Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen!
Voeding en goed zien
Karin Hogenboom
Voeding en goed zien
09/27/2014
5 min
15

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen!

09/27/2014
5 min
15

Cholesterol eierenIn tegenstelling tot wat er beweerd wordt is cholesterol wel goed voor hart en bloedvaten, sterker nog, het is heel belangrijk voor een gezond hart. Je bloedvaten, je ogen en je hersenen varen wel bij cholesterol. Het is een heel belangrijke voedingsbron. Je hersenen bestaan voor 60% uit verzadigde vetten en 25% van het cholesterol dat zich in je lichaam bevindt, zit in je hersenen. Het is dus ook belangrijk hersenvoedsel.

Verkeerde overtuiging

Als ik mensen vertel dat cholesterol belangrijk is voor je ogen en goed zicht, dan hoor ik vaak “Het is misschien goed voor je ogen, maar je hart en bloedvaten slibben dan dicht”. Dat is de overtuiging waar we mee doodgegooid zijn. Eet zo min mogelijk verzadigde vetten en cholesterol, want je aderen slibben dicht. Het zou wel wat raar zijn dat de natuur het zo geregeld heeft dat je hersenen veel cholesterol bevatten en nodig hebben, maar dat het slecht zou zijn voor je hart en bloedvaten. Maar dat het verwarring geeft, dat snap ik wel.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! chipsRoomboter gezond, plantaardige vetten ongezond

Ook ik heb jarenlang geloofd dat roomboter niet zo goed was en dat je er dik van werd. Als ik een zak chips kocht, zag ik op de zak staan dat het gebakken was in zonnebloemolie en dit bestaat uit meervoudige onverzadigde vetzuren. Aha, dan zijn de chips dus best nog wel gezond, was mijn conclusie. Geharde vetten, daarvan wist ik dat het slecht voor je is. Maar ik dacht dat het over dierlijke vetten ging. Totdat ik erachter kwam dat het juist de plantaardige vetten zijn die gehard worden. Hoe kan dat nou? Plantaardige vetten zijn toch juist gezond? Want die bevatten meervoudige onverzadigde vetzuren. Dus verwarring alom.

Het nadeel van plantaardige oliën

Door mij steeds meer in voeding te verdiepen werd het mij steeds duidelijker dat het allemaal wat anders in elkaar zit dan ons voorgespiegeld wordt. Het probleem met de vloeibare plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, is namelijk dat als de meervoudige onverzadigde vetzuren in contact komen met lucht, zuurstof, warmte, ze gaan oxideren. Dit heeft te maken met de structuur van de olie. Deze oxidatie is niet gezond voor ons, want zodra wij deze olie binnen krijgen, vormen ze vrije radicalen in ons lichaam. We nemen letterlijk vergif tot ons.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! roomboter

We bakten in de zonnebloemolie

Ik ben opgegroeid met kuipjes ‘boter,’ halvarine. We bakten in de margarine en zonnebloemolie. Roomboter aten we alleen met kerst. Ik vond het niet eens lekker, roomboter, ook slagroom niet. Ik had dat dieetspul in huis, geen vast merk, daar wisselde ik in. Toen ik mijn man ontmoette, die gek was op roomboter, ben ik het gaan leren eten. Ik vond het steeds lekkerder en smeerde het steeds dikker op mijn boterham of plakje ontbijtkoek. Ik voelde me er dan altijd schuldig bij, want ja, ik werd er dik van, dacht ik. Achteraf was dit mijn redding, denk ik wel eens. Want op die manier kreeg ik gelukkig nog gezonde vetten binnen in plaats van de bovengenoemde oliën.

Oxidatie

De olie die je in de supermarkt koopt heeft diverse bewerkingen (zoals verhitting) doorstaan en is dus giftig. In de natuurwinkel kun je ongeraffineerde olie kopen. Deze is niet bewerkt, maar is wel heel gevoelig voor warmte, zuurstof en lucht. Staat het lang aangebroken in je kast, gooi het in de pan om erin te bakken. Dat heeft wel oxidatie tot gevolg, waardoor de olie eigenlijk ranzig en dus giftig wordt. Olijfolie heeft een andere structuur, waardoor je dit wel kunt eten. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je ongeraffineerde olie koopt (pas op: in de supermarkt zijn ze vaak geraffineerd) en dat je het niet te hoog verhit.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! giftige olieën

Cholesterol in het lichaam gaat ontstekingen tegen

Deze giftige oliën, die dus in heel veel bewerkte producten van de supermarkt verwerkt zit, zijn een aanslag op ons lichaam: ze veroorzaken onder andere ontstekingen in de aderwanden. Inmiddels is ontdekt dat het deze ontstekingen zijn die de werkelijke oorzaak vormen van hart- en vaatziekten. Een belangrijke functie van cholesterol in het lichaam is juist het tegengaan van deze ontstekingen. Door mensen cholesterolverlagers voor te schrijven haal je ook nog eens het natuurlijke genezingsproces als reactie op de gifstoffen onderuit.

Verzadigde vetten gaan niet oxideren

Verzadigde vetten, de vetten waar we bang voor worden gemaakt, hebben niet het probleem dat ze gaan oxideren als ze in contact komen met lucht, zuurstof en warmte. Deze kun je dus prima verhitten en zij worden niet ranzig.  Verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld roomboter, slagroom, vet vlees en eieren. Ze bevatten veel cholesterol. Cholesterolrijk voedsel is juist gezonde voeding. Eieren bijvoorbeeld hebben jaren de reputatie gehad dat ze niet gezond zouden zijn, omdat ze zoveel cholesterol bevatten. Biologische eieren van kippen die echt buiten gegraasd hebben zijn echt een ‘superfood’, ook voor je ogen. Ze bevatten onder andere de anti-oxidanten luteïne en zeaxtaïne, die van nature voor komen in je ogen. Ik kwam eens een man tegen die me vertelde dat hij al dertig jaar 14 eieren op een dag at. Gekookt, gebakken, maar vooral rauw. Hij was 74 en zag nog perfect. Bang voor salmonella was hij niet.

Cholesterol huisarts

Het advies van veel huisartsen en diëtisten …

Ondanks dat ook in wetenschappelijke kringen de inzichten over cholesterol veranderd zijn, dringt dit in het reguliere gezondheidscircuit niet echt door. Iemand had mijn verhaal over cholesterol op mijn workshop gehoord en vroeg het na aan zijn huisarts. Deze zei hem: “Als je snel dood wilt, dan moet je vooral verzadigde vetten eten”. Iemand die wilde afvallen kreeg onlangs van een diëtiste het advies vooral meervoudige onverzadigde vetzuren te eten en zeker geen verzadigde vetten. En een huisarts die ikzelf sprak, ging ook direct tegen het cholesterol verhaal in, want dat was zeer ongezond volgens hem.

Cholesterol is goed voor hart en bloedvaten

Laatst vroeg een moeder aan mij hoe ik mijn rijst klaarmaak. Haar dochter had bij ons gegeten en vond het zo lekker. Ik zei dat ik er Keltisch zeezout door doe en een pakje roomboter. Verschrikt keek ze me aan, want dat kon toch nooit goed zijn. Ik weet niet of ze op deze manier haar rijst klaar is gaan maken. Verzadigde vetten en cholesterol staan nog steeds in een kwaad daglicht, zeer onterecht. Het is juist belangrijk voedsel voor hart, bloedvaten, hersenen en je ogen! Geniet maar lekker van de in kokosolie of roomboter gebakken eieren, want kokos- en palmolie bestaan ook uit verzadigde vetten en zijn heel gezond. Veel kokosolie door je rijst roeren is ook heerlijk.
Wat zijn jouw ervaringen met cholesterolrijk eten, vind je het lekker of staat het je tegen. Als je het jaren lang niet hebt gegeten, dan is het wel belangrijk dat je het langzaam opbouwt, om je lichaam er weer aan te laten wennen. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Reacties
Categorieën