Raar!

Raar zijn, dat is wel een belangrijk gevoel wat ik vaak bij me tegenkom sinds ik ben gestopt mijn bril te dragen. In eerste instantie was ik superenthousiast toen ik besloot geen bril meer te dragen. Maar ik merkte al snel dat veel mensen het maar raar vonden. De eerste keer dat ik het vertelde, kreeg ik reacties als: “Dat kan niet”, “Daar geloof ik niets van”, “Je kunt ze toch ook laten laseren”.

Zet toch een brilletje op

workshop volzicht, karinIk merkte dat mensen het maar raar vonden. Een vriendin zei een half jaar later: “Ben je nog steeds met je ogen bezig”. Niet veel later begon ze zelf een bril te dragen. Als ik iets niet goed kon zien, hoorde ik vaak: “Maar jij kunt het toch zonder bril” of “Zet toch een brilletje op”. Dit waren gelukkig niet de enige reacties, veel mensen reageerden ook nieuwsgierig en enthousiast, maar dit artikel heet raar, dus daar leg ik nu even de nadruk op.

Onzeker

Rare oefeningenVaak zei ik maar niets als ik iets niet goed kon lezen of zien. Had ik geen zin in die reacties, voelde me er ook onzeker bij. Terwijl ik toch duidelijk velen malen beter was gaan zien. Dat ik zonder bril misschien niet altijd alles helemaal scherp zag, maar wel veel meer kleur, diepte, ruimte, helderheid. Veel meer dan dat ik met bril zag, en ik hoefde nooit meer door die (vaak vieze) glazen heen te kijken.

Raar, maar wel leuk!

Ik stond een keer buiten te zwaaien, ik kreeg als tip van mijn ogenleraar dit ook buiten te doen als ik verzicht had. Dus daar stond ik, bij mij in de buurt op een mooi hoog punt te zwaaien. Beetje verscholen achter bosjes, hopende dat niemand langs zou komen. Want raar voelde ik me wel. “Tsja,” dacht ik ” het is misschien wel een beetje raar, maar wel leuk”. En zo kon ik wel om mezelf lachen, maar was alsnog blij dat er niemand langs was gekomen.

Liever raar doen in een groep

Raar doen in een groepMet mijn cursisten ga ik ook vaak naar buiten om allerlei oefeningen te doen. Dan merk ik dat zij zich ook raar kunnen voelen. “Ach ja” , zei een cursiste laatst, nadat iemand had opgemerkt wat iedereen wel niet van ons zou denken “het is toch al raar wat we doen, wat maakt het ook uit”. Het leuke is dat we er met zijn allen ook hartelijk om kunnen lachen. Raar zijn met een groep voelt ook wel makkelijker dan alleen.

Als de wind langs me heen

Maar rare dingen doen went ook. Van de zomer was ik met een vriendin bij een meer, het was al later, niet meer zo druk. En spontaan gingen we yoga doen en daarna chi neng chi kong. Ik bemerkte bij mezelf dat ik het eigenlijk helemaal niet zo raar vond, wat ik deed. Op een gegeven moment kwamen twee meisjes langs en ik hoorde ze giechelen en iets over ons zeggen, maar het was alsof het als de wind langs me heen vloog.

Mijn stoute schoenen uit

Maar in het raar doen heb je verschillende gradaties. Vorig jaar trok ik voor het eerst mijn stoute schoenen uit en ging wandelen zonder schoenen op blote voeten, in het bos. Dit doe ik tegenwoordig een paar keer per week, het is echt heerlijk. Ik neem dan rustige paadjes waar ik meestal niemand tegenkom. De kinderen waren dit weekend uit logeren en was er heerlijk tijd voor lange wandelingen. Op zaterdag maakten we onze eerste wandeling, op een mooi stuk langs het water, waar verder niemand was. Ik kon helemaal genieten van het lopen zelf.

Alleen blootsvoets tussen veel mensen

Raar, met blote voetenZondag was ik weer in hetzelfde bos. maar het was superdruk met mensen aan het wandelden. En ik dus op mijn blote voeten. Jeetje, wat voelde ik me raar tussen al die mensen met schoenen aan. Ik wisselde het wandelen wel af met slippers, sommige ondergrond doet echt zeer. En als er heel veel mensen op een plek waren, deed ik ze ook maar even aan. Op slippers is net iets minder raar dan met blote voeten.

Raar maar waar!

Gek eigenlijk dat ik me zo raar voel op mijn blote voeten. Eigenlijk is het raar dat we op schoenen lopen en zo ons contact met de aarde kwijt zijn. En raar, maar waar, ik ga altijd beter zien als ik zonder schoenen loop. Ik voel veel ontspanning in mijn ogen, mijn hoofd. Ik maak meer contact met het wandelen zelf, doordat ik alles zo duidelijk voel onder mijn voeten. Ben veel meer in het hier-en-nu dan met schoenen aan en voel me na de wandeling fris en prettig. Ik word tijdens het wandelen steeds gevoed door de energie van de aarde. Als ik een wandeling maak met schoenen aan kan ik me echt heel moe voelen aan het einde van de wandeling.

Ondertussen vind ik het doodgewoon om zonder bril te zijn, als ik wel eens een bril van iemand opzet, al is het maar een zonnebril, dan voelt dat behoorlijk raar. Ben benieuwd welk raar iets ik hierna tegen ga komen, heb er al helemaal zin in!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Herken je het raar voelen in de dingen die je doet om goed te gaan zien. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Abara
Door

Abara

op 15 Jan 2015

Het is zo herkenbaar. Ik heb mij bril nu al een tijdje af. Mijn hoofdpijn is eigenlijk al bijna helemaal weg. Ik moet nu wel beginnen met oefeningen. Ik hoop uiteindelijk wel scherp te zien. Ik heb mij altijd verzet tegen een bril. Omdat het gewoon vrijheid van het kijken afpakt, dat vind ik dan. Bedankt voor het verhaal. Het geeft een goed gevoel om te weten dat ik op de goede weg ben.Groeten Abara

Iris
Door

Iris

op 12 Dec 2014

Hallo Karin, Ik ben op je site terecht gekomen omdat ik al jaren loop met erge oogklachten. Sinds ik ong. 6 jaar geleden lenzen nam heb ik enorm droge en overgevoelige ogen gekregen. Er volgde een heel traject met oogdruppels (zelfs gemaakt van mn eigen bloed) maar niks hielp. Mijn ogen zien eruit als die van een oude vrouw van 80 zei de oogarts een laar jaar terug. Niet bepaald leuk om als jong iemand te horen. Nu ben ik 20 em de pijn is minder maar nog steeds te vaak aanwezig. Elke dag heb ik continu pijn aan mn ogen: branderig, al vermoeid bij het opstaan sochtends (ik slaap ook met mn ogen open snachts).Ik ben wanhopig op zoek naar een oplossing die echt werkt en geen symptoom bestrijding meer zoals oogdruppels die het eigenlijk erger maakten!Nu kwam ik bij jouw site terecht en ik geloof het wel, dat het kan, maar ik heb ook sterk mijn twijfels. Ik geloof zeker dat ontspannen goed isdat mijn ogen misschien teveel aanspannen, dat ik het beeld niet binnen laat komen maar knijp met mn kgen. Maar hoe kan -4, 25 aan beide ogen genezen? Zoiets groeit toch verkeerd? Gehoorverlies kun je ook niet genezen...Ik heb het al wel uitgeprobeerd en ik zie inderdaad meer dan ik zelf dacht. Maar ik zie niet scherp absoluut niet. Kun je echt weer helemaal scherp gaan zien? Ik kan het haast niet geloven en ik kan gewoon op school en daaromheen niet zonder bril. Ik zie geen bal haha!Sorry voor de lange reactie. Ik ben zeker geïnteresseerd dus ik hoop op een antwoord.Met vriendelijke groet, Iris

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Dec 2014

Beste Iris, Je kunt -4,25 aan je ogen genezen, omdat een oog geen vaststaand orgaan is. In 1 seconde tijd kunnen ogen wel 6 keer van refractie afwijking (dit is - of +) verschillen. Maar zet je glas voor de ogen met een correctie erin, dan moeten ogen zich wel aanpassen aan die afwijking, want anders zien ze heel onprettig. Vergelijkbaar met door glazen van iemand anders kijken. Doordat je ogen zich zo hebben aangepast aan de correctie van de bril, zie je in het begin heel wazig. Dat hoort er bij. Maar je bril afzetten, oefeningen doen en met mijn voedingtips aan de slag gaan zal je helpen om weer gezonde ogen van een 20 jarige te krijgen. Bekijk ook eens de volgende artikelen:https://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/ https://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/ https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/

Nina
Door

Nina

op 13 Nov 2014

Hi Karin, hoe hoog was jouw dioptrie toen je besloot om je bril niet meer te dragen? Ik heb links -9,00 en rechts - 8,5 plus nog een cilindercorrectie voor beide ogen. Als ik geen lenzen of bril zou dragen ben ik praktische blind.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Nov 2014

Ik had -2,75 en -3,25. Veel mensen hebben het gevoel dat ze zonder bril blind zijn, ik had met -3 ook het idee dat ik zonder niets zag. Het gaat er om te ontdekken wat je wel ziet zonder bril. En de wazige wereld die er is omarmen, dat is de eerste stap. Er zijn meer mensen met een sterke afwijking van hun bril afgekomen.

J.van den Berg
Door

J.van den Berg

op 09 Nov 2014

Ik ben 85 jaar en degeneratie van het netvlies, ik krijg iedere maand injecties in beide ogen (Avastine) vorig jaar al 12 inj. gehad, maar niets verbeterd.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Nov 2014

Ik kan je aanraden met mijn tips aan toe te gaan passen om je te helpen je netvlies weer te herstellen. Palmeren is heel goed om te gaan doen. Dit artikel gaat over het verbeteren van het netvlies: https://volzicht.nl/oogklachten/netvliesloslating/wat-kan-ik-doen-bijnetvliesloslating/

pim de zeeuw
Door

pim de zeeuw

op 06 Oct 2014

Wat leuk, al die 'rare' dingen, daar hou ik van.Ik ben bijziend aan het rechteroog en ben aan een leesbril toe voor het linkeroog. Door deze combi, kan ik zowel lezen als in de verte zien. Ja... zonder bril dan! Eerst, ong. 20 jaar geleden droeg ik wel een bril en die heb ik toen spontaan afgezetGroetjes Pim

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Oct 2014

Ja, rare dingen zijn leuk:-) Goed dat je hem spontaan hebt afgezet. Het is wel belangrijk om met beiden ogen tegelijk te leren zien. Een goede oefening hiervoor is een lijn volgen. Vanuit de verte naar je toe en weer terug. Bijvoorbeeld een spoorlijn, of stoeprand.

Cees de Vrieze
Door

Cees de Vrieze

op 30 Sep 2014

Beste Karin, Ik heb al jaren geleden mijn twee Multi focus brillen weg gedaan. Wat had ik daar een problemen mee. Ik raakte ze steeds kwijt en ik legde er dan 1 op de bestuurdersstoel in mijn auto. Maar omdat ik daar niet bij nadacht ging ik er op zitten. Bril kapot. Ik houd dus niet van bril dragen. Lang geleden kwam ik een boekje tegen waarin Bates uitlegde wat er precies gebeurt als je kijkt met je ogen. Ik heb dat terdege bestudeerd en ben aan de slag gegaan met zijn letterkaart en het steeds kijken naar details van dingen, tellen van hoeken en strepen, lezen van nummerborden. De hele wereld is 1 groot oefenterrein geworden. Na verloop van een maand begon ik zwarte stukken tekst te zien als ik een drukproef bij de lithograaf moest keuren. Ik zei dat tegen de lithograaf en toen zei hij dat dat aan mijn ogen lag. Ik begon scherp te zien, maar moest er nog aan wennen. Ik ben nu 69 jaar en zie perfect zonder bril. Ik heb geprobeerd om anderen zover te krijgen dat ze de oefeningen ook zouden gaan doen om van hun bril af te raken. Ik heb nooit iemand gevonden die daartoe bereid was. Een dame zei ooit tegen mij: 'Nu ben ik al aan het afvallen met een moeilijk dieet en dan kom jij mij lastig vallen met beter zien. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd, dus hou er over op'. Zo is dat gebleven en ik waag al lang geen pogingen meer om iemand te wijzen op de mogelijkheid om wel goed te kunnen zien zonder bril. Heel teleurstellend. En onlangs kom ik jouw website tegen op internet. Ik heb meteen jouw E-book besteld. Uit interesse. Ik ben heel blij dat je een manier gevonden hebt om mensen aan te bieden beter te leren zien. Misschien dat we nog een keer elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Ik ben benieuwd of ik wellicht nog iets zou kunnen bijdragen aan jouw succes. In ieder geval ben ik het bewijs dat goed zien een kwestie van oefening is en opnieuw leren kijken naar details door bewegen. Hartelijke groeten.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

Beste Cees, Wat leuk om jouw succes te lezen. En ook herkenbaar het verhaal dat mensen er niets van willen weten. Maar gelukkig zijn er ook een hoop mensen die wel willen, dat merk ik op de reacties die ik ontvang en bij mijn workshops en cursussen. Er is iets aan het veranderen, mensen willen het anders. Jouw verhaal draagt daar zeer zeker aan bij. Wat een goede bijdrage zou kunnen zijn, als je jouw verhaal op een filmpje zou willen vertellen, die ik dan op de site kan plaatsen. Een ontmoeting lijkt me zeker leuk en waardevol.

paul
Door

paul

op 21 Sep 2014

hallo karin ik had last van jeukende ogen maar nadat ik een paar dagen oog oefeningen had gedaan was het inderdaad over gr paul

Fia Martignoni
Door

Fia Martignoni

op 09 Sep 2014

Ook ik laat mijn bril af sinds een week naar aanleiding van het boekje wat ik heb gedownload. lezen lukt soms maar soms niet, en weer wel met een rasterbril, wat ook weer wennen is, soms lees ik er goed mee en kan ik er tv mee kijken maar soms lukt dat weer niet, maar ik blijf oefenen, dat palmeren moet ik wel meer gaan doen

Piet
Door

Piet

op 30 Jul 2014

Ik had Karin een bedank mailtje gestuurd over deze brief,met de volgende formulering. Beweging is tegenwoordig heel normaal en zelfs een gewoonte aan het worden. Waarom zouden we onze ogen dan achter glas gevangen willen houden. Dát is pas raar.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Jul 2014

Mooi geformuleerd, Piet, dank je wel voor het delen!

Piet
Door

Piet

op 26 Jul 2014

Hoy Karin, Ik heb nu ook regelmatig mijn bril af en dat geeft een heerlijk vrij gevoel.Jou gevoel van de kleuren om mij heen kan ik onderschrijven.Ik heb voor iedereen ook een oefening ik weet niet of die ook bij je bekend is. Ga naar buiten en heb een denkbeeldige 8 leg hem op zijn kant en beschrijf de lijn hiervan met je ogen van links naar rechts enkele keren, daarna andersom dus van rechts naar links. Een goede oogspier oefening. Dank je wel voor de prachtige nieuwsbrief.

Nellie de moor
Door

Nellie de moor

op 20 Jul 2014

Hallo Karin, Helaas kan ik het e-book met de zeven tips niet openen op mijn computer. Een aantal tips ken ik en inmiddels gebruik ik mijn bril veel minder en kan aardig lezen zonder bril als ik goed licht heb en niet te moe ben. Ik vind palmeren heerlijk. Glaucoom is mijn oogprobleem en ontspanning is heel belangrijk.Vriendelijke groet, Nellie de Moor

Dennis
Door

Dennis

op 30 May 2014

Hoi Karin,net als jou ben ik steeds meer bezig om dichter bij de natuur te leven en alle spanning zoveel mogelijk kwijt te raken. Vandaar dat dit brilloos gaan leven mij ook wel aanspreekt. De reacties die ik hierop krijg zijn heel wisselend. Mijn vrouw verklaart me voor gek, maar ik merk dat ik nu veel minder gespannen om mij heen kijk. Ik accepteer gewoon dat ik zonder mijn lenzen minder goed zie. Alleen wanneer ik ze echt nodig heb doe ik ze pas in. Toch moet ik wel toegeven dat na een dag geen lenzen te dragen het ook soms vermoeiend kan aanvoelen. Daarnaast heb ik vooral bij het slapen veel spanning op mijn ogen. Dan voel ik ze heel erg trillen als ik mijn oogleden dicht heb. Wellicht dat dat ook een aanleiding kan zijn voor mijn staar aan de linkerkant. Hoe dan ook we hebben het nu over ogen, maar zouden we als mensen ons ook niet veel sterker moeten maken voor een samenleving met eerlijke voeding en producten, waarin we meer terugkeren naar de basis?!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Jun 2014

Hoi Dennis, Wat goed helpt om de spanning kwijt te raken is zwaaien en palmeren. Vooral ook die combinatie. Mooi dat je ook de link ziet met het dichter leven bij de natuur. Waarin ook eerlijke voeding en producten deel van maken. Wat ik merk wat ook goed werkt is het te vragen, bijvoorbeeld bij verschillende kraampjes op de markt waar hun produkten vandaan komen. Zo hoorde ik laatst dat de boeren jonge kaas die ik altijd koopt, van koeien komen die in de winter ook naar buiten kunnen. Van zo'n bericht wordt ik dan heel blij.

Dinie Tesselaar
Door

Dinie Tesselaar

op 03 May 2014

Hallo Karin,Ik ben nu ongeveer 1 week bezig met oogyoga en m'n ogen voelen al prettiger aan. Iedere dag laat ik de bril 'n half uur af. Vooral buiten is het heerlijk om zonder bril te zijn, voelt heel vrij! En tijdens het sporten is ook 'n heel goed moment om te "oefenen". Ik dacht in het begin dat m'n ogen daarna wel vermoeid zouden zijn, maar niets is minder waar. Als m'n ogen gewoon overdag vermoeid zijn, houd ik er m'n handen even voor en echt , de vermoeidheid is daarna helemaal over. Ik ben heel benieuwd hoe dit ver gaat. Karin heel erg bedankt dat ik dit via jou mag ervaren. Hartelijke groet van Dinie Tesselaar

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 May 2014

Graag gedaan, leuk om je ervaringen te lezen.

Katelijn
Door

Katelijn

op 17 Apr 2014

Dag Karen, bedankt voor de info die je deelt. Dat is fijn. Een paar jaar terug had ik al een Engelstalige brochure gekocht om mijn ogen te verbeteren en daar heb ik niet veel mee gedaan. Maar de wil om mijn ogen te verbeteren bleef onderhuids zinderen en is misschien heropgeflakkerd door de MIR-methode toe te passen. Ik heb nu al twee dagen mijn lenzen uit, heb een sterkte van -5 en ben verrast hoeveel ik kan zonder bril. Ik voel nu dat de lenzen toch wel een druk geven zonder dat je er stil bij staat. Ik doe mijn bril op, aan de computer, om te werken, zonder lukt niet. Deze middag in de zon gezeten zonder bril en de UV-tjes geabsorbeerd. Heb ook een rasterbril besteld en levertraan. Enkele jaren terug deed ik 'sun gazing', zonder lenzen of bril, met blote voeten, dat ga ik terug opnemen.Hartelijk dank, Katelijn

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Apr 2014

Hoi Katelijn, Goed bezig, ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Rolf van de Pol
Door

Rolf van de Pol

op 07 Apr 2014

Hoi Karin,Ik had vroeger op de hbo een klasgenoot die zeg maar heel neutraal was in uiterlijk en kleding (geen lange haren, geen gaten in de broek, geen oorbellen etc.), alleen......hij liep meestal op blote voeten, gewoon op school. Is dat lef hebben of niet. Wel weer een interessant idee, op blote voeten lopen, dat kan ik hier voortaan in de tuin wel doen. In de winter lijkt me wat koud binnen. Ik krijg af en toe een mailtje, waardoor ik me weer even in deze materie verdiep. Ik denk dat ik binnenkort een boek van je ga aanschaffen, om er wat dieper in te gaan. Ik ben eigenlijk benieuwd wat voor sterkte je zelf had in de bril, en of dat nu weer helemaal goed is. Enfin, dat zal wel in het boek staan.Groetjes, Rolf

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 08 Apr 2014

Leuk verhaal, dat is zeker lef hebben. Ik had -3,25 en -2,75 plus cilinder. Ik draag nooit meer een bril, ver weg is wel mijn zwakke punt. Als ik moe ben, of stress ervaar, veel achter de computer heb gewerkt, dan wordt het zicht ver weg minder. Maar nooit meer zo slecht als dat het ooit is geweest. De kwaliteit van het zien is echt enorm verbeterd, meer kleur, diepte, contrasten. Veel plezier met mijn boek.

Loes Huijgens
Door

Loes Huijgens

op 15 Mar 2014

Dag Karin, dank voor je verhaal. En over raar zijn gesproken.....Hartverwarmend Wijs is een netwerkgroep die zich focust op een gezond leefklimaat binnen scholen. Hoe doe je recht aan behoeften van kinderen die gedwongen worden zich staande te houden binnen het Nederlandse Onderwijsbestel. Wat gaat al goed, wat is voor verbetering vatbaar?Met deze vragen houdt een groepje ouders en onderwijskrachten zich bezig in de regio Zuid Holland. OP een prachtig landgoed tussen Delft en Overschie worden tenminste 4x per jaar activiteiten georganiseerd waarbij kinderen, ouders of andere opvoeders het contact met de natuur van dichtbij kunnen ervaren. Jouw verhaal inspireert om ook een blote voetenpad middag te organiseren.Voor samenkomsten van Hartverwarmend Wijs werd een lied gecomponeerd waarbij de volgende tekst als couplet wordt herhaald:ik heb ook altijd wat en iedereen is raar ik kan toevallig altijd wat ik mag!ik ben die ik ben en dat is wat het is. Wie ben ik om briljant te zijn: Prachtig - talentvol - fantastisch!En tussendoor wordt gefluisterd: ik heb je lief zoals je bent......De netwerkgroep heeft een eigen website: www.hartverwarmendwijs.nl/zuid-holland.Hartelijke groet, Loes Huijgens

frans postma
Door

frans postma

op 01 Mar 2014

Harlopen op het strand of wandelen in het koele water van de branding met blote voeten en als het weer het toelaat met voor de rest ook weinig aan het lijf is ook erg gezond en versterkend! Als je, zoals ik geen auto hebt en alleen nog fiets of met OV reist kun je totaal je bril afschaffen. Ik merk dat het steeds gewoner voor me wordt dat ik dit al bijna 7 jaar doe en dat het leven er niet saaier op geworden is. Ik heb me behoed voor totale blindheid Frans

Hans Jurriaans
Door

Hans Jurriaans

op 25 Feb 2014

Hallo Karin,Wat mij betreft is raar zijn helemaal niet raar, hoor! Als beter zien zonder bril raar is dan is raar zelfs heel mooi. Zelf heb ik nu sinds afgelopen zaterdag een bril op "halve" sterkte (-1,5 zonder cilinder/ontspiegeling, was -3,0 (li) en -2,5 (re) met beide een cilinder van -0,5) aangeschaft voor het autorijden en op de computer werken. Jouw boek "Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen" is onderweg en voor thuis achter de computer heb ik een rasterbril besteld. Het palmeren en de ogenyoga doe ik nu iedere dag en als ik jouw boek heb zal ik nog meer oefeningen gaan doen. Leuk dat jij over blote voeten lopen begint, want ik ben een fervent hardloper en met het schoeisel langzaam aan het afbouwen naar barefootstyle-schoeisel (en wie weet barefoot). Het hardlopen zonder bril gaat in ieder geval prima, ook over paadjes vol met boomwortels, stenen, kuilen en modder :-) .Als je je nog in iets anders "raars" wilt verdiepen moet je eens kijken naar de Wim Hof Methode (www.innerfire.nl), dat spreekt mij in ieder geval ook erg aan.Met vriendelijke groet,Hans Jurriaans

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Feb 2014

Beste Hans, Dank je wel voor je leuke reactie en ik ben blij dat je het niet raar vindt:-) Ik heb van hem gehoord en laatst een documentaire gezien. Heel boeiend wat hij doet. Ik ben nog wel van plan een workshop bij hem te gaan volgen.

Janneke
Door

Janneke

op 24 Jan 2014

Dag Karin, Ben vanmiddag wezen wandelen, zonder bril. Het was helder weer. Eerst was het mistig maar al wandelend werd het beter. Heb op een bankje waar niemand mij zag, met de ogen dicht zitten zonnen. Ik vond, dat ik meer zag dan anders. Op blote voeten dat probeer ik straks bij mooi weer op het strand. Je bent hier wel een groot deel van de dag mee bezig. Ik wil toch doorzetten. Calcium schijnt ook goed te zijn voor je ogen. Wanneer ontvang ik mijn eerste video van de cursus nieuwe ogen? Groeten Janneke

Marion
Door

Marion

op 19 Jan 2014

Een klein beetje raar voelde ik me toen ik met mijn fiets aan de hand over een fietspad liep in het bos. Ik deed voor het eerst mijn bril buiten af, en met mijn fiets aan de hand lopen gaf me een beetje een gevoel van houvast. (ik heb -8 en -9) Ik zag veel meer diepte! De bomen waren wazig, maar prachtig. Ik denk dat jij dit bedoelt met 3D zien in je boek. Ik voelde me meteen niet raar meer.

Dinie
Door

Dinie

op 15 Dec 2013

Dag Karin, Het klinkt allemaal geweldig,maarheb al 56 jaar een bril ,waarvan 40 jaar lenzen. Heb een lui oog waar ik weinig door zie, het andere een sterkte van +7, en sinds kort beginnend staar. Kan weinig beginnen zonder bril. Vraag me af wat jou resultaten zijn, bv welke sterkte je kunt verbeteren.Gegroet Dinie

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Dec 2013

Beste Dinie, Je kunt iedere sterkte verbeteren, maar het is een proces waar je in gaat. Waarbij je de ogen op vele manieren kunt ondersteunen naar verbetering. Bij een lui oog is mijn advies om een atlasprofilax behandeling te laten doen, en daarna cranio sacraaltherapie. Een lui oog wordt veroorzaakt door druk op de oogzenuw. Over de behandelingen kun je via deze link meer informatie terugvinden. https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/ondersteuning/ Een belangrijke oorzaak van staar is verkeerde voeding, namelijk teveel koolhydraten. https://volzicht.nl/koolhydraten-oorzaak-van-staar/ Ik bied geen instant oplossingen maar aanwijzingen op allerlei vlaktes die je ogen weer gezond maken. Voor velen is dat een stap voor stap proces.

R.W.G. Dom
Door

R.W.G. Dom

op 04 Dec 2013

Beste Mevr. K Hogenboom Ik heb macula degeneratie, krijg hiertegen prikjes in het oog, al ca. 4 jaren met Avastin. Toestand is vrij stabiel. Ik 82 oud en kan nog alles lezen, pc. bedienen en auto rijden. Heeft U een behandeling die voor mij van toepassing kan zijn voor een verbetering van de ogen ? B.v.b. dank. Groetjes R.W.G. Dom

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Dec 2013

Het is goed om de ogen te gaan palmeren, om ze rust en duisternis te geven. Duisternis is goed voor de lichtgevoelige cellen in het netvlies, alsmede de macula. Ook is het goed om de ogen goed te gaan voeden. Je kunt via onderstaande link meer lezen over goede voeding bij macula: https://volzicht.nl/oogklachten/malcula-degeneratie/goede-voeding-bij-macula-degeneratie/

lucas v
Door

lucas v

op 09 Nov 2013

Ik ben biijna 50 jaar, op mijn 12de werd ik bijziend, moest een bril dragen. Vanaf dag 1 had ik er een hekel aan, vanaf 18 jaar lenzen, maar door te weinig oogvocht moeten stoppen met lenzen en terug bril. Je mag gerust stellen dat scherp zien zonder bril een obsessie voor mij werd. Ik merkte dat als ik lenzen droeg, ik me aantrekkelijker voelde en mijn uitstraling er op verbeterde. Ik doe aan palmeren, doe oogoefeningen en doe ook aan drukpuntmassage (op punten net buiten de ogen). Ken je die praktijk en is die gevaarlijk ? Het zou goed zijn voor de doorbloeding van de ogen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Nov 2013

Ik ken de drukpuntmassage, prima om te doen. Je kunt ook in plaats van drukken je vingers zacht op de punten leggen. Dat heeft mijn persoonlijke voorkeur.

spannow
Door

spannow

op 03 Oct 2013

HoiVoor alle 'bare foot' lopers. kijk eens op fivefingers.nlIk heb ze zelf aangeschaft voor het hardlopen, maar ook voor het wandelen is het prettig. Het is wel anders dan echt bare foot, maar hiermee kun je zo het centrum door. En ja, dat is zeker raar !!Ik heb ook het voornemen om te bril minderen. Binnenkort een bril met lage sterkte zoeken en de rasterbril (pinhole glasses) al besteld via DX.com. Duurt wel lang voordat het vanuit china in nederland is maar voor een fractie van de prijs. Ik heb deze http://dx.com/p/eyesight-vision-improve-plastic-frame-pinhole-glasses-eyeglasses-black-158133En dan volhouden :)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Oct 2013

Veel succes met het verminderen van de bril. Leuk dat je ermee aan de slag gaat. De brillen uit China zijn wel goedkoper, maar ik vind ze persoonlijk minder prettig. Heb ze wel in de verkoop gehad, maar ga toch voor de duurdere. Maar het is uitproberen waard!

Maria
Door

Maria

op 18 Sep 2013

Hoi Karin,Over op blote voeten lopen: daar ben ik ooit toch een beetje voorzichtig in geworden nadat ik hartje Londen in een brandende sigarettenpeuk ben gaan staan. Dat was in de tijd dat ik het echt vaak deed. Tegenwoordig word ik in mijn achtertuin wel eens weerhouden door de naaktslakken, niet alleen voelt dat erg slijmerig, maar ook vind ik het zielig voor de slak in kwestie. Door een groot grasveld gaat dan het lekkerste (daar zitten de slakken natuurlijk ook, maar je voelt ze niet zitten)al is het dan nog steeds het fijnst als je een beetje weet dat er niet al teveel honden op lopen.... Favoriet is toch strand, denk ik! Ik ben erg benieuwd naar die rasterbril. Groetjes, Maria

frans postma
Door

frans postma

op 29 Jul 2013

Voor mijn totaal welbevinden en gezondheid is het leren zien zonder bril een voorwaarde geworen.Ervaring, de jaren door gaf me de conclusie dat volhouden om zonder bril door het leven te gaan het beste voor mij was. Een meting bij een opticien gaf me zelfs over de min 20. Ik ben steeds minder gaan dragen (en ook met softe contactlensen kon ik goed experimenteren. Bijna zeven jaar terug besloot ik nooit meer een oogcorrectie te gebruiken. De reacties van mensen die zeiden dat ik toch weer een bril nodig had zijn te begrijpen omdat ik inderdaad ook veel mis. De prestatie op de testkaart is ook niet je dat! Maar ik houd er altijd een paar van in de buurt. Achteraf was het niet raar; ik heb een groot trauma makkelijker kunnen verwerken dooradat ik mijn ogen vrij kon bewegen. En alleen de essentie van de dingen zie. Het is nog steeds de beste keus van mijn leven; net zoals ooit de besliising een bril te nemen en steeds te controleren de slechtste keus was. Frans

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 29 Jul 2013

Hoi Frans. Mooi om te lezen hoe jij bezig bent gegaan met je ogen, en dat je de keus hebt gemaakt geen bril meer te dragen. Ik wens je het beste toe met jouw zicht! Liefs eva

Hanny
Door

Hanny

op 10 Jun 2013

Beste Karin, Zoals je al weet; 1 juni heb ik je boekje gedownload en gelijk mijn bril, multifocaal 3,5 en 3,5 niet meer opgezet. Ook een rasterbril gekocht. Nu oefen ik iedere dag en hoop dat er binnenkort verbetering komt. In het gras lopen met een rollator is me te zwaar, dus geen blote voeten, Wel in huis. Lezen en de computer kost wel moeite, maar ik zet voorlopig door. Groetjes Hanny

Jeanne
Door

Jeanne

op 26 Apr 2013

Beste Karin, Sinds mijn 10de draag ik een bril en mijn ogen gingen de eerste tijd om de 3 maanden achteruit. Op een gegeven moment stond het stil en voor mijn staar operaties had ik ongeveer -11 in beide ogen.Na mijn staar operaties in 2006 kwam ik uit op -3.00 en -3.25 met cilinders van -0.75 en -0.50. Ik draag mijn multifocale bril een groot deel van de dag, achter de PC waar ik veel tijd doorbreng, buiten en ook bij TV kijken. Tijdens het lezen van een boek en ook vaak tijdens het eten doe ik mijn bril af omdat ik hem dan vaak vervelend vind.Helaas heb heel erg last van floaters gekregen in 2008/2009 door een achterste glasvochtloslating. Het laatste jaar is dat minder erg geworden, de floaters zijn minder zwart dan eerst en zitten over het algemeen niet meer zo midden in het gezichtsveld, toch blijven ze storen bij oogbewegingen, behalve bij TV kijken als ik mijn ogen bewust zo stil mogelijk houd.Ondanks de last die ik ervaar merk ik dat ik nog niet echt overtuigd ben dan mijn situatie zou verbeteren bij al je adviezen en als ik de bril helemaal niet meer op zou zetten... ik draag tenslotte ook al 59 jaar een bril, alleen tussen de staaroperaties in heb ik 6 weken helemaal zonder bril gelopen! Vr. groet, Jeanne

Conny Oosterom
Door

Conny Oosterom

op 22 Apr 2013

Beste Karin, Bedankt voor de oefeningen om zonder bril te kunnen zien.Ik zou het heel fijn vinden om niet meer afhankelijk van een bril t zijn. 'Smorgens en 'savonds ben ik begonnen met palmeren en heb het gevoel dat ik beter kan inslapen. Ook de ogenyoga heb ik gedaan en heb het gevoel dat ik hier licht misselijk van werd maar dit stoort me niet. Groetjes, Conny

Nicola Inanna Romme
Door

Nicola Inanna Romme

op 01 Apr 2013

Je verhaal over raar deed me denken aan de eerste jaren dat ik reiki deed, als ik dan mezelf wel eens reiki gaf op het strand of in de trein, dat ik me dan geneerde. Door het vaker te doen is het weggegaan, dat het me iets zou kunnen schelen dat iemand er iets van denkt of vind.

Nelleke Dekker
Door

Nelleke Dekker

op 20 Mar 2013

Beste Karin, je vraagt om een reactie nadat ik je gratis e-boekje gedownload heb. Ik reageer nu pas omdat ik eerst ervaringen wilde opdoen. Ik heb redelijk slechte ogen (-11 en -4,5) waarbij in mijn slechtste oog, de oogzenuw ook nog eens dwars staat ingeplant, waardoor ik er slechts 30% zicht mee heb. De lenzen die ik draag hebben voorkomen dat ik verder achteruit ging, maar ze vermoeien mijn ogen ook sterk sinds ik er een dubbele focus in nodig heb. Ik lees graag en naai graag (gisteren en en vandaag echter zonder lenzen. Dat beviel me goed. Het regelmatig even palmeren vind ik ook weldadig. Verder ben ik nog niet gekomen. Wat ik mis zonder lenzen is het hebben van overzicht. Ik neem mij voor ze zo vaak mogelijk uit te laten, maar wat er verder voor me inzit , daar durf ik nog niet al te veel van te verwachten. Dank voor je tips en je belangstelling! Vriendelijke groet, Nelleke Dekker

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Mar 2013

Beste Nelleke, Wat ik je kan adviseren is atlasprofilax en cranio sacraal therapie. Zie voor meer info www.atlasprofilax.com en je kunt googlen voor een goede cranio sacraal therapeut in de buurt. groetjes Karin

xander
Door

xander

op 07 Mar 2013

Beste Karin Hoe zit het met mensen die auto rijden, wat is je advies hiervoor?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Mar 2013

Doen waar je je veilig bij voelt. Vaak gaat de bril het laatste af bij het autorijden. Je kunt een zwakkere bril dragen bij het autorijden en hem daarna weer zoveel mogelijk afzetten.

Robert
Door

Robert

op 03 Mar 2013

Silvia, Ik ben 41 jaar jong, draag al een bril vanaf dat ik kan zien, heb een lui oog en mijn bril is nu links +3,25 en links 2,75. Ik ben beleidsadviseur en mijn vrouw betrapte me er onlangs op dat ik een beetje scheel keek met bril. Zonder bril kijk ik eigenlijk altijd wel scheel. Het maakt mij wel wat uit wat anderen zien omdat mensen daar veelal naar oordelen. Soms kan ik me makkelijk niks aantrekken van anderen maar vaak vind ik het wel van belang om serieus genomen te worden. Het gaat eigenlijk nergens over. Maar wel een vraag, na het ontdekken van je bestaan laat ik af en toe mijn bril af. Nee een stuk tekst lezen op een monitor lukt dan niet meer, nee een krant of boek lezen lukt dan niet. Een minder sterkere bril kopen deed ik jaren gelden ook ooit, niet om beter te kunnen zien maar omdat ik me toch wel schaamde voor die olifanten ogen. Wat is er te bereiken, is het haalbaar om echt beter te zien zonder of met een zwakkere bril als er sprake is van een lui oog. Is de scheefstand te corrigeren door oefeningen of is dat een utopie. Ik ben ondertussen natuurlijk gewend aan een bril en vind het dragen ervan geen ramp. Als het zonder zou kunnen met dan wel met het comfort van fatsoenlijk kunnen zien dan zou ik daar voor gaan. Wat is mooier dan op een gezonde en comfortabele manier manier ouder worden. Maar ja het oog wil ook wat.Hartelijke groeten, Robert

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Mar 2013

Hoi Robert, Het kan zeker, weer beter leren zien zonder bril. Maar daar hoort ook het proces van wazig zien bij. Goed dat je al je bril met tijden afzet. Ga er eens op letten wat je ogen wel zien i.p.v. niet.

silvia snoeks
Door

silvia snoeks

op 28 Feb 2013

ok bedankt,en nog eens bedankt om me van die vast geroeste gedachte af te helpen dat het slecht voor je ogen is om je bril af te zetten!Iets waar ik als kind al altijd op gewezen werd.Ik voel me herboren zonder bril!Mijn dochter van 11 slaapt ook beter in als ze na school de bril af laat en een beetje yoga voor de ogen doet en palmeert.Alleen het lezen is lastig,maar ik heb goede hoop dat dit ook nog wel beter zal worden, groetjes, Silvia

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Feb 2013

Hoi Silvia, Graag gedaan en wat leuk om te lezen. Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen en ook je dochter.

silvia snoeks
Door

silvia snoeks

op 28 Feb 2013

Dag Karin, Ik heb gisteren je online cursus besteld,ben super benieuwd!Ik vraag me alleen af welke sterkte van glazen ik nu zou nemen,zit nu op 3,75 en 3,50 met cyl -1,75 en -1,25,de cyl laat ik alvast weg maar hoeveel zou ik de rest dan best minderen? alvast bedankt! PS dat mensen snel anderen raar vinden als je buiten het gangbare pad wandelt daar trek ik me eigenlijk niet zo veel van aan,daar hebben zij waarschijnlijk meer last van dan ik als ze hun hoofd daar over breken;-) groetjes, Silvia

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Feb 2013

Beste Silvia, Mooi gezegd en knap dat je het zo makkelijk naast je neer kunt leggen wat anderen denken. In dit artikel kun je lezen waar je op kunt letten bij het afbouwen van een bril: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/ Veel succes met de cursus, groetjes Karin

Marjan
Door

Marjan

op 02 Feb 2013

Hallo Karin,Waar ik mee zit zijn de momenten op een dag dat een bril echt nodig is omdat je het gewoon niet kunt zien...en dat zijn er best veel als je werkt. Hoe hiermee om te gaan?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Feb 2013

Neem in ieder geval een zwakkere bril en zet hem zoveel mogelijk af. Je kunt een touwtje om je bril doen, zodat je hem makkelijk af kan zetten. Ook kun je een rasterbril gaan gebruiken. Die helpt je scherp te zien op de juiste manier, zonder spanning. Over afbouwen van een bril en de rasterbril vind je onder deze link twee artikelen: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/

Pam van Engelshoven
Door

Pam van Engelshoven

op 21 Nov 2012

Hallo Karin, eindelijk een eerste berichtje van mij! Wil graag laten weten dat ik gisteren tot tweemaal toe het gevoel kreeg om "raar" te zijn toen ik mijn bril opzette (ik moest iets gaan voorlezen)! Heel grappig, ik geneerde me gewoon met zo'n raar ding op mijn hoofd tussen mij en de anderen, alsof ik me verborg! Ik herinner me nu dat ik 25 jaar geleden ergens werkte en dat ik die bril gebruikte om afstand te scheppen, dat realiseerde ik me toen al.

Jacquelien
Door

Jacquelien

op 05 Nov 2012

Je kunt op een aardingslaken slapen. Dan ben je inderdaad verbonden met de aarde. Ik doe het ook. Nu hoef ik geen ogenpillen meer te slikken zei de natuurdietist (Bep Wolf-Koopman, aanrader, deze vrouw). Ik merkte zelf al dat ik beter zag sinds ik op het laken slaap. Kijk op earthingnederland.nl

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 05 Nov 2012

Hoi Jacquelien, Grappig, je bent me voor, want daar wil ik ook over schrijven. Ik slaap zelf ook op zo'n laken en mijn kinderen ook. Maar echt contact op de aarde zelf ervaar ik wel het sterkst. Maar dat is een beetje koud om op te slapen en ben heel blij met mijn laken.

Gerdi
Door

Gerdi

op 09 Oct 2012

Echt wel herkenbaar! Terwijl ik steeds vaker denk: wat raar toch, al die mensen met brillen op hun neus. Eigenlijk de omgekeerde wereld. En wat gaaf dat je op blote voeten loopt. Als kind liep ik heel vaak op blote voeten en later na een avondje stappen als mijn schoenen pijn deden ook wel eens :), maar tegenwoordig nooit meer. Loop je nu het kouder wordt ook nog op blote voeten buiten?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Oct 2012

Hoi Gerdi, ik probeer iedere dag even een wandeling op mijn blote voeten te maken, niet heel de dag dus. En ik loop ook nog op mijn slippers, die geaard zijn, maar niet meer in de ochtend. Dat voelt wel heel koud.

Reactie plaatsen