Mist vertroebelt de blik naar buiten
22 november 2011 

Mist vertroebelt de blik naar buiten

Met mist zijn de meeste mensen liever niet in de auto op de weg. Mist kan je een sterk gevoel geven dat je niets ziet. De blik naar buiten toe is beperkt, het zicht is wazig. Ik hoorde eens op het nieuws dat er zoveel ongelukken gebeuren op de weg met mist, omdat mensen te hard gaan rijden. Doordat ze de omgeving niet goed kunnen zien, merken ze niet hoe snel ze gaan. Door de mist kun je het gevoel krijgen dat je de oriëntatie kwijt bent dat je de controle verliest.

Mist verlichte de blik naar binnen

De mist van zondag had een postief effect op de cursusruimte waar ik gisteren les gaf. Deze ruimte zit op de vierde verdieping en heeft veel ramen. Dus het heeft van zichzelf al een mooi licht invult. Maar toen ik zondag de ruimte binnen kwam, merkte ik hoe het extra verlicht werd. Het gaf een prettige sfeer en toen ik naar huis fietste, besefte ik dat de mist buiten wazig zicht gaf, maar dat deze zelfde mis ons naar binnen toe verlichting bracht.

Dat is het mooie wat er vaak gebeurt tijdens de cursus. Het gaat niet alleen maar om beter zien naar buiten toe, maar meer nog helderder zien naar binnen toe. Ogen die gaan ontspannen geven heel veel inzichten.

Toen ik zelf net begon mijn bril af te zetten zei mijn oogleraar: “Het kan zijn dat er emoties los komen doordat je je bril af gaat zetten”. Ach, wat een onzin, dacht ik nog, bij mij niet hoor. Wel dus! Ik ervaarde in de beginperiode een afwisseling in euforie, omdat mijn zicht dicht bij zoveel mooier was geworden, ik zag zoveel kleur en diepte, het was magisch. Maar deze euforie werd afgewisseld met sterke gevoelens van chagrijn, ongeduld, boosheid. In deze periode was ik een weekje op vakantie met mijn gezin en mijn ouders en mijn moeder zei toen tegen me dat ze me geïrriteerd vond doen naar mijn kinderen toe. Maar nee hoor, ik ontkende alles. Ik had geen last van emoties, het viel reuze mee, er was niets aan de hand.

Ogen en emoties

Dat gezeur over die emoties, het had er bij mijn in ieder geval niets mee te maken vond ik. Maar beetje bij beetje kwam ik erachter dat het er heel veel mee te maken had. Laatst zei iemand nog tegen me, er ligt heel veel emoties op de ogen en ik kon het inmiddels beamen. Mijn weerzin over die emoties kwam ook doordat ik dit altijd als iets groots zag. Je hebt last van je emoties als je als kind hele nare dingen mee had gemaakt en ik had een fijne jeugd gehad en was altijd een vrolijke meid. Maar merkte ik, inmiddels toch wat minder vrolijk als voorheen. En die emotionele blokkades zaten ook wel degelijk bij mij. Maar het goede nieuws is, je kunt de emoties aan kijken en ze daardoor weer los gaan laten. En de ontdekkingsreis die ik daardoor ben gaan doen is een hele boeiende ontdekkingsreis geworden en heeft mijn leven vrolijker en leuker gemaakt.

De emoties krijgen in mijn cursus dus ook aandacht. Gisteren deed ik bijvoorbeeld een oogmeditatie waarbij we de ogen vragen gingen stellen en van daaruit deden we een korte oogopstelling. En het is mooi om te zien dat er altijd iets uit komt, ook bij de grootste sceptici. En dat iedereen het altijd kan plaatsen en aangenaam verrast is wat de ogen ze vertellen. Een mooi voorbeeld is een cursist die gisteren haar tekeningen van de ogen vlak bij een grote plant neerlegde. In de opstelling ga je om de beurt op een oog of op jezelf staan. Door de plant kwam ze letterlijk in de verdrukking toen ze op zichzelf ging staan. En dat was ook precies hoe ze zichzelf had ervaren in het dagelijkse leven en wat ze tijdens de meditatie terug kreeg van haar ogen.

Oogmeditatie

Je kunt dus in gesprek met jouw ogen gaan. Ga op een rustige plek zitten of liggen en leg je handpalmen over jouw ogen heen. Ontspan je hele lichaam en ga dan naar de ogen toe. Je gaat eerst naar je rechteroog en voelt heel bewust hoe je oog voelt. Vervolgens ga je aan dat oog vragen hoe het met het oog gaat, en wat het oog nodig heeft. Dit kun je vervolgens ook bij je linkeroog en je derde oog doen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij wel eens het gevoel dat alles een dikke mist om je heen is. Dat je het zicht naar buiten toe en/of naar binnen toe even helemaal kwijt bent. Ik waardeer het als je hieronder jouw eigen ervaringen opschrijft, want een gedeelde mist is een halve mist.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anne
Door

Anne

op 06 Sep 2012

Die mist herken ik wel, dat ervoer ik vandaag ook. Maar ook omdat ik een nieuwe studie ben begonnen en alles letterlijk nog wazig is. Er is geen overZICHT. Ik denk, weet bijna wel zeker dat het een verband heeft. Van schrik greep ik weer naar de kauwgom. En dat is natuurlijk erg slecht voor een mens, (zoetstoffen) dus ik zie wel het verband met wat ik vroeger ook altijd deed. En zojuist viel mijn OOG op jouw bovenstande stukje (toeval?) om in gesprek met de ogen te gaan. Dat heb ik eigenlijk nog nooit gedaan dus ik ben benieuwd wat er uit komt. Mijn lichaam rust geven doe straks dus. Nu ik ben gaan studeren moet ik natuurlijk wel wat langer studeren 's avonds en kan ik niet meer om 9 uur naar bed. Het is belangrijk dat ik daarom ook goed eet. Met caffeine drinken ben ik volledig gestopt. Ik heb trouwens grasboter gekocht (zonder kunstmatige toevoeingen) dan heb ik in ieder geval wat bouwstoffen naar binnen gekregen. De kauwgom was een foutje maarja, je herkent het vast wel van vroeger, en meerdere mensen zullen het herkennen. bij de 1 is het kauwgom (dis is echt heel slecht want hier zit aspartaam in), bij de ander snoep en bij weer een ander koffie!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Sep 2012

Beste Anne, Iedereen heeft ze zwakke plek. Ik heb er al veel achter me kunnen laten, maar blijf een zwak houden voor zoute chips. Haha, daar kan ik niet van afblijven als ze in mijn buurt zijn. Ik hoorde eens de volgende wijsheid: Als je zondigt, zorg er dan voor dat je ervan geniet en neem wel de verantwoordelijkheid voor de gevolgen. En ik geloof ook dat als je goed voor jezelf zorgt, je lichaam een hoop kan hebben. Zoals een keertje zondigen.

Reactie plaatsen