IJspret goed voor de ogen

Schaatsen is voor mij een heerlijke manier om de ogen te ontspannen. Toen ik zelf nog maar net bezig was om zonder bril te leren zien, weet ik nog goed mijn ervaringen tijdens het schaatsen. Ik was net een paar maanden bezig en ik had flitsmomenten gehad van goed zien. Dan zag ik helemaal scherp tot het einde van de horizon. De eerste keer gebeurde dit op de fiets, nadat ik een oefening had gedaan met mijn ogen. Ik voelde Wow en toen was het weer weg. En zo kwamen er steeds meer flitsmomenten, maar ze waren van korte duur. Ik voelde dan dat ik het vast wilde houden en floep, het was weg. Daarna was de wereld weer wazig.


Schaatsen en samenwerking van de hersenen

Het ging vriezen en ik ging schaatsen. Met mijn kunstschaatsen op een slootje. Tijdens het schaatsen merkte ik dat ik helemaal scherp zag en heel veel diepte. De andere schaatsers sprongen als het ware uit het beeld. Het was heel bijzonder en het bleef. Ik vond het wonderlijk dat het bij het schaatsen zo makkelijk ging. En de schaatsritjes daarna ook. Volgens mijn oogleraar had het te maken met het bewegen. Maar op de fiets of wandelend bewoog ik ook en toch was het niet hetzelfde. Nu denk ik dat het te maken heeft met de beweging die je maakt. Je gaat bij het schaatsen eerst een stukje naar links, dan een stukje naar rechts, links, rechts, links, rechts. Anders dan bij lopen en fietsen en het zou heel goed als effect kunnen hebben dat het de samenwerking van de hersenhelften stimuleert en daarmee de ogen. En het vraagt een bepaalde focus, die ik bij wandelen en fietsen niet ervaar. Ook dat helpt, vooral toen ik begon zonder bril te zien, was ik heel erg bezig met het zien. Tijdens het schaatsen was ik bezig met schaatsen en helemaal niet bezig met goed zien.

Magie van het schaatsen

IJspret voor je ogenDaarnaast heeft het voor mij altijd iets magisch, op het ijs zijn. Het glijden, het zwieren op het ijs. Alsof het vanzelf gaat, ook al kan het ook moeite kosten of pijnlijk voelen aan de voeten. Het plezier van de kinderen en volwassenen op het ijs. Gisteren ging ik nog met mijn kinderen schaatsen, maar de weg er naar toe was nogal een gedoe. Ze wilden ten eerste niet en eenmaal aangekomen bij de plek waar ik wilde schaatsen, betekende het voor mij eerst drie kinderen helpen die schaatsen aan te doen. Bij de jongste viel het nog niet mee om de schaatsen aan te krijgen en bij de tweede schaats begon hij te huilen want zijn schaats zat niet goed. Ik hoorde mezelf hardop zuchten en denken, waar doe ik het allemaal voor. Maar zodra ik op het ijs kwam gleed dat allemaal van me af. En ook mijn zoontje stopte met huilen zodra hij op het ijs stond. Hij is net aan het leren schaatsen, maar vond het meteen leuk. En krabbelde vrolijk vooruit.

Schaats eens zonder bril

Het blijft nog wel even vriezen, dus probeer het eens. Schaatsen zonder bril op of lenzen in. Als je een grote sterkte hebt, kun je vragen of iemand bij je is, die je begeleidt. En je kunt je bril aan een touwtje om je nek hangen. Je kunt het ijs eerst verkennen met bril, zodra het veilig voelt, kun je je bril eens afzetten.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik waardeer he als je hieronder jouw ervaringen beschrijft met schaatsen zonder bril of lenzen.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen