Jongen blind door gebrek aan gezonde voeding
09 september 2019 

Jongen blind door gebrek aan gezonde voeding

Een 19-jarige Britse jongen kwam afgelopen week in het nieuws. Hij zou blind zijn geworden door het eten van junkfood, meldt onder andere het Algemeen Dagblad. De Volkskrant plaatste op 5 september een artikel met daarin de vraag of het verhaal wel klopte. De krant concludeerde dat de berichtgeving een serieuze wetenschappelijke basis heeft: het vakblad Annals of Internal Medicine deelde namelijk voor het eerst de bevindingen van de behandelend artsen van de jongen.

Schade aan zijn oogzenuwen

Uit het artsenverslag blijkt dat het gebrek aan gezonde voeding de jongen inderdaad doof en blind heeft gemaakt. Hij kreeg jarenlang te weinig vitamine B12 binnen en liep daarmee schade op aan onder meer zijn oogzenuwen. De tekorten zijn ontstaan door de eetstoornis ‘Arfid’, waarbij patiënten voedsel van bepaalde kleuren, smaken of texturen niet verdragen en veel te weinig eten. Sinds zijn 7de leefde de jongen alleen op friet en wit brood, omdat hij de textuur van groente en fruit niet kon verdragen.

Een soortgelijk verhaal speelt bij velen

Het is een triest verhaal en het lijkt een extreem probleem, maar in essentie is dit de realiteit voor veel mensen. Het wordt steeds meer bekend dat een gebrek aan gezonde voeding aan de basis ligt van oogklachten zoals staar, maculadegeneratie, glaucoom en mouches volantes. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt de correlatie tussen te weinig voedingsstoffen en deze klachten. Door oogartsen wordt hier echter nog niet de nadruk op gelegd.

We hongeren onze ogen uit

Ogen zijn delicate organen die de juiste voedingsstoffen nodig hebben om gezond te zijn en hun werk te kunnen doen, namelijk goed zien. Ze hebben het niet gemakkelijk in deze tijden. Behalve dat we extreem veel van ze vragen met onze beeldschermen en ons kunstlicht, onthouden we ze structureel voeding. Ook als jij denkt dat je gezond eet is deze blog voor jou bedoeld, want we weten echt niet meer wat ons lichaam nodig heeft. Het eerlijke, rijke voedsel waar onze voorouders op leefden en waar ons lichaam naar snakt, is uit de maatschappij verdwenen.

Wat voor de ogen geldt, geldt voor ons hele lichaam

Onze ogen staan niet op zichzelf. Het hele lichaam heeft tekorten. Doordat ogen zo delicaat zijn en zoveel voeding nodig hebben, trekken ze vaak wel als eerste aan de bel als er onbalans is. De klachten beginnen met wazig zien (dichtbij of ver weg), droge, jeukende, of vermoeide ogen. Als we deze signalen niet oppikken, kunnen gezondheidsproblemen ernstiger worden of komen er meer bij.

Twee belangrijke stappen naar herstel

Als de balans weg is in jouw gezondheid, zijn er twee dingen belangrijk:

  1. De juiste voeding aan je ogen en lichaam geven
  2. De ogen dagelijks ontspannen; het hele lichaam doet mee

In de combinatie van deze twee acties ligt de sleutel tot herstel. De juiste voedingsstoffen en de ontspannende oefeningen versterken elkaar enorm. Als je de ogen ontspant, doet je hele lichaam mee. Deze diepe ontspanning is nodig om ervoor te zorgen dat je voedingsstoffen kunt opnemen tot diep in je cellen. Als je lichaam gespannen is, kan het niet goed opnemen. Andersom werkt het ook: als je lichaam niet de juiste voeding binnenkrijgt, raakt het in stress en kan het niet ontspannen. Zie hier de vicieuze cirkel waar veel mensen zich in bevinden.

Hoe is dat bij jou?

Herken je dit? Ervaar jij een gevoel van continu in stress leven? Merk je het ook aan je ogen? Of ervaar jij het voornamelijk op andere plekken in je lichaam, of in je hoofd dat continu overuren draait? Kom je niet tot rust of ben je altijd maar moe?

Je kunt het proces omkeren

Je kunt dit proces omkeren door jezelf de juiste voeding en ontspanning te geven. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je de stappen uit de VolZicht methode nauwgezet volgt. Je leert  makkelijke oefeningen om de ogen te ontspannen, hoe je zorgt dat je ogen met ontspanning zien en je gaat  jouw ogen en lichaam tot op diep niveau voeden.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

De sleutel tot goed zicht is namelijk ontspanning! Ervaar de rust en zachtheid. Je kunt via onderstaande link het e-book downloaden.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Gezond blogger
Door

Gezond blogger

op 19 Sep 2019

Het is fijn om je blog te lezen over hoe we onszelf gezond kunnen houden.

Reactie plaatsen