg.

Dominant en zwak oogdiepte zien

Om diepte te kunnen zien heb je beide ogen nodig. Bijna iedereen heeft echter een dominant oog en een zwakker, misschien zelfs lui oog, dat ongemerkt een heel klein beetje naar boven, onderen of opzij kijkt. De hersenen duwen automatisch het beeld dat zij doorkrijgen van het zwakkere oog, en dat dus minimaal verschilt van het beeld van het dominante oog, naar de achtergrond. Als je hersenen dit niet zouden doen, zou je dubbelzien. Maar net zoals het gaat bij 3D-plaatjes, waarbij je door glaasjes kijkt en twee plaatjes samen een dieptebeeld geven, geldt dit ook voor jouw hersenen. Ze hebben twee perfect identieke plaatjes nodig om een 3D-beeld door te kunnen geven.

Oefeningen om meer diepte te gaan zien

Je kunt het zwakkere oog sterker maken door oefeningen te doen. Geef je ogen in gedachten steeds bewust om de beurt de duimoefening voor diepte zienopdracht om te kijken en een beeld te vormen. Voel maar wat het doet met jouw ogen en hoe het zicht verandert. Ook palmeren en zwaaien zijn goede oefeningen om de samenwerking tussen de ogen te verbeteren. Door ze te doen, breng je een diepe ontspanning teweeg in de oogspieren, die hierdoor beter gaan werken. Zo komen je beide ogen weer ‘op één lijn’. Nog een oefening die het diepte zien bevordert: houd je duimen op armlengte van je gezicht, ongeveer tien centimeter uit elkaar. Kijk dan in de verte terwijl je duimen voor je gezicht staan. Als het je lukt, zie je een derde duim in het midden verschijnen.


Bij bol.com kun je 3D-boeken kopen van Magic Eye met speciale platen. Het voelt altijd als een wonder als je in zo’n plaatje diepte gaat zien. Het heeft iets magisch en mensen ervaren het zien als moeiteloos.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen