Bevrijd jezelf deze zomer van je bril

Bevrijd jezelf deze zomer van je bril. Of wil je liever verslaafd blijven? Misschien vind je dat ik overdrijf als ik zeg dat een bril dragen een vorm van verslaving is. Toen ik mijn eerste stappen zette op mijn eigen pad naar een brilloos leven, lachte ik de ogenleraar ook hard uit toen hij dit zei. Toch ben ik het nu met hem eens: we zijn massaal verslaafd aan de bril.

Een brillenjunk ontmaskerd

gevangenofvrijIk lig op mijn matje op de grond. Het is de eerste keer dat ik een cursus volgt met het doel van mijn bril af te komen, de bril die ik al draag sinds mijn kindertijd. “Het dragen van een bril is een vorm van verslaving,” zegt de ogenleraar. Ik schiet in de lach, wat overdreven zeg! Maar als we een half uur verder zijn en de ontspanningsoefening ten einde is, moet ik toegeven dat hij toch gelijk heeft. Als ik opsta van mijn matje is namelijk het eerste wat ik doe …fanatiek naar mijn bril zoeken, die daar ergens in de buurt op de grond moet liggen. Als ik hem niet meteen vind, voel ik paniek. “Oeps”, denk ik. “Dit lijkt inderdaad op verslaving.” Ik ben een brillenjunk en ik ben ontmaskerd.

Afkicken van je bril

Verslaafd zijn, is dat niet het tegenovergestelde van vrij zijn? Het woord ‘slaaf’ zit er letterlijk in. Slaaf zijn van de bril. Er niet meer zonder kunnen. Om van een verslaving af te komen, moet je afkicken. Waarvan dan precies? Vooral van het scherpe zicht dat een bril je geeft. Haarscherp, vele malen scherper zie je dan de werkelijkheid is. Dit geeft een gevoel van zekerheid, van veiligheid. Op het moment dat je je bril niet draagt, is alles wazig. Dat voelt ongemakkelijk, vervelend, angstig soms. De verslaafde wil teruggrijpen naar datgene wat hem rustig maakte: de bril.

De wereld is wazig maar ECHT

voel je vrij zonder brilToch is het goed om nu door te zetten. Van veel mensen hoor ik dat ze snel meer vrijheid ervaren als ze hun bril voorgoed afzetten of hun lenzen uitdoen. Ze voelen zich vrij, ook al is het zicht eerst wazig. Het voelt vrij om niets op of voor de ogen te hebben, om direct contact te hebben met het licht, de lucht, de wind. De ogen voelen zich vrij omdat ze veel gemakkelijker kunnen bewegen. Het voelt vrij om niet afhankelijk te zijn van een hulpstuk, maar te vertrouwen op dat wat je ogen zelf zien. De wazige wereld is onwennig, maar hij is wel ECHT. En door te oefenen zul je beter gaan zien, heel anders dan je gewend was.

Licht aan het eind van de tunnel

Afkicken van een verslaving: makkelijk is het niet. Ik herinner me dat, toen ik mijn bril afzette, alles in mij terugwilde naar het oude leven. Gedachten als “Dit wordt toch nooit wat,” “Nu zie ik zo wazig, dat wil ik niet hoor,” en “Dit is te moeilijk, ik stop ermee,” schoten door mijn hoofd. Toch was ik me ervan bewust dat dit tekenend was voor verslaafd zijn. En dat ik moest doorzetten. Dat er echt licht was aan het eind van de tunnel.

Bevrijd jezelf deze zomer van je bril

Bevrijd jezelf deze zomer van je bril. In de zomer is er veel licht en dit zal het scherp zien zonder glasvrijheid meteen een stuk gemakkelijker maken. Ga jij ervoor? Als je mijn digitale cursus bestelt, kun je nu, op dit moment, beginnen! Je kunt voor ‘cold turkey’ kiezen, dus direct helemaal zonder bril of lenzen door het leven gaan. Dan kun je snel vooruitgang boeken, maar veel mensen ervaren dit als te heftig. Het risico bestaat dat je het opgeeft en snel weer teruggrijpt naar de bril. Je kunt ook langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door een zwakkere bril aan te schaffen, of voor een bril te kiezen als je altijd lenzen draagt. Je kunt dan je bril aan een koordje om je nek hangen en hem alleen opzetten als je even haarscherp zicht nodig hebt. Bijvoorbeeld bij het autorijden.

Vrij zijn, betekent zelf kiezen

Vrij zijn, betekent ook: kiezen hoe jij het wilt doen. Voel wat bij jou past. Er kan veel in de weg staan om je daadwerkelijk vrij te voelen. Er kunnen emotionele blokkades zitten op het zien. De ogen kunnen zo gespannen zijn door allerlei factoren dat het verslaafd zijn aan de bril niet zo gemakkelijk te doorbreken is. Ik ben zelf cold turkey afgekickt. Ik had geen -10, maar -3. Dat scheelde. Toch ervoer ik mijn wereld als heel wazig en besefte ik dat ik wel degelijk verslaafd was aan mijn bril. Ik heb meerdere malen gedacht: “Als dit nog lang duurt zo, dan houd ik het niet vol.” Gelukkig hield ik het wel vol, ga ik nu al jaren brilloos door het leven en word ik iedere dag opnieuw beloond met een andere, zachtere manier van zien.

Dromen over mijn bril

ruimteisvrijheidJaren nadat ik mijn bril voor het laatst had gedragen, droomde ik nog vaak dat ik hem op had. In mijn droom pakte ik hem om eventjes iets scherp te kunnen zien en voor ik het wist was de dag voorbij en stond de bril nog steeds op mijn neus. Ik was gewoon vergeten dat ik hem op had gezet. Iets in mij was dus, jaren na het afzetten van de bril, nog steeds verslaafd en afhankelijk. Ik had zelfs twee oude brillen bewaard in een la. Voor de zekerheid … Op advies heb ik ze, vergezeld van een klein afscheidsritueel, in de prullenbak gegooid. De droom is daarna niet meer terug geweest.

Stiekem een stijgende lijn

Ik las eens dat de weg naar genezing een weg is van pieken en dalen. Maar de lijn is daarbij wel stiekem een stijgende lijn. Je maakt een vordering en de volgende dag kan het lijken of je een stap terug doet. Dat is ook zo, maar als je eerst twee stappen voorwaarts hebt gedaan en vervolgens een stap terug, ben je in totaal één stap verder gekomen. Je ademhaling volgen is een goede manier om de ruimte en vrijheid in je lichaam en ogen weer te ervaren. Regelmatig palmeren versterkt dit effect.

Houd een dagboek bij

vrijvoelenEen dagboek bijhouden kan helpen. Je vergeet namelijk snel hoe iets eerst was. Als je even in een dal zit, kun je teruglezen hoe het ervoor stond toen je net begon met je bril af te zetten. Je zult merken dat je toen met strubbelingen bezig was die nu niet meer spelen, of in veel mindere mate. En dat je met de dag een vrijer mens aan het worden bent.

Ben jij verslaafd aan je bril of lenzen? Ervaar je vrijheid als je ze niet draagt? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat. Jouw ervaringen helpen anderen verder.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Julia
Door

Julia

op 09 Aug 2016

Herkenbaar. Ik was ooit zwaar verslaafd (-8 en -1 cylinder plus beschadiging door ontsteking). Als ik weer een periode actief aan de gang ga met de Dr Batesmethode heb ik er zo 4 dioptrie vanaf. Ik ben verschillende keren afgekickt. Tot in het 'afkickcentrum' (5 weken fulltime met Thomas Quackenbush) aan toe. Ik weet dat het kan. En ja, soms val ik terug op mijn -4 bril. Vraag: als een bril een verslaving is, hoe zit dat dan met een gehoorapparaat? Heb jij toevallig wel eens nagedacht over gehoorverbetering met een natuurlijke periode? Gewoon nieuwsgierig en omdat m'n gehoor achteruit gaat. Ik heb nog geen apparaat en begin er ook liefst niet aan.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 08 Aug 2016

In 1995 heb ik mijn bril afgezet,in 1998 zag ik nog steeds niet beter,maar overmoedig begon ik alle groente rauw te eten,daar ik in een boek gelezen had dat dat genezend was. Daardoor ontwikkelde ik dikke darm kanker,en nu heb ik een stoma. Nu zet ik de bril alleen af om te oefenen met de ogen. Maar als ik moet werken of iets anders moet doen houd ik de bril op. Zie ook mijn novelle:Opgroeien in Dalten.

Tibor
Door

Tibor

op 05 Aug 2016

Beste Karin, Het klopt dat verslaafden niet zonder kunnen. Maar als je niet zonder kan, ben je dan meteen verslaafd? De mens kan bijvoorbeeld niet zonder voeding, maar zijn wij verslaafd aan voeding? Ongeacht de vraag of een bril dragen een verslaving is, vraag ik me ook af wat het nut is om deze niet te dragen. Het is tenslotte een hulpmiddel. Iemand met een gebroken been gebruikt krukken als een hulpmiddel. Uiteraard zou je kunnen hinkelen om je te verplaatsen, maar met krukken is het een stuk makkelijker. Met een bril gaat het kijken gemakkelijker, je hoeft niet continue de spieren in je ogen te laten overcompenseren voor bijvoorbeeld een cilinderafwijking. Met vriendelijke groet, TIbor

Reactie plaatsen