arrow_drop_up arrow_drop_down
Weston Price dag
20 december 2013 

Weston Price dag

dr. Bates, Weston Price

dr. William Bates

Van dr. William Bates heb ik geleerd dat ik met spanning keek en hoe ik weer op een natuurlijke manier kon gaan zien. Van dr. Weston Price leerde ik dat de voeding die ik at en waarvan ik dacht dat het gezond was, geen voedzame voeding was en wat ik wel moest gaan eten voor mijn gezondheid en voor gezonde ogen. William Bates was een oogchirurg en leefde van 1860 tot 1931 in New York. Weston Price was een kaakchirurg en leefde van 1870 tot 1948 in Cleveland, Ohio. Beiden artsen die verder keken dan hun neus lang was en tegen de gangbare praktijken van hun beroepsgroep in gingen.

Een vreemd hulpmiddel

Dr. Bates vond het maar vreemd dat de brillen die hij zijn patiënten voorschreef als resultaat gaven dat de ogen een jaar later alleen maar slechter waren gaan zien. Een vreemd hulpmiddel. Dat moest toch beter kunnen. Hij ontdekte hoe hij zijn patiënten weer kon laten genezen van onder andere bijziendheid. Toen hij dit vertelde aan een collega op een feestje van de universiteit waar hij werkte leverde dit hem zijn ontslag en een kaakslag op. Bates ging gewoon verder met wat hij deed in zijn privé kliniek en gratis kliniek. Hij schreef een boek over zijn onderzoek ‘Perfect sight without glasses’.

Zorgen over het gebit

Weston Price, Dr. Bates

Dr. Weston Price

Dr. Price maakte zich zorgen over de toename van gaatjes in het gebit van zijn cliënten. Naast het tandbederf  waar de mensen veel last van hadden, zag hij dat tandbederf samen ging met andere gezondheidsproblemen. Steeds vaker zag hij, wat hij ‘dental deformities’ noemde: te smalle kaken, te smal gehemelte, niet genoeg ruimte voor de tanden, waardoor er tanden over elkaar gaan staan, een overbeet of juist onderbeet en onderontwikkeling van de jukbeenderen in het gezicht. Hij vroeg zich af hoe het mogelijk is dat de moderne mens verstandskiezen krijgt, maar met onvoldoende ruimte in de kaakstructuur voor deze kiezen.Ook de jonge mensen met deze problemen hadden stuk voor stuk andere gezondheidsproblemen. Price concludeerde dat de tanden een zichtbare indicator zijn van wat er verder in het lichaam gebeurt.

Prachtige sterke, rechte tanden

Op foto’s gemaakt door avonturiers die op reis gingen naar beschavingen die nog maar weinig contact hadden met de ‘beschaafde’ wereld, zag Weston Price afbeeldingen van mooie inheemse mensen met prachtige sterke, rechte tanden. Hij las de artikelen van deze avonturiers en besloot om een aantal reizen te maken om deze volken te bezoeken en onderzoek te doen. Price besloot het ene gedeelte van het jaar te werken als tandarts en zo voldoende geld te verdienen om zijn expedities te bekostigen, die hij het andere gedeelte van het jaar ondernam, samen met zijn vrouw. Zijn onderzoeken duurden uiteindelijk 10 jaar en zijn beschreven in zijn boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’Klik hier voor meer informatie over het boek.

Op avontuur

Hij wilde weten wat het voedingspatroon van gezonde mensen omvatte. Hij ging de hele wereld over met zijn echtgenote om antwoorden op zijn vragen te vinden. De groepen inheemse volken, die nog geen contact hadden met de westerse beschaving, bestonden nog! En hij had een nieuwe uitvinding tot zijn beschikking: de fotocamera. Zodat hij de mensen als bewijs op de foto kon zetten.

Industrialisatie van voeding

Price ontdekte dat tandbederf en smallere gezichten en kaakbogen geen genetische oorzaak heeft, want de mensen die hij onderzocht beschikten over voortreffelijke genen. Deze genen zetten een blauwdruk voort die vele duizenden jaren oud was en die nooit eerder verstoord was, zo bleek uit studies van oude schedels. Dit maakt tandbederf op de massale schaal waarop het vandaag de dag voorkomt een relatief nieuw verschijnsel, dat rechtstreeks verband houdt met moderne industrialisatie en daarmee dus ook de industrialisatie van voedsel.

Fysieke degeneratie

Zodra deze levende afstammelingen van jager-verzamelaars, landbouwers, veehouders en nomaden het voedsel van blanke missionarissen en handelaars gingen eten, veranderde de genetische uitdrukkingsvorm van hun nageslacht. Price zag deze verzwakking binnen één generatie optreden, een verschijnsel dat hij ‘fysieke degeneratie’ noemde en ging gepaard met allerlei andere gezondheidsklachten zoals botvervormingen en tuberculose.

A D E K

Weston Price ontdekte dat deze inheemse volkeren tien keer zoveel vetoplosbare vitamines (A, D, E, K) binnen kregen uit dierlijke vetten en vier maal zoveel wateroplosbare vitamines dan de gemiddelde Amerikaan van zijn tijd en hun voeding was zeer rijk aan mineralen. In zijn boek legt hij ook het verband uit tussen te weinig vitamine A en diverse oogklachten. Op en achter het netvlies bevindt zich het hoogste concentratie vitamine A in het menselijk en dierlijk lichaam.

Price en Bates

Weston Price en William Bates, twee uitzonderlijke artsen die ongeveer in dezelfde tijdperiode leefden. Bij mijn weten hebben ze elkaar nooit ontmoet, ze hadden elkaar veel kunnen leren. Weston Price had op een natuurlijke manier kunnen leren zien, zonder zijn bril. En William Bates had zijn patiënten met nuttige voedingsadviezen verder op weg kunnen helpen.

Ik kan aan je gezicht zien wat je eet

Zo heet de dag die georganiseerd is om de kennis die Weston Price heeft opgedaan bij de natuur volkeren. Een dag over gezond en lekker eten, gezond leven en gezond doen. Je leert over de kennis van natuurvolkeren en hoe je daarmee je gezondheid en die van je gezin kunt verbeteren. Je leert bijzondere producten kennen die je gezondheid een boost geven, wat optimale brandstoffen zijn voor je lichaam enzovoort. De dag is op zaterdag 30 januari 2016 in Driebergen. Klik hier voor meer informatie en om kaartjes te bestellen.

Els D'hollander
Door

Els D'hollander

op 7 January 2014

Prachtig artikel, Karin. Inderdaad, deze 2 tijdsgenoten vullen elkaar fantastisch aan! Ik ben al jaren bezig om op een natuurlijke manier weer te gaan zien. n Heleboel therapieën, oogoefeningen en -activiteiten later boekte ik toch niet echt vooruitgang. Zeer frustrerend. Ik miste iets. Die 'missing link' vond ik via Dr. Weston Price. Het begon eigenlijk met een artikel van je over beestenbottenbouillon. Als 'diehard' vegetariër huiverde ik alleen al bij de gedachte :) Ik vond je ook een buitenbeentje: geen enkele oogleraar die ik tot dan toe had ontmoet, verkondigde zoiets :) Velen zijn eerder raw foodies-aanhangers. Maar de meeste leggen ook niet echt de link naar voeding. Gelukkig is mijn motivatie om weer helder te gaan zien gigantisch. Ik heb er één en ander voor over :) Bovendien kwamen er nog andere inzichten op mijn pad en las ik het boek 'Gut And Psychology Syndrome' van Dr. Campbell-McBride. Dat sloeg in als een bom. Bijgevolg sprong ik onlangs 'out of my vegetarian box'. Ondertussen zijn een heleboel andere klachten al verdwenen! Binnenkort start ik met het GAPS introductiedieet. 's Kijken welk effect dat op mijn zicht heeft. Het voelt in ieder geval al erg goed. Ik wil je van harte bedanken, Karin, voor je bijdrage op mijn pad naar helderheid. Misschien tot op de Weston Price dag. Hartelijke groet Els D'hollander

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 7 January 2014

Leuk om te lezen, graag gedaan.

Reactie plaatsen

Test Titel

testbeschrijving voor onder een blog