Page content

Hoe stroom jij in het nieuwe jaar?

Hoe stroom jij in het nieuwe jaar?

Hoe stroom jij in het nieuwe jaar? Ga je mee in de stroom van de maatschappij, waarbij je een bril op zet of lenzen in doet als je ogen het niet goed zien? Ga je naar de oogarts en/of opticien om je ogen te laten testen, controleren, opmeten? Ga je naar een dure kliniek om je ogen te laten laseren? Ik heb het in ieder geval jaren gedaan. Ik liet mijn ogen meten als ik een nieuwe bril of lenzen nodig had en stond er nooit bij stil wat die cijfers eigenlijk betekenden. En ik heb zelfs overwogen om mijn ogen te laten laseren.

Net als de zalm

Tot ik opeens tot het inzicht kwam om uit deze stroom te stappen. Ik ging lessen volgen om te leren zien zonder bril of lenzen, namelijk de Bates methode en stapte zo in mijn eigen stroom. Stap je ook uit deze stroom en besluit je tegen de stroom in te gaan zwemmen? Net als de zalm. In veel natuurreligies is de zalm een heilig dier vanwege haar vermogen om stroomopwaarts te zwemmen. Zij doet dit als ze naar haar geboorteplek terug zwemt om daar kuit te schieten. De zalm vertegenwoordigt zelfopoffering en wijsheid doordat ze zich tijdens deze tocht volledig uitput en velen sterven onderweg.

Kiezen voor een andere weg

hoestroomjij?Misschien is het niet zo’n goede vergelijking, deze associatie met uitputting en sterven als je tegen de stroom in gaat zwemmen. Maar het geeft wel aan hoe het soms kan voelen. Niet doen wat de rest van de wereld wel doet. Kiezen voor een andere weg. Kiezen om de wereld te zien met je eigen ogen, ook al betekent dit dat je zeker in  het begin wazig zal zien. Uit de stroom stappen die de meeste mensen volgen kan heel erg voelen als tegen de stroom in.

Eigen stroom ontdekken

Maar gaandeweg zul je je eigen stroom gaan ontdekken en volgen als je uit die grote stroom stapt. Je zult gaan ontdekken dat er veel te zien is onderweg, details, zoals bloemen, stenen, schelpen, golfjes op het water. En mooie vergezichten, prachtige landschappen maar ook je eigen straat zul je gaan zien met andere ogen. Je zult gaan ontdekken dat de wereld zonder bril of lenzen er heel anders uitziet. Je zult meer kleur, details en diepte gaan zien. Je zult meer ontspanning ervaren in het zien en rust in je hele lichaam en geest. Ook al leek de weg in het begin tegen de stroom in, je zult ontdekken dat juist de grote stroom volgen  tegen je eigen stroom in was.

Opluchting en frustratie

vindjeeigenstroomIk hoor van zoveel mensen terug dat ze het als een opluchting ervaren om zonder bril of lenzen te zijn. Maar tegelijkertijd kan er ook veel frustratie opkomen omdat de wereld zo wazig is zonder die glazen voor of op de ogen. Dit glas maakt de wereld vele malen scherper dan hij in werkelijkheid is. Je ogen zijn er zo aan gewend geraakt, dat het een vorm van  verslaving is. Iedere verslaving vraagt een periode om af te kicken en dat merkte ik bij mezelf en bij vele anderen. Dat vraagt tijd en doorzettingsvermogen. Hoeveel is afhankelijk per persoon.

Wazige mist

Voor mij was de wereld zonder bril in het begin een grote wazige mist. Ik had -3,25 en -2,75, dus hoe moet dat wel niet zijn als je -10 of -13 of zelfs -18 hebt. Maar ook met zo’n grote afwijking ervaren mensen veel ontspanning om de bril niet te dragen en zien ze vaak direct meer kleur en diepte zonder de bril. Ik merkte veel frustratie vanwege deze mist en heb toen vaak gedacht: “Als dit nog lang duurt, houd ik het niet lang vol”.

Je ogen worden gezonder, sterker, fitter!

Maar toch hield ik het wèl vol en werd ik rijkelijk beloond. Ik ging steeds meer rust ervaren in mijn leven, ik ging meer kleur, diepte, contrasten en scherpte zien. Eerst verbeterde mijn zicht dichtbij, terwijl ik toch dacht goed dichtbij te kunnen zien en gaandeweg ging ik steeds beter ver weg zien. Het loont echt om weer met je ogen te gaan zien, door te zetten en je door die wazige mist heen te bewegen. Je ogen worden gezonder, sterker, fitter!

Een verademing!

stromingOm je ook te helpen zonder bril of lenzen te gaan zien heb ik een digitale cursus gemaakt van de methode van Dr. Bates. Deze methode heeft mij geholpen om van mijn bril af te komen en weer goed te leren zien zonder bril of lenzen. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar, stap uit de stroom en ga met je eigen ogen leren zien. Een cursiste liet het volgende berichtje achter over de cursus: Ik heb de zwaai oefening vanavond voor het eerst gedaan en het voelt als een verademing. Ik heb het idee dat m’n ogen erg “vast staan” en dit voelt heerlijk ontspannen. Ook zie ik meteen iets meer diepte.”

Ga jij mee met de gangbare stroom of volg je je eigen stroom? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.

Nieuwjaarsaanbieding!

Voor de digitale cursus ontvang je  t/m dinsdag 13 januari 75 euro korting. De cursus kost dan 100 ipv 175 euro! Klik hier voor meer informatie over de digitale cursus ‘Op weg naar natuurlijk zien’ of klik hier om direct te beginnen. Vul bij betaling de kortingscode nieuwjaarsactie in.

Voor de live cursussen ontvang je  t/m zondag 4 januari 2015 150 euro korting. Je betaalt voor de cursus 400 euro ipv 550. Er starten twee cursussen in het nieuwe jaar. 30 januari t/m 1 februari is er een driedaagse cursus in Drenthe. Deze cursus is met overnachting en eten, dit kost 135 euro extra. Op 8 februari, 1 en 8 maart is er een cursus in Amsterdam.  Klik hier voor meer informatie over de cursus of meld je direct aan door hier te klikken. Aantal plaatsen is beperkt.

Gelukkig 2015 in je eigen stroom met Prachtig Zicht!

gelukkig2015

Comment Section

10 reacties op “Hoe stroom jij in het nieuwe jaar?


Door Marleen op 24 januari 2015

Ik ben erg benieuwd hoe jij aankijkt tegen zwakke plekken op het netvlies. Ik hen zeer slechte ogen, -7,5 en – 25. Daardoor is de bolling van mijn oog anders en dus eerder kan op een netvliesloslating. Nu is het ene oog al voor de helft gelaserd en moet de andere helft volgende week preventief en dan het andere oog nog. Ook heb ok sinds een paar jaar extreem droge ogen wat gepaard gaat met pijn en algeheel niet lekker voelen. Ik druppel de hele dag door, let op voeding en slik levertraan. Helaas lijkt niks te helpen. Word er redelijk moedeloos van. Graag hoor ik hoe jij daar tegen aan kijkt en of je mischien tips hebt.


Door Karin Hogenboom op 25 januari 2015

Beste Marleen,
Welke levertraan gebruik je? En combineer je het met boterolie. Je mag dat gerust in hoge dosis nemen: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/ Hoger dan in dit artikel wordt aangegeven.

Met de sterkte die je hebt staan de oogbollen flink op spanning. Wat in ieder geval belangrijk is dat je zoveel mogelijk je bril af gaat doen, maar ook de bril af gaat bouwen. Steeds sterkere glazen geven, wat opticiens doen, maken de ogen alleen maar slechter, omdat de spanning steeds meer toeneemt. Een zwakkere bril zal je al helpen voor de momenten dat je hem draagt. En liever geen bril, vrienden worden van je wazige wereld. Ik zal wat links plaatsen waar je meer informatie terug kunt vinden.
https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/
https://volzicht.nl/oogklachten/netvliesloslating/
Palmeer je al. Veel palmeren en langere tijd achter elkaar. Bates adviseerde zijn patiënten zes maal daags een half uur. Ik begrijp dat dit niet altijd haalbaar is, maar geeft wel aan hoe belangrijk deze oefeningen is.


Door Vera van der Vet op 10 januari 2015

Ook ik heb oefeningen geprobeerd en ben mijn bril minder gaan dragen. Al jaren heb ik van tijd tot tijd last (vaak hele tijden niet) van een soort van draaiduizeligheid en/of licht in het hoofd. Maar na oefeningen en het minder dragen van de bril, kreeg ik juist een hele erge aanval van duizeligheid. Ben dus getopt om mijn bril minder te dragen. Gaat nu weer beter. Mijn vraag is: “Komt zoiets vaker voor bij een poging om minder de bril te dragen? Of ben ik daarin uniek?


Door Karin Hogenboom op 11 januari 2015

Door je bril niet te dragen komen allerlei spanningen naar boven. Die zijn er al wel, maar in je onderbewustzijn. Vandaar dat die duizeligheid zo sterk kan komen opzetten, het is in je bewustzijn gekomen en is een positief teken. Duizeligheid heeft ook te maken met het onbewust stop willen zetten van beweging. Door je bril af te zetten neem je meer beweging waar plus gaat het in je hoofd ook bewegen. Vanuit een onbewust proces probeer je dit stop te zetten en daar word je duizelig van. Je evenwichtsorganen juist trainen met bijvoorbeeld de zwaaioefening is heel goed om te doen. Je kunt er hier meer over terug lezen: https://volzicht.nl/schommel-jezelf-tot-leven/


Door Inge eshuis op 1 januari 2015

Hoi karin, ik ben aan de slag gegaan met de spieroefeningen voor de ogen en het masseren. Ik had het idee dat mijn ogen vooruit gingen maar ervaarde ook een soort spierpijn. Op een dag werd ik s morgens wakker met bloedrode ogen. In het ziekenhuis konden ze niets vinden. Kan dit door het oefenen komen? Ik krijg vaak kramp in mijn oogspieren. Draag wel een bril, maar train mijn ogen elke dag (cirkels draaien, links en rechtse uiterste en pamperen).


Door Karin Hogenboom op 2 januari 2015

Beste Inge,
De oorzaak ligt hem toch vooral in het dragen van de bril, waarmee je de ogen continu op spanning zet. Het kan zijn dat je deze spanning verergerd hebt met het draaien van de cirkels. Bij de ogen yoga is het heel belangrijk dat je hem zachtjes doet, anders kun je de spierspanning verergeren. Het gaat er niet om je ogen te trainen, maar ze te ontspannen. Palmeren is daar een goede oefening voor, masseren ook, mits je deze zachtjes doet.
De cursus die ik aanbied zal je helpen op een zachte manier met je ogen om te leren gaan en ze te leren ontspannen. Ik hoop dat het inmiddels beter met je ogen gaat, het beste wat je nu kunt doen is in ieder geval veel palmeren.


Door Annick Strobbe op 30 december 2014

Hierbij geen reactie op het voorafgaande maar wel een vraag :
Ik ben een vrij uniek geval (niet gekend bij de opticiens en bij de oogartsen) waarbij ik absoluut geen “ontspiegelde glazen” verdraag. Pijn in de ogen, duizelig, droge, brandende ogen enz. Na enkele dagen terug gewone glazen, waren de klachten verdwenen. In augustus voor het eerst een nieuwe bril zonder montuur, dus in ‘kunstglas’ en terug dezelfde problemen… Ik lees dat de hersenen zich moeten aanpassen aan een nieuw soort glas, maar in die mate ? duizelig zijn en niet gewoon raken… Ik weet wel dat ik overgevoelig ben maar dit is echt vreselijk. Nu kan ik zelfs de bril niet meer kiezen die ik wil… Heel graag reactie indien dit bekend is bij andere mensen …


Door Karin Hogenboom op 30 december 2014

Beste Annick,
Misschien een goed moment om de bril maar zoveel mogelijk af te gaan zetten. En een goed idee om met mijn tips aan de slag te gaan.


Door stefan op 30 december 2014

Dag Karin,

ik snap een ding niet, of eigenlijk ook mss wel..;)

je zegt..
”Ga je naar de oogarts en/of opticien om je ogen te laten testen, controleren, opmeten?” …
”Ik liet mijn ogen meten als ik een nieuwe bril of lenzen nodig had en stond er nooit bij stil wat die cijfers eigenlijk betekenden.”

Ik merk zelf dat meting vaak niet klopt, omdat ik al door de straling en drukte die aanwezig is in een winkel gebied wazig zien. (zal wel niet de enige zijn want meer dan helt van nederlanders heeft een bril, natuurvolkeren daarin tegen niet) Hoorde onlangs van iemand dat als ze in portugal was en tot rust kwam aan zee, haar ogen met een punt verbeterde, van iemand anders hoorde ik dat haar ogen ‘onmeetbaar’ waren dus steeds andere meting gaf.

Dan natuurlijk ook nog ns de stres van een oogmeting waardoor je je gaat inspannen..en de onzinnigheid, dat je het kleinste lettertje moet kunnen lezen.

Dus hoe kan je je ogen dan eigenlijk laten meten?


Door Karin Hogenboom op 30 december 2014

Hoi Stefan,
Ja, dat kan eigenlijk ook niet. Ik heb er ook een stuk over geschreven, kun je hier nalezen:
https://volzicht.nl/wat-zegt-een-oogmeting/
Een oogmeting is een momentopname. Vervolgens ga je een bril dragen met deze momentopname en je ogen passen zich heel snel aan. Het is wel verschillende per persoon hoe “onmeetbaar” de ogen zijn.

Plaats een reactie Annuleren


*