Ontspannen zien is vreugdevol zijn. Dat het echt zo werkt, heb ik voor de zoveelste keer kunnen ervaren tijdens de wintercursus Drie Dagen Duisternis, die ik vorig weekend voor een groep verzorgde in Drenthe. We begonnen de eerste ochtend met de ogen te ontspannen door te “palmeren”, een diep helende oefening. Daarna trokken we onze wandelschoenen aan en gingen we samen het prachtige sneeuwlandschap in. Ik gaf de deelnemers de opdracht mee helemaal niets van zichzelf te vragen, en alleen maar te genieten van de wandeling. En genieten bleek niet moeilijk, want het landschap leek wel een sprookje. De bomen waren wit berijpt, er lag een pak sneeuw en de zonnestralen schenen flonkerend tussen de bomen door. Een deel van het pad leek wel bezaaid met diamantjes.
Genieten zonder bril op
De opdracht om alleen maar te genieten zorgde ervoor dat iedereen met aandacht om zich heen liep te kijken, zonder bril op. Het was leuk om te merken welk effect dit had op het humeur van de deelnemers. Er was een vrolijke sfeer, er werd veel gelachen. Tegelijkertijd, als het tijd werd voor een paar momenten stilte, dan kon je een speld horen vallen. De meeste deelnemers gaven na afloop aan dat ze het heel prettig vonden om in stilte te lopen en te genieten. Eén deelnemer vond het vervelend en ongemakkelijk, hij hoorde liever het geklets om zich heen. Nadat hij dit bezwaar had geuit en we weer in stilte gingen wandelen, kon hij de stilte opeens wél waarderen. En viel het hem op dat hij genoot van de vogeltjes die hij hoorde.
Ontspannen zien is vreugdevol zijn
Het is echt vreugdevol om op een andere manier te leren zien. Dat klinkt heerlijk, toch? Het is ons allemaal gelukt de ogen te ontspannen tijdens het weekend en het is enorm boeiend wat je dan allemaal tegenkomt. Ik zag bijvoorbeeld dat er piepkleine haartjes op een takje zaten. Die had ik helemaal niet gezien toen ik mijn eerste blik erop wierp. Iemand merkte op dat hij steeds meer ging ontdekken op het stuk boomstam waar hij naar keek. Een piepklein kevertje dook ineens op uit de schors. Als je bewust en ontspannen kijkt, gaat er een wereld open waaraan je normaal voorbij loopt.
Zien met onze hersenen
Tijdens het weekend deden we spelenderwijs oefeningen om onze fantasie en ons geheugen te stimuleren. Want feitelijk speelt het proces van “zien” zich voornamelijk af in een gebied achterin de hersenen, de visuele cortex. In dit deel bevinden zich ook de functies die samenhangen met geheugen en verbeeldingskracht. Zodra je deze gebieden gaat activeren door verbeeldingsoefeningen te doen, stimuleer je de visuele cortex. Met als effect dat je direct beter gaat zien.
Zwierend over het ijs
De Hof van Axen, de oergezellige oude boerderij waar de driedaagse plaatsvond, ligt aan een prachtig meer dat nu bevroren was. Het ijs was niet dik genoeg om op te schaatsen, maar we konden ons er wel een levendige voorstelling van maken. Snel met noren, elegant op kunstschaatsen en stoer op hockeyschaatsen, zwierden we in gedachten met zijn allen over de plas. Of met een stoeltje voor de veiligheid: een deelneemster vertelde dat ze niet kon schaatsen en dat ze tijdens de oefening tot de conclusie kwam dat het ontspannen aanvoelde als ze in gedachten een stoeltje mocht gebruiken. Dus stak ze het meer lekker schaatsend over met een stoel.
Vreugdevolle resultaten
Het genieten van het zien tijdens de driedaagse zelf is al heerlijk, maar de resultaten die dit oplevert zijn echt heel bijzonder. Ik vind het altijd ontzettend fijn om de reacties na afloop te horen. Hier volgen er een aantal waarvan ik een grote glimlach op mijn gezicht kreeg.
“…Ik kon de tweede dag in de verte de blaadjes aan de bomen zien, die ik de eerste dag echt niet zag!”
“…Het was zo bijzonder, de tweede dag kon ik de monden van de mensen aan de andere kant van de kring zien bewegen. De dag ervoor kon ik dat niet zien.”
Het is gelukt!
Een van de deelneemsters schrijft dat ze thuis direct heeft doorgezet, en alleen nog maar haar bril draagt tijdens het autorijden:
“Het is gelukt! Vandaag alleen in de auto een bril op. Alle vergaderingen vandaag en de lunch heb ik met mijn eigen ogen gedaan! Ik ga niet meer terug. En ook heeft deze eerste dag op mijn werk (zonder bril) een kwetsbaar stuk aangeraakt. Kwetsbaar zonder bril. Ik voelde hoe een aantal dingen van mijn werk extra hard binnenkwamen. Daar ga ik nu nog even op reflecteren …”
Alles is scherper
Een andere deelnemer had op zich geen problemen met zien, maar wel veel last van zijn ogen. Ze brandden veelvuldig en waren altijd enorm droog. Hij was de hele dag door aan het druppelen. Gelukkig zagen zijn ogen er de derde dag van de cursus een stuk rustiger uit. Ze waren niet meer rood, ze stonden helder en maakten een ontspannen indruk. Hij merkte ook dat hij beter zag.
Andere fijne feedback na de cursus:
“…Mijn zicht is veel helderder. Alles is scherper.”
“…Ik ben helemaal blij, want mijn ogen doen een stuk minder pijn. Alle oefeningen hebben blijkbaar geholpen.”
Kwaliteit van zien
Kwaliteit van zien heeft zoveel gradaties. Ook al denk je dat je nu scherp ziet, je kunt je zicht altijd verder verbeteren. Er is zoveel meer te ontdekken: je kunt nog een stuk scherper gaan zien, meer kleur, meer diepte. Als dat gebeurt, komt er een grote vreugde vrij. Dan ga je genieten, ontstaat er blijdschap en plezier.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.