Eieren, zon en lever

De eieren zijn overvloedig aanwezig tijdens de paasdagen. Er heerst nog steeds een taboe op het eten van eieren, want je zou er al snel teveel van eten en omdat er veel cholesterol in eieren zit. De gedachte was dat deze cholesterol in de eieren invloed heeft op het cholesterol gehalte in je lichaam. Inmiddels al lang achterhaald, dit is namelijk niet zo. In tegendeel, eieren zijn namelijk supergezond voor je ogen. Er zit onder andere heel veel lutheine en zeaxthaine in, antioxidanten die van nature voor komen in de ogen. 

De zon is een belangrijke voedingsbron

Onterecht hebben eieren in het verdomhoekje gezeten, net als veel andere dingen die eigenlijk goed voor ons zijn. Zoals de zon. Die heeft overvloedig geschenen deze Paasdagen, ook al was het koud. De zon is een hele belangrijke voedingsbron voor onze ogen, hersenen, en lichaam. Ogen zijn lichtorganen, via de ogen komt het licht ons lichaam binnen en voedt ook de hersenen en andere belangrijke organen in het lichaam. Een tekort aan zonlicht (daglicht tijdens een bewolkte dag is ook zonlicht) veroorzaakt allerlei ernstige gezondheidsproblemen.

UV licht

De zon voed je ogenDe overtuiging dat zonlicht en met name UV licht slecht voor ons is, zit er vaak diep in bij mensen. Ik merk dat mensen het vaak moeilijk kunnen geloven als ik het tegendeel beweer, namelijk dat zonlicht heel gezond voor ons is. Het is inmiddels bekend dat mensen winter depressie ontstaat door te weinig daglicht. De oplossing wordt dan gezocht in speciale lampen. Ik zag ze eens staan, van een bekend merk uit Eindhoven, en het viel me op dat er in die lampen geen UV licht zit. De winter krijgt dan de schuld van de depressie, maar het zit er volgens mij veel meer in dat we in de winter op momenten dat de licht schijnt, we met zijn allen binnen zitten in slecht verlichte kantoorgebouwen. Misschien dat een speciale lamp de scherpe kantjes weghaalt, maar dit kan nooit een gezonde wandeling in de buitenlucht vervangen.

Bijziende ogen door te weinig UV licht

Ogen die te weinig UV licht krijgen, hebben een grote kans bijziend te worden. Het UV licht maakt een belangrijke chemische reactie aan, als dat niet gebeurt, wordt de oogbol te lang en dus bijziend. Minimaal twee uur per dag naar buiten is wat ogen nodig hebben voor hun dagelijkse portie UV licht.

Lever goed voor de ogen

Lever als voedingsbron voor de ogenEen andere belangrijke voedingsbron voor de ogen, die ook een slechte reputatie heeft gekregen, is orgaanvlees zoals lever. Orgaanvlees zit boordevol met vitamines A, D, E en K. Voor de vitamines A, D en K heb je dieren nodig en orgaanvlees zit er vol mee. Vitamines A zijn belangrijk voor de ogen, de staafjes in het netvlies hebben belang bij vitamine A. Daarom hebben wortelen een reputatie dat ze goed zijn voor de ogen. Daarin zit beta caroteen, wat het lichaam verwerkt tot vitamine A. In orgaanvlees zitten de vitamina A al kant-en-klaar voor je lichaam om zo op te nemen. De koe heeft de beta caroteen al omgezet in vitamine A, waardoor wij het makkelijk op kunnen nemen in ons lichaam. Belangrijk is dat het orgaanvlees afkomstig is van biologische, grasgrazende koeien. Ik merk het zelf direct als ik een paar plakjes runderleverworst heb gegeten van de natuurwinkel. Alsof ik een supershot heb genomen voor mijn ogen.

Weston Price

Ik hoorde van dit orgaanvlees tijdens een lezing over Weston Price, die in de vorige eeuw onderzoek heeft gedaan bij 14 geïsoleerde natuurvolkeren. Hij wilde weten waarom deze mensen zo gezond waren. Wat hij onder andere ontdekte was dat ze allemaal vlees aten en dat ze alles aten van het dier, inclusief de organen. Na de lezing heb ik bij mijn biologische slager nieren en lever besteld. Best wel om te griezelen, want wij zijn het helemaal niet meer gewend. Mijn ouders vertelden dat het vroeger heel normaal was om lever, niertje en ook uier te eten. Dat dit gewoon bij de slager in de vitrine lag, nu moet je er speciaal om vragen, het is vrijwel uit ons menu verdwenen. Mensen griezelen ervan. Maar het viel mij alles mee, het was even een gedoe om de niertjes schoon te maken en het idee is wel vreemd, maar ze smaakten lekker. Nou ja, mijn kinderen waren het hier niet mee eens, die vond ze vies.

Ogen eten!

Grasetende koeNet gewend aan de lever en niertjes vertelde een mevrouw me, als je oogproblemen hebt, dan moet je de ogen eten van een dier. Oké, weer een stapje verder uit mijn comfortzone. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen, want een oog zal boordevol vitamines en mineralen zitten die in een oog horen te zitten. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar als tip voor iedereen met oogproblemen. Bestel bij de biologische slager eens een koeienoog. Er is op internet vast wel een recept te vinden hoe je dit klaar kunt maken. En dan ook maar een portie van de hersenen, want ogen zijn een onderdeel van de hersenen. Als er een blokkade zit in de ogen, zit die ook in de hersenen.

Eet smakelijk!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat is jouw ervaring met eten en je kwaliteit van zien. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Conny Oosterom
Door

Conny Oosterom

op 22 Apr 2013

Beste Karin, Ik ben al 41 jaar vegetarier en wil daarom proberen bijna elke dag een ei en wortelsap te gaan gebruiken. Waarschijnlijk is dat wel voldoende. Groetjes, Conny

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 22 Apr 2013

Beste Conny, Je kunt ook kokosmelk en olie toevoegen aan je dieet, boerenmelk, kaas, boter, room en in de wortelsap een beetje olijfolie toevoegen. Want je lichaam neemt alleen vitamine A op als het opgelost is in vet. Ik hoorde van iemand de tip om olie in de wortelsap te doen.

Marie-José Smetsers
Door

Marie-José Smetsers

op 08 Apr 2013

Hoi Karin, Heb je palmeertechniek toegepast en zo'n fijn meditatie ervaren. Ik voelde mijn lichaam weer helemaal stromen! Ik deed het een kwartiertje en voelde de spanningen weggaan. dank je wel. groetjes Marie-José

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Apr 2013

Dat klinkt mooi! Wat fijn!

Regina
Door

Regina

op 06 Apr 2013

Van Harte Gefeliciteerd met je 3- jarig bestaan! Wat ben je goed bezig!!!!!!!!!!!! Zelfs ik probeer zo min mogelijk mijn bril te gebruiken en let op mijn voeding, dus zoveel mogelijk verse groenten te eten, was ik toch al een fan van!

onky
Door

onky

op 04 Apr 2013

Hallo Mijn vraag is... Als je nu heel allergisch bent voor eierdooiers...heeft het dan nog nut om het wit van het ei te eten?? 2 de vraag.... Mensen die roken mogen geen betacaroteen of vitamine A binnen krijgen...volgens vele onderzoeken door Artsen....(je kan het na lezen op internet) En als je dan ook nog geen orgaanvlees lust! wat blijft er dan nog over?? Graag Uw antwoord... Vriendelijke groetjes Onky

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Apr 2013

Het gaat vooral om het eigeel. Dus eiwit nemen heeft denk ik niet zoveel zin. Wat betreft de tweede vraag, geen idee, misschien stoppen met roken.

zakaria maayouf
Door

zakaria maayouf

op 02 Apr 2013

hmm,interessant al deze producten hebben een groot ding gemeen ze komen allemaal uit de natuur. je zou bijna zeggen dat de mens slecht is voor de ogen, en de natuur goed is.

rud brenninkmeijer
Door

rud brenninkmeijer

op 02 Apr 2013

breek drie eieren op bio-runder-lever een uurtje in de zon leg één klontje op elk oog kluts en smikkelen maar ***

Gerrit
Door

Gerrit

op 02 Apr 2013

Genoemde producten eet ik regelmatig daarbij gebruik ik als ondersteuning regelmatig Quantum Entrainment deze gratis zelfgenezingsmethode werkt verbluffend evenals EFT = Emotional Freedom Technique. Natuurlijk doe ik de oogoefeningen die Karin en ook anderen voorschrijven.

Monique van der Laan
Door

Monique van der Laan

op 02 Apr 2013

Wat een mooi artikel, ik voel gewoon dat het klopt! Ik ben boerin van grasgevoerde koeien en ben ook al een aantal jaren bezig met voeding en gezondheid. Leuk dat jij ook de kennis van Weston Price gevonden hebt. Mijn ogen zijn de laatste jaren met de laatste zwangerschap flink achteruitgegaan. Ik had zelf het idee dat veel lag aan spanning en dat voeding me zou kunnen helpen. Toen kwam ik bij jou site en dat voelde meteen goed. Zo goed dat ik mezelf heb beloofd dat ik geen bril nodig heb maar dat ik deze weg moet gaan bewandelen. Nu is het me nog wat teveel, ik doe af en toe een ogenyoga en palmeer mijn ogen, maar verder heb ik nog teveel om aan te pakken. Maar mijn ogen staan zeker op mijn lijstje. En ik ga ze nu alvast verwennen met de eieren en de lever van onze eigen boerderij. Dank je wel voor de tips.

gert
Door

gert

op 02 Apr 2013

Ik kom net van de dokter.... O.a. ook voor de bloeduitslag... Ik eet vaak elke dag wel 3 eieren en volle melk. Af en toe lever, etc.. Maar de assistente zei dat mijn cholesterol te hoog was... Vooral de ldl... oftewel de slechte cholesterol... 4,8 of zo iets... Nou, ja ik was niet helemaal 12 uur nuchter (11 uur). Wel ja,.. of het de eieren zijn. Of de melk. Of de lever of de roomboter. Of het suiker. Of de moeheid waar ik voor bij de dokter kwam.. Of de Schildklier, tsh-waarde was ook niet laag.. Ondanks de zo beoordeelde hoge waarde van het cholesterol,.. blijf ik de eitjes en lever toch maar eten !!!! Anders moet ik meer brood eten met hagelslag !!!!!!

Peter Spaans
Door

Peter Spaans

op 15 Apr 2013

Hallo Gert, Ik hoop niet dat je teveel geschrokken van de opmerking. Zelf heb ik ook deze boodschap gekregen toen ik meedeed aan een onderzoek. Na een aantal gesprekken met verschillende artsen (veel vanuit de meer alternatieve hoek) en boekenonderzoek werd steeds duidelijker dat je een aantal factoren mee moet nemen voordat je zo'n algemene uitspraak doet. Ik heb veel baat gehad bij de kennis over de bloedgroepen en hoe voeding per bloedgroep heel gezond of juist ongezond kan zijn, en over de verschillen tussen fysieke typen. En vervolgens wordt dan duidelijk dat de cholestorolwaarden van mij goed waren. Waar ik zelf juist nadrukkelijk aanpassingen aan heb gedaan is: verminderen van tarwe, zetmeel en suiker (ik ben bloedgroep O en heb een zwembandje om mijn middel); meer gezonde vetten (2x per dag een eetlepel met een mix van olijf- en lijnzaadolie); regelmatiger bewegen (een mix van kracht-, conditie- en yogatraining); stoppen met roken (na 27 jaar ... ik ben nu 43); en elke 1 a 2 maanden een leverreiniging volgens de adviezen van Andreas Moritz. Groet, Peter

gert
Door

gert

op 15 Apr 2013

Peter, Ik denk dat ik het op termijn wel vergeten ben.. I ga ook niks veranderen. Als je niet door de hond wordt gebeten dan wel door de kat.. Gekke dingen doe ik niet. Van alles wat. Van niets (te) veel. Ik wil er ook niet mee bezig zijn. Gewoon een beetje suiker, gewoon een beetje brood, heb ik al enkele jaren net als jij iets verminderd maar meer vanwege verminder energiebehoefte. Zonder een gedachte of het nu ergens goed of slecht voor is. Is geen enkel bewijs voor. Of je moet het zelf ervaren zoals sommige mensen wellicht niet goed met tarwe om kunnen gaan.

Max
Door

Max

op 12 Apr 2013

@Gert Als ik jouw was zou ik me niet zoveel zorgen maken over je cholestorol. En al helemaal niet als die 4,8 is. Pas als die boven de 9 komt ga ik pas kijken waar dat aan kan liggen. Voeding/stress. Maar nog steeds zal ik geen medicatie innemen. Onderstaande 3 boeken leggen ze je uit wat cholestorol is en dat cholestorol van levensbelang is. Wat je eraan kunt doen, als die toch verhoogt (9 of hoger) is. - De waarheid over cholesterol(remmers) - Cholesterol is niet schadelijk - De cholesterol-leugen

hans
Door

hans

op 12 Apr 2013

Max, Ik lees regelmatig stukjes dat cholesterol zelf niet het echte probleem is maar wel een indicatie kan zijn van iets dat niet optimaal verloopt. Dat mijn ldl toch hoger is dan zelfs in die positieve teksten over cholesterol ga ik niet negeren. Maar ik zal daar net zoals jij zegt niet de eieren of andere voedings gerelateerde mogelijke oorzaken voor zoeken. Daar zal het hem niet in zitten denk ik.

Reactie plaatsen