Magnesium ontspant de ogen. Magnesium is een mineraal in je lichaam dat zorgt voor ontspanning. Samen met water en zuurstof zijn het de drie essentiële levensstoffen. Een tekort aan magnesium veroorzaakt spanning en kan wel eens een belangrijke reden zijn waarom je niet goed ziet. Gezonde ogen hebben soepele, ontspannen spieren. Zie je slecht, dan zit er spanning in de oogspieren. Als er voldoende magnesium in het lichaam is, dan werken lichaam en geest vanuit ontspanning, in plaats vanuit spanning en stress. Uit onderzoeken blijkt dat 75% tot 95% van de mensen een tekort heeft aan magnesium.
Een tekort aan magnesium tast het netvlies aan
Een tekort aan magnesium tast het netvlies en de visuele cortex aan, dit blijkt uit een onderzoek met gezonde ratten. Klik hier voor gedetailleerde informatie over het onderzoek. Magnesium is belangrijk voor echt gezond functioneren van ons parasympathisch zenuwstelsel: het deel van het autonoom zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan functioneren. Om weer ontspanning in de ogen te gaan ervaren, is het dus belangrijk om te zorgen voor voldoende magnesium in ons lichaam.
Magnesium, de oplossing!
In het boek ‘Magnesium, de oplossing’ vertelt kinderarts Marianne Mousain-Bosc hoe ze kinderen met klachten als ADHD, depressie, autisme en epilepsie helpt door ze supplementen van magnesium en vitamine B6 te geven. Het valt haar op dat als de moeder een magnesium tekort heeft, de kinderen vaak dit soort klachten ontwikkelen. Zij hebben tijdens de zwangerschap onvoldoende magnesium meegekregen en echt een tekort aan dit mineraal. Als ik nu stuiterende kinderen zie, weet ik, die mag wel wat extra magnesium gebruiken. Maar helaas krijgt het kind in plaats daarvan vaak een grote dosis snoep toegediend.
Ogen, hersenen en hart bevatten hoogste concentratie magnesium
Elk cel in het lichaam heeft voldoende magnesium nodig om te kunnen functioneren, anders gaat de cel dood. Zacht weefsel, zoals de ogen, de hersenen, het hart, bevat het hoogste concentratie aan magnesium in het lichaam. Maar ook voor sterke botten en tanden heeft het lichaam magnesium nodig. Calcium bestaat bekend als belangrijk voor sterke botten en tanden, maar de concentratie magnesium is in de botten en tanden het hoogst, 60 tot 65 procent. Als er niet voldoende hoeveelheden magnesium aanwezig is, kan calcium zich niet afzetten in de harde weefsels en is de structuur niet solide.
Samenwerking van calcium en magnesium
Calcium en magnesium werken met elkaar samen. Magnesium voorkomt dat er een calciumophoping kan ontstaan in de cel. Als er een teveel aan calcium in de cel komt als gevolg van onvoldoende magnesium, dan ontstaat er een te lang aanhoudende spiersamentrekking. Als magnesium tekort chronisch is, kunnen symptomen ontstaan als: hart- en vaatziekten, migraine, hoofdpijn, pijnlijke menstruatieklachten, spasmen en contracties (kenmerken van astma). Ook de ogen hebben hier last van als ze slecht zien. Magnesium beschermt de cellen tegen giftige stoffen, zoals kwik en fluoride. Het beschermt je tegen invloeden van buitenaf.
Te weinig magnesium in de voeding
We nemen niet genoeg magnesium op, omdat het niet meer voldoende voorkomt in onze voeding, de juiste mineralen ontbreken in de bodem. De moderne landbouw maakt gebruik van meststoffen waar stikstof, fosfor en kalium inzit. Zowel kalium als fosfor zijn tegenstanders van magnesium en in een kalkhoudende bodem creëren ze magnesium te kort. Er worden voortdurend nieuwe gewassen geïntroduceerd die gekweekt zijn om op mineraal uitgeputte bodems te overleven. Deze mineraal-arme gewassen die door dieren of mensen gegeten worden veroorzaken vroeg of laat ziektes. Magnesium is een van de meest verarmde mineralen in bedrijfsbodems.
Bewerkte, synthetische voeding onttrekt magnesium
Behalve dat we te weinig magnesium uit voeding halen, gebruikt het lichaam ook veel magnesium door het eten van bewerkte, synthetische voeding met een hoog suikergehalte. Het lichaam gebruikt heel veel magnesium voor de stofwisseling en ontgifting van deze voeding. Het lichaam heeft 28 moleculen van magnesium nodig om één enkele glucose molecule te kunnen verteren. Fosfaten uit koolzuurhoudende dranken en verwerkt vlees binden zich met magnesium tot het onoplosbare magnesiumfosfaat, welke onbruikbaar is voor het lichaam.
Extra ijzer en veel farmaceutische medicijnen leiden in het lichaam tot magnesiumverlies via de urine. Zoals plaspillen, anticonceptiepillen, insuline corticosteroïden, bronchodilatoren voor astma en enkele antibiotica. Bij geestlijke en lichamelijke stress verbruikt het lichaam snel magnesium. Door hevig zweten, door bijvoorbeeld intensieve sportactiviteiten, kan het lichaam veel magnesium verliezen. Een gezonde darmomgeving is nodig voor een goede opname van magnesium uit voeding.
Spierpijn en magnesium tekort
Ik had zelf al een tijdje magnesium in huis maar deed er niet zoveel mee. Tot ik ergens las dat iemand na hard werken in de tuin, waarbij hij normaal altijd last kreeg van enorme spierpijn, nu magnesiumolie op had gesmeerd. Hij heeft geen last gehad van spierpijn. Ik had die hele week al last van spierpijn, na drie keer een intensieve yogales waarbij we veel met de armspieren hadden gedaan. Ik voelde me ook niet zo lekker door de spierpijn. Ik las over het tekort van magnesium en het verhaal van deze man en realiseerde me dat ik de hele week het effect voelde van het tekort aan magnesium.
Magnesiumtekort aanvullen
Dagelijks gebruik van beestenbottenbouillon is een goede bron van mineralen, waaronder magnesium, in een zeer goed opneembare vorm. Keltisch zeezout is een goede bron van magnesium en andere mineralen. Als landbouwgronden goed gemineraliseerd zijn, dan zijn groene bladgroenten, zaden en noten vrij goede bronnen van magnesium. Belangrijk is dat ze wel goed geneutraliseerd zijn omdat ze ook giftige stoffen voor de mens bevatten. Noten en zaden een nacht in water laten weken en de volgende dag onder de grill neutraliseert het meeste van deze stoffen. Bladgroenten goed koken helpt ook om de giftige stoffen te neutraliseren. Brandnetel, vogelmuur en kelp bevatten veel magnesium.
Supplementen
Er zijn diverse magnesium supplementen op de markt, maar niet alle zijn goed opneembaar voor het lichaam. Magnesiumchloride en Magnesium citraat zijn goed opneembaar. Van Magnesium Glycinaat zeggen ze dat dit het best wordt opgenomen door het lichaam. Via deze link kun je goede magnesium bestellen. Ook bestaan er tabletten van Schussler celzouten met magnesium. Ik heb deze zelf in huis, omdat mijn kinderen deze lekker vinden en ik er daardoor niet steeds achteraan hoef of ze de tabletten wel innemen. Ze doen het uit zichzelf. Ook bestaat er elementair vloeibaar magnesium, wat ook als voordeel heeft dat je het makkelijk kunt geven aan kinderen.
Magnesiumbad
Daarnaast kun je een (voeten) bad nemen met Magnesiumchloride. Zelf heb ik helaas geen bad, maar heb wel twee maal een bad genomen bij Unlimited Health. Een heerlijke verwennerij voor mezelf en ik voelde me echt super ontspannen daarna. Iemand vertelde me dat een verzorgingshuis bij haar in de buurt nieuwe mensen de eerste weken regelmatig een magnesiumbad gaven en dat deze mensen er enorm van opknapten.
Ook bestaat er magnesium olie, wat geen echt olie is maar een oververzadigde concentratie van magnesiumchloride en water. Je kunt het smeren op de huid en absorbeert snel. Als je een ernstig tekort hebt aan magnesium kan de olie heel erg gaan jeuken. De eerste keer dat wij het opsmeerden ging het inderdaad naar een paar minuten kriebelen en jeuken. De kinderen wilden het daarna niet meer op. Maar ik merk dat het hele erge jeuken na een aantal keren gebruik weer voorbij ging. Bekijk dit filmpje voor meer informatie over magnesium.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Herken jij de klachten die een magnesium tekort kunnen geven. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.
hans
op 26 Feb 2017Karin
op 27 Feb 2017nathalie
op 12 May 2016Karin
op 12 May 2016Francisca
op 30 Apr 2015Carla
op 27 Nov 2014Karin Hogenboom
op 27 Nov 2014Carla
op 28 Nov 2014Karin Hogenboom
op 28 Nov 2014kimberley pex
op 26 Jul 2014Onky
op 15 Jul 2014marja.middelweerd
op 23 Jan 2014Paulien van Rooij
op 21 Jan 2014doretti de goede
op 21 Jan 2014Dorie Arends
op 21 Jan 2014Jacqueline Mitschke
op 21 Jan 2014Lisette
op 21 Jan 2014Karin Hogenboom
op 21 Jan 2014Bea
op 21 Jan 2014Karin Hogenboom
op 22 Jan 2014Yvette Klein
op 21 Jan 2014Karin Hogenboom
op 21 Jan 2014Sien Hellemans
op 21 Jan 2014Karin Hogenboom
op 21 Jan 2014