cilinderafwijkingAstigmatisme erfelijk?

Heb je een astigmatische afwijking? Dan zie je vervormingen of wazig. Hoofdpijn en pijnlijke, vermoeide ogen horen er vaak bij. De wetenschap is het er niet over eens hoe astigmatisme ontstaat. Hoe komt het dat het hoornvlies van het oog aan de ene kant boller staat dan aan de andere? En hoe komt het dat het soms bobbelig en onregelmatig van vorm is? "Erfelijk", wordt er al snel geroepen. Met andere woorden: "Leer er maar mee leven". Als je dat wilt, ermee leren leven, kies je voor een bril. Of die heb je misschien al, want een cilinderafwijking gaat vaak samen met ver- of bijziendheid. De brillenglazen worden zo geslepen dat ze de cilinderafwijking corrigeren en het probleem lijkt opgelost.

Astigmatisme en de gemaksmaatschappij

Helaas wordt er niet verder gezocht naar de echte oorzaak van astigmatisme. Net als bij andere oogafwijkingen is in onze “gemaksmaatschappij” de standaardoplossing een bril, lenzen of laseren. Toch zijn er mensen die zich daar niet bij neerleggen en die verder willen kijken. Die willen proberen iets aan de oorzaak zélf te doen. Want daar is best al wat over bekend, alleen niet binnen de geijkte opvattingen. Neem dr. Bates. Deze oogchirurg deed honderd jaar geleden al uitgebreid onderzoek naar het ontstaan van oogproblemen en hij kwam erachter dat spanning in de oogspieren de grootste veroorzaker is. Van bijziendheid, van verziendheid en van astigmatisme. In het artikel Astigmatisme en dr. Bates lees je meer over de theorie en de praktijk van deze pionier.

Kijkgewoonten en ontspanningastigmatisme

Geen bril dus? Maar hoe kom je dan van je astigmatisme af? Het antwoord is: door zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheid van je ogen. Teveel spanning in de oogspieren door stress en verkeerde kijkgewoonten zorgt voor vervormen van de oogbol. Deze vervorming werkt door in het hele oog, dus ook op het hoornvlies, en zorgt ervoor dat je niet scherp ziet. Door het aanleren van betere kijkgewoonten en door het doen van oogspierontspannende oefeningen, kun je de oogbol weer terugbrengen in zijn natuurlijke staat. Je zult scherper gaan zien, beter gaan zien, zonder bril of lenzen. In het begin zijn de verbeteringen tijdelijk, want het oog heeft zolang onder druk gestaan dat het snel weer terugschiet in de gespannen modus. Maar al gauw zullen de periodes van scherp zien steeds langer worden. In Cilinderafwijking vertellen anderen hoe ze op een natuurlijke manier van hun oogproblemen afkwamen.