Astigmatisme en dr. Bates

 


astigmatismeDe Amerikaanse oogarts dr. Bates zegt dat astigmatisme goed te verhelpen is zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot een bril. Dr. Bates, die zo’n honderd jaar geleden belangrijke inzichten over de ogen ontwikkelde, bedacht oefeningen waarmee mensen tot op de dag van vandaag geholpen zijn. Steeds meer brildragers die te maken hebben met het probleem van verziendheid, bijziendheid of astigmatisme, vinden de weg naar een natuurlijke manier van zien en leggen de bril opzij. Ze zien helder en goed en hebben een groot vertrouwen opgebouwd in hun eigen ogen. Ikzelf ben daarvan een schoolvoorbeeld. Al jaren kijk ik met mijn eigen ogen, zonder hulpmiddel, terwijl grijpen naar de bril op het nachtkastje voor mij ook tijdenlang de eerste handeling van de dag is geweest.

Astigmatisme en dr. Bates

Heeft de oogarts of opticien jou glazen aangemeten waarmee astigmatisme, ook wel cilinderafwijking genoemd, wordt gecorrigeerd? Dan is het nu tijd om vraagtekens te zetten bij die oplossing. Ik zal uitleggen waarom. Astigmatisme is, net als bijziendheid en verziendheid, een refractieafwijking. De lichtstralen die via het hoornvlies en de lens het oog binnenvallen komen niet samen op het netvlies, zoals bij een normaal oog. In plaats van het beeld in één punt scherp op het netvlies te projecteren, raken de lichtstralen elkaar achter het netvlies (verziendheid) of voor het netvlies (bijziendheid). Het probleem van astigmatisme komt daar vaak nog bij: de oppervlakDr Bates en astigmatismete van het hoornvlies is niet mooi rond, maar ovaal of onregelmatig van vorm. De lichtstralen vallen hierdoor vanuit verschillende hoeken het oog binnen en kruisen elkaar overal behalve op het netvlies. Daardoor is het beeld wazig, zowel dichtbij als veraf.

Brillen zijn “optische krukken”

We zetten een bril op om een refractieafwijking te corrigeren. De brillenlens zorgt ervoor dat de lichtstralen ondanks de afwijking toch in één punt op het netvlies bij elkaar komen. Met datzelfde doel wordt er bij astigmatisme een extra cilindervorm in het glas geslepen. Probleem opgelost, zou je zeggen. Maar volgens dr. Bates is er een veel betere manier om van de refractieafwijking af te komen. Hij noemde een bril “optische krukken”. In plaats van de benen sterker te maken blijven we op krukken steunen en in plaats van de ogen te oefenen turen we liever door twee glaasjes. Brillen zijn een doekje voor het bloeden, symptoombestrijding. Door de kunstmatige correctie ziet het oog alleen nog maar op een of twee afstanden scherp en verliezen de oogspieren hun normale souplesse.

Refractieafwijkingen door spanning in de ogen

Dr. Bates deed uitgebreid onderzoek naar de werking van de ogen. Hij kwam erachter dat refractieafwijkingen ontstaan door een onevenwichtige spanning in de oogspieren. Bij accommodatie, het aanspannen en ontspannen van de oogspieren, wordt niet alleen de lens boller of platter, maar verandert de vorm van de oogbol in zijn geheel. Deze is niet meer mooi rond maar wordt eerder langwerpig. Hierdoor vallen beelden niet meer precies op het netvlies. Ook het hoornvlies kan een afwijkende welving krijgen, zoals bij astigmatisme het geval is.

De theorie van dr. Bates

Volgens Bates kan astigmatisme genezen door jezelf andere kijkgewoonten aan te leren. In zijn visie gaat hij er vanuit dat we eigenlijk niet met onze ogen kijken, maar vooral met onze hersenen. Het visuele systeem omvat de ogen, maar ook de oogzenuwen die dwars door het hoofd lopen, visuele cortex pijn aan oogen de visuele cortex achterin de hersenen. Daar vindt het proces van het zien voor het grootste deel plaats. Het oog zelf neemt slechts 15 tot 20 % voor zijn rekening. Als je ontspannende en vitaliserende oefeningen voor de oogspieren combineert met bewust kijken vanuit de visuele cortex, zal de kwaliteit van je zicht verbeteren op manieren die je je nu nog niet kunt voorstellen. Kleuren worden intenser, diepte en verte krijgen een extra dimensie en je blikveld wordt ruimer.

Een nieuwe manier van kijken

De methode van dr. Bates neemt je mee op een avontuurlijke weg. Het is heerlijk om de oogspieren te ontspannen en het leren kijken vanuit de visuele cortex is een bevrijdende ervaring. De oefeningen die ik je aanreik zijn niet moeilijk en je kunt ze door de dag heen doen. Zo leer je bijvoorbeeld “palmeren”, waarbij je vanuit je handpalmen energie en ontspanning naar de ogen stuurt. En “zwaaien”, een oefening die het hele visuele systeem ontspant en waarna je slaapt als een roos. Ook geleide meditaties doen veel goed, want door innerlijke beelden op te roepen maken we de ogen weer gezond. Er is bijvoorbeeld een heerlijke oefening waarbij ik je meeneem op een ontdekkingsreis naar het perfecte zwart…

De toekomst en Bates' theorie

Het is jammer dat de reguliere medische wetenschap niets van de theorieën van dr. Bates wil horen. En dat terwijl er zoveel mensen bij gebaat kunnen zijn. Nog steeds wordt er geen budget vrijgemaakt om de methode wetenschappelijk te testen. Maar doordat de kennis over de werking van de hersenen de afgelopen jaren enorm is toegenomen, moeten wetenschappers nu wel al toegeven dat tenminste een deel van Bates’ theorie juist is: het zien vindt vooral plaats in de hersenen. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat dr. Bates de erkenning krijgt die hij verdient.


Wat kun je dan doen om astigmatisme te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen