Welke voedingssupplementen kun je nemen voor de ogen?

Welke voedingssupplementen kun je nemen voor de ogen?

Welke voedingssupplementen kun je nemen voor de ogen? Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Er zijn een aantal supplementen die je extra kunt nemen, maar de basis ligt in je voeding. Je lichaam neemt de voedingsstoffen het beste op als ze uit goede voeding komen. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om voldoende gezond vet te eten. Je hebt het vet namelijk nodig om de voedingsstoffen op te kunnen nemen. Als je niet genoeg vet eet, dan hebben de extra supplementen ook niet zoveel zin. Daarom beschrijf ik eerst wat je kunt doen met je voeding, voordat ik over ga op de extra supplementen die je kunt nemen.

Vet en cholesterol

Vet heeft een slechte reputatie en daarvan vooral de verzadigde vetten. Terwijl je die vetten juist zo hard nodig hebt. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit verzadigde vetten. Zo zijn de hersenen voor 60% verzadigd vet. Magere melk bijvoorbeeld bevat diverse mineralen, maar je lichaam doet er niets mee. Drink je de rauwe, volvette variant, dan kan je lichaam de voedingsstoffen wel opnemen. Door verzadigde vetten te eten krijg je direct een hoop cholesterol binnen. En dat is juist goed, want ook cholesterol heeft je lichaam hard nodig. Als je cholesterol niet via je voeding binnen krijgt, pleeg je roofbouw op je lichaam en je hersenen. Alzheimer komt het meest voor bij mensen die een laag cholesterol gehalte hebben.

Vitamine A, D, E en K

levertraan goede voedingssupplementen voor de ogen

Het liefst haal je vitamines en mineralen uit echte voeding. Je lichaam en je ogen hebben veel vitamine A, D, E en K nodig; dit zijn vetoplosbare vitamines en die haal je uit dierlijke vetten. Goede voedingsbronnen hiervoor zijn de koudgefermenteerde levertraan en boterolie van Green Pasture. Deze neem je als een supplement in tijdens je maaltijd. Voor meer informatie hierover kun je hier klikken. Daarnaast zijn runderlever, orgaanvlees, eieren, rauwe melk, roomboter, slagroom goede vormen om deze vitamines binnen te krijgen samen met de verzadigde vetten.

Dieren die buiten lopen en natuurlijk eten

Let wel, het is heel belangrijk dat de dierlijke produkten afkomstig zijn van biologische dieren, die grasgevoederd zijn. Stop je dieren in een hok of stal bij elkaar en geef je ze granen te eten, dan komt deze behandeling en de voeding van deze dieren weer terug in het vlees, eieren, melk. Kippen die in de natuur scharrelen leggen eieren die twintig keer zoveel omega-3 bevatten als eieren van met granen gevoede kippen van de supermarkt. Omega 3 en omega 6 hebben elkaar nodig om de celwanden open te houden voor zuurstoftransport. Maar wel in de juiste verhoudingen. Teveel omega 6 werkt anders ontstekingsbevorderend.

Bouillon van botten of vissengraat

Bouillon gemaakt van botten van dieren is een goede manier om mineralen binnen te krijgen. Je kunt dit doen met vissengraat en vissenkoppen of met botten van een rund, varken, kip. Je doet de botten in een grote pan met water met water samen met een flinke scheut natuurtroebele appelazijn. Dit laat je een nacht staan en de volgende dag laat je het 12 tot 24 uur sudderen. De appelazijn trekt de mineralen uit de botten. Je lichaam neemt deze mineralen gemakkelijk op. Voor meer informatie over de bouillon, kun je hier klikken.

Magnesium

magnesiumchorideMagnesium is een mineraal in je lichaam dat zorgt voor ontspanning. Samen met water en zuurstof behoort het tot de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en dat kan wel eens een belangrijke reden zijn waardoor je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren. Als er voldoende magnesium in het lichaam is, dan werken lichaam en geest vanuit ontspanning, in plaats vanuit spanning en stress. Uit onderzoeken blijkt dat 75% tot 95% van de mensen een tekort heeft aan magnesium.

Een tekort aan magnesium tast het netvlies aan

Een tekort aan magnesium tast het netvlies en de visuele cortex aan; dit blijkt uit een onderzoek met gezonde ratten.  Klik hier voor gedetailleerde informatie over het onderzoek. We nemen niet genoeg magnesium op, omdat het gewoon niet meer voldoend in onze voeding voorkomt en dat komt weer omdat de juiste mineralen ontbreken in de bodem. Uit voeding halen wij dus te weinig magnesium en daarnaast gebruikt het lichaam  veel magnesium als wij bewerkte, synthetische voeding met een hoog suikergehalte eten. Het lichaam gebruikt heel veel magnesium voor de stofwisseling en ontgifting van deze voeding. 

Ongeraffineerd zout

Het dagelijks gebruik van beestenbottenbouillon levert je een goede bron van mineralen, waaronder magnesium, in een zeer goed opneembare vorm. Keltisch zeezout en Bergkernzout zijn ongeraffineerde vormen van zout en een goede bron van magnesium en andere mineralen. Als landbouwgronden goed gemineraliseerd zijn, dan zijn groene bladgroenten, zaden en noten vrij goede bronnen van magnesium.

Magnesium supplementen

magnesium ontspant de ogenEr zijn diverse magnesium supplementen op de markt, maar niet alle zijn goed opneembaar voor het lichaam. Magnesiumchloride, magnesium glycinaat en magnesium citraat zijn goed opneembaar. Ook bestaan er tabletten van Schussler celzouten met magnesium. Daarnaast kun je een (voeten) bad nemen met Magnesiumchloride. Ook bestaat er magnesium ‘olie’, die je op de huid kunt aanbrengen / sprayen; die wordt snel geabsorbeerd. Het heet olie, omdat het olieachtig aanvoelt. Als je een ernstig tekort hebt aan magnesium kan de olie heel erg gaan jeuken.

Taurine

Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van zoogdieren en speelt onder andere een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het netvlies. Taurine is één van de meest voorkomende aminozuren in de hersenen en op het netvlies. Het lichaam maakt, maar beperkt zelf taurine aan en heeft het dus nodig uit voeding. Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Met name schelpdieren hebben een hoog gehalte taurine.

Vitamine C

De lens van het oog heeft veel vitamine C nodig om vochtig en helder te blijven. Indien daar onvoldoende vitamine C aanwezig is, kan er staar ontstaan. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor de hersenen, het beschermt het hersenweefsel tegen aftakeling en dementie. Wateroplosbare vitamine C komt moeilijk in de hersenen en dus ook in de ogen, omdat de hersenbarrière alleen vetoplosbare stoffen doorlaat. Vitamine C Ascorbyl palmitaat is een vetoplosbare vitamine C, die neem je in samen met bijvoorbeeld volle yoghurt. Orgaanvlees is ook een goede bron van vetoplosbare vitamine C, vooral de bijnieren. Je kunt bijnieren ook als supplement innemen: Adrenacomplex.

Poedervorm

Neem de supplementen liever in poedervorm dan in tabletten, omdat er voor de tabletten weer allerlei hulpstoffen zijn gebruikt om er een pilletje van te maken. Magnesiumcitraat, taurine en vetoplosbare vitamine C zijn verkrijgbaar in poedervorm.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

De basis is dus altijd gezonde voeding. Maar een aantal stoffen aanvullen is zeker een goed idee. Heb je zelf ervaringen met voeding en supplementen die je hebben geholpen bij het verbeteren van je ogen? Het zou fijn zijn als je jouw ervaringen hieronder deelt. Het kan anderen ook weer verder helpen.
Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Dennis
Door

Dennis

op 23 Apr 2020

Ik ben me aan het inlezen op de producten die je kunt gebruiken. Ik lees over de producten van Green Pasture. Maar man man man, wat is het astig te bepalen welk product je moet nemen. Als je bijvoorbeeld op Bol.com zoekt naar Green PAsture krijg je 20 verschillende potjes die allemaal op elkaar lijken. Dus wat ga je nou kopen?

Karin
Door

Karin

op 23 Apr 2020

Deze:https://rasterbril.nl/product/levertraan/

Sandra
Door

Sandra

op 05 Apr 2018

Zijn de Visase druppels bij U bekent?

Rian
Door

Rian

op 13 Sep 2017

Ik heb last van scheurtjes in mijn netvlies en ben hier 3x voor gelaserd. Nu slik ik iedere dag levertraan en neem collogeentabletten in. Als ik dit artikel lees worden en nog meer supplementen genoemd en ben nu even het spoor bijster. Wat kan ik nu het best innemen?

Eloïse
Door

Eloïse

op 15 Jun 2017

Mij werd vroeger altijd verteld dat wortelen erg goed voor de ogen en het zicht zijn? Klopt dat?

Karin
Door

Karin

op 16 Jun 2017

Wortel zit vol betacaroteen, dat is een voorloper van vitamine A. Wat je ogen echt nodig hebben is pure vitamine A. Je lichaam kan de betacaroteen wel of niet omzetten naar vit. A, je hebt hier zoveel van nodig, dat je het helaas niet uit worteltjes kan halen.

Heleen de Lang
Door

Heleen de Lang

op 19 Nov 2014

Hallo Karin! Op je website vertel je dat een vitamine A gebrek tot slechter zicht leidt. Maar om vitamine A vrij te maken uit de lever, zodat het ook gebruikt kan gaan worden, heb je zink nodig. En veel mensen hebben een tekort aan zink: Zink is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij talloze processen in het lichaam, waaronder die van het immuunsysteem, het zenuwstelsel en de huid. Zink is zeer belangrijk voor de synthese van eiwit. Het zet vitamine A om in een fysiologisch actieve vorm en is een onmisbare bouwsteen bij de aanmaak van cellen en weefsels. Zink is een krachtige antioxidant die bescherming biedt tegen vrije radicalen. Daarnaast is zink onderdeel van het hormoon insuline en speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. - See more at: http://www.vitaminstore.nl/informatie/Zink#sthash.qdnh2zIu.dpuf Zie ook: http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=506

joop lasschuyt
Door

joop lasschuyt

op 04 Nov 2014

Je hebt alles goed behandeld,qua geboden info stof.subplementen e.d.organischvlees,granen,noten en hoe het komt als een product zn kwaliteit verliest,waarom vetten oke zijn en hoezo?aanvulling van mijn kant,besproken producten zijn te koop,alleen eetbare magnesium poeder is nieuw voor mij.Een tip meet zelf je bloeddruk 1xp/w indien verhoogt en een vreemde koppijn,dan ga je vanzelf slechter zien .zoek.proffesionele hulp .

Trees hendriks
Door

Trees hendriks

op 04 Nov 2014

Ik heb het boek gelezen probeer dingetjes te doen wat er in staat Ben daarbij begonnen met de poeder macuview Ga op het einde van de maand weer op controle

Annemieke van der Wielen
Door

Annemieke van der Wielen

op 30 Sep 2015

En wat is nu jouw mening over macuview na gebruik daarvan? Ben aan het kijken voor mijn schoonmoeder.

Karin
Door

Karin

op 30 Sep 2015

Ik heb geen ervaringen met het produkt. Ken wel de achtergrond ervan. De ingrediënten zijn prima. Persoonlijk denk ik dat je ook eieren kunt eten van kippen die buiten hebben rondgescharreld. Daar halen ze namelijk hun ingrediënten uit. Waarom zou je een supplement maken van een heerlijk ei. Het is wel belangrijk dat je goede eieren eet. Verder is het prima om het te gebruiken.

Hettie de Vringer
Door

Hettie de Vringer

op 04 Nov 2014

Hallo Karin, dank je wel voor je advies over de supplementen. Zelf gebruik ik nog zink, luteïne en zeeaxantine erbij en eet veel bio eieren. Er is bij mij maculadegeneratie geconstateerd. Hart. Gr.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Nov 2014

Hallo Hettie, Biologische eieren bevatten ook veel luteïne en zeaxantine. Doordat er al een voorvertering is geweest, nemen je ogen dit beter op vanuit eieren dan met voedingssuplementen. Ik zou zeggen, neem gewoon nog meer eieren. Je kunt ze bijvoorbeeld ook goed rauw eten, door een smoothie van volle yoghurt, slagroom en honing, fruit of een goede jam van de natuurwinkel.

John van Weert
Door

John van Weert

op 04 Nov 2014

Beste allemaal,Inderdaad, voeding heeft een grote invloed op het menselijk lichaam en dus uiteraard ook op de ogen. Wij zelf helpen mensen (al vele jaren) met een betere gezondheid (en ook een beter inkomen; parttime werken & fulltime verdienen) met de voeding van Herbalife.In al die jaren is mijn gezondheid verbetert ipv verslechterd! Mijn meest recente verbetering betreft mijn eigen ogen; mijn oogdruk is verlaagd van 25 naar 20 mbv van een Herbalife oogsupplement !!! Dit terwijl 3 oogartsen het mij ontraden om het oogsupplement te gebruiken en mijn oogdruppels voorschreven ivm met mijn glaucoom. Het kan dus ook anders!!!! Voor alle duidelijkheid ik gebruik nu alleen het Herbalife oogsupplement en geen oogdruppels. PS blijf altijd onder controle van je oogarts en laat altijd regelmatig een gezichtsveld meting doen (en uiteraard een oogdrukmeting) PS het oogsupplement is bedoeld als onderhoud van het oog, niet specifiek om de druk omlaag te krijgen, dit was een prettige bijwerking.

Kirsten
Door

Kirsten

op 09 Mar 2017

Bij mij is ook verhoogde oogdruk geconstateerd. Mijn laatste meting zat op beide ogen op 24 en 26. Nog geen druppels. Over een aantal weken een uitgebreid gezichtsveld onderzoek. Ik maak me echt nerveus en ben erg met mijn ogen bezig. Let op mijn voeding en zoek een goed supplement. Ik zou graag van je horen welk supplement van Herbalife jij gebruikt.

Reactie plaatsen