details
Bewegen
Karin Hogenboom
Bewegen
11/12/2013
2 min
3

Kleine details zien voor goed zicht

11/12/2013
2 min
3

Goed zicht door het zien van kleine detailsKleine details zien geven goed zicht. Het is opvallend hoe je steeds meer gaat zien, als je je richt op kleine details. Als ik bijvoorbeeld dicht bij een boom ga staan en naar de stam ga kijken door met mijn ogen over een klein stukje stam te bewegen, zie ik na een tijdje veel meer dan ik in het begin zag. Ik zie dan meer diepte, kleine beestjes kruipen die ik eerst niet zag, kleine plantjes die me in het begin niet waren opgevallen. De kleuren worden intenser, het beeld gaat leven.

Moeite met kleine details

Veel mensen hebben steeds meer moeite om de kleine details te zien. Dit valt dan vooral op bij de kleine lettertjes, maar het zicht wordt ook minder bij het zien van lijnen op de hand, kleine bloemetjes en blaadjes zien. Hoe dichter bij, hoe waziger het beeld. Het oefenen met kleine details zien, helpt juist je zicht. En voor mensen die een bril of lenzen dragen voor veraf en moeite krijgen met dichtbij. Je zult gaan merken dat als je je bril af gaat zetten, je wel goed dichtbij kunt zien. Ook al zit je er met je hoofd bovenop. Je zicht ver weg verbetert door regelmatig te oefenen en te kijken naar kleine details dichtbij. Belangrijk is dat je het vanuit ontspanning doet en niet gaat knijpen, staren, turen om het beeld goed te gaan zien.

Kleur, diepte, details

Het leuke is dat je steeds meer gaat zien als je gaat oefenen met kleine details kijken. Het filmpje kan je hiervoor inspiratie geven. Toen ik mijn bril af ging zetten, verbeterde eerst mijn zicht dichtbij. Ik dacht, ik kan toch goed zien dichtbij, ik ben namelijk bijziend. Dan zie je wazig in de verte, en helder dichtbij. Maar ik ging veel meer kleur, diepte, contrast en details zien dichtbij. Ik ging zien op een manier dat ik met mijn bril niet zag.

Volg de lijnen in je hand

Kleine details zien voor goed zichtDe natuur zit vol inspiratie om naar kleine details te kijken. En je kunt jezelf ook gebruiken als oefenmateriaal.  Kijk bijvoorbeeld eens naar je hand. Je handpalm die getekend is vol met lijnen. Begin dan eerst een stukje van je hand te bekijken, volg wat lijnen die je ziet, zonder dat je verspringt. Van links naar rechts, en weer terug. Verspring dan naar een volgende lijn en beweeg weer van links naar rechts. Wees verbaasd over wat je ziet.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Geef jezelf vandaag de tijd om naar kleine details te kijken, zoals kinderen dat kunnen doen. Vol enthousiasme en verbazing over wat er te zien is. Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen van het zien hieronder wilt delen.
Reacties
Categorieën