Blije dieren, een lust voor het oog!
09 juni 2017 

Blije dieren, een lust voor het oog!

Varkens snuffelend en rollend in de modder, biggetjes die heerlijk drinken bij de moeder en door haar zelf worden grootgebracht. Blije dieren, een lust voor het oog! Helaas een zeldzaamheid in onze samenleving. Bert Waterval is de eigenaar van boerderij Panhof, de plek waar de varkens wonen die je op de foto’s ziet. Bert verzorgt zijn dieren met respect en geeft ze een grote hoeveelheid ruimte om te leven en te bewegen.  Als dan eenmaal het moment van de slacht is aangebroken, wordt alles van het varken gebruikt. Bert verwerkt het vlees op traditionele wijze tot worsten, spek en hammen. Zijn overtuiging is: hoe beter de varkens het hebben, hoe lekkerder het vlees smaakt.

Betoverende locatie

Begin mei was ik met mijn “Geef je ogen de kost” team in de omgeving van Dalfsen. Om foto’s te maken voor ons kookboek waren we op bezoek bij boeren die op een liefdevolle, natuurlijke manier met hun boerenbedrijf en dieren omgaan. Boerderij Panhof was ons eerste aanlooppunt. Wat een betoverende locatie! De varkens hebben hier echt niets te klagen en ze zien er heel tevreden en gezond uit.

Vroeger was het vlees van Panhof te koop bij de scharrelslager Cees de Bouter in Amsterdam. Door de crisis nam de vraag naar dit biologische product helaas af en nu levert Bert alleen nog maar aan restaurants en aan een winkel in Dalfsen. Dat is jammer, want een tijd terug heb ik eens spek en worst van Panhof bij de slager in Amsterdam gekocht en echt waar, het smaakte overheerlijk.

Heerlijke verse rauwe melk

We gingen daarna naar Landjuweel de Hoeven, twintig minuten rijden verderop. Boer Thijs leidde ons trots en enthousiast rond op zijn boerenbedrijf. De koeien stonden een eind verderop te grazen en bij het melktappunt konden we hun heerlijke verse rauwe melk proeven. Varkens en kippen scharrelden rond in grote weides en triomfantelijk liet de boer de mooie, kolossale groentes zien die hij buiten en in de onverwarmde kas verbouwde.

Hoe zit dat met koperen tuingereedschap?

Thijs vertelde dat op zijn boerderij niet met gewoon ijzeren tuingereedschap wordt gewerkt, maar met koperen gereedschap. “We bewerken moeder aarde, met haar dienen we zacht om te gaan. IJzer is heel hard, koper is veel zachter voor de aarde.” Wauw, wat een bijzonder verhaal! Het klinkt logisch, maar ik had er nog nooit eerder iets over gehoord. En bijzonder leuk om te weten: er is onderzoek gedaan naar het effect van koperen tuingereedschap. Daaruit blijkt dat de opbrengst met 30% stijgt! Het gaat dan niet alleen om de zachtheid waarmee de aarde bewerkt wordt, het koper zelf heeft ook een positieve invloed op de kwaliteit van de bodem.

Blije dieren, een lust voor het oog!

Vroeger was deze Landjuweel de Hoeven een intensieve veehouderij. Twaalf jaar terug besloten de eigenaren het over een andere boeg te gooien, vertelt Thijs: “Na meerdere gesprekken en inzichtgevende bijeenkomsten kwam er een besef dat we een andere bedrijfsvoering wilden. Natuurlijker, met minder kunstgrepen, geen antibiotica meer en betere mest die kunstmest overbodig maakt. Langzaam maar zeker werden er stappen gezet. Na een aantal jaren werd de veestapel rustiger en stabieler, er was minder uitval en ziekte en de boer was minder gestrest. De melkproductie daalde, maar het eiwit- en vetgehalte steeg. Antibiotica zijn nu helemaal niet meer nodig. In plaats daarvan zetten we andere manieren van genezen in: reiki, homeopathie, balancering, mentale projectie en meditatie.”

Dapper en knap

Dapper en knap vind ik het. Te zien hoe deze mensen afwijken van de standaarden en weer terug durven gaan naar een andere, natuurlijke manier van een boerenbedrijf runnen. Thijs vertelt dat hij geheel zelfvoorzienend is. En hij is terecht ontzettend trots op zijn bedrijf. Ik word er zelf heel blij van als ik hoor dat de koeien rustiger en gezonder worden en de boer zelf veel minder gestresst is. Ik merkte in ieder geval geen stress op bij hem, vond hem heel rustig, tevreden en geaard.

Zelfvoorzienend

Vroeger was het heel normaal dat een boerderij gemengd en zelfvoorzienend was. De mest van de dieren diende heel vanzelfsprekend als voeding voor de bodem en de planten. Van de melk werd boerenkaas gemaakt, een product dat veel langer houdbaar is dan melk en waar de gezonde stoffen in bewaard blijven. De wei die overbleef kregen de varkens te eten.

Verwennerij voor de ogen

Een dagje op het platteland, ik vond het een verwennerij voor mijn ogen. Als afsluiting zijn we met ons team nog een kijkje gaan nemen bij de waterbuffels van boerderij Kleinlangevelsloo. Superrelaxed stonden de dieren ons, stadsmensen, aan te staren. Stress? Daar hadden ze duidelijk nog nooit van gehoord.

Eerlijkheid, natuurlijkheid en oerwijsheid

Voor mij gaat goed zien verder dan scherpte, kleuren en objecten zien. VolZicht staat ook voor eerlijkheid, natuurlijkheid en oerwijsheid. Voor het op een natuurlijke manier kijken, zowel naar de buitenwereld als naar binnen bij jezelf. In deze boeren zie ik die oerwijsheid terug. Dat maakt me blij en hoopvol als ik denk aan de toekomst op deze aarde. Als je in de buurt van Dalfsen woont, dan heb je het maar mooi getroffen met deze boerderijen in je omgeving. Ik heb er veel lekkere producten gekocht.

Gezonde recepten voor jouw ogen

Samen met ons team maakten we het e-kookboek Geef je ogen de kost. Producten van natuurlijke en eerlijke oorsprong voeden jouw ogen tot in de diepte en dat helpt je om beter te zien en je innerlijke kracht te vergroten. Je leert koken zoals de natuurvolkeren en ook onze overgrootouders deden. Je maakt krachtig oervoedsel klaar, waardoor je ogen steeds beter tegen een stootje kunnen. De omstandigheden in het dagelijks leven verander je niet zomaar. Je innerlijke veerkracht om er goed mee om te kunnen gaan, kun je wel versterken. Met de recepten in dit kookboek maak je daar een goede start mee.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Elizabeth
Door

Elizabeth

op 17 Jun 2017

Fijne blog Karin. Na vegetarische jaren om allerlei redenen wilde mijn lichaam weer vlees. Ook mijn acupuncturist adviseerde o.a. vlees te eten vanwege mijn (verzwakte) gestel. En ja, natuurlijk eet ik dan biologisch, ook weer om allerlei redenen.Is misschien wat duurder maar je hoeft er ook weer geen kilo's van te eten nietwaar. Orgaanvlees is trouwens een mooie voordelige optie zo af en toe. (maar dat zeker echt en alleen biologisch!) Kortom, als ik in de buurt van Dalfsen zou wonen zou ik het wel weten!

Yvonne van Eijbergen
Door

Yvonne van Eijbergen

op 17 Jun 2017

Mooi, dat puur natuur. Alles gezond voor de ogen, hoor ik steeds. Karin levert het bewijs met haar eigen ogen. Maar ...... is al dit dierlijke voedsel echt ook goed voor de rest van het lichaam?

Karin
Door

Karin

op 17 Jun 2017

Jazeker, de natuur heeft ons zo geschapen dat wat goed is voor de ogen ook goed is voor de rest van het lichaam.

Ria Huisman
Door

Ria Huisman

op 15 Jun 2017

alle lof voor deze boeren. Ik koop zelf alleen nog maar biologische melk en vleesproducten. En het is heerlijk om te zien dat er steeds meer koeien weer in de wei lopen in de zomer. We gaan toch wel de goede kant op volgens mij.

Anja
Door

Anja

op 13 Jun 2017

Lijkt me niet gezond rauwe melk

Karin
Door

Karin

op 14 Jun 2017

En is het juist wel, een puur product in tegenstelling tot wat je in de supermarkt vindt aan bewerkte melkproducten.

frank
Door

frank

op 13 Jun 2017

Dat inofrmatie oerwoud, wie lust het niet. Begrijp me goed en kijk met je hart.

Frank
Door

Frank

op 13 Jun 2017

"mijn lichaam lust alles" vertelde Ddon Juan Matus via castaneda.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 13 Jun 2017

Dertig procent minder eten is dertig procent langer leven.

Annemieke - Kleinlangevelsloo Supermarkt in het Bos
Door

Annemieke - Kleinlangevelsloo Supermarkt in het Bos

op 09 Jun 2017

Fijn dat jullie er waren! Ook van jullie hebben we weer geleerd!

Reactie plaatsen