Page content

Blikveld

blikveldToen ik nog een bril droeg, zag ik de bomen aan weerszijden van het pad niet staan als ik een wandeling maakte. Mijn blikveld was maar klein. Alleen wat recht voor me was en waar ik mijn blik op richtte, dat zag ik. Nu ik al zo’n tijd bezig ben met op een andere en rijkere manier zien, is mijn blikveld veel ruimer geworden. Als ik ga wandelen, zie ik ‘vanuit mijn ooghoeken’ van alles om me heen gebeuren. Niet alleen zie ik meer kleur en diepte, in mijn blikveld neem ik veel meer beweging en weidsheid waar.

Verwaarloosd blikveld

Als je je ogen bijvoorbeeld op een boomblaadje richt, stellen ze daarop scherp. Daarvoor doen ze een beroep op de fovea centralis, een gebiedje zo groot als een speldeknop dat zich middenin de gele vlek op je netvlies bevindt. De lichtgevoelige cellen die in deze fovea geklusterd liggen, de kegeltjes, worden actief en zorgen dat je het boomblad scherp ziet . Dit proces noemen we centrale fixatie. Het gebied dat je scherp ziet is maar klein. Alles eromheen is wazig, of het bestaat in jouw beleving niet eens. Dit ‘onzichtbare’ gebied is je blikveld. Bij veel mensen is het onderontwikkeld en verwaarloosd. Gezond werkende ogen kijken voor 80% met hun blikveld en voor 20% met de fovea centralis. Zie jij slecht, dan is dit vaak andersom. Zo mis je een heleboel moois en bovendien raken je ogen steeds meer gespannen. Wat weer slechter zicht in de hand werkt.

3 D-ervaring door ruimer blikveld

Door oefeningen te gaan doen om mijn blikveld te vergroten, werd mijn zicht totaal anders. Het werd beweeglijker en weidser. Tegenwoordig voelt het alsof ik in de wereld loop in plaats van erbuiten. Het is een beetje te vergelijken met wat je meemaakt als je naar een 3 D-film kijkt. Je zit dan in de film, in plaats van dat je er van een afstandje naar kijkt. Maar hoe doe je dat, je blikveld vergroten? Door beter gebruik te maken van het gedeelte in de hersenen waarmee je kijkt, de visuele cortex. Dit hersengebied bevindt zich achterin je hoofd onder je schedel: hier worden de beelden die je ziet gevormd. Eigenlijk kijk je dus met je visuele cortex en zijn de ogen maar een klein onderdeel van het hele proces van zien.

Staafjes activeren geeft groter blikveld

Mensen met een klein blikveld gebruiken maar een stukje van de visuele cortex, namelijk alleen het onderste gedeelte. Dat staat in verbinding met de kegeltjes in de fovea centralis. Maar de kegeltjes zijn niet de enigeklein blikveld lichtgevoelige cellen die je hebt, het oog bevat een nog groter aantal staafjes. Deze lichtgevoelige staafjes liggen veel meer verspreid over je netvlies en zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de weidsere blik. Zij bepalen dus het blikveld. Maar omdat we gespannen kijken, met stress zitten en brillen dragen, gebruiken we de staafjes veel te weinig. De kegeltjes zijn bij de meeste mensen juist overactief. Het is dus goed om oefeningen te doen waar de staafjes van opkikkeren.

Hoe een bril je blikveld verkleint

Een bril zorgt ervoor dat je blikveld nog kleiner wordt omdat hij is gericht op scherpstellen, dus op het werk dat de kegeltjes doen. De oogzenuw die de kegeltjes met de hersenen verbindt wordt op deze manier nog meer geactiveerd en de zenuwbanen die juist de staafjes aansluiten op je brein, verwaarloosd. Deze zenuwbanen raken geblokkeerd en gaan steeds minder goed werken. Je blikveld wordt nog kleiner. Als je dus weer wilt gaan genieten van goed zien in alle opzichten, dus met een ruim, weids en vrij blikveld, is het belangrijk om je bril af te zetten. Ik kan je daarbij helpen door middel van de cursussen die ik geef. Daarin gaan we samen allerlei oefeningen doen om je blikveld te verruimen. Hier volgt alvast een oefening die je nu meteen kunt doen:

Oefening om je blikveld te vergroten

Als je achter de compoefening om je blikveld te verruimenuter zit of veel leest, dan verkleint je blikveld zich. Je kunt zelf je blikveld op de volgende manier weer vergroten: stap regelmatig van je computer of boek vandaan, kijk in de verte (liefst naar buiten) en wapper met je handen naast je gezicht. Je blijft recht naar voren kijken. Zie je je handen terwijl je dit doet? De beweging stimuleert de staafjes en activeert de zenuwbanen die deze cellen verbindt met je visuele cortex.

Wat kun je doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

 

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

 

 

Comment Section

0 reacties op “Blikveld

Plaats een reactie


*