Ontspan je ogen met je stem

Net als dat er spanning op de ogen kan staan, kan er ook spanning staan op de stem. Een aantal jaren terug deed ik een workshop stembevrijding en ik merkte dit meteen in mijn zicht. Zodra ik klanken ging maken, ging ik beter zien. We stonden met elkaar in een cirkel en voor het zingen waren de gezichten van de anderen wazig, tijdens het zingen sprongen de mensen, de gezichten uit het beeld, het werd helder, ik zag meer kleur, diepte en kon nu de gezichten wel zien. Ik nam me voor dat ik hier meer mee ging doen en besloot iedere dag te gaan zingen.

Goed zien zonder bril

Ik vergat te zingen

Helaas, na twee, drie keer zingen, zonk het voornemen weg en vergat ik te zingen. Ook een stembevrijdingsworkshop kwam niet meer in beeld, tot een maand geleden. Ik ontving een doorgestuurde mail van een vriendin over een workshop stembevrijding. Zij ging niet, maar wellicht vond ik het leuk. Blij dat dit weer op mijn pad kwam, melde ik me aan. Het was inmiddels drie jaar geleden dat ik mijn stem had laten horen, het werd weer eens tijd.

Spanning op de keel

Ontspan je ogen, bevrijd je stemBij de stembevrijding ben je niet echt liedjes aan het zingen, maar werk je met klanken. Door klanken te zingen met verschillende oefeningen, ontdek je je stem, voel je waar je stem resoneert in je lichaam en maak je je stem los. Tijdens de workshop voelde ik veel pijn in mijn keel. Ik zat te hoog met mijn adem en met mijn klanken, het voelde niet prettig. Maar het was wel herkenbaar. Kan het ook met praten hebben, dat het zeer gaat doen in mijn keel. Daar zit duidelijk veel spanning. We gingen aan het einde van de workshop solo zingen, toen dit werd aangekondigd, was mijn eerste reactie: “Dat ga ik dus mooi niet doen”. Ik bevond me tussen mensen die veel ervaring hadden met zingen en voelde me er zeer onzeker in.

Veel spanning kwam los

Maar toen het zover was, dacht ik, ach, waarom ook niet en zong ik een Nee lied, door op verschillende manieren het woord Nee te zingen. We hadden geoefend met het Ja lied en het Nee lied en Nee voelde goed om te zingen, want er kwam veel moeheid bij me los en die pijn in mijn keel. Processen die er bij horen. Door met je stem te werken, week je veel spanning in het lichaam los, waardoor je je heel moe kunt voelen. Het liefst ging ik tussendoor liggen, maar de kale vloer was toch niet aantrekkelijk genoeg om dit ook echt te doen. De les afsluiten met mijn Nee lied, gaf goed mijn gevoel weer en was bevrijdend om te zingen.

Als een tweede natuur

Weer nam ik me na de workshop voor om meer te gaan zingen thuis, maar weer gebeurde dat niet. Twee weken later zat ik op de fiets en zag ik een deelneemster van de workshop voor me, die tijdens het opruimen van de stoelen aan het neuriën was. Ik zag hoe dit bij haar vanzelf ging, als een tweede natuur. Dat het bij mij geen tweede natuur is, mijn stem is nog steeds ver weggestopt. Ik moest wachten voor een stoplicht en dat duurde uren. Een vrouw voor mij keek al geërgerd naar me om, mopperend op het stoplicht. Stom stoplicht, dacht ik bij mezelf, en toen mochten we oversteken.

Stom stoplicht

Bevrijd je stem en je ogenAls vanzelf begon ik een stom stoplicht lied te zingen. Hardop op de fiets. Het ging ongeveer zo: “Stom stoplicht, altijd weer wachten voor dat stomme stoplicht. Uren en uren wachten voor het stomme stoplicht. Nee, ik wil niet wachten voor het stoplicht”. En het voelde heerlijk, alle frustratie die ik daarvoor voelde, vond een uitweg in mijn lied. Ik voelde de frustratie wegstromen uit mijn lichaam, uit mijn ogen. Ik snapte echt waarom het stembevrijding wordt genoemd. Ik voelde me bevrijd van de negatieve emotie.

De klank kwam vanuit mijn buik

Bij een sessie regressie therapie die ik na de workshop deed, kwam ook de pijn in mijn keel naar voren. Het was of mijn keel door een hand van buiten dicht werd geknepen. Door de sessie kwam op dat stuk veel los. Een maand later ging ik weer naar een stembevrijdingsworkshop. En het voelde al veel vrijer en mijn stem voelde veel lossen dan de vorige keer. Ik ging nog wel vaak te hoog met mijn adem en stem, waardoor het zeer ging doen in mijn keel. Maar kon ook meerdere keren voelen dat de klank echt vanuit mijn buik kwam, waardoor ik als de klank te hoog zat, hem weer kon laten zakken naar mij buik.

Spanning komt los in mijn ogen en lichaam

Bevrijd je stem en voel de ontspanning in je ogenIk voel dat de oefeningen op allerlei plekken in mijn lichaam spanning los maakt, niet alleen mijn ogen, maar ook in mijn rug en keel. Het zomaar zingen is nog steeds niet mijn tweede natuur, in het dagelijkse leven merk ik dat ik het toch vaak vergeet. Maar op momenten dat ik er wel aan denk, gaat het gemakkelijker om zomaar te zingen. Het is echt heel leuk om te doen en wil zeker nog meer workshops volgen om mijn stem verder te bevrijden.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Lakhsmi
Door

Lakhsmi

op 05 Jun 2013

Hi Karin, Muziek is sowieso goed/gezond voor de mens. Het ontspant. Zodra ik leuke muziek hoor zing ik mee en ik dans er ook bij, heerlijk. Als ik dansmuziek hoor dan willen de beentjes al swingen. Music was my first love and will always be. Als ik mijn bed uitkom maak ik ook al mijn schroeven los en ik voel mij gewoon lekker. Verder let ik op mijn voeding wat heel erg belangrijk is en uiteraard NIET stressen Sress is die vreselijke ziekte. Ik ken iemand in mijn omgeving die regelmatig strest vanwege zijn studie, werk, de thuissituatie, etc. Dit slaat op zijn stembanden en hij begint te hoesten. Zo ken ik er nog meer. Anderen beginnen windjes te laten. Zo zie je maar wat stress kan doen. Goede tijden, slechte tijden. Bij slechte tijden draai ik mijn knoppie om op goede tijden (NLP). Het valt niet altijd mee maar so far so good. Tot op heden geloof ik wel wat je zegt. Het is de logica die de doorsnee mens niet gebruikt, eens? Ik hoor wel weer van je. groet, Lakhsmi

Reactie plaatsen