Als ik het met mijn eigen ogen zie, dan is het waar! Als je dit leest, zul je waarschijnlijk knikken en denken: “Dat klopt.” Maar is het wel zo? Is het waar wat jij ziet? Ik was van de week naar een theatervoorstelling op de school van mijn dochter. Zij had met haar klas een toneelstuk voorbereid en als trotse ouder genoot ik van de opvoering. Het was bijzonder om te zien hoe de jongeren met elkaar tot een verhaal kwamen op toneel. En grappig om te merken hoe snel je daar als kijker in werd meegezogen.
Giechelende derdeklasser
Dat viel vooral op toen één van de spelers even uit haar rol viel. Ze speelde de moeder van een puberzoon die boos thuiskwam en niet wilde luisteren naar wat zij zei. Toen de moeder dreigde de vader erbij te halen, merkte de jongen op dat die man helemaal zijn vader niet was. “Op het moment dat hij hier in huis is, dan ben jij zijn vader, eh, eh, ik bedoel: zijn zoon”. De zogenaamde moeder moest zelf giechelen om haar verspreking en ineens zag ik haar weer voor wie ze echt was, namelijk een jong meisje uit de derde klas middelbare school. Even daarvoor, toen ze nog in haar rol zat, zag ik een moeder die boos was op haar zoon.
Klojo op de bank
Het meisje herpakte zich snel, ze werd weer de moeder en ik kon haar opnieuw als zodanig zien. Haar zoon liep boos weg en zei dat hij dan wel bij zijn echte vader ging wonen en niet bij die klojo op de bank. Deze klojo ontging ondertussen alles, want die zat op zijn telefoon te scrollen. Die zag van dit alles niets, althans, dat was zijn rol.
Ik geloofde mijn eigen ogen
Ik bekeek dit hele schouwspel met mijn eigen ogen. Maar betekende dat ook dat het waar was wat ik zag? Het meisje kon natuurlijk niet de moeder zijn van een puberjongen. Ze waren beiden ongeveer even oud, dus het was totaal onmogelijk. Maar op dat moment geloofde ik toch dat het zo was. Ik geloofde mijn eigen ogen.
Is het waar wat jij ziet?
Is het dus wel waar wat je met je eigen ogen ziet? Of is het alleen maar een aanname? Als er een ongeluk gebeurt en er zijn tien getuigen, dan zullen al deze omstanders iets anders hebben gezien. Het perspectief van waaruit je kijkt geeft al een verschillend beeld, maar ook mensen die vlak naast elkaar staan vertellen ieder een heel ander verhaal. Je neemt de wereld waar met je eigen blik, met je eigen ogen. Maar…of dat dan de waarheid is die je ziet?
Ik zie anders als ik gespannen ben
Wat mij bijvoorbeeld opvalt in de manier waarop ik waarneem, is dat ik heel anders zie wanneer ik gespannen ben. Ik ga dan waziger zien en krijg moeite met focussen. Soms zie ik twee beelden in plaats van één. Zodra ik ontspan, verbetert direct de kwaliteit van mijn zicht: ik zie scherper, de kleuren zijn intenser, er is meer glans in het beeld, er ontstaat diepte en alles is één geheel.
Kon ik écht niets zien zonder bril?
Vroeger keek ik altijd met spanning. Ik droeg de hele dag door een bril, zonder mijn bril was het beeld wazig. Ik dacht dat ik zonder bril niets kon zien. Was dat waar? Niet helemaal, want als ik mijn bril afzette was de wereld inderdaad wazig, maar ik zag wel degelijk kleuren en vormen. En in de verte zag ik een blur, maar dichtbij was alles scherp. Toch ging ik ervan uit dat de waarheid was: “Ik heb slechte ogen en zonder bril kan ik niets zien.” Ik was ervan overtuigd dat ik een bril nodig had om goed te kunnen zien.
Een andere waarheid
Door mijn bril af te gaan zetten, ontdekte ik langzamerhand een heel andere waarheid. Namelijk dat de bril er niet voor zorgde dat ik beter zag, maar juist slechter. Dat ik zonder bril bijvoorbeeld veel beter kleuren kon zien dan met bril. Dat ik zonder bril veel beter dichtbij kon zien. Dat ik zonder bril veel meer diepte kon zien dan met. Dat de wereld zonder bril zachter werd.
Messcherpe wereld
Een bril zorgt ervoor dat we messcherp zien. Maar betekent het dat het waar is wat we zien? De wereld lijkt vele malen scherper en harder dan hij in werkelijkheid is. Als we de bril maar lang genoeg dragen, dan gaan we denken dat die vlijmscherpe wereld de waarheid is.
Ik wil voor geen goud meer een bril
Ik ben heel dankbaar en blij dat ik nu weet heb van die andere werkelijkheid. Zonder bril zie ik heel anders en beter dan mét. Ik zou voor geen goud meer een bril gaan dragen. Het proces van beter gaan zien zonder bril voltrok zich niet van de ene op de andere dag. Ik heb er zelf stappen in gezet. De eerste stap was, dat ik mijn bril afdeed en “JA” zei tegen de wereld zoals ik hem te zien kreeg.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Jacci
op 06 Dec 2016Karin
op 06 Dec 2016Joke de Ridder
op 05 Dec 2016