Page content

Blikveld

blikveldToen ik nog een bril droeg, zag ik de bomen aan weerszijden van het pad niet staan als ik een wandeling maakte. Mijn blikveld was maar klein. Alleen wat recht voor me was en waar ik mijn blik op richtte, dat zag ik. Nu ik al zo’n tijd bezig ben met op een andere en rijkere manier zien, is mijn blikveld veel ruimer geworden. Als ik ga wandelen, zie ik ‘vanuit mijn ooghoeken’ van alles om me heen gebeuren. Niet alleen zie ik meer kleur en diepte, in mijn blikveld neem ik veel meer beweging en weidsheid waar.

Verwaarloosd blikveld

Als je je ogen bijvoorbeeld op een boomblaadje richt, stellen ze daarop scherp. Daarvoor doen ze een beroep op de fovea centralis, een gebiedje zo groot als een speldeknop dat zich middenin de gele vlek op je netvlies bevindt. De lichtgevoelige cellen die in deze fovea geklusterd liggen, de kegeltjes, worden actief en zorgen dat je het boomblad scherp ziet . Dit proces noemen we centrale fixatie. Het gebied dat je scherp ziet is maar klein. Alles eromheen is wazig, of het bestaat in jouw beleving niet eens. Dit ‘onzichtbare’ gebied is je blikveld. Bij veel mensen is het onderontwikkeld en verwaarloosd. Gezond werkende ogen kijken voor 80% met hun blikveld en voor 20% met de fovea centralis. Zie jij slecht, dan is dit vaak andersom. Zo mis je een heleboel moois en bovendien raken je ogen steeds meer gespannen. Wat weer slechter zicht in de hand werkt.

3 D-ervaring door ruimer blikveld

Door oefeningen te gaan doen om mijn blikveld te vergroten, werd mijn zicht totaal anders. Het werd beweeglijker en weidser. Tegenwoordig voelt het alsof ik in de wereld loop in plaats van erbuiten. Het is een beetje te vergelijken met wat je meemaakt als je naar een 3 D-film kijkt. Je zit dan in de film, in plaats van dat je er van een afstandje naar kijkt. Maar hoe doe je dat, je blikveld vergroten? Door beter gebruik te maken van het gedeelte in de hersenen waarmee je kijkt, de visuele cortex. Dit hersengebied bevindt zich achterin je hoofd onder je schedel: hier worden de beelden die je ziet gevormd. Eigenlijk kijk je dus met je visuele cortex en zijn de ogen maar een klein onderdeel van het hele proces van zien.

Staafjes activeren geeft groter blikveld

Mensen met een klein blikveld gebruiken maar een stukje van de visuele cortex, namelijk alleen het onderste gedeelte. Dat staat in verbinding met de kegeltjes in de fovea centralis. Maar de kegeltjes zijn niet de enigeklein blikveld lichtgevoelige cellen die je hebt, het oog bevat een nog groter aantal staafjes. Deze lichtgevoelige staafjes liggen veel meer verspreid over je netvlies en zijn verantwoordelijk voor het opvangen van de weidsere blik. Zij bepalen dus het blikveld. Maar omdat we gespannen kijken, met stress zitten en brillen dragen, gebruiken we de staafjes veel te weinig. De kegeltjes zijn bij de meeste mensen juist overactief. Het is dus goed om oefeningen te doen waar de staafjes van opkikkeren.

Hoe een bril je blikveld verkleint

Een bril zorgt ervoor dat je blikveld nog kleiner wordt omdat hij is gericht op scherpstellen, dus op het werk dat de kegeltjes doen. De oogzenuw die de kegeltjes met de hersenen verbindt wordt op deze manier nog meer geactiveerd en de zenuwbanen die juist de staafjes aansluiten op je brein, verwaarloosd. Deze zenuwbanen raken geblokkeerd en gaan steeds minder goed werken. Je blikveld wordt nog kleiner. Als je dus weer wilt gaan genieten van goed zien in alle opzichten, dus met een ruim, weids en vrij blikveld, is het belangrijk om je bril af te zetten. Ik kan je daarbij helpen door middel van de cursussen die ik geef. Daarin gaan we samen allerlei oefeningen doen om je blikveld te verruimen. Hier volgt alvast een oefening die je nu meteen kunt doen:

Oefening om je blikveld te vergroten

Als je achter de compoefening om je blikveld te verruimenuter zit of veel leest, dan verkleint je blikveld zich. Je kunt zelf je blikveld op de volgende manier weer vergroten: stap regelmatig van je computer of boek vandaan, kijk in de verte (liefst naar buiten) en wapper met je handen naast je gezicht. Je blijft recht naar voren kijken. Zie je je handen terwijl je dit doet? De beweging stimuleert de staafjes en activeert de zenuwbanen die deze cellen verbindt met je visuele cortex.

Wil jij ook van je bril en je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.

Schrijf je hier in:

zeven tips om goed te gaan zien

 

 

 

 

Jouw ogen zijn mijn passie. Ik geef cursussen, introductieworkshops en privélessen, waarin ik je leer hoe je met de methode van Dr. Bates op een krachtige manier voor je ogen kunt zorgen. Velen vóór jou hebben er al baat bij gehad. Er is ook een digitale cursusvariant, waarmee je thuis op de bank aan de slag kunt en waarin ik je in zestien weken begeleid naar gezonde ogen. Klik hier voor een overzicht van alle cursusmogelijkheden.

Wil je een reactie achterlaten, zodat ook anderen profijt kunnen hebben van jouw ervaringen? Dat kan middels onderstaand reactieformulier.

 

 

    Comment Section

    0 reacties op “Blikveld

    Plaats een reactie


    *