Ik zag laatst een filmpje dat een mooi voorbeeld gaf hoe onze ogen worden bedrogen. Een menselijk model werd omgetoverd tot een barbiepop en is een voorbeeld wat je met photoshoppen kunt doen. Nu is zij wel een echte pop geworden, zo zien niet alle modellen in tijdschriften eruit. Ze laten meestal nog wel een menselijk tintje over, maar gephotoshopt wordt er wel. Waardoor er een beeld van mannen en vrouwen wordt geschetst die zogenaamd perfect zijn: geen puistjes, geen wallen onder de ogen, geen zwembandjes. De benen en armen voldoen aan de maat die perfect zou zijn, strakke billen, vrouwen zijn superslank, mannen gespierd.
De werkelijkheid is mooier
Maar het is dus bedrog, deze mensen zien er helemaal niet zo uit als op de foto of film eruit ziet. Ondertussen doen vele mensen hun best er ook zo uit te zien als de modellen of voelen ze zich minderwaardig omdat ze er kleiner, molliger uitzien en hun haar niet perfect zit. Ik heb het filmpje met mijn dochters gezien, om hen de waarheid achter de beelden die ze zien op billboards op straat, in tijdschriften (in de Penny wordt vast ook gephotoshopt) op televisie. Ze vonden de vrouw aan het begin van het filmpje vele malen mooier dan de vrouw aan het einde van het filmpje. Dus het was ook leuk om te zien dat de werkelijkheid er mooier uit ziet.
Bedrog met beelden
Bedrog voor de ogen gebeurt niet alleen op dit niveau. Alle input die we binnen krijgen is eenzijdig en vaak niet volgens de waarheid. Het beeld dat we via het nieuws zien is er eentje van een wereld vol met geweld, oorlog, gevaarlijke criminelen en terroristen. Vijftien jaar terug ging ik de lerarenopleiding voor verpleegkunde op het HBO doen, ik was al een tijdje uit het onderwijs geweest. Verbaasd zag hoeveel jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst ook op het HBO rondliepen. Ik was zo beïnvloed door de media, met de verhalen dat deze jongeren buiten vielen, in de criminaliteit terecht kwamen enzovoort. Dat ik me niet eens had bedacht dat heel veel van deze jongeren ook serieus met hun toekomst bezig waren en doorleerden.
Je ziet de werkelijkheid niet door een bril
De ogen krijgen op deze manier steeds een eenzijdige blik op de werkelijkheid. Een bril (dit telt ook voor lenzen) versterken dit bedrog nog eens. Want je ziet niet de werkelijkheid door het glas van de bril. Wat je ziet door het glas is scherp, waardoor het deel van het beeld dat je wazig ziet, er scherp uit gaat zien. Als je de bril of lenzen jarenlang draagt, ga je steeds meer geloven dat dit beeld de werkelijkheid is. Toen ik net begon met het afzetten van mijn bril, ging ik wandelen met twee vriendinnen. Het was mistig en ik zag niets. Ik zei hen dat ik niets zag. Zij waren niet brildragend, konden goed zien en vertelden mij dat zij ook niets zagen, want het is mistig. Dat was mijn eerste les in hoe mijn ogen al die jaren waren bedrogen. Want hiervoor, ook al was het mistig, ik zag toch scherp, dat deed mijn bril. Nu droeg ik geen bril en ontstond het gevoel dat ik niets zag. Dat was niet zo, ik zag hoe de wereld eruitziet in de mist. Mistig!
Glas vertekent het beeld
Een bril maakt de wereld dus scherp, vele malen scherper dan hij in werkelijkheid is. In werkelijkheid is de wereld om je heen niet zo loeischerp. Als ik nu nog door een bril kijk, ook al zit er glazen in zonder correctie zoals bij een zonnebril, dan ervaar ik de wereld die ik zie meteen als vele malen scherper en harder. Het doet zeer aan mijn ogen en ik wil de bril dan weer snel af. Daarnaast vertekent het glas van de bril de werkelijkheid. Heb je een bril voor veraf, dan worden de objecten door de bril kleiner. Heb je een bril voor dicht bij dan worden de objecten groter. Ik weet nog dat een cursiste die met een leesbril was begonnen daar geërgerd over zei: “Die bril maakt de letters helemaal niet scherper, alleen maar groter”.
Mijn werkelijkheid kan veranderen
Voor mij is de werkelijkheid die ik zie met mijn eigen ogen, vele malen mooier dan ik ooit heb gezien door een bril. Omdat ik veel meer kleur, diepte, contrasten ben gaan zien. Ook nu is mijn zicht niet altijd scherp. Ik ben door het afzetten van de bril ook veel meer gaan ervaren dat mijn werkelijkheid niet altijd hetzelfde is, dat veel zaken hier invloed op hebben. Het zonlicht buiten, hoe zit ik in mijn vel, ervaar ik stress of ontspanning, ben ik geaard, heb ik veel achter de computer gewerkt of ben ik lekker buiten geweest. Deze omstandigheden creëren voor mij steeds een andere werkelijkheid. Die ik terug zie in mijn zicht. Zie ik perfecte diepte, scherpte, kleuren, dan voel ik me goed en ontspannen en waarschijnlijk ben ik dan buiten, loop ik op mijn blote voeten en schijnt het zonnetje.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Hoe zie jij jouw werkelijkheid? Is deze scherp of wazig? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.