Schaatsen goed voor de ogen
12 februari 2012 

Schaatsen goed voor de ogen

Schaatsen is goed is de ogen, maar belangrijk is dat je op de juiste manier kijkt. Als je bij of na het schaatsen, of wandelen ongemak ervaart, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, dan kijk je niet op de goede manier. Hoe kun je dan wel goed kijken? Het is weer gaan dooien, dus ik weet niet of het nog gaat lukken deze winter op het ijs te staan. Maar de volgende oefening kun je ook prima doen als je wandelt of natuurlijk op een schaatsbaan.

Kijken bij het schaatsen

Dr. Bates adviseerde zijn patiënten altijd een wandeling te maken van minimaal een uur. Veel van zijn patiënten klaagden dat na een korte wandeling, zonder bijzondere inspanning ze nerveus werden, moe en dat ze spanning in hun ogen voelden. Als Bates ze dan de juiste manier leerden om te wandelen, dan verdwenen de symptomen van vermoeidheid en spanning.

Ik merkte zelf dat de oefening juist ook heel fijn is om te doen bij het schaatsen, omdat je dan wat langer links en rechts kunt blijven kijken, omdat je langer op je linker en dan weer je rechterbeen staat.

De Oefening

Je kunt de oefening eerst doen met de hulp van een rechte lijn, bijvoorbeeld een lijn in het laminaat of hout, of een naad in de vloerbedekking. Of je maakt een streep op de stoep met een krijtje. Sta met je rechtervoet aan de rechterkant van de lijn en met je linkervoet aan de linkerkant van de lijn. Maak dan een stap met je rechtervoet en kijk naar de linkerkant van de lijn. Dan stap je met je linkervoet naar voren en kijk je naar de rechterkant van de lijn. Dit wissel je zo af. Merk op dat als je zo een aantal seconden loopt er allerlei gevoelens kunnen ontstaan: onzekerheid, ongemak, pijn, hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid.

Ga de oefening nu op de juiste manier doen. Als de rechtervoet vooruit loopt, kijk je naar rechts, gaat de linkervoet vooruit, kijk je naar links. Merk op dat de rechte lijn de tegenovergestelde kant op beweegt van de ogen en de voeten. Als de ogen en voet naar rechts gaan, lijkt het of de lijn naar links gaat. Gaan de ogen en de voet naar links, dan lijkt de lijn naar rechts te gaan. Voel dat dit met gemak gaat, zonder aarzeling en ongemak. Zie je het niet, laat het dan weer los en blijf je focussen op de oefening. Het is een subtiele beweging die je ziet en als mensen het niet zien, kan er juist weer spanning ontstaan om het te begrijpen en te zien.

En dan naar buiten

wandelenStel je voor tijdens het wandelen of het schaatsen dat je naar je linkervoet kijkt als deze vooruit stapt. En naar je rechtervoet als deze vooruit stapt. Je hoeft niet daadwerkelijk naar je voet te kijken, maar om te beginnen met de oefening kan dit wel even helpen. Uiteindelijk kijk je naar de wereld om je heen. Maar als je linkervoet naar voren gaat, is je blik gericht op de linkerkant, gaat je rechtervoet naar voren, dan is je blik gericht op de rechterkant. Doe de oefening in je eigen tempo, en zodra je voelt dat het niet meer met gemak gaat, maar dat de oefening zelf spanning op gaat leveren, dan laat je het weer los. Na een tijdje kun je de oefening weer even doen. Speel ermee.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik waardeer het als je hieronder jouw bevindingen bij deze oefening opschrijft. Wat gebeurde er bij je toen je de oefening eerst verkeerd om deed. En wat voelde je toen je de oefening op de juiste manier deed.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen