Kun je de waanzin zien?

Na twee weken in een huisje in de bossen, komt het stadsleven  even hard binnen. Twee weken lang heerlijk in de rust van de bomen, af en toe er even uit om boodschappen te doen. In een klein dorp in de buurtsuper was het altijd al gemoedelijker, maar nu lijkt het contrast nog vele malen groter. Rijen waren daar niet, en ook geen beveiligingsmensen die je een karretje toewijzen.

Na thuiskomst begaf ik me in het winkelcentrum. Ik ging eerst naar de drogist en werd geholpen door een meisje achter een groot, dik plastic scherm. Toen ik had afgerekend zei ze kortaf: “Bon”.

Logisch?

Bij de volgende winkel moest ik zelf scannen, terwijl de winkeljuffrouw ernaast stond. Er hingen twee dikke plastic schermen waarlangs ik mijn mandje op de toonbank moest zetten en waarlangs ik mijn producten moest scannen. Ik moest me dus in rare bochten wringen om bij het scan apparaat kon komen.

Ik had er ook een kadootje gekocht, die pakte de kassière, nadat ik hem zelf had gescand, keurig netjes voor mij in. Logisch toch?

Introvert/Extravert?

Ik kwam een vriendin tegen, we maakten een kort praatje. Ik ging een stukje naar voren, want 1,5 meter is toch wel een rare afstand om met elkaar te communiceren. Gelijk ging zij een stukje achteruit en keek ze angstvallig om haar heen of er geen mensen in de buurt kwamen.

Ik dacht aan een  reactie die ik op mijn blog van vorige week ontving. Een mevrouw schreef dat ze het juist wel fijn vond, die 1,5 meter afstand. Zij was introvert en was blij met de rust. Volgens haar zijn het juist de extraverten die met deze maatregelen moeite hebben. Omdat ze niet meer kunnen feesten. “Huh?”, dacht ik, “Gaat het nu opeens over de introverten tegenover de extraverten? Is dit de wraak van de introvert?”

???

De derde winkel liep ik binnen, op zoek naar een gieter. Toen ik langs de schappen liep hoorde ik luid “Mevrouw”. Daarna nog een keer: “Mevrouw”. Ze doelde op mij, ik keek om mij heen, er stond niemand bij me in de buurt, dus ik kon niet terecht gewezen worden op die 1,5 meter afstand. Wat dan? Misschien mocht ik op dit gangpad niet de richting lopen die ik liep, maar er stond geen pijlen op de vloer.

Ik keek haar vragend aan, wat deed ik verkeerd? “Mandje” snauwde ze.

Vrijbrief om onbeleefd te zijn

Pfff, deze hele toestand geeft bepaalde mensen wel een vrijbrief om kortaf en onbeleefd te zijn. Ik moest even terugdenken aan de tijd dat ik met school in Praag was, lang lang geleden, dat het nog communistisch was.

We gingen daar een winkel in  om een souvenir te kopen voor thuis. Het enige wat daarvoor geschikt was waren gekleurde suikerklontjes in vormpjes van harten, schoppen, klaver en ruiten. Er werd ons in de winkel met een boze blik duidelijk gemaakt dat we blij mochten zijn dat we daar iets mochten kopen. Achter de toonbank stonden de koopwaren uitgestald, je wees dan aan wat je wilde hebben en met een nors gezicht werd er afgerekend.

Ik ben de winkel uiteindelijk uitgelopen zonder gieter. Die hadden ze wel, maar er stond niemand bij de kassa. Het personeel was te druk met andere zaken. 😢

De wereld anders bekijken

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Daantje
Door

Daantje

op 06 May 2020

Winkelpersoneel neemt het ervan om met hun rotbaantjes nu eindelijk eens consument op zijn nummer te zetten. Hier hebben ze jaren op gewacht...Kwestie van klant is al lang geen koning meer, ..pik het niet en zeg doodnormaal: u bent onvriendelijk daag hier kom ik niet meer

Hannie
Door

Hannie

op 05 May 2020

Hoi, ook ik ervaar voornamelijk positieve reacties en houdingen van mensen. Zeker, een paar keer kreeg ik een snaai maar daar acht ik deze "crisis" niet verantwoordelijk voor. Ik denk dat iemand die die behoefte voelt met of zonder corona zo reageert. Ik merk zelf dat ik de verbondenheid die ik altijd al voel met de natuur, de dieren, bomen, bloemen, nog sterker ervaar. En mijn hoop is dat dat voor meer mensen geldt. Dat mensen de waarde van de verbinding die iedereen met alles heeft sterker gaan voelen en waarderen. Ik woon buitenaf en ik heb makkelijk praten... Maar het is mijn wens. We kunnen niet zo met dieren en milieu blijven omgaan. Wie weet dat er een besef ontstaat. Ik woon aan een dijk naast de IJssel en altijd wordt er veel gegroet, gezwaaid maar we merken dat het nu nog uitbundiger is. Ik verlang ook naar andere tijden, mensen weer in de armen sluiten, naar de film of het theater. Maar toch denk ik dat een periode als deze iets positiefs kan brengen. Op geen enkele manier bagatelliseer ik hiermee het verdriet en de pijn van mensen die iemand verloren!

Lydia Pauw
Door

Lydia Pauw

op 06 May 2020

Nou Hannie, wees dan maar blij dat je buiten af woont.

Ricardo
Door

Ricardo

op 05 May 2020

In de Nederlandse, Belgische en Europese grondwet staat dat we recht hebben op vereniging! Hoe kan dan een anderhalve meter maatschappij bestaan? Hoe kan een gevangen bejaarde Corona hebben en de verzorgster niet die langs alle bejaarden gaat in het verzorgingshuis? Hoe kan het zo zijn dat men zegt samen sterk maar je moet 1,5 meter behouden en geen samenscholingen van meer dan 3 mensen? Ik zal het maar even vertellen, blijf vooral geloof houden in je politiek en media!!!!!!! Dan komt het allemaal goed toch? Och nee je mag geen kritische vragen stellen.

Ingrid Kiepe
Door

Ingrid Kiepe

op 05 May 2020

Beste Karin, Ja, ik zie de waanzin en voel de eenzaamheid daardoor. It’s lonely at the top, zullen we maar zeggen. Zelf ben ik ook introvert, maar 1,5 m. afstand houden is niet fijn. Sterker, ik zie liever niemand dan vrienden of familie die niet dichterbij durven komen. Zelfs niet nadat ik uitgebreid heb uitgelegd, met cijfers en andere documentatie erbij, dat corona een griep is. Inderdaad, een griep waar net als anders mensen die al oud en/of verzwakt zijn aan kunnen sterven. Met dit verschil dat deze keer de griep misbruikt wordt om een politiestaat uit te rollen. Weet je dat er tijdens de 2e Wereldoorlog een avondklok was, maar dat de mensen overdag gewoon hun ding mochten doen, hun brood verdienen en familie bezoeken? Dat maakt Rutte, notabene verkozen als onze volksvertegenwoordiger (of was dat ook al nep) nu dus nog erger is en draconischere maatregelen neemt dan indertijd Seyss-Inquart, de door Hitler in ons land aangestelde Rijkscommissaris, als plaatsvervanger van de premier. Volgens mij neemt onze regering deze maatregelen omdat ze van ons af willen! Als ze de economie kapot zouden willen maken zouden ze het in ieder geval niet anders aanpakken. En waarom? Omdat ze weten dat ze gezien zijn! Gelukkig hebben wij nu internet. Dit in tegenstelling tot de mensen tijdens de oorlog ‘40-‘45 die alleen de propaganda hadden die door de, net zoals nu, collaborerende media als ‘nieuws’ verkocht werd. Daardoor zijn al hun misdaden bekend. Ze zijn nu gezien in hun oorlogsmisdaden (o.a. MH17), smokkel van drugs en mensen, verkrachting en moord van kinderen. Kortom, ze hebben reden genoeg om van ons af te willen, om zichzelf het vege lijf te redden. Mijn advies: zet je tell-a-vision uit, dat scheelt al een heel stuk. Doe je eigen onderzoek, dat kan nog steeds al komt er wel steeds meer censuur en vooral: DENK ZELF NA, je hebt die hersens niet voor niets gekregen. Hartelijke groet, Ingrid

lucas v
Door

lucas v

op 06 May 2020

Beste Ingrid, als ze van ons zouden willen dan zouden ze vooral moeten zeggen dat we geen afstand moeten houden ! Mijn zus werkt op de intensieve zorgen en die ziet mensen gewoon voor haar ogen sterven ! Dus ja, het is heel erg . Het ergste is dat die mensen een aantal dagen voordien zich kerngezond voelden maar daarna snel achteruitgingen, tot ze bijna geen adem meer hadden, maar dan was het in veel gevallen al te laat. Mijn zus vergelijkt het coronavirus met een onzichtbare sluipmoordenaar. Wat ik mis bij de politici is eerlijkheid. Zeggen dat het een totaal nieuwe situatie is, en dat ze het allemaal niet zo goed weten. Die social distancing vind ik echter helemaal niet overdreven. Ieder nieuw virus slaat in het begin heel hard toe en regels zijn hier nodig. Remember de spaanse griep in 1919 - 50 miljoen doden aub .

els
Door

els

op 05 May 2020

Goed gezegd, Ingrid! Ik kan er ook een boom over opzetten :) Want hier in België is het helaas niet veel beter. Met een minister van volksgezondheid die nota bene chronisch ziek is en als gevolg daarvan - naar haar eigen zeggen - obees is, maar het toppunt is dat ze een klassiek geschoolde arts is die nog niet eens haarzelf kan genezen! En dan zitten we hier ook met een viroloog die zich tijdens een reportage op koffie en koffiekoeken stort en zegt: 'Beter dan dit wordt het niet.' Deze mensen beslissen over welke maatregelen getroffen worden... in het belang van volksgezondheid... Dat is voor mij voorbij de waanzin, Karin. Ik vrees dat zelfs Kafka hier een puntje aan had kunnen zuigen :) ALLE maatregelen druisen stuk voor stuk in tegen de wetten van de Natuur. Hoe is het zo ver kunnen komen vraag ik me af... Los daarvan zie ik diezelfde politici zich vaak niet echt houden aan de maatregelen zoals 1,5 meter afstand houden, enkel essentiële verplaatsingen doen etc. Maar bovenal zou ik ze graag op nationale tell-a-vision zien verschijnen mét mondmasker én handschoenen. Het zou hun geloofwaardigheid ten goede komen. Lead by example, weet je wel. Zo niet, verzoek ik hen dringend te stoppen met de bevolking als een bende kleuters te behandelen. Hoewel ikzelf 'an sich' niet echt veel hinder ondervind. Ik ben een rasechte huismus en als ik ga winkelen is het bij lokale handelaars en bioboeren. Ook zo goed als geen afval meer tenzij biologisch afbreekbaar. Niets dan voordelen. Maar dit geheel ter zijde :) Dat neemt niet weg dat ik ontzettend veront-waard-igd ben. Dat gevoel is echt heftig wanneer ik taferelen zie van mensen met mondmaskers die wegspringen als ze je zien aankomen of ellenlange wachtrijen aan supermarkten als dan niet met 'karretjes champetter' enz. Niet voor niets dat je derde chakra, de chakra van eigenwaarde, dichtslaat en dat je boosheid voelt. Dat is een perfect gezonde reactie want je recht op mens - zijn wordt gigantisch met de voeten getreden. Dit moest effe van mijn lever ;)

Amari
Door

Amari

op 07 May 2020

Ieder mens is liefde zelf, en naast het derde chakra is er ook het het vierde chakra dat mededogen kent en waarin wijsheid stromen kan als we voorbij het denken gaan.

Anne
Door

Anne

op 06 May 2020

Intressante informatie over uw minister van Volksgezond.Ik ben nog steeds zeer verbaasd over de acceptatie door het volk zelf gekozen politieke leiders van het land,.Overigens in vele landen! Ik ben een van de overlevenden van de tweede wereld oorlog, Het verschil met het Corona-virus is dat je toen de vijand zichtbaar was nu echter is het een onzichtbare vijand die ons aller gezondheid /leven bedreigd. Wereldwijd..De mens is even stil gelegd.,heerlijk al die mensen rustig in de rij met het anders zo vol geladenwagentje ,ik vind het super alleen daarom ga ik extra naar de super !En super dat je de natuur in je hart hebt gesloten door zo min mogelijk afval te producren. Chappeau👍💐

Joyce van Deuveren
Door

Joyce van Deuveren

op 05 May 2020

Ik kijk naar Tegenlicht deze week; een schrijfster, een globaliseringsexpert en een economisch journalist gaven hun mening over hoe we de wereld moeten verbeteren willen we blijven leven. Mijn mening is dat dit virus niet voor niets komt. De wereld als een levend iets wordt uitgebuit net als veel mensen. Wij krijgen de tijd om er over na te denken wat er niet deugt, het gaat veel dieper dan alleen ons ongemak nu. Er zijn grote gebieden waar mensen dood gaan van de honger, kinderen, dieren. Als we niet veranderen en helemaal opnieuw een wereldregering en andere wetten gaan maken dan overkomen ons allemaal dingen waar we niet blij mee zullen zijn. Daar zijn winkelmandjes niets bij. Maar dank je Karin ik vind het dapper van je dat jij zo sterk naar buiten komt met je mening waar ik ook achter sta.

Inge van Keulen
Door

Inge van Keulen

op 05 May 2020

Vandaag kwam 'de andere krant' uit https://deanderekrant.nl/. Deze heeft als thema 'vrijheid'. Deze krant is een burgerinitiatief zonder winstoogmerk.

Hanneke Vleugel
Door

Hanneke Vleugel

op 05 May 2020

Je hebt pech gehad, Karin, toen je boodschappen deed! Ik moet zeggen, dat ik veel positievere ervaringen heb, dan jij, met het nieuwe winkelen. En ik was juist vandaag, na gisteren de 4 mei viering te hebben gezien, zo ontzettend blij, dat we hier, in Nederland wonen! Dat we niet in een vreselijke oorlogssituatie zitten! Of, dat de situatie zo is, dat we wel weg moeten vluchten, de onzekerheid in! Ik heb in mijn achterhoofd de beelden van Trump, en Poetin, om de ergsten ( ?) te noemen. In die grote landen, waar het lijkt, of een mensenleven niet telt, laat staan de mening van de mensen, die er wonen. Zag je misschien ook laatst de documentaire : for Sama? Hoe vreselijk het is, om in een oorlogsgebied te wonen? Ik doe mijn best, om vanuit het dankbare gevoel, dat ik heb, andere mensen te benaderen. Door vriendelijk te blijven doen, ook al is er iemand, die om watvoor reden dan ook, misschien kortaf of nors doet. Het maakt mezelf ook blij, dat ik dat dan doe! Het werkt naar twee kanten! Boos, ontevreden, teleurgesteld, bang, het bestaat ook. Natuurlijk! Maar, laat ze niet de baas over je worden, dat is wat ik iedereen toewens

JOo
Door

JOo

op 05 May 2020

Top!

Karin
Door

Karin

op 05 May 2020

Uiteraard is het in veel landen veel erger. Daar ben ik ook iedere keer weer dankbaar voor. En dat ik een huis met een tuin heb en niet op een flatje zonder balkon woon in een land waar je niet naar buiten mag/mocht. Ik treed mensen zeker vriendelijk tegemoet, maar voelde me enorm overrompeld hoe ik werd toegesproken. en gelukkig zijn er ook mensen vriendelijk, zoals de meneer die mij een mandje toe moest wijzen. Hij heeft door deze toestanden gelukkig werk. Maar vele anderen zitten zonder inkomsten. Wat mij betreft maakt het niet uit of je het bekijkt vanuit vriendelijkheid en dankbaarheid. Het blijft waanzin wat er gebeurt.

Kristiaan Mennens
Door

Kristiaan Mennens

op 06 May 2020

Ik hoop alleen maar dat deze waanzin niet het nieuwe normaal wordt. In België heeft men in deze corona-tijden de economie gewoon stilgelegd en de mensen thuis geïsoleerd of toch zo goed als. Wanneer we dan de cijfers bekijken van het aantal sterfgevallen per leeftijdscategorie dan wordt het toch wel echt bevreemdend. Op het totaal aantal landelijke sterfgevallen 5.573 (3 mei 2020) zien we in de leeftijdscategorie 0 tot en met 24 jaar, 1 (één) overlijden. Het was een meisje van 12 jaar – verschrikkelijk vind ik dat voor die ouders en familie van dat meisje. Vergelijken we dit ene sterfgeval met de totaliteit, dan begrijp ik niet waarom men de scholen heeft gesloten. in de leeftijdscategorie 25 tot en met 44 jaar, 23 op 5.573 overlijdens. Maar men heeft hiervoor wel de volledige economie platgelegd en zowat alle werknemers naar huis gestuurd (een kans op overlijden van 4/1000). Zelfs in de volgende leeftijdscategorie van 45 tot 64 is de kans op overlijden weliswaar toegenomen tot 361 (6,4 /100) maar zal ze zich waarschijnlijk toch wel meer manifesteren in de tweede helft van deze categorie van 55 tot 64). Hadden onze ‘verlichte’ leiders dan niet beter gedaan dan alleen de werknemers boven de 50 naar huis te sturen en ervoor te zorgen dat de motor van onze economie bleef draaien door de jongere mensen aan het werk te houden ? Ik zou niet graag in de schoenen staan van onze regeringsleden, maar de vaststelling dat men een hele maatschappij onder de 45 jaar naar huis stuurt voor een risico van 4/1000, zet mensen toch wel aan het denken. Kijken we even terug naar het recente verleden – de late griepepidemie van het voorjaar 2018. Dagelijks sterven er in België statistisch gezien gemiddeld 320 mensen. Men had in 2018 ook pieken tot 465 overlijdens per dag, m.a.w. een oversterfte van 45% - in 2018 werd nochtans geen enkele maatregel genomen. De oversterfte van de huidige corona-epidemie situeert zich (van 16 maart tot 19 april 2020) op 59%. Dat is dus een hoger getal, maar verantwoordt dit de huidige quarantaine-maatregelen ? Ik heb altijd geleerd dat er zoiets bestaat als een groepsimmuniteit en dat juist die immuniteit de verdere verspreiding van een virus eerst afremt en daarna stopt. Normaal gezien plaatst men de zieke mensen in quarantaine, niet de gezonde ! Ik begin te denken dat een aantal mensen ook hun ‘gezond verstand’ mee in quarantaine hebben geplaatst.

Paul van der Kooij
Door

Paul van der Kooij

op 05 May 2020

Helemaal eens Hanneke!

Paul van der Kooij
Door

Paul van der Kooij

op 05 May 2020

Ik kom al jaren in Brazilië en daar vind ik het personeel in de winkels vele malen leuker dan hier. Dat gezegd hebbende, er zijn voorbeelden genoeg te typen van medewerkers in de winkel in deze periode die het wel goed doen en leuk en aardig communiceren en het helpt ook als je zelf laat zien dat je open staat voor 'het nieuwe normaal' en je met een open blik de mensen tegemoet treedt. Ik vind het met die waanzin dus wel meevallen....

Jan Spreen
Door

Jan Spreen

op 05 May 2020

Ja, het is allemaal pure waanzin. Het is onbegrijpelijk omdat we slechts kunnen gissen naar wat er wérkelijk achter de schermen wordt bekonkeld. Het heeft niets te maken met volksgezondheid. Waarmee dan wel? Geen idee en ik heb opgegeven naar een antwoord te zoeken. Je wilt er men anderen over praten, je twijfels, je vermoedens. Onbegonnen werk, iedereen gelooft in de mondkapjes, de plastik schermen in de supermarkt. Denk je anders, dan lig je eruit. We, mijn vriendin en ik, zijn een prachtige site aan het lezen. Over stoïcisme. http://stoicijnse.blogspot.com/search?updated-max=2012-08-28T12:59:00-07:00&max-results=7&start=210&by-date=false&m=1 Misschien heb je er wat aan. Hartelijke groet

Ray
Door

Ray

op 06 May 2020

Ik ben het met je eens Jan! Ik begrijp er ook niets meer van. En dat er miljarden steun komt voor de (gemakkelijk virus verspreidende) vliegtuigmaatschappijen terwijl men het aan de andere kant heeft over 1.5 meter en mondkapjes.... vind ik bizarrrr! Miljarden gaan er naartoe... terwijl de armen nog armer worden... en wellicht ziek! De wereld is ziek van geest! Het is onze hebzucht die we could que could willen behouden.

Theo van der Himst
Door

Theo van der Himst

op 05 May 2020

Wat er achter de schermen gebeurt... eergisteren zag ik een dvd die daar info over geeft. Goed onderbouwd, maar schokkend, om kotsmisselijk van te worden en zeker niet voor iedereen geschikt. Je komt dan uit bij de zogenaamde complottheorieën. Wat er van waar is? Gebruik je gezonde verstand zou ik zeggen. Website (als ik die mag weergeven:) https://www.ellaster.nl/2020/03/03/de-addertjes-onder-het-gras-van-de-corona-epidemie/ Het gaat er nu om dat zoveel mogelijk mensen wakker worden, werd me geschreven. Hoe kunnen we proberen de noodwet die onze regering aan het voorbereiden is en tegen onze grondrechten ingaat tegenhouden? Zie https://stopdenoodwet.petities.nl We kunnen kiezen: horen we bij de kudde met makke schapen of willen we onze vrijheid behouden en wat moois tot stand brengen op onze planeet?

Emiel Bouwhuis
Door

Emiel Bouwhuis

op 05 May 2020

Goed " gesproken" Jan Spreen!!....Wat zit er achter ? Ik wil graag geloven dat we dit moeten doen ...Maar helaas het lukt me niet. Er is zoveel dat tegenstrijdig is. Waarom wel Ikea ...intratuin diverse grote meubelwinkels enz enz...(..de kleine ondernemer gaat kapot )... Maar de mensen in verzorgingstehuis en verpieteren ...moeten al 2 maanden zonder familie opgesloten zitten ....terwijl blijkt dat ze daar nu toch juist besmet zijn (????????)en met groot aantal komen te overlijden. Dit kan ik niet bevatten en snap niet dat daar niet meer tegen wordt geprotesteerd.!!! Ik ga uw blog eens openen...misschien heb ik er wat aan ! Vriendelijke groet emiel

Jeanine Gérard
Door

Jeanine Gérard

op 05 May 2020

Ik zie de waanzin al langer om mij heen..i

Reactie plaatsen