Gered door de spijkermat

spijkermat“Als de verhuizing achter de rug is, hebben we het ergste gehad,” dacht ik. Niets bleek minder waar. Na de verhuizing was de chaos op zijn grootst. Er moesten nog muren gestuukt worden, terwijl onze spullen al in het huis stonden. Een doos met belangrijke spullen kon ik nergens meer vinden. We hadden geen keuken en twee kinderkamers moesten nog worden afgemaakt. Internet deed het niet, dan weer wel, dan toch weer niet, of heel traag. De telefoon deed het helemaal niet. Dan maar mobiel, maar de batterij liep langzaam leeg en het snoer zat in die onvindbare doos met belangrijke spullen. Er is op dit moment nog steeds zoveel te doen, dat ik niet weet waar ik beginnen moet. Iedere avond liggen we ruim voor tien uur op bed, helemaal op. Te midden van deze hectiek, waarbij we allemaal ook nog moeten wennen aan het nieuwe huis, voel ik me gered door de spijkermat.

Vol met scherpe puntjes

Ik ga voor het slapengaan op mijn spijkermat liggen, met mijn oogstenen op mijn ogen (hierover zal ik op een ander moment schrijven). De spijkermat is wat hij zegt dat hij is. Hij bestaat namelijk uit heel scherpe puntjes, net als spijkers. Die puntjes prikken in je rug en dat doet even zeer, maar die pijnprikkels zorgen ervoor dat je lichaam stofjes aanmaakt waardoor je heerlijk gaat ontspannen. Het is mij regelmatig gebeurd dat ik binnen vijf minuten op de mat in slaap viel en na een uurtje wakker werd. Dan kriebelen al die puntjes in je rug wel even, maar dat gaat zo weer over. Snel van de mat af en daarna val ik dan direct weer in slaap.

Alles ging weer stromen

spijkermatZoals dat met veel goede dingen in het leven gaat, was ik de mat gewoon vergeten. Toen ik hem pas had gebruikte ik hem veel, maar op een gegeven moment lag hij in een hoekje van de kamer te verstoffen. Ik sliep zonder mat ook prima in. Totdat ik begon met het klussen in mijn nieuwe woning. Ik had door al het lichamelijke werk, dat ik niet gewend was, een stijve onderrug. Daar weet ik weet wel  goede yogaoefeningen voor, maar ik had de puf niet om op mijn yogamatje te gaan liggen of naar de yogales toe te fietsen. Ik dacht aan mijn spijkermat en haalde hem die avond tevoorschijn. En toen ging alles ging weer stromen en gloeien en de stijfheid was de volgende dag verdwenen.

Wat gebeurt er nu precies op de spijkermat?

De spijkermat is gebaseerd op het spijkerbed uit India. Er zitten meer dan 5000 ‘lotuspuntjes’ op. Deze stimuleren de zenuwuiteinden en de bloedsomloop. Het lichaam maakt hierdoor zelf de hormonen oxytocine en endorfine aan. Deze hormonen zorgen voor ontspanning, pijnverlichting en een gevoel van euforie. Het helpt je dus om te ontspannen en zeker als je hoofd vol zit, kan dat heel prettig zijn.

Van een cursist ontving ik vandaag het volgende bericht: “Net op mijn spijkermatje gelegen met mijn oogstenen op mijn ogen, muziekje van Paul Vens erbij en ik viel zowaar in slaap op het matje! Laatste drie nachten ook goed geslapen. Misschien dankzij het matje? Dit maakt mij zo gelukkig, aangezien ik een slechte slaper ben.”

Blij dat hij weer terug is in mijn leven

ontspannenSinds een aantal weken lig ik dus weer iedere avond op mijn spijkermat. Blij dat hij weer terug is in mijn leven. Het helpt me echt in deze hectische tijd, waarin ik mijn belangrijke doos nog steeds niet heb gevonden en waarin internet het wel weer doet, maar de vaste telefoon nog niet. Gelukkig kon ik een snoer van mijn ouders lenen, die dezelfde mobiele telefoon hebben, zodat die van mij nu weer opgeladen is en ik de telefoonmaatschappij voor de derde keer heb kunnen bellen om te melden dat de vaste telefoon het nog steeds niet doet. Morgen komt er een monteur. Mijn huis is half af. Niet alles loopt zoals we hadden bedacht, maar ja, hoe kun je als leek het opknappen van een huis goed overzien? Vandaag hebben we geen gas en geen warm water. Douchen zit er dus niet in. De moed zinkt me af en toe in de schoenen. Komt dit huis ooit af? Maar stapje voor stapje komen we toch weer een stukje verder. En gelukkig rust ik ’s avonds op mijn spijkertjes heerlijk uit.

Warm en aangenaam

Een spijkermat kan je op een makkelijke manier helpen om weer tot rust te komen. Zeker als je in een erg drukke periode zit. Maar het matje helpt je ook om de stijfheid in je spieren om te zetten in warmte. Het klinkt misschien eng, die spijkers in je rug, maar het valt reuze mee. En je kunt altijd beginnen met een dun t-shirt aan te trekken, zodat de spijkertjes wat minder sterk op de huid drukken. Ik combineer het liggen op de spijkermat altijd met palmeren, ik doe dan een oogkussen over mijn ogen i.p.v. mijn handen. Of ik gebruik de oogstenen. Het gaat me dan makkelijker af om de ontspanning snel te vinden. Het ontspannen van de ogen helpt weer om rustig toe te ademen naar de pijn die de spijkertjes creëren, zodat het al snel warm en aangenaam voelt op mijn rug.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden
Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Lydia Kliphuis
Door

Lydia Kliphuis

op 14 Jun 2016

Is dit een klein matje? Alleen voor de rug? En voor de nacht. Ik heb geen gewoon bed. Ik slaap in een hangmat :) kan die daar dan ook in?

Eva
Door

Eva

op 15 Jun 2016

Hoi Lydiaik weet niet hoe het is om er de hele nacht op te liggen. Je kunt het zelf zo gebruiken hoe je het prettig vindt. Ik verwacht dat de mat wel in een hangmat past.. Leuk dat je in een hangmat slaapt :) Hartelijke groet Eva, medewerker VolZicht

Walter ruigrok
Door

Walter ruigrok

op 31 Dec 2015

Na wat aarzelingen voor de "spijkertjes" heb ik enige jaren geleden dit spijkermatje gekocht. Het is de eerste keren even doorzetten, na een paar minuten ga je ontspannen en wormdt het lekker warm. Probeer de eerste keren even of je er lekker en recht op ligt. Ik gebruik het meestal als ik met mijn gedachten blijf malen, maar ook na een dagje wintersport is het zalig. Ik val er regelmatig mee in slaap. Een aanrader en nooit spijt van gehad.

Raoul
Door

Raoul

op 13 Jun 2016

Ik heb al jaren een spijkermat...het helpt als je je benen opgetrokken hebt, ondersteund door een bankje, waardoor je rug plat op de mat komt te liggen. Door de drukpunten op je rug worden je energieen geharmoniseerd en o.a, de zonnevlecht in harmonie gebracht....

Eva
Door

Eva

op 13 Jun 2016

Bedankt voor de extra informatie! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZIcht

Myrian
Door

Myrian

op 29 Nov 2015

Ik gebruik vaak eft om te ontspannen. Dat is een kloptechniek. Eft staat voor emotional freedom technique. Kijk dit filmpje maar eens:

Felicita
Door

Felicita

op 14 May 2015

Ik wilde net een spijkermat bestellen. Helaas kan dat alleen via internetbankieren en daar doe ik niet aan. Geen mat dus voor mij...

Karin
Door

Karin

op 15 May 2015

Beste Felicita, Uiteraard kun je het geld ook direct naar mij overmaken. Stuur me even een mail: info@volzicht.nl

Ben Wardenburg
Door

Ben Wardenburg

op 08 Oct 2014

Geweldig, zoals een mens op de juiste momenten zich herinneren kan wat eerder geholpen heeft. Overigens: moeheid is ook een natuurlijk signaal dat wij wel eens meer willen kunnen dan het lichaam ook echt aan kan. Gelukkig komt er aan alles een einde, dus ook aan de verhuisdrukte en ik lees dat er ook al weer veel op orde is! Pas goed op jezelf. Over een half jaar .... kijk je weer ontspannen terug op deze zo drukke tijd. Hartelijke groet, Ben Wardenburg PS De link naar het oogkussen kan ik niet openen. Wat is een oogkussen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Oct 2014

Een oogkussen is een klein kussentje die je over je ogen kunt leggen. Gemaakt van zijde bijvoorbeeld. De link doet het inmiddels weer, bedankt voor het melden.

Carine
Door

Carine

op 07 Oct 2014

Hallo. Karin.Ik heb al enkele jaren een spijkermat. ik ga hem/haar weer meer gebruiken het is een heerlijke ervaring om erop te liggen. De warmte en ontspanning zijn geweldig. Succes met de verhuizing en bedankt voor jouw waardevolle mails.Gr.Carine

Reactie plaatsen