Invloed licht op goed zien

licht en goed zien


De zomer is het ideale seizoen om je ogen goed de kost te geven. De dagen zijn lang en er is veel licht, veel zon. Is het je wel eens opgevallen dat je beter ziet als het zonnetje schijnt? Dat je meer kleur ziet en meer diepte? Of ben je je daar niet van bewust, bekijk je de wereld altijd door je bril of lenzen en merk je helemaal niet zoveel verschil? Ik realiseerde me pas hoe groot de invloed is van de zon op mijn ogen toen ik besloot voorgoed mijn bril af te zetten en weer met mijn eigen ogen te gaan zien. Op dat moment viel het me pas op dat ik in het donker en bij mistig weer heel slecht zag en dat op een zonnige dag mijn zicht veel beter was.

Invloed licht op goed zien

Hoewel een bril en lenzen ervoor zorgen dat je scherp ziet, wordt toch de kwaliteit van het zien minder. Het geslepen glas geeft een onnatuurlijk scherp beeld, eigenlijk maakt het de wereld die je ziet hard. Bovendien kost het je ogen veel inspanning om door de bril of lenzen te kijken. Je fixeert je blik precies in het midden van het glas, op de plek die bedoeld is voor de correctie in scherpte. Maar zien is veel meer dan alleen scherp zien en hoort eigenlijk een passieve bezigheid te zijn. Zien gaat vanzelf. In ontspannen ogen stromen de beelden van alle kanten heel natuurlijk naar binnen en als je jezelf deze manier van kijken weer aanleert, ga je merken dat de wereld er veel zachter uitziet. Ook ga je veel meer kleur en diepte zien.

Verslaafd aan de zonnebril

De invloed van licht op goed zien is groot, dus zorg dat je volop van de zomermaanden profiteert. Als er veel licht is leven je ogen daarvan op en doorkind met zonnebril het mooie weer kom je waarschijnlijk veel meer buiten. Goed voor je ogen en voor je algehele gezondheid. Jammer genoeg is de tendens de laatste jaren dat mensen bij het minste of geringste straaltje zonlicht meteen naar de zonnebril grijpen. “Ik kan niet meer tegen dat felle licht,” hoor ik dan als excuus. Dat klopt. Want hoe vaker je je ogen afschermt van het licht, hoe minder goed ze er tegen kunnen. De lichtgevoelige cellen op je netvlies, die ervoor gemaakt zijn om flinke hoeveelheden licht te verwerken, worden minder flexibel en actief. Daardoor ga je slechter zien, niet alleen in het licht, maar ook in het donker.

Zon, ogen en lichaamsprocessen

Behalve dat je ogen baat hebben bij zonlicht, hunkert ook de rest van je lichaam ernaar. Via de ogen en de huid komt licht je lichaam binnen en heeft daar een vitaliserende invloed op al je organen en lichaamsprocessen. Zo wordt er vitamine D aangemaakt en krijgen hormonale processen een boost. Alles hangt nauw met elkaar samen. Wist je bijvoorbeeld dat je huid eerder verbrandt als je een zonnebril op hebt? Door de donkere glazen krijgen je hersenen via de ogen het seintje dat er weinig licht is en dat je huid geen beschermende maatregelen hoeft te nemen, dus geen pigment hoeft aan te maken. Zo ingenieus en logisch redeneert het lichaam.

Zet je bril én zonnebril af

Zorg er dus liever voor dat je ogen weer wennen aan het zonlicht. Zet je bril en zonnebril af, doe je lenzen uit en profiteer van de zon. Voel je veel spanning bij het kijken tijdens zo’n zomerse dag? Zet dan liever een pet op en laat de klep je beschermen tegen al te fel licht. Dinvloed licht op goed zienoe ook de oogoefeningen die ik je leer. Ze helpen je de ogen te ontspannen en daardoor zul je je weer vrijer voelen om het licht binnen te laten. Je zult weer op een passieve manier gaan kijken, in plaats van steeds meer met je ogen te gaan knijpen. Ook zul je merken dat je ogen veel meer licht aankunnen dan je denkt. Een laatste opmerking: kijk nooit recht in de zon; daar zijn de ogen dan weer niet voor gemaakt. Hoe bewuster je je wordt van hoe jouw zicht functioneert, hoe beter je zult weten wat wel en wat niet goed is voor je ogen.

Wat kun je dan doen om zonder bril of lenzen goed te zien?


Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
 


Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


 Specialist in Gezonde Ogen