Een bril laat je misschien wel scherp zien, maar het is niet de werkelijkheid die je ziet. Ik merk vaak dat mensen hun zicht blijven vergelijken met hun zicht door een bril. Een cursiste zei laatst tegen me: “Ik heb in de vakantie mijn bril niet op gehad. En dat gaat prima, het voelt heel prettig zonder bril en ik zie best goed.
Maar dan zet ik mijn zwakkere bril op en dan merk ik dat er niet scherp mee zie. Mijn ogen zien nog niet scherp genoeg”. Ik zeg tegen haar: “Een bril maakt altijd scherper, maar het zicht wordt ook harder”. Dit beaamde ze direct, “Loeihard, het is echt niet fijn om door te kijken”.
Zicht zonder bril is zachter
“Je kunt je zicht ook niet vergelijken met hoe je kijkt door een bril,” zei ik, ” Want dat is niet de werkelijkheid die je ziet. Je doet daarmee het zicht wat je zonder bril ziet tekort. Je zicht zonder bril is zachter, je ziet meer kleuren, meer diepte, meer contrast.” Ze beaamde dit en zei: “Dat klopt ja, ik vergeet dan helemaal wat ik wel zie zonder bril”.
Misselijk
Zelf deed ik deze vergelijking in het begin ook vaak. Ik droeg al een tijd mijn bril niet meer, maar hij lag nog wel in een laatje. Dan zag ik hem en deed ik hem even op. Meteen werd alles loeischerp en hard. Het voelde ook direct ongemakkelijk en snel deed ik hem weer af. De bril die ik als laatste altijd had gedragen kon ik al heel snel niet meer verdragen. Ik heb een periode gehad dat ik nog aan het wachten was op mijn zwakkere bril. Dan waren er momenten dat ik wel behoefte had aan scherp zicht. Dan zette ik deze bril op, maar dat hield ik maar even vol. Ik voelde me al heel snel misselijk worden en werd er naar van om door dat glas te kijken. Dit gebeurde ook bij de zwakkere bril, die heb ik ook maar weinig gedragen en heel snel was ik hem kwijt geraakt. Weet nog steeds niet waar hij is gebleven.
Raam open of raam dicht
Als je een bril draagt, of lenzen, dan kijk je door glas. En glas haalt licht, kleur en diepte weg. Vergelijk het maar eens met een raam. Kijk door het raam als hij gesloten is en doe daarna het raam open. Zie wat een verschil. Het beeld wordt veel levendiger. Je ziet meer kleurverschil, er komt veel meer licht binnen, je ziet meer diepte en contrast. De werkelijkheid achter het glas is totaal anders als de werkelijkheid zonder glas. Daarnaast voel je ook de wind in de lucht, de regendruppels, de temperatuur.
Schijnveiligheid
Een bril heeft hetzelfde effect als een raam. Het houdt de buitenwereld bij je weg. Mensen ervaren een bril vaak als een bescherming. Zonder bril voelen ze zich kwetsbaar, open. Met bril ervaren ze afstand, het geeft ze een gevoel van veiligheid. Maar uiteindelijk is het geen echte veiligheid. Het is niet je eigen veiligheid, maar een veiligheid van buitenaf. Wat een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Een schijnveiligheid.
Wazige werkelijkheid
Als je besluit om weer de werkelijkheid te gaan zien en zonder bril of lenzen te gaan kijken, dan zal het zijn dat je eerst met een wazige werkelijkheid te maken krijgt. Een werkelijkheid die jouw ogen op dat moment kunnen zien. Belangrijk is om vrienden te gaan worden met deze wazige wereld. En te omarmen wat je allemaal tegenkomt. Het kan best zijn dat het je in het begin niet lukt om de bril definitief af te zetten. Omdat je dan te weinig ziet tijdens je werk of in het verkeer. Let wel, het gaat het snelst als je je bril echt niet meer draagt, maar neem de tijd en de ruimte die je nodig hebt. Je kunt je bril ook gaan afbouwen. Als je de behoefte hebt om eerst in een veilige omgeving je bril af te gaan zetten, dan doe je dat. En let er op wat je wel ziet. Een mevrouw met -8 die iedere dag haar lenzen droeg, ging tijdens een cursus voor het eerst naar buiten zonder haar lenzen. “Ik zie eigenlijk veel meer dan ik dacht dat ik kon zien”, was haar eerste reactie.
Aandacht
Door je bril af te doen en lenzen uit te doen, geef je je ogen aandacht. Maar het kan best zijn dat je ogen eerst gaan zeuren, zoals kinderen ook kunnen zeuren. Allerlei spanningen en pijntjes in je ogen komen naar boven. Ikzelf was zeer verbaasd en gefrustreerd over hoe mijn ogen konden voelen. Ik dacht, dit voelde ik toch niet toen ik nog mijn bril droeg. Net op een moment dat de spanning heel heftig was en ik dacht, waar ben ik mee bezig, las ik de volgende opmerking van dr. Bates: “Als pijn en spanning chronisch is, dan voelen mensen dit niet. Zodra je de pijn en spanning gaat voelen, komt het in het bewustzijn en dat is een goed teken. Dan kun je het gaan oplossen”.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Hoe zien jouw ogen zonder bril en met bril. Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.
Anoniempje
op 03 Nov 2017de Bruyn Monique
op 19 Apr 2020Bart
op 02 Mar 2017Karin
op 07 Mar 2017jiha
op 27 Jul 2015Eva
op 28 Jul 2015jiha
op 26 Jul 2015Eva
op 27 Jul 2015lesley
op 25 Sep 2014Karin Hogenboom
op 25 Sep 2014Frans Hoebee
op 29 Apr 2014Karin Hogenboom
op 05 May 2014Eva Grootenhuis
op 04 May 2014joop lasschuyt
op 09 Mar 2014Atie de Koning
op 15 Apr 2013Karin Hogenboom
op 15 Apr 2013Yolande
op 18 Mar 2013Chanel
op 22 Aug 2014Karin Hogenboom
op 23 Aug 2014Karin Hogenboom
op 18 Mar 2013marion
op 09 Mar 2013Anne
op 29 Sep 2012Hans
op 07 Oct 2012Karin Hogenboom
op 07 Oct 2012