Astigmatisme en dr. Bates


astigmatismeDe Amerikaanse oogarts dr. Bates zegt dat astigmatisme goed te verhelpen is zonder dat je je toevlucht hoeft te nemen tot een bril. Dr. Bates, die zo’n honderd jaar geleden belangrijke inzichten over de ogen ontwikkelde, bedacht oefeningen waarmee mensen tot op de dag van vandaag geholpen zijn. Steeds meer brildragers die te maken hebben met het probleem van verziendheid, bijziendheid of astigmatisme, vinden de weg naar een natuurlijke manier van zien en leggen de bril opzij. Ze zien helder en goed en hebben een groot vertrouwen opgebouwd in hun eigen ogen. Ikzelf ben daarvan een schoolvoorbeeld. Al jaren kijk ik met mijn eigen ogen, zonder hulpmiddel, terwijl grijpen naar de bril op het nachtkastje voor mij ook tijdenlang de eerste handeling van de dag is geweest.

Astigmatisme en dr. Bates

Heeft de oogarts of opticien jou glazen aangemeten waarmee astigmatisme, ook wel cilinderafwijking genoemd, wordt gecorrigeerd? Dan is het nu tijd om vraagtekens te zetten bij die oplossing. Ik zal uitleggen waarom. Astigmatisme is, net als bijziendheid en verziendheid, een refractieafwijking. De lichtstralen die via het hoornvlies en de lens het oog binnenvallen komen niet samen op het netvlies, zoals bij een normaal oog. In plaats van het beeld in één punt scherp op het netvlies te projecteren, raken de lichtstralen elkaar achter het netvlies (verziendheid) of voor het netvlies (bijziendheid). Het probleem van astigmatisme komt daar vaak nog bij: de oppervlakDr Bates en astigmatismete van het hoornvlies is niet mooi rond, maar ovaal of onregelmatig van vorm. De lichtstralen vallen hierdoor vanuit verschillende hoeken het oog binnen en kruisen elkaar overal behalve op het netvlies. Daardoor is het beeld wazig, zowel dichtbij als veraf.

Brillen zijn “optische krukken”

We zetten een bril op om een refractieafwijking te corrigeren. De brillenlens zorgt ervoor dat de lichtstralen ondanks de afwijking toch in één punt op het netvlies bij elkaar komen. Met datzelfde doel wordt er bij astigmatisme een extra cilindervorm in het glas geslepen. Probleem opgelost, zou je zeggen. Maar volgens dr. Bates is er een veel betere manier om van de refractieafwijking af te komen. Hij noemde een bril “optische krukken”. In plaats van de benen sterker te maken blijven we op krukken steunen en in plaats van de ogen te oefenen turen we liever door twee glaasjes. Brillen zijn een doekje voor het bloeden, symptoombestrijding. Door de kunstmatige correctie ziet het oog alleen nog maar op een of twee afstanden scherp en verliezen de oogspieren hun normale souplesse.

Refractieafwijkingen door spanning in de ogen

Dr. Bates deed uitgebreid onderzoek naar de werking van de ogen. Hij kwam erachter dat refractieafwijkingen ontstaan door een onevenwichtige spanning in de oogspieren. Bij accommodatie, het aanspannen en ontspannen van de oogspieren, wordt niet alleen de lens boller of platter, maar verandert de vorm van de oogbol in zijn geheel. Deze is niet meer mooi rond maar wordt eerder langwerpig. Hierdoor vallen beelden niet meer precies op het netvlies. Ook het hoornvlies kan een afwijkende welving krijgen, zoals bij astigmatisme het geval is.

De theorie van dr. Bates

Volgens Bates kan astigmatisme genezen door jezelf andere kijkgewoonten aan te leren. In zijn visie gaat hij er vanuit dat we eigenlijk niet met onze ogen kijken, maar vooral met onze hersenen. Het visuele systeem omvat de ogen, maar ook de oogzenuwen die dwars door het hoofd lopen, visuele cortex pijn aan oogen de visuele cortex achterin de hersenen. Daar vindt het proces van het zien voor het grootste deel plaats. Het oog zelf neemt slechts 15 tot 20 % voor zijn rekening. Als je ontspannende en vitaliserende oefeningen voor de oogspieren combineert met bewust kijken vanuit de visuele cortex, zal de kwaliteit van je zicht verbeteren op manieren die je je nu nog niet kunt voorstellen. Kleuren worden intenser, diepte en verte krijgen een extra dimensie en je blikveld wordt ruimer.

Een nieuwe manier van kijken

De methode van dr. Bates neemt je mee op een avontuurlijke weg. Het is heerlijk om de oogspieren te ontspannen en het leren kijken vanuit de visuele cortex is een bevrijdende ervaring. De oefeningen die ik je aanreik zijn niet moeilijk en je kunt ze door de dag heen doen. Zo leer je bijvoorbeeld “palmeren”, waarbij je vanuit je handpalmen energie en ontspanning naar de ogen stuurt. En “zwaaien”, een oefening die het hele visuele systeem ontspant en waarna je slaapt als een roos. Ook geleide meditaties doen veel goed, want door innerlijke beelden op te roepen maken we de ogen weer gezond. Er is bijvoorbeeld een heerlijke oefening waarbij ik je meeneem op een ontdekkingsreis naar het perfecte zwart…

De toekomst en Bates' theorie

Het is jammer dat de reguliere medische wetenschap niets van de theorieën van dr. Bates wil horen. En dat terwijl er zoveel mensen bij gebaat kunnen zijn. Nog steeds wordt er geen budget vrijgemaakt om de methode wetenschappelijk te testen. Maar doordat de kennis over de werking van de hersenen de afgelopen jaren enorm is toegenomen, moeten wetenschappers nu wel al toegeven dat tenminste een deel van Bates’ theorie juist is: het zien vindt vooral plaats in de hersenen. Hopelijk duurt het niet lang meer voordat dr. Bates de erkenning krijgt die hij verdient.


Wat kun je dan doen om astigmatisme te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

jeffrey
Door

jeffrey

op 03 Jul 2020

Beste Karin, ik ben zeer blij met jou artikelen. hier is waarom. in 2010 kreeg ik mijn eerste klachten in linkeroog. er werd een meting gedaan, geen cilinder toen. de jaren erna kreeg ik langzaam steeds meer last van zenuw/spier pijn in mijn linker achterhoofd. ook mijn strabisme (sinds mijn jeugd al) verergerde. ik heb ongeveer 3 jaar geleden opnieuw mijn ogen laten meten en had opeens een cilinderafwijking en een uitpuilende hoornvlies. mijn hoofdpijnen kwamen vaker opzetten ook de pijn in mijn achterhoofd. na een operatie voor strabisme werd mijn zicht in mijn linkeroog nog slechter. Een speciale lens werd aangemeten door oculenti. een prima zicht opeens maar de hoofdpijn bleef en werd ondraaglijk. Toen werd mij door iemand geadviseerd dry needling te doen. Ik kwam er ook achter dat een slechte houding van mijn hoofd icm zicht computerscherm ook bij heeft bijgedragen aan de hoofdpijn. Vanmorgen de 1 e sessie dryneedling gehad in linker schouderspier en het is ongelooflijk mijn zicht met de oculenti lens op maat is troebel. Ik heb mijn lens uitgedaan en merk tot mijn verbazing een veel beter zicht!! Denk je dat na de volgende sessie het nog beter kan worden??

Karin
Door

Karin

op 06 Jul 2020

Fijn dat dit goed uitwerkt. Laat je verrassen bij de volgende sessie. Het is ook goed om je ogen verder te gaan geven wat ze nodig hebben, dan heeft zo'n behandeling een grotere uitwerking.

Ron
Door

Ron

op 05 Jan 2018

Heb je recensies van mensen die door deze methode van hun bril afgekomen zijn of sterk verbeterd is? Ook van Astigmatisme? Mijn Astigmatisme is iets erger geworden. door dichterbij kijken verslappen de ogen idd, het klinkt logisch dat oefeningen wat kunnen doen.

Karin
Door

Karin

op 06 Jan 2018

Er zijn zoveel verschillende soorten oogklachten, ik heb niet per oogklacht een recensie helaas. Het gaat erom dat je jouw ogen gaat geven wat het nodig heeft, zodat de spanning uit de ogen verdwijnt en klachten als astigmatisme stoppen en kunnen herstellen. Hoe mensen het vinden om met mijn methode te werken kun je hier terug vinden: https://volzicht.nl/ervaringen-van-deelnemers/

Justine
Door

Justine

op 23 Nov 2016

Hi Karin, mijn dochtertje van 3 heeft aan beide ogen een cilinderafwijking van -1,5 en een sterkte van +1 (wat vlgs mij normaal is bij kleine kinderen, een plus sterkte). Ik heb jouw tips gedownload maar zie niet direct hoe dit toe te passen bij kinderen. Die bewegen veel, zijn veel buiten, zitten niet constant achter een scherm etc. We zijn nu aan oriënteren op bril maar heb ook het idee dat haar ogen daar op zich niet beter van worden. Ze is nog zo jong, dus er moeten toch andere manieren zijn om de groei van haar ogen positief te beïnvloeden? Bij inspanning van 1 oog (bij afdekken Vd andere) trekt haar oog ook iets naar binnen. Oogarts gaf aan dat ze dit zonder bril meer gaat doen bij inspanning en dan dus eerder gaat loenzen. Hoe zie jij dit? Dankjewel!

Karin
Door

Karin

op 28 Nov 2016

Beste Justine, Een bril zal dit probleem niet verbeteren en er niet voor zorgen dat haar ogen beter gaan zien. Laat haar lekker bewegen zonder bril. Kijk wanneer ze loenst. Gebeurt dit op momenten dat ze iets spannends vindt of niet leuk. Gebeurt het als ze dichtbij kijkt of ver weg. Je kunt een atlasprofilax behandeling bij haar laten doen, dat kan al een grote verbetering geven.

JAM van Veldhoven
Door

JAM van Veldhoven

op 19 Feb 2016

Meer dan 35 Jaar geleden ben ik met een bril begonnen vanwege astigmatisme. Zonder bril kan ik niets lezen. Dr Bates mag een bril dan een "optische kruk" vinden, maar ik ken genoeg mensen die zonder echte krukken niet zouden kunnen lopen. En daarom geloof ik ook niet dat ik zonder "optische kruk" beter zou kunnen zien. Dat geloof ik gewoon niet! Ik herinner me nog als de dag van gisteren (en dat is dus al meer dan 35 jaar geleden) hoe ik met mijn bril op weer diepte zag. En hoe verbaasd en blij ik toen was. Daarom heb ik sindsdien overdag mijn bril nooit meer afgezet. En dan nog iets: Mijn dochter had bij haar geboorte (bijna 40 jaar geleden), behalve syndroom van Down, congenitaal cataract. Daaraan is ze, na zes maanden, geopereerd door de (voor zover ik weet) enige oogarts in Nederland (in het oogziekenhuis in Rotterdam) die het aandurfde een baby te opereren aan staar. Sindsdien is ze slechtziend, en staat onder controle bij (nu) Koninklijke Visio. Heeft Dr. Bates daar ook een "oplossing" voor?

Arnesto
Door

Arnesto

op 09 Mar 2015

Hallo, Ik heb een dochter van 4 jaar. Volgens de oogarts heeft ze een cilinder van -1,75 en wordt er dus ook een bril aanbevolen. Ik vraag me echter af of dat wel de beste oplossing is op deze leeftijd. Volgens de oogarts moet ze er zo vroeg mogelijk mee beginnen i.v.m. het stimuleren van de de visuele cortex, maar ik wil liever eerst kijken naar andere mogelijkheden. Ik vraag me af hoe ik dit het beste kan aanpakken.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Mar 2015

Ogen kunnen een cilinder afwijking zelf corrigeren, maar niet meer als de ogen door een bril kijken. Je kunt eens de artikelen lezen die ik over kinderen heb geschreven: https://volzicht.nl/oogklachten/kinderen/

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Jan 2013

Beste Said, De tips helpen zeker om weer helder te kunnen zien, het is een start om mee te beginnen. Limburg is ver, dat snap ik. Misschien is mijn digitale cursus een goed idee voor je. Die kun je thuis doen. Hij is niet direct gericht op goed zien, maar vooral op oogklachten. Maar die twee zijn nauw met elkaar verbonden en alle oefeningen leiden wel tot beter zicht. http://urly.nl/5x0

said
Door

said

op 29 Jan 2013

Hi, Ik heb de 7 tips al gelezen en maak er nu al gebruik van. Ik wil graag naar de workshop het probleem is dat ik in limburg woon en nu op dit moment in periode zit dat ik op het werk geen verlof kan krijgen op korte termijn. De vraag is zijn de 7 tips genoeg om weer helder te kunnen zien zonder bril? Daarnaast vraag ik mij hoelang zoiets ongeveer duurt voordat je echte verbetering ziet? Sorry ik zit met zoveel vragen omdat ik gewoon zorgen maak.

said
Door

said

op 29 Jan 2013

Geachte Heer/Mevrouw,Ik ben laatst bij de opticien geweest en kreeg twee keer een meeting waarbij de cilinder groter is. Nu is die al naar -4.5 ik maak mij ernstige zorgen omdat mijn cilinder ervoor nog -2,25 is. Ik ben nu gestopt met het dragen van een bril en merk inderdaad dat mijn zicht wazig is. Vraag mij af doe ik er goed aan om meteen te stoppen met het dragen van een bril? Ik werk dagelijks achter de pc en als ik in de avond thuis kom omdat ik dan te moe ben om nog dingen te ondernemen hang ik ook nog eens achter de tv de dicht bij staat. Vraag mij echt af of mijn zicht nog te redden is. Zou iemand mij op korte termijn kunnen vertellen hoe ik dit als beste kan aanpakken.

Karin Hogenboom
Reactie plaatsen