arrow_drop_up arrow_drop_down
12 november 2013 
in Bewegen

Kleine details zien voor goed zicht

Goed zicht door het zien van kleine detailsKleine details zien geven goed zicht. Het is opvallend hoe je steeds meer gaat zien, als je je richt op kleine details. Als ik bijvoorbeeld dichtbij een boom ga staan en naar de stam ga kijken door met mijn ogen over een klein stukje stam te bewegen, zie ik na een tijdje veel meer dan ik in het begin zag. Ik zie dan meer diepte, kleine beestjes kruipen die ik eerst niet zag, kleine plantjes die me in het begin niet waren opgevallen. De kleuren worden intenser, het beeld gaat leven.

Moeite met kleine details

Veel mensen hebben steeds meer moeite om de kleine details te zien. Dit valt dan vooral op bij de kleine lettertjes, maar het zicht wordt ook minder bij het zien van lijnen op de hand, kleine bloemmetjes en blaadjes zien. Hoe dichter bij, hoe waziger het beeld. Het oefenen met kleine details zien, helpt juist je zicht. En voor mensen die een bril of lenzen dragen voor veraf en moeite krijgen met dichtbij. Je zult gaan merken dat als je je bril af gaat zetten, je wel goed dichtbij kunt zien. Ook al zit je er met je hoofd bovenop. Je zicht ver weg verbetert door regelmatig te oefenen en te kijken naar kleine details dichtbij. Belangrijk is dat je het vanuit ontspanning doet en niet gaat knijpen, staren, turen om het beeld goed te gaan zien.

Kleur, diepte, details

Het leuke is dat je steeds meer gaat zien als je gaat oefenen met kleine details kijken. Het filmpje kan je hiervoor inspiratie geven. Toen ik mijn bril af ging zetten, verbeterde eerst mijn zicht dichtbij. Ik dacht, ik kan toch goed zien dichtbij, ik ben namelijk bijziend. Dan zie je wazig in de verte, en helder dichtbij. Maar ik ging veel meer kleur, diepte, contrast en details zien dichtbij. Ik ging zien op een manier dat ik met mijn bril niet zag.

Volg de lijnen in je hand

Kleine details zien voor goed zichtDe natuur zit vol inspiratie om naar kleine details te kijken. En je kunt jezelf ook gebruiken als oefenmateriaal.  Kijk bijvoorbeeld eens naar je hand. Je handpalm die getekend is vol met lijnen. Begin dan eerst een stukje van je hand te bekijken, volg wat lijnen die je ziet, zonder dat je verspringt. Van links naar rechts, en weer terug. Verspring dan naar een volgende lijn en beweeg weer van links naar rechts. Wees verbaasd over wat je ziet.

Geef jezelf vandaag de tijd om naar kleine details te kijken, zoals kinderen dat kunnen doen. Vol enthousiasme en verbazing over wat er te zien is. Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen van het zien hieronder wilt delen.

 

 

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 12 November 2013

Vandaag al een aantal situaties gehad waarbij ik met ontspanning naar kleine details heb gekeken. Bij een vriendin een paar keer een klein poesje op schoot gehad van negen weken oud. Heerlijk spinnend zat hij op mijn schoot en keek ik naar zijn haartjes, de kleuren en patronen op zijn koppie en in zijn vacht. De haartjes die uit zijn oortjes staken. Heel schattig. Tussen de middag ging ik een stukje wandelen en ging staan bij een mooie grote boom, kijken naar zijn stam. En ik zag allemaal piepkleine paddestoeltjes, zo groot als een dikke stip. Heel mooi, en ook wat kriebelbeestjes zag ik voorbij lopen. Dit alles had ik niet direct gezien, maar verscheen pas toen ik een poosje met aandacht aan het kijken was. Heel bijzonder en ontspannen. Ben benieuwd naar andere ervaringen.

Diana Horsman
Door

Diana Horsman

op 30 November 2013

Wanneer ik zonder leesbril naar de foto van de pauwenveer kijk, zie ik echt details en een bijna volledig scherp beeld. Prachtig! Maar zodra mijn ogen naar de tekst ernaast gaan, zijn de letters wazig. Ik krijg het gevoel dat ik onbewust mijn ogen ga inspannen omdat ik weet dat ik moet gaan lezen. Zou dat kunnen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 1 December 2013

Hoi Diana, Dat is inderdaad wat er gebeurt, het idee om te gaan lezen kan al spanning geven, waardoor je gaat inspannen. wordt de volgende keer gewaar van de rust in de ogen als naar de pauwenveer kijkt, blijf je gewaar van die rust en wees onverschillig naar wat er te lezen staat in de tekst, kijk dan naar de tekst, richt je op het wit en niet op de zwarte letters. Wat gebeurt er dan?

Reactie plaatsen