Zien zonder bril; geef jouw ogen de kost!
16 februari 2015 

Zien zonder bril; geef jouw ogen de kost!

Zien zonder bril of lenzen, voor veel mensen is het een hele nieuwe ervaring. De wereld kan er heel wazig uit zien, maar voel ook de bevrijding in jouw ogen. Er zit geen glas voor en ze krijgen alle ruimte voor nieuwe indrukken. Geef jouw ogen de kost! Ervaar wat je wel ziet. Kleuren, diepte, vormen. Als je moeite hebt met ver weg zien, ga dan op zoek naar kleine details dicht bij en geniet van de scherpte die je ziet. Ervaar het gemak en verplaats dit gemak naar de verte. Heb je moeite met dichtbij, doe dan hetzelfde andersom.

Gaandeweg zijn we het zien verleerd

Het kind in ons heeft altijd goed kunnen zien, maar gaandeweg zijn we het zien verleerd. We hebben glas voor ons ogen gezet om het zien over te nemen en ondertussen hebben de ogen zich steeds meer teruggetrokken. Er kwam een ander zien voor in de plaats. Het glas maakt de wereld harder dan hij in werkelijkheid is. Een zien dat veel spanning geeft in en rondom onze ogen. We doen onze ogen onrecht aan door ze te verstoppen achter doorzichtige of donkere glazen. We buiten ze uit door ze uren achter elkaar hard te laten werken achter een beeldscherm. De computer is een ozo handig ding, maar goed voor de ogen is het niet.

Accepteren dat je het niet ziet, is de eerste stap

Het vergt een nieuwe vaardigheid aanleren; zien op een natuurlijke, ontspannen manier. Zonder hulp van een bril of lenzen. En dat is lang niet altijd gemakkelijk. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze de details missen zonder bril. Ze missen de uitdrukkingen op gezichten, ze herkennen mensen niet in de verte, waardoor ze geen gedag zeggen, het is lastig met het lezen van de borden op straat of ze kunnen de verpakkingen niet goed lezen in de supermarkt. Accepteren dat je het niet ziet, is de eerste stap. wazigzienMaar die acceptatie is lastig, zeker als het alternatief dan op handen is, namelijk de scherpte van de brillenglazen of lenzen. Als mensen in de omgeving dan ook nog zeggen: “Doe dan gewoon je bril op”, dan is de stap snel gemaakt.

Heel frustrerend!

Ook ik kan tegen die frustratie oplopen. Er zijn momenten dat ik objecten niet scherp zie die ik wel scherp zou willen zien. De straatnaam aan de overkant, juist op momenten dat ik de weg niet kan vinden, lukt het me door de spanning niet om het straatnaambordje te lezen. Heel frustrerend! En ook mis ik wel eens iemand op straat die gedag tegen me zeg. Vaak is het niet eens zo dat ik diegene niet kon zien, maar dat ik gewoon niet aan het opletten was, ik een andere kant op keek of in gedachten verzonken was. Had met bril op ook gemakkelijk kunnen gebeuren, maar nu ik geen bril meer draag kan erbij mij snel een oordeel op mijn zicht komen door het feit dat ik de persoon niet heb gezien.

Geef je ogen de kost aan de ruimte om je heen

rennes-le-chateau torenGeen details kunnen zien, in de verte, of dichtbij. Dat is de handicap die naar boven kan komen als je geen bril draagt. Maar hoe zit het met de ruimte zien. Een bril haalt direct het ruimtelijke zicht weg. Je scherpe zien wordt geactiveerd door het glas, over geactiveerd. Waardoor het ruimtelijke zien veel minder wordt. Daaraan je ogen de kost geven: de ruimte die je om je heen ziet. De kleur, de diepte, de ruimte, het licht. Ook bij kleine details dichtbij kun je dit ervaren. Glas voor je ogen haalt de diepte en kleur weg. Zie de wereld maar eens door een raam en doe daarna het raam open en zie het verschil.

Na de vakantie kon ik mijn bril niet op, hij was te sterk

De bril en lenzen niet dragen geeft direct een heling op de ogen, ook als je het niet direct zo ervaart. Een andere stroom in de hersenlagen komt in beweging, je visuele cortex wordt geactiveerd. Toen ik begon mijn bril af te zetten, had ik een aantal weken daarna een week vakantie. En dat was heerlijk. Want ik zat niet in de stress van alle dag en kon gemakkelijk mijn bril af laten. Daarvoor zette ik hem toch nog op voor spannende activiteiten, zoals fietsen met de kinderen op een drukke weg. Na die vakantie kon ik mijn bril niet meer op, hij was echt veel te sterk geworden. Ik heb toen een zwakkere bril gekocht, maar uiteindelijk heb ik die nauwelijks nog gebruikt en ik raakte hem snel kwijt.

Gezonde recepten voor jouw ogen

Eten dat jouw ogen echt voedt, helpt je om beter te zien en je innerlijke kracht te vergroten. Ik heb samen met Tanja Stevens een kookboek gemaakt die je direct kunt downloaden. Je leert  koken zoals de natuurvolkeren en ook onze overgrootouders deden. Sterk, krachtig voedsel voor de ogen, waardoor je ogen steeds beter tegen een stootje kunnen. De omstandigheden in het dagelijkse leven verander je niet zomaar. Je innerlijke kracht om er goed mee om te kunnen gaan, die kun je wel veranderen. En met dit kookboek kun  je daar een goede start mee maken. Klik hier voor meer informatie.

transparant-4

Geef jij jouw ogen wel genoeg de kost? Ervaar je meer ruimte zonder bril? Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw eigen ervaringen wilt delen.

 

 

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Tineke
Door

Tineke

op 03 Mar 2015

Hallo Karin, Dat zal wel kunnen dat ik meer op het resultaat gericht ben. Zal er over nadenken of ik de nieuwe cursus zal aanschaffen. Zit er niet heel veel overlapping in je nieuwe cursus met die ik een tijdje terug heb aangeschaft. Ik heb toen de cursus nieuwe ogen en een oogontspannings pakket aangeschaft. Ik ben deze cursus nu aan het herhalen. Groetjes, Tineke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Mar 2015

Beste Tineke, Goed idee om de cursus nog te herhalen. De andere cursus is toch wel heel anders. Er zitten wel wat overlappingen in, maar hij is veel uitgebreider en echt gericht op het afzetten van de bril en anders te leren zien. Ik zou zeggen, ga met een nieuwe blik de cursus herhalen en dan kun je altijd nog zien of je meer verdieping wilt.

Tineke
Door

Tineke

op 28 Feb 2015

Hallo Karin, Ik volg de cursus nieuwe ogen. Ik begrijp dat je heel veel moet gaan palmeren. Dat vergeet ik vaak te doen. Maar volgens mij is het een lange weg die je moet afleggen en veel doorzettingsvermogen. Ik heb + 2,5 dus ik kan niks lezen zonder bril en geef nu vaak de moed op omdat ik nog maar weinig verschil zie. Bedankt voor de tips! Groetjes, Tineke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Feb 2015

Hoi Tineke, Ik denk dat je nu heel erg gericht bent op het resultaat, namelijk het weer kunnen zien zonder bril. Belangrijk is om het resultaat los te laten. Kijken of de oefeningen en het niet dragen van de bril andere effecten heeft dan waar je op gericht bent. Daarnaast kun je je bril afbouwen, een zwakkere leesbril nemen. Of een rasterbril gaan gebruiken. De cursus Nieuwe Ogen is vooral bedoeld voor mensen die last hebben van hun ogen en hoe je dit met diverse ontspanningsoefeningen weer kunt verhelpen. Dit heeft ook het effect dat je er beter door gaat zien. Maar mijn andere cursus http://natuurlijkzien.volzicht.nl/ en de cursus in Frankrijk is echt gericht op het weer leren zien zonder bril of lenzen. Daarin leer je ook oefeningen om het zicht dichtbij te verbeteren.

Gerard
Door

Gerard

op 24 Feb 2015

Goedeavond, Ik oefen elke dag leren scherp zien van dichtbij en ver weg. Onder de grote pauze ga ik vaak even naar buiten rondlopen en leren zien. Thuis ga ik vaker yoga oefening doen. en voordat ik naar bed ga ik vaak even buiten rond lopen en leren zien en altijd met recht rug en altijd voren kijken . Ik rijd ook vaak zonder bril. Oke zo doe ik mijn best. Verder ben ik nog meer boeken over ogen te lezen. Over resultaat. Ik zie wel tijdens volleybaltrainen beter zien. Verder zie ik wel. Vriendelijk groeten van Gerard

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 26 Feb 2015

Hoi Gerard. Dank je wel voor je reactie. Het ziet er uit dat je goed bezig bent met alle oefeningen. Fijn! Veel succes met de ogen, hartelijke groet Eva (Karin is op vakantie)

Tineke
Door

Tineke

op 24 Feb 2015

Hallo, Ik probeer al een tijdje zonder mijn multifocale bril te doen. Voor de dingen ver af heb ik niet zo probleem als ik het niet helemaal duidelijk zie, maar voor dichtbij lukt het absoluut niet zonder bril, ik kan dan niks meer lezen. Gebruik bij het lezen nu een leesbril, maar als ik hiermee boodschappen ga doen in de winkel wordt ik er vreselijk duizelig van. Heb je misschien nog tips hoe ik dit aan kan pakken. Volg nu ook je cursus online, had hem al heel lang in huis. Maar hier komen geen tips aan de orde als je niet kunt lezen zonder bril. Groetjes, Tineke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Feb 2015

Beste Tineke, Welke cursus volg je precies online? Alle tips die ik geef zijn er om je ogen te ontspannen, ze gezond en fitaal te maken, met als resultaat dat je goed gaat zien. Of je nu moeite hebt met dichtbij of ver weg. Je ogen ontspannen voordat je gaat lezen kan je hierbij helpen. Door eerst even te palmeren, of alleen maar je ogen te sluiten en daarna een aantal keren te knipperen bijvoorbeeld.

Reactie plaatsen