Hoe beïnvloeden emoties jouw zicht? Iemand die erg veel last had van droge ogen vertelde me na afloop van een workshop dat de oefeningen haar goed hadden gedaan, maar dat ze ook een heleboel angst had gevoeld. Ze merkte op dat dit veel spanning in haar ogen gaf en ze dacht dat het nog een lang en moeizaam proces zou worden om deze angsten te verwerken en te transformeren. Zelf ben ik ervan overtuigd dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Dat de heftige angsten waar deze cursiste mee worstelt een stuk minder zullen worden als ze haar ogen goed gaat verzorgen.
Stel, je bent in de woestijn. Je water is op, je raakt ernstig uitgedroogd en snakt naar vocht. Om je heen is alleen maar droog zand, zand en nog eens zand en de zon schijnt brandend op je lichaam. De kans is groot dat er in zo’n situatie hevige angsten en andere emoties naar boven komen. Er treedt een alarmsysteem in werking, je leven staat op het spel. Uitgedroogd naar water smachten in de woestijn, het is te vergelijken met de situatie waarin vele ogen in onze huidige samenleving zich bevinden. Misschien zit er bij de meesten nog wel een beetje water in de fles, maar de angst dat dit laatste restje opraakt is groot.
Aan de bril na een scheiding
Het niet kunnen uiten van emoties heeft invloed op ons zicht. Toen het laten stromen van gevoelens ons als kind werd verboden, hetzij door leeftijdsgenoten, hetzij door volwassenen van wie we afhankelijk waren, begonnen de problemen voor onze ogen al. Een cursist vertelde dat hij aan de bril begon toen zijn ouders net waren gescheiden. Iemand anders kreeg op latere leeftijd opeens slechte ogen, toen haar moeder was gestorven na een lang ziektebed. Zelf moest ik een bril toen ik in de basisschoolleeftijd was, in een periode waarin ik gedoe had met een aantal meiden uit de klas tegen wie ik niet goed in durfde te gaan.
Hoe sterk is de invloed van emoties op jouw zicht?
Het is heel goed om te kijken naar wat er op emotioneel vlak is gebeurd voordat je wazig ging zien. In mijn cursussen besteed ik hier aandacht aan, want het opruimen van oude emoties kan je zicht ten positieve beïnvloeden. Waarom zijn jouw ogen gestopt met helder zien? Wat is ze in de weg gaan zitten? En wanneer? Als je op deze vragen de antwoorden vindt, kan het zomaar zijn dat helder zicht weer terugkomt. Verder heb je vast wel eens meegemaakt dat je beter kon zien na een verkwikkende huilbui. Al je verdriet eruit huilen zuivert ook letterlijk je ogen, door de zoute tranen die ze in alle hoekjes en gaatjes bevochtigen.
Van de woestijn naar de oase
Het is wel belangrijk om je niet alleen op de emoties te richten en de rest eromheen te vergeten. Omdat wij niet goed voor onze ogen zorgen en ze niet van de juiste voeding voorzien, krijgen we te maken met angst, gaan alarmbellen rinkelen. Net als wanneer je verdorst in de woestijn, dan gieren de emoties ook door je keel. Word je gered en lig je daarna relaxed in een hangmat aan het water in een oase, met een kokosnoot in je handen, dan is de paniek weg. De scherpe kantjes zijn van de emoties af, je kunt ze op dat moment beter onder ogen zien en verwerken.
De balans in je ogen herstellen
Goed voor je ogen gaan zorgen is dus een belangrijke eerste stap om je emoties rustig te kunnen beschouwen. Ogen die gevoed zijn met voldoende vet, vocht, gelatine, zout, zuurstof en voedingsstoffen, oftewel ogen die gezond zijn, kijken met gemak naar emoties die ten grondslag liggen aan het wazige zicht. En hoe beter de ogen verzorgd zijn, hoe makkelijker ze zich kunnen uiten. Hun tranen kunnen laten vloeien, de woede voelen en de angsten onder ogen zien. De balans wordt hersteld, zonder dat de emoties de overhand krijgen. Waardoor ze makkelijk weer losgelaten kunnen worden. Hoe beïnvloeden emoties jouw zicht? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Irene
op 17 May 2016Karin
op 17 May 2016Irene
op 23 May 2016Karin
op 24 May 2016Marcel Stortelder
op 17 May 2016Marcel Stortelder
op 17 May 2016G Hilbrandie de Jong
op 17 May 2016Karin
op 17 May 2016