Ode aan de dieren en Weston Price

Dit artikel is, naast een ode aan de dieren, bedoeld als een ode aan Weston Price. Deze onderzoeker en pionier herontdekte een eeuw geleden welk nut het eten en drinken van dierlijke producten voor onze gezondheid heeft. Mijn ode aan de dieren is gericht op de dieren die ons dienen als voedsel, zoals koeien, kippen, eenden, varkens en vis.

Ik deed laatst mee aan een leuke workshop. Het programma bestond uit drie onderdelen: een zielenkaart trekken, yogaoefeningen doen en daarna creatief aan de slag. Allemaal dingen die ik graag doe.

We begonnen met het trekken van een kaart. Ik pakte de stapel en zag de onderste: licht. Ik dacht, laat ik de kaarten eerst maar even schudden. En ik trok deze kaart: licht …

Licht en rommel

In de uitleg bij de kaart stond dat ik mijn licht mocht laten stralen en dat ik het leven niet zo serieus hoefde te nemen. Er stond ook dat het een goed moment was om rommel op te ruimen. Rommel van binnen en rommel buiten. Dat eerste had ik al gedaan, want ik had pasgeleden mijn vijfde leverreiniging ondergaan. Maar als ik dacht aan de rotzooi opruimen in mijn woning … Diezelfde week was er nog een hoop boosheid naar boven gekomen vanwege alle speelgoedzooi van de kinderen. Ik weet af en toe niet wat ik ermee aan moet. Ik heb drie kinderen die iedere verjaardag weer een heleboel cadeaus ontvangen van ons, familie, vrienden. Met Koninginnedag ben ik altijd blij als ik het een en ander kan verkopen. Maar als de kinderen dan wat geld meekrijgen om zelf iets uit te zoeken op de rommelmarkt, komen ze terug met megagrote knuffels, die ze vaak nog gratis krijgen ook. Zucht … Van je rommel afkomen valt echt niet mee.

Koe, varken, kip en vis

Ontdekkingen van Weston PriceTerug naar de cursus. We gingen mediteren en yogaoefeningen doen. Tijdens de meditatie zag ik een koe voor mijn geestesoog. Deze koe heb ik vaker voor me gezien, sinds ik naar een lezing ben geweest van Mike Donkers, die vertelde over zijn zoektocht naar gezond eten en hoe hij Weston Price ontdekte. Hij had flink wat gezondheidsklachten, die verdwenen na zes weken eten volgens de adviezen van Weston Price. Deze Amerikaanse tandarts begon in 1930 met een onderzoek onder veertien geïsoleerde natuurvolkeren. Hij was nieuwsgierig naar de gezondheidsgeheimen van de leden van deze stammen, en met name naar die van hun gebit. Hij kwam erachter dat deze mensen veel dierlijk vet en orgaanvlees aten en rauwe melk dronken.

Gebakken eieren met spek

Sinds ik over Weston Price ben gaan lezen, ben ik me meer aan het richten op eten volgens zijn adviezen. Ik kocht al boerenkaas, at biologisch vlees en met regelmaat eieren. Maar ik ging nu ook experimenteren met bijvoorbeeld runderlever en nieren uit de schappen van de biologische slager. Sindsdien beginnen we bij ons thuis de dag met gebakken eieren met spek. Een goede start voor de kinderen, die zichzelf eigenlijk het liefst volstoppen met brood. Mijn zoontje vroeg de tweede dag: “Krijg ik morgen weer een gebakken ei met spek?” en hij reageerde verheugd op mijn bevestiging. Verder merk ik dat het eten van lever mijn ogen echt een boost geeft. Lever zit boordevol vitamine A, die belangrijk is voor de staafjes, de lichtgevoelige cellen op het netvlies.

Ik keek de koe in zijn trouwe, glanzende ogen. Het was alsof hij me wilde zeggen: “Het is goed dat je gebruik maakt van mijn melk en vlees.” Daarna maakte hij plaats voor het beeld van een varken. Ik wist wat ik straks wilde gaan maken: een tekening van een koe, een varken, een kip met ei en een vis.

Wees niet zo seWeston Pricerieus, speel!

Na de yoga stortten we ons op het creatieve stuk van de cursus. Ik ging met houtskool aan het werk en begon met het tekenen van de koe. Meteen kwam er frustratie omhoog, want de koe lukte niet. Ik gumde hem steeds weer uit. Ik zag het beeld heel duidelijk voor me, maar het wilde niet op papier komen. Dan maar eerst het varken. Ik zette een streep neer en de zin: Wees niet zo serieus, speel! kwam bij me op. Vervolgens kwam er op het papier een vrolijk, speels varkentje tevoorschijn. En daarna een kip met zijn ei dat ik later goud verfde. Toen weer de koe. Die wilde weer niet lukken. Ik vroeg hulp aan de begeleidster. Zij vroeg me te kijken naar wat ik als eerste zag: dat was de neus. Ze vroeg me te beschrijven hoe de neus eruit zag en hem daarna te tekenen. Zo hielp ze me ook met de ogen. Daarna zei ze: “Het is ook goed om te onderzoeken wat er tussen jou en die koe voor een obstakel staat. Waarom wil hij niet lukken?”

Groen gras en modder

Ik sloot even mijn ogen om contact te maken met de koe en zag een Indiaas meisje voor me. Voor haar was de koe een heilig dier en er was geen haar op haar hoofd die eraan dacht hem op te eten. Nadat ik dit beeld duidelijk had gezien, ontstond de koe op papier. En werd het eigenlijk een kalfje. Als achtergrond tekende ik met krijt veel gras, want voor mij is het heel belangrijk dat de dieren in een groene omgeving staan en niet in een kale stal op elkaar gepropt. Het varken kreeg lekker veel modder om in te badderen en de vis een schone, heldere zee.

Het licht kan stralen door goede voeding

Ode aan de dierenVoor mij was het duidelijk. Deze dieren helpen mij met hun vlees, eieren en melk om in balans te komen, waardoor ik steeds makkelijker mijn eigen licht kan laten stralen. Het is belangrijk om te beseffen dat de dieren een essentiële functie hebben in het geheel. Zij zorgen ervoor dat het gras dat zij eten verteerd en omgezet wordt in voor ons belangrijke vitamines, zoals A, D, E en K. Deze vitamines zijn ook wel in andere voedingsmiddelen te vinden, maar als ze niet worden gecombineerd met vetten kan het lichaam ze niet opnemen. Daarnaast hebben we complete eiwitten nodig als bouwstenen voor ons lichaam. Deze complete eiwitten zijn alleen te vinden in vlees, vis, eieren en zuivelproducten.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat zijn jouw ervaringen met het eten van vlees? Hoe denk jij erover? Misschien ben je wel vegetariër en voel je een grote weerstand bij het lezen van dit verhaal. Ik zou het leuk vinden als je jouw visie wilt delen, dat kan onder dit artikel.


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
ik
Door

ik

op 13 Jan 2014

Ik ben vegetariër en mag niet veel eiwitten ivm nierproblemen. Wel ik ik liever eiwitten van plantaardige oorsprong, zoals noten, pinda’s en peulvruchten (witte en bruine bonen, capucijners enzovoort) In lever worden gifstoffen opgeslagen, ook bij bio runderen, zo werkt het lichaam. Lijkt me niet echt gezond om dit dan te eten. Kijk ook uit met vleesvervangers, koop deze liever bio of maak ze zelf, zie van AH of bv Valess zitten vol onnodige toevoegingen als smaakversterkers en conserveermiddelen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jan 2014

Als je noten eten, zorg dan wel dat je ze eerst een nacht in de week zet en de volgende dag verhit, bijvoorbeeld onder de gril. Noten bevat ook stoffen waar je lichaam niet zo goed tegen kunt en op deze manier zorg je ervoor dat deze stoffen er zoveel mogelijk uit zijn. De lever is een filter, het zuivert het bloed en is juist schoon. Waar de meeste gifstoffen zitten is in het spiervlees en niet in de lever.

Ellen
Door

Ellen

op 04 Feb 2014

Hallo Karin, Waarom ben jij dan zo druk met het reinigen van je lever? Groet, Ellen

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Feb 2014

Door het eten wat ik doorgaans heb gegeten in mijn leven: suiker, veel brood, plantaardige oliën o.a. door chips te eten, heeft mijn lever het zo druk gehad dat hij is gaan vervetten en galstenen heeft opgeslagen. Een koe dat zoveel mogelijk buiten graast en natuurlijk eet, zal niet zo'n vervette lever hebben als ik.

Ben
Door

Ben

op 26 Aug 2013

Dag, Weston Price is een veel aangehaald auteur met de verdienste voor voedingsonderzoek bij natuurvolken. Laten wij zijn informatie dan ook goed gebruiken: natuurvolken leven immers anders dan wij: in harmonie(ze moeten wel) en met relatieve schaarste, soms met overvloed. In ieder geval van voedsel dat de enzymen, vitaminen en mineralen in hun onderlinge verhouding nog kent - veelal dus in on-bewerkte staat. Dat is bij ons wel anders. Wij koken, braden en wokken en daarmee verdwijnen heel wat van de enzymen die wij op cel-niveau juist hard nodig hebben. Ook eiwit structuren veranderen bij verhitting; dan kan het af en toe eten van dun gesneden rauwe wilde Alaska zalm of een rauwe haring een zaligheid zijn (back to nature?). Het aanhalen van Price is dan ook geen garantie voor de toepassing van zijn aanbevolen natuur voeding. Nog even tav voorkeuren: er zijn zoveel verschillende lichamen met verschillende verwerkingsmogelijkheden (vaak geen vrije keus)dat het wel eens niet geheel juist zou kunnen zijn om bepaalde wetenschappelijke (= geabstraheerde) kennis voor iedereen toepasbaar te verklaren. Bv de melk: je zal maar geen eigen lactase aanmaken! Dan zijn zuivelproducten een absolute ramp! Er zijn echt mensen met een duidelijk vegetarische aanleg (zie de bloedgroep diëten), een niet-vegetarische en er tussen in. De kern is denk ik: wat hebben onze / en speciaal jouw ! cellen nodig om hun mooie werk te doen? Top voeding dus. En laten wij tenslotte blijven oefenen met ontspannen: dat scheelt heel veel stress (en verbruik van kostbare voedingsstoffen) en dat is - heb ik begrepen - erg goed voor iedereens ogen. Toch? Warme groet van Ben

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 26 Aug 2013

Veel mensen die allergisch zijn voor melkprodukten, kunnen wel tegen rauwe melk, dus het lijkt me zeer zinvol deze informatie door te geven. Ik heb het boek van Weston Price deze zomer helemaal gelezen en ben zeer onder de indruk van het onderzoek dat hij gedaan heeft en neem dat dus zeer serieus en pas het zoveel mogelijk toe in mijn huidige situatie. En het doet me goed, ik voel me fitter, vitaler en ontspannen. Nergens staat in het boek dat deze volkeren alleen maar rauw aten, ook zij bewerkten voor een deel hun voeding. Voeding smaakt vaak ook lekkerder als het gekookt of gebraden is en dan voelt het voor mij goed. En onbewerkte melk smaakt heerlijk rauw. Interessant als aanvulling is ook om het boek Genees tandbederf te lezen. En verder natuurlijk te doen wat je zelf wilt hierin. Maar vanuit het ogen perspectief zal ik voeding adviseren waar veel vitamine A in zit, omdat dit heel belangrijk is voor het netvlies.

Els D'hollander
Door

Els D'hollander

op 23 Apr 2013

Dag Karin, Ik volg al een tijdje je ‘volzichtblog’ en je berichtjes doen me telkens plezier omdat wat je schrijft meestal erg herkenbaar is of omdat je een nieuw inzicht aanreikt. Hartelijk bedankt daarvoor! Nu geheel toevalligerwijze ontving ik je bericht ‘Dieren en gezonde ogen’ in mijn ‘ongewenste email box’. Ik had het aanvankelijk niet door, maar wat een vette knipoog van hierboven. Ze hebben echt wel zin voor humor. Ik heb van kinds af aan al een vegetarische ‘afwijking’ moet je weten. Dus ja, je laatste berichtjes over orgaanvlees eten en zo… Het deed me wat kokhalzen ;) vanwege traumatische ervaringen uit mijn kindertijd. Je weet wel ‘onder dwang’ of ‘op straffe van’ deden ze me die dingen eten. Met de beste bedoelingen… uiteraard. Inderdaad, er zit nog wel wat verontwaardiging op en boosheid en onmacht en zo meer. Best mogelijk dat deze emoties zich vastgezet hebben op mijn visueel systeem! Deze ervaringen als kind maken ook dat ik heel erg met voeding bezig ben geweest. Na ettelijke omzwervingen langs deze en gene gezonde ‘eetgoeroe’, heb ik ontdekt dat mijn lichaam me perfect laat weten welk voedsel het nodig heeft. Ik kan dat voelen. Ik vind het best wel een uitdaging omdat wij als westerse mens gigantisch in ons hoofd zitten. Wanneer ik ergens trek in heb, merk ik op hoe razend snel mijn brein komt aandraven met allerlei gewauwel over 'gezond en niet gezond'. Ik stel tot mijn eigen scha en schande vast dat ik hartstikke geconditioneerd ben. Op zich vind ik het onderzoek van Weston Price interessant, maar het gevaar is dat wij - met onze westerse mentaliteit - teveel gaan focussen op het resultaat en we zijn bevindingen uit zijn context rukken. En dan gaan we met zijn allen voedsel gaan eten dat bijvoorbeeld veel ADEK vitamines bevat omdat dat een gemene deler is die Weston Price ontdekte. Maar daar gaat het in wezen niet om, denk ik. Het is net de context die erg belangrijk is en dat is dat natuurvolkeren in harmonie met hun omgeving leven en eten wat ze daar vinden. Ze lijken daardoor ook perfect te weten wat goed voor hen is. Wat ook opvalt, is hun respect voor de natuur en hun kennis ervan. En dat kan van ons niet meer gezegd worden... Voorlopig heb ik nog geen trek in orgaanvlees :) Maar deze overwegingen doen me wel stilstaan bij de onverwerkte emoties die er bij mij nog spelen over al dan niet dieren eten. Misschien ben ik nog wel dat gekwetste, onbegrepen kind dat niet erkend werd in haar afkeer voor bepaalde gerechten en haar overpeinzingen omtrent dieren eten… En dat nog steeds mokt. Misschien hou ik daarom wel hardnekkig vast aan een vegetarisch eetpatroon en negeer ik tot hiertoe onbewust signalen van mijn lichaam om dieren te eten? Beslist te moeite van het onderzoek waard :) Misschien word ik daardoor weer eerlijker met mezelf en komt dat mijn zicht ten goede? En zo zie je dat je bericht me weer een interessant inzicht over mijn ogen gaf. Dank je, Karin! vanwege Els D’hollander uit Sint-Niklaas dat toevallig in het land van Waas gelegen is. Ze hebben humor hierboven, dat had ik al gezegd, niet ;)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Apr 2013

Succes Els, met je verdere onderzoek en het bekijken van je emoties, ook ten opzichte van het eten van vlees. En de humor! Mooi verhaal. Dank je wel.

jan dijksma
Door

jan dijksma

op 16 Apr 2013

Interessant stukje, en mooie tekeningen. ga zo door. groeten jan,

Ans
Door

Ans

op 16 Apr 2013

"Misschien ben je wel vegetariër", schreef je, en inderdaad, dat ben ik al jaren. Overtuigd dat ik het vlees niet nodig heb, niet nodig wil hebben. Voor mijn voeding hoeven geen onschuldige dieren te lijden. Maar dat is mijn overtuiging, ik hoef verder niemand te overtuigen. Wat ik wel gek vind, is dat ik me herinner gelezen te hebben op deze site dat je zuivelproducten sterk afraadde. Alleen eieren konden nog door de beugel. Of heb ik het mis? (mijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is ;-) Over zuivelgebruik en gezondheid (en vooral ook gezond afvallen) kun je lezen in "De Voedselzandloper"(2012) van Kris Verburgh, arts en onderzoeker. Groet, Ans

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Apr 2013

Hoi Ans, Klopt, ik heb anderhalf jaar terug een half jaar geen zuivel gegeten en had daar een artikel over geschreven. Ik probeer graag alles uit, maar na een half jaar zag ik hier niet veel resultaat van en geloofde ik meer in zuivere roomboter op mijn brood dan de halvarine van de natuurwinkel. Ik geloof ook nog steeds dat de zuivel, die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is, niet goed voor ons is. Maar boerenzuivel, met rauwe melk, dat is het wel. Ben zelf nu het boek: "Eet vet, word slank" aan het lezen. Heel interessant en heel logisch om te lezen hoe het in ons lichaam werkt. Zelf vind ik het heel belangrijk dat er respectvol met dieren om wordt gegaan en zou ook nooit vlees en zuivel uit de bio industrie gebruiken.

Ans
Door

Ans

op 24 Apr 2013

Dag Karin, Jouw uitleg: ik merkte niet veel verschil, staat toch haaks op je enthousiaste verhaal destijds, toen je zelfs de verschillen bij je kinderen merkte na het eten van een schaaltje yoghurt. Wat de dieren betreft,ik vind dat respect voor dieren ook inhoudt dat je ze niet behandelt als 'product'. Een dier is een levend wezen en verdient beter. En dan maakt het mij niets uit of het een kat, hond, varken, insect of paard is. En met al dat gerommel met vlees en vis ben ik maar wat blij dat ik vegetariër ben! Groet van Ans

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 Apr 2013

Hoi Ans, Ik zie toch wel verschil tussen boeren onbewerkte melk en gepasteuriseerde melk. Ik merkte toen verschil bij mijn dochter, maar een maand later begon het piepen toch weer. Goed zien ervaar ik als een ontdekkingstocht waar ik uitprobeer wat naar me toekomt. Na een half jaar was ik weer begonnen met kaas eten en roomboter, omdat ik het idee had dat dit gezonder voor me was, dan de boter van de natuurwinkel en ik kaas wel mistte in het avondeten. Nu kom ik tot deze ontdekking en voor mij vallen puzzelstukjes in elkaar. Ook ik wil geen gerommel met vlees, maar ben wel blij dat ik mijn vlees kan halen met een boer die het op een andere manier doet. Het voelt dichtbij en kleinschalig. En misschien nog niet perfect, maar door vragen te stellen aan de slager, maakt dat hem ook weer bewuster. Die hele bio industrie is wat mij betreft een groot schandaal en pure dierenmishandeling. Daar wil ik ook niet aan meedoen.

Ans
Door

Ans

op 16 Apr 2013

Toevoeging aan bovenstaande tekst: Arts/onderzoeker Kris Verburgh raadt het zuivelgebruik sterk af. GRoet, Ans

Anne
Door

Anne

op 16 Apr 2013

Klopt, eiwitten eten is erg belangrijk! Ik drink bijna elke dag een glas karnemelk en eet elke dag yoghurt. Ik eet niet veel vlees, maar vegetarische burgers. Daar zitten ook eiwitten in (Valess burgers zijn gemaakt van zuivel en volgens mij wel een goede vleesvervanger). Noten, daar zitten ook veel eiwitten in. Mooie tekeningen trouwens :)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Apr 2013

Beste Anne, Het is wel belangrijk dat de eiwitten gegeten worden met vet. Dus volle yoghurt, volle melk, volle kwark.

Reactie plaatsen