Heb je moeite met inslapen, lig je te woelen in bed. Kun je de slaap niet vatten, terwijl je wel heel moe bent. Of is het juist dat je midden in de nacht wakker wordt en vervolgens de halve nacht wakker ligt. Niet goed kunnen slapen is echt heel vervelend. En het heeft effect op alles. Want als je niet goed uitrust ’s nachts, dan maak je direct al een slechte start voor de dag.
Kinderwagens
Ik zelf heb er jaren last van gehad, niet goed in kunnen slapen. Als kind al kan ik me herinneren dat er nachten waren dat ik niet makkelijk in slaap viel. Toen ik zwanger raakte van mijn eerste kind, begon het steeds vaker voor te komen. Als nieuwe ouders hadden we ook nieuwe spullen nodig, zoals een kinderwagen. Als we dan overdag op speurtocht waren geweest voor een kinderwagen, lag ik ’s avonds in bed nog te tollen van alle kinderwagens die ik had gezien en kon ik dus niet slapen.
Slapeloze nacht
Toen de baby er eenmaal was, waren de nachten helemaal gebroken. Maar na een voeding sliep ik vaak zo weer in slaap, door de oxytocine die je lijf dan aanmaakt. Op een gegeven moment wilde mijn dochter geen eten meer in de nacht. En ik kon maar niet in slaap komen. Lag maar te wachten tot zij wakker werd, hopende dat ik dan na de voeding wel zou kunnen slapen. Maar zij sliep heerlijk door. Het niet kunnen slapen ging wel in etappes. Er waren momenten dat ik makkelijk in slaap viel en opeens kwam er dan weer een slapeloze nacht tussen.
Oververmoeid
Maar de momenten van niet kunnen slapen werden steeds talrijker en de momenten voor ik insliep, duurde ook steeds langer. Op het moment dat mijn derde kind een jaar oud was, werd het inslapen echt een probleem. Terwijl ik oververmoeid in de ziektewet zat. Dus daar lag het niet aan. Want het kan ook best zijn dat je niet kunt slapen omdat je niet moe genoeg bent.
Kruidentabletten en yoga
Ik deed van alles om te kunnen slapen. Vaak hielp het, maar steeds vaker hielp het ook niet. Er waren een aantal yogaoefeningen die ik deed om te gaan slapen, ik dronk speciale kruidenthee en slikte kruidentabletten. Klaproos en Papaver hebben me vaak geholpen te slapen. Ik had geen televisie in mijn slaapkamer, vaak deden mijn man en ik ontspanningsoefeningen en ik heb ook hele verhalen op papier geschreven om mijn hoofd voor het slapen gaan leeg te maken. Toch gebeurde het steeds vaker dat ik bijna de hele nacht wakker lag. Ik had voor dit soort noodgevallen zelfs Normison gevraagd aan de huisarts, maar ook daar sliep ik dan vaak niet op. Tenminste, de vier keer dat ik hem daadwerkelijk heb genomen, want ik wilde er liever niet aan, aan de slaappillen.
De ommekeer
De ommekeer kwam nadat ik mijn eerste les had gedaan om weer goed te leren zien zonder bril of lenzen. Drie uur lang waren we bezig geweest met het ontspannen van de ogen. ’s Avonds sliep ik thuis als een blok in slaap. En de hele nacht sliep ik door. Twee kinderen waren er ’s nachts wakker geworden. Ik had er niets van gehoord. Heerlijk! En sindsdien heb ik er geen last meer van, niet kunnen slapen. Op momenten dat ik hyper in bed lig, dan weet ik wat ik kan doen, en val daarna in een diepe slaap.
Ik wist niet dat ik zo diep kon slapen
Ook hoor ik van cursisten terug dat ze makkelijker inslapen en dat hun slaap dieper is. Een cursiste van mij zei bij de tweede les: “Alleen al dat ik de afgelopen week zo goed heb geslapen en moeiteloos in slaap viel, is het cursus geld al waard”. Een andere cursiste zei: “Ik wist niet eens dat ik zo diep kon slapen.” Vaak hoor ik dat mensen die mijn mp3 hebben, tijdens het beluisteren in bed in slaap vallen.
Wat is het geheim
Ontspanning van de ogen en het hele visuele systeem zorgt er voor dat je in slaap valt. Ogen, oogspieren, onze hele visuele systeem heeft vaak veel spanning. Als dit gespannen is, dan is het frontale kwab van de hersenen overactief. Daardoor kun je de hele nacht liggen piekeren over bijvoorbeeld kinderwagens. Door de ogen en het visuele systeem te ontspannen, ontspant het hele brein en lichaam mee.
Hoe kun je de ogen ontspannen
Voor mij is de ideale combinatie om te ontspannen voor het slapen gaan: Zwaaien en Palmeren. Voordat je naar bed gaat, ga je eerst zwaaien. Ik zeg altijd vijftig tot tachtig keer, maar veel langer kan ook. Daarna in bed ga je palmeren.
Zwaaien
Zwaaien is een fijne, ontspannende oefeningen voor de ogen waarbij je zachtjes met je lichaam van links naar rechts gaat, puur en alleen door het optillen van je hiel. De armen blijven ontspannen langs je zij hangen. Je ogen liggen rustig in de oogkassen, ze zien wel, maar kijken niet bewust.
Palmeren
Palmeren is een fijne meditatieve ontspanningsoefening, die dieper gaat dan mediteren, omdat je de ogen mee ontspant. Als de ogen in rust zijn, dan word je geest vanzelf rustig. Je kunt palmeren zittend doen of liggend in bed. Zorg dat je een gemakkelijke houding hebt.
Je kruist je vingers van je handen over elkaar. De vingers rusten op je voorhoofd, je handpalmen zitten over je ogen en rusten zacht op je jukbeenderen. De druk van je palmen is licht en raken je ogen niet. De ogen zijn gesloten.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Ik zou het waarderen als je jouw ervaringen met slapen en ontspannen van de ogen hieronder wilt delen.
Anne
op 24 Jun 2014Karin Hogenboom
op 24 Jun 2014magda
op 16 Mar 2013Karin Hogenboom
op 16 Mar 2013Karin Hogenboom
op 31 Dec 2012Diny
op 31 Dec 2012Lisette
op 24 Oct 2012Lisette
op 24 Oct 2012