Slecht slapen

Slecht slapen, ik ken dat wel. Woelen in mijn bed, niet in slaap kunnen vallen. Steeds maar op de wekker kijken, hopen dat het snel ochtend wordt. Of bidden of ik alsjeblieft nu in slaap mag vallen, omdat ik anders niet weet hoe de dag door te komen. Het is zo frustrerend als het niet lukt om de slaap te vatten, terwijl je toch heel moe bent. Dan duurt de nacht lang.

Bij mij begon het slechte slapen toen ik zwanger was van mijn eerste kind. In mijn hoofd bleef ik ’s nachts nog met van alles bezig, bijvoorbeeld met de vraag welke kinderwagen we zouden kopen. Ik zag alle modellen voorbij komen die we hadden bekeken en begon alle plus- en minpunten van de kinderwagens tegen elkaar af te wegen. Om gek van te worden.

slecht slapen

Gebroken nachten

Gelukkig had ik dit probleem niet dagelijks, maar elke nacht die ik niet goed sliep was er eentje teveel. Zeker toen de baby eenmaal geboren was en de nachten toch al gebroken waren. Ik heb vaak in bed liggen wachten tot mijn dochter alsjeblieft wakker zou worden voor een voeding, omdat ik zelf de slaap maar niet kon vatten. En zij maar lekker de hele nacht doorslapen.

Invloed van slecht slapen

Van alles probeerde ik om wel in slaap te kunnen vallen. Ik slikte regelmatig kruidentabletten: goudpapaver en klaproos. Die hielpen vaak, maar niet altijd. Evenwichtsoefeningen vanuit de yoga wilden ook nog weleens rust in mijn hoofd brengen, of ik liet mijn man een begeleide ontspanningsoefening met me doen. Het slapen ging daarna meestal wel beter, maar er waren toch nog te veel momenten dat niets hielp en ik maar wakker bleef liggen. Dan had ik al een extra kruidentablet genomen en drie keer mijn yogaoefeningen gedaan en nog sliep ik niet.

Slecht slapen is een groot probleem voor veel mensen en het is slopend. Overdag heeft het invloed op hoe je je voelt, op hoe je functioneert. Na een slechte nacht leek mijn hoofd wel een dot watten, altijd had ik een suizend, verdoofd gevoel. Ik was heel moe en prikkelbaar het gebeurde nogal eens dat ik daardoor ging schreeuwen tegen mijn kinderen.

Hoe doorbreek je het patroon van slecht slapen?

Doorbreek slecht slapen

Een goede slaap is belangrijk om de indrukken van de dag te verwerken. Als een mens helemaal niet slaapt, kan hij gek worden en zelfs doodgaan. Zo extreem werd het gelukkig in mijn geval niet, maar weer goed gaan slapen, dat wilde ik wel heel graag. En onverwachts kwam de oplossing op mijn pad. Ik ging meedoen aan een workshop om weer goed te leren zien zonder bril of lenzen. De eerste les, het was op een avond en ik weet het nog heel goed, deden we allerlei oefeningen om de oogspieren te ontspannen. Toen ik thuiskwam en naar bed ging, viel ik meteen als een blok in slaap. Ik sliep zo diep, dat ik niet gehoord heb dat de kinderen ’s nachts twee keer wakker werden. dat was me nog nooit overkomen. Mijn man vond het niet zo leuk, want hij was twee keer zijn bed uitgeweest. Maar ik voelde me heerlijk; zo lekker had ik nog nooit geslapen. En sindsdien heb ik NOOIT meer last van slecht slapen gehad.

Oogoefeningen om goed te gaan slapen

De twee belangrijkste oefeningen om weer goed te gaan slapen zijn zwaaien en palmeren.

Zwaaien:

Zwaaien is een heerlijke oefening om helemaal ‘uit je hoofd te gaan’. Want slecht slapen heeft vaak te maken met het feit dat je maar in je hoofd blijft zitten. Door te zwaaien doorbreek je het patroon van denken. Je gaat met je voeten op schouderbreedte staan en je laat je armen langs je zij hangen. Je gaat zwaaien door alleen maar de hiel van je voet op te tillen, hierdoor zwaait de rest van je lichaam als vanzelf de andere kant op.

Palmeren:

Palmeren is een hele fijne ontspannende oefening voor de ogen en oogspieren. Ik doe hem zelf altijd na het zwaaien. Je kunt de oefening zittend of liggend doen. Zorg er wel voor dat je ter ondersteuning een kussen onder je armen hebt zodat je schouders kunnen ontspannen. Je palmeert door je handen eerst op te warmen en ze vervolgens over je ogen heen te leggen. Je kunt dan met je adem naar je ogen gaan en je voorstellen dat je adem je ogen en je oogspieren warm en zacht maakt en dat bij het uitademen alle spanning los komt. Je zult merken dat dit een weldadige rust geeft, in je ogen, je lichaam en geest. Om nog dieper in de ontspanning te gaan, is het fijn je te laten begeleiden bij het palmeren.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

kat op de maanHeb jij ervaring met slecht slapen? Ik waardeer het als jij onder dit artikel jouw ervaringen zou willen delen.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Oggy
Door

Oggy

op 23 Jul 2015

Druk, hoofd en kan gewoon nirt slapen, allerleindingen komen in me op, een film van 5 jaar geleden, een vakantie 2 jaar geleden enz. Nou dit maar proberen

Reactie plaatsen