Doorpakken, dat is belangrijk in het proces dat je aangaat om je ogen gezond en helder te krijgen. Allerlei spanningen beïnvloeden dagelijks ons zicht: zo ontstaat er druk op de oogspieren en daarmee op de oogbollen. Een oogbol is zacht en vervormt onder invloed van deze druk. Dit kan heel subtiel gaan, daar hoef je niets van te merken. Maar als je last hebt van vermoeide, gespannen, rode, doffe of geïrriteerde ogen, dan is dit wel een teken aan de wand. Gelukkig kun je zelf veel doen om van spanning op de oogbollen af te komen. Met als resultaat zachte, rustige ogen die goed kunnen zien. En toch….voor je het weet komt je zicht opnieuw onder druk te staan, want je maakt nu eenmaal deel uit van een spannende samenleving.
Oermensen zullen ook best hun spannende momenten hebben gekend. Ze moesten waakzaam zijn voor wilde dieren, kregen te maken met weersomstandigheden, kleine of grotere natuurrampen, en ook zij ervoeren emoties als verdriet en boosheid. Maar ze hadden één groot voordeel: ze leefden buiten, in en met de natuur. Ze hadden contact met de aarde, kregen flinke doses daglicht en duisternis binnen, aten gezond voedsel. Dit maakte de oermens stabiel en bestand tegen spanning. Voor ons ligt dat anders. Wij leven veelal binnen, hebben geen contact met de natuur en de aarde. We krijgen te weinig daglicht en duisternis binnen, eten verkeerd voedsel, doen eenzijdig werk achter de computer of in fabrieken en om ons heen is er een continu spanningsveld van onnatuurlijke straling.
De moed zakt je in de schoenen
Vind je het gek dat het niet altijd gemakkelijk is om je ogen te ontspannen en met heldere blik om je heen te kijken? Altijd goed kunnen zien, het lijkt soms wel een utopie. En de moed zakt je af en toe in de schoenen (ook al zo’n spanningsbron: het dragen van schoenen). Voor je het weet voel je je weer gestrest en zie je opnieuw wazig. Dan toch die bril maar weer opzetten? Helaas, dat is niet de oplossing, want de bril veroorzaakt juist nog meer spanning. Je ziet dan wel scherp, loeischerp zelfs, maar de spanning neemt toe.
Belastingaangifte en wazig zien
Ik kan met regelmaat het gevoel hebben opgeslurpt te worden door de dag, vol met rompslomp van zaken die ik moet regelen. Zo ben ik de afgelopen dagen bezig geweest met de belasting. Ik heb iemand die de aangifte voor me in orde maakt, maar toch moet ik van alles verzamelen, uitprinten, uitzoeken. Luttele uren heb ik eraan besteed. Uren die ik niet kon vullen met activiteiten die ik leuk vind, met dingen die mij inspireren en waar ik energie van krijg. Inmiddels heb ik alle spullen naar mijn belastingadviseur gestuurd en dat geeft wel een voldaan gevoel, maar ondertussen heeft het toch de nodige spanning voor mijn ogen opgeleverd.
Spanning door verveling
Stress ontstaat niet alleen door druk te zijn met van alles en nog wat; verveling kan ook spanning geven. Ik weet nog goed dat ik vroeger op school soms van verveling niet wist hoe ik zitten moest. Ik kreeg de kriebels in mijn billen, ging gapen en over mijn tafeltje hangen. Wat kon school vaak verschrikkelijk saai zijn. Het leren zelf, of de druk van huiswerk te moeten maken, kan ook spanning geven. De verveling en druk waar we als kind mee worden opgezadeld, bouwen zich daarna extra op in het werkende bestaan. Het valt niet mee om in deze omstandigheden bij onszelf te blijven, rustig en kalm te zijn en plezier te houden in het zien van alles om ons heen. Onszelf leren toch steeds weer terug in de rust te komen, is een kwestie van doorzetten, doorpakken.
Leer doorpakken op de doorpakdag
Omdat ik zelf weet hoe belangrijk het is om door te pakken, heb ik na mijn cursus, een aantal maanden later, standaard een terugkommiddag ingepland staan. “Je kunt het beter een doorpakdag noemen,” stelde een vriendin voor. Dat vond ik een goed idee en de naam sloeg bij mijn eerstvolgende groep terugkomers – of doorpakkers – goed aan. Want het was voor iedereen herkenbaar, de noodzaak tot doorpakken. Ik word me er steeds meer van bewust dat dit een van de taken is van mij als ogenleraar: motiveren om door te pakken. Naast het feit dat ik mensen in aanraking breng met de VolZichtmethode en hen leer dat ze zelf goed zicht kunnen creëren, moet ik er ook voor zorgen dat de kennis beklijft en dat ze ermee aan de gang blijven.
Wat hebben jouw ogen nodig?
Zorgen dat mensen blijven doorpakken. Ik doe dat door middel van het organiseren van workshops, themadagen en cursussen, maar ook door zelf van alles uit te proberen en zo te ontdekken wat helpt om beter te gaan zien. Wat ondersteunt om nog verder in de ontspanning te komen en de ogen te verzorgen? Allerlei technieken en methoden komen op mijn pad: van het lopen op blote voeten om beter te aarden, tot het trillen en schudden van het lichaam om spanning te ontladen. Welke voeding eet je voor gezonde ogen? Wat hebben jouw ogen nodig? Hierover schrijven in mijn blogs en de informatie verwerken in mijn cursussen, is een grote passie geworden. Ik ben nu bijvoorbeeld op het spoor van de microcirculatie en vasomotie en leer hoe je ervoor kunt zorgen dat je cellen beter de voedingsstoffen en zuurstof op kunnen nemen en afvalstoffen af kunnen geven. Volgende week vertel ik hier meer over.
Doorpakken vanuit zachtheid
Dr. Bates ontdekte dat je je beter kunt focussen op wat je wél ziet in plaats van op wat je niet ziet. Dan boek je het snelst resultaat. Als je geïnspireerd bent geraakt door bijvoorbeeld aan een cursus of een workshop mee te doen, of door mijn blogs te lezen, is het gemakkelijker je te focussen en enthousiast te blijven. Het is belangrijk dat je doorpakt vanuit zachtheid, juist op momenten dat het even niet zo goed lukt en je gefrustreerd bent in het zien.
Palmeren en affirmeren
Ga nu maar eens rustig zitten. Sluit je oogleden en dek je ogen af met je handen, palmeer. Laat de donkerte je ogen binnenstromen, voel zachtheid ontstaan als je de donkerte door je oogbollen heen laat stromen. Als je een poosje zit en je voelt dat je tot rust komt, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wat is er goed gegaan met mijn ogen en mijn zicht, sinds ik ben gestopt mijn bril te dragen (of sinds ik ben begonnen mijn ogen te ontspannen)?” Laat rustig de antwoorden naar boven komen, je kunt ze even opschrijven. Daarna stel je jezelf de volgende vraag: “Waarin wil ik doorpakken?” Maak hier vervolgens een mooie affirmatie van. Schrijf dat wat je wilt bereiken op alsof het al zo is, positief geformuleerd. Bijvoorbeeld: “Ik palmeer drie keer per dag een kwartier en mijn ogen voelen ontspannen aan.” Hang je affirmatie op een plek waar je hem vaak kunt zien en lees hem iedere keer als je er langskomt.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
groet Mike m
op 22 Apr 2016Edith
op 19 Apr 2016Karin
op 19 Apr 2016