Page content

Cilinderafwijking

cilinderafwijkingAls het oog een cilinderafwijking heeft, kan het niet goed scherpstellen. Daarmee valt dit oogprobleem, samen met verziendheid en bijziendheid, onder de refractieafwijkingen. Veel mensen die een bril krijgen aangemeten voor veraf of dichtbij, hebben ook een cilinderafwijking in een of beide ogen. Een cilinderafwijking, of astigmatisme, is dan ook een van de oogproblemen die we heel gemakkelijk denken te kunnen oplossen. Namelijk met een bril, lenzen of laseren. Of kan het anders?

Cilinderafwijking verklaard

In een oog dat goed ziet is bijna alles rond. De oogbol is een mooie knikker, de lens heeft een ronde vorm en het hoornvlies, het laatste laagje dat het oog van de buitenwereld scheidt, ook. Als oogbal en lens mooi rond zijn, vallen de stralen van het licht via de pupil keurig op elkaar in één punt op het netvlies. De informatie van wat je waarneemt schiet snel via de oogzenuw naar de hersenen, die een loepzuiver beeld creëren.

In een oog met een refractieafwijking is niet alles mooi rond. De oogbal kan langwerpig zijn of de lens te bol of juist te plat. Hierdoor “halen” de lichtstralen het netvlies niet, of raken elkaar juist als ze er al voorbij zijn. In beide gevallen krijgen de hersenen een wazig beeld doorgeseind. Ook het hoornvlies, het buitenste laagje over het oog, kan een afwijkende vorm hebben en in plaats van rond ovaal of onregelmatig zijn. De lichtstralen vallen hierdoor onder verkeerde hoeken het oog binnen en kruisen elkaar op verschillende plekken, maar niet op het netvlies. In dit geval spreken we van een cilinderafwijking.

Klemmende pootjes en tegen je schedelrand

Zo’n oog werkt dus niet zoals het hoort. En wat doen wij? We gaan naar de brillenwinkel, kiezen een hip montuurtje uit en bestellen een paar brillenglazen met een correctie voor veraf of dichtbij, die in één moeite door zo worden geslepen dat ze de cilinderafwijking opheffen. Geen haarstruisvogel met bril op ons hoofd die eraan denkt om de oorzaak van het wazig zien aan te pakken. Niet gek, want niemand die ons daar ooit iets over vertelt.

Maar probeer eens met een scheef oog naar deze standaard oplossing te kijken. We klemmen pootjes achter onze oren en hangen twee glazen aan weerszijden van onze neus. Die glazen beslaan als we naar buiten lopen, de pootjes klemmen tegen onze schedelrand en we zijn opeens de hele tijd bang om ons hulpstuk kwijt te raken. Het dragen van lenzen is bijna nog grappiger: we negeren de tranen, de irritatie en het protesteren van onze ogen en laten er kunststof dingetjes in zwemmen. Of we kiezen voor laseren en laten snijden in onze ogen. Een invasieve ingreep in gezond weefsel, dat is eigenlijk helemaal niet meer om te lachen.

Met een bril zet je de ogen vast

Maar wat dan? Is er een alternatieve manier om van een refractieafwijking af te komen? Stap één is: laat je goed informeren. En niet alleen door de oogarts of opticien; neem ook visies mee die holistisch en alternatief van aard zijn. En bedenk daarbij dat een bril meer kwaad dan goed doet. Met een bril zet je het oog “vast”: door het één kunstmatige kijkafstand voor te schotelen zal het zijn natuurlijke neiging tot scherpstellen, accommoderen, laten varen. Bovendien zie je door de glazen van je bril de wereld niet meer zoals hij echt is. Een van mijn cursisten zei het mooi: “Nu ik mijn bril heb afgezet en weer leer kijken op een natuurlijke manier, merk ik dat de wereld niet hard en scherp is zoals ik hem zag met een bril op. Lijnen zijn in werkelijkheid zachter, kleuren zijn mooier en ik zie meer diepte in alles om me heen.”

De methode voor natuurlijk zien

Kijken op een natuurlijke manier, met je eigen ogen. Dat leer ik mensen in mijn cursus voor zien zonder bril of lenzen. De basis van mijn visie ligt in de methode van dr. Bates, de Amerikaanse oogarts die aan het begin van de vorige eeuw ontdekte dat slecht zicht bijna altijd voortkomt uit een verkeerde spanning in de oogspieren. Die spanning ontstaat door stress, door emoties en door onverwerkte trauma’s. Hier kun je veel zelf aan doen met een scala van oefeningen die zijn gericht op het ontspannen van de oogspieren. Honderden mensen heb ik in de afgelopen jaren al hun bril zien afzetten of hun lenzen zien uitdoen. Door de oefeningen trouw te doen zijn zij steeds scherper gaan zien en verbeterde niet alleen de kwaliteit van hun zicht, maar merkten zij ook een positieve uitwerking op andere aspecten van hun leven. Ik laat een paar cursisten aan het woord.

Impressie van de cursus in de Hof van Axen zwaaienCursisten aan het woord

“Ik vind de cursus een vreugdevolle ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van mijn zicht. Tot een paar maanden geleden was ik ervan overtuigd dat ik zonder bril niks kon zien. Nu doe ik steeds minder vaak iets met een bril op. Ik vergeet hem gewoon op te zetten en voel me er veel minder afhankelijk van,” aldus Premal Koning.

Ria Huisman nam deel aan de populaire driedaagse in Drenthe: “Een heerlijk relaxed weekend in ’t Hof van Axen. Onthaasting en fijne oefeningen stonden centraal. Het werkt door in mijn hele systeem: ik ben veel minder moe en voel me geestelijk helderder en fitter.”

En tot slot Sonja Groenewege: “Ik ben zo blij dat ik aan deze cursus meegedaan heb. Ik ben me nu veel bewuster van mijn ogen en zorg veel beter voor ze. Ik was verrast dat ik na de driedaagse al zoveel beter kon zien.”

Eerst zien dan geloven? Een hele gezonde houding! Ik nodig je uit om kennis te komen maken met de methode bij een van de introductieworkshops, die ik geef door het hele land. Klik hier voor data en locaties.

Wat kun je dan doen om een cilinderafwijking te herstellen of te voorkomen.

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    25 reacties op “Cilinderafwijking


    Door Nathalie op 5 oktober 2019

    Hallo Karin.
    Mijn dochter van 4 jaar heeft al een half jaar geleden een diagnose gekregen dat ze aan beide ogen een cillinderafwijking heeft R een C van -175 en L -75 met een flinke cilinder van -300. Ik schrok er erg van. ik heb ook niks aan haar gemerkt. Daarom heb ik een second opinion gevraagd en helaas bleek de uitslag hetzelfde te zijn Natuurlijk hebben ze mij een bril aangeraden om het verslechterde van haar ogen te beperken. Ze heeft me uitgelegd dat als je op een jong leeftijd een cilinderafwijking met bijziend bent dat de ogen zeker slechter zullen worden door de groei van de oog bol Klopt dat? Mij werd vaak verteld dat Dragen van een bril de ogen zullen verslechten of vermoeien. Ik wil eigenlijk geen bril voor mijn dochter, maar door wat ortopist vertelde maak ik me toch wel zorgen! omdat het kinder oogjes in de groei zijn, ik heb een week geleden toch maar een bril voor haar gekocht. ze draagt het alleen op school, thuis gaat de bril gelijk af. Ze speelt veel buiten en zit weinig op een beeldscherm dichtbij kijken Doe ik hier goed aan? Ik maak me zoveel zorgen. Wat kan ik nog meer doen om haar ogen te verbeteren



    Door mascha op 24 augustus 2019

    Vraag: mij is een beelschermbril geadviseerd ivm 8u per dag admin werk en een leessterkte van plus in. Veraf zie ik zonder bril prima maar op mijn beeldscherm niet meer. Heb nu een plus 1 bril van de Action op en dat gaat prima voor mn gevoel, alleen zou ik wel graag echt glas willen ipv plastic. Koop ik een leesbril voor achter de laptop/beeldscherm of een beeldscherm (soort varifocus) glas? waar worden mn ogen langere termijn luier en dus slechter van?


    Door Eva op 30 augustus 2019

    Brillen geven altijd spanning, een beter alternatief is een rasterbril, kijk daarvoor op rasterbril.nl


    Door Abdul basit op 22 februari 2017

    Hoi Karin,
    Ik ben 17 jaar en werdt door mijn opticien verteld dat ik een “ovale oogvorm” heb. Ik wist niet zeker wat dit betekende, maar het is door u erg duidelijk geworden. Ik heb nog wel een vraag. Met beide ogen kan ik alles gewoon scherp zien en dus heb ik geen bril nodig, maar als ik in het donker aan het fietsen ben of dergelijke komt er licht van de auto’s mijn ogen binnen en datbkan ik een bepaald punt waar ik op focus voor heel lang niet meer zien. En ik heb erg last hiervan want dan kan ik mij niet concentreren tijdens het (auto)rijden. Ik hoop dat u hier meer over weet en of u mij hier bij kunt helpen.
    Alvast bedankt


    Door Karin op 27 februari 2017

    Veel autolampen zijn veel te fel en werken verblindend. Daar heb je dan last van, het haalt je uit je concentratie. Even met de ogen knipperen helpt. En het is goed om je ogen sterker te maken voor dit soort licht. Hoe je dat kunt doen, dat leer ik mensen in mijn introductie workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


    Door moncherie op 21 februari 2017

    Ik draag een tijdje keurlenzen met een brilsterkte , alleen ben vorige week op me lenzensterkte getest.
    Alleen was ik vergeten twee dagen geen lenzen ervoor aan te dragen.
    Hij schrok dus erg van hoe slecht ik er aan toe was , maar hij zei dat ik een cilinderafwijking had en dat die niet verkrijgbaar zijn in kleurlenzen.
    IK moest een 5 dagen zonder. Dus vandaag had ik die afspraak hij zei dat het al een stukken beter was , maar nog steeds geen kleurlenzen .
    Hij heeft nu speciale lenzen voor geschreven met als lenzenvloeistof een gel.
    Moet ze 2 weken dragen. Alleen die ene week zonder kleurlenzen was al erg genoeg voor me.
    Is er niet een operatie voor ,voor z/n cilinderafwijking wat ze niet in kleurlenzen hebben .
    Of oefeningen waardoor ik niet 2 hele weken het moet dragen.
    Mijn kleurlenzen hebben een diameter van 14,2 diameter
    Basecurve (BC): 8.7
    Ik hoop snel van uw te horen .

    Met vriendelijke groeten


    Door Karin op 27 februari 2017

    Ik weet helaas niets over kleurenlenzen en operaties. Wel wat je zelf kunt doen voor gezonde ogen die goed kunnen zien. Dat is geen Quick fix methode, dat vraagt toewijding, aandacht en investering van jouw kant. Als je dat wilt kan ik je aanraden om naar mijn workshop te komen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


    Door Maysa op 4 januari 2017

    Beste,
    Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik hiervan moet denken….mijn dochtertje is geboren met cataract aan beiden ogen. Ze is op dit moment 7 maanden. Ze heeft geen
    ooglenzen meer dit maakt dat ze zwaar slechtziend is. Daarnaast heeft ze intussen ook meerdere ingrepen gehad voor glaucoom. Op dit moment draagt ze een brilletje met zeer sterke glazen plus 18. Voor het brilletje droeg ze contactlenzen maar door de ingrepen was de kans te groot op infecties vandaar momenteel een bril. Ik vroeg mij af of er bij haar de mogelijkheid is om zonder bril te proberen? Ik vermoed van niet aangezien ze geen eigen ooglenzen meer heeft en dit ook een enorme inspanning is voor haar die niet zomaar valt recht te trekken.


    Door Karin op 4 januari 2017

    Heeft ze met 7 maanden al een bril met -18 of is ze zeven jaar?
    Het kan goed zijn dat jouw dochter tijdens de zwangerschap niet genoeg voedingsstoffen binnen heeft gekregen, wat invloed heeft gehad op haar ogen. Dat is natuurlijk heel vervelend. De -18 is wel heel sterk voor haar om te dragen, het zorgt er voor dat de ogen nog slechter worden. Je kunt met voeding nu nog heel veel doen om haar ogen te verbeteren of in ieder geval niet verder achteruit te laten gaan. Je kunt voor meer informatie een inzichtsessie bij ons boeken: https://volzicht.nl/inzichtsessie/


    Door Dianne op 2 maart 2017

    Beste Karin,
    Door -18 te zeggen bewijs je naar mij toe 2 dingen. Namelijk dat je niet een leest wat er hier boven geschreven is en dat je ook totaal geen verstand van zaken hebt. Het dochtertje heeft een cataract extractie gehad wat in de volksmond een staar behandeling wordt genoemd. Dit houd in dat de ooglens wordt verwijderd en dat in de meeste gevallen een kunstlens in de oog wordt geplaatst. Bij baby’s kan er geen kunstlens worden geplaatst en daarom wordt er dan in de meeste gevallen gebruik gemaakt van contactlenzen. Dit zijn ALTIJD hoge plus lenzen omdat de ooglens nou eenmaal altijd plus is. De reden dat er op zo’n jonge leeftijd al geopereerd is, is dat anders het zien zich niet goed kan ontwikkelen. Met staar is de ooglens troebel waardoor een baby nergens scherp zit en daardoor niet weet waarop hij moet fixeren. Als deze fixatie niet ontwikkeld kan er nystagmus ontstaan.

    Een ander belangrijk aspect hier is dat hier ook nog glaucoom een rol speelt en door glaucoom kunnen er defecten in het gezichtsveld ontstaan. Blijf alstublieft bij een oogarts onder controle want als de glaucoom niet goed onder controle is kan uw dochter uiteindelijk blind worden.

    Geloof alstublieft niet te veel van wat hier gezegd wordt een bril maakt uw ogen niet slechter en het is absoluut onmogelijk om de sterkte van uw ogen weg te trainen. U hoeft mij niet op mijn woord te geloven maar ga dan op zijn minst op zoek naar betrouwbare vakliteratuur.


    Door Karin op 7 maart 2017

    Wat zo jammer is dat de oogarts ouders dan niet vertellen wat de ogen van hun kindje nodig hebben om beter te gaan zien. Welke methodes zij precies gebruiken, daar ben ik inderdaad geen expert in. Maar ik weet wel wat ogen nodig hebben om gezond te worden. Ik train daarin helemaal niets weg, voeg juist toe. En daarin heb ik veel gehaald uit wetenschappelijke onderzoeken, alsnog zal een oogarts niet tegen zijn patiënten zeggen dat eieren bijvoorbeeld heel heilzaam zijn voor de ogen. En zo weet ik er een hele scala meer.
    Dat je dan je conclusie trekt dat ik niet lees wat er staat, doordat ik -18 ipv +18 schrijf, dat moet je verder zelf weten. Die +18 is afkomstig van de oogarts, dat is niet de manier waarop ik met mensen werk. Ik ga naar de diepere oorzaak van het slechte zicht.


    Door Jeffrey op 27 december 2016

    Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar en ik heb van de oogarts gehoord dat ik een cilinderafwijking heb en en oogsterkte van -0,5. S´nachts als ik naar licht kijk en knipper dan komt er een straal van het licht in mijn gezichtsveld. Ik heb deze verschijnselen al een paar maanden en de oogarts zegt dat de enige oplossing een bril is. Weet u zeker dat als ik naar uw cursussen kom ik van mijn aandoening genees. Waar vinden uw cursussen plaats en wat kan ik zelf doen om mijn ogen te helpen genezen. Wilt u alstublieft zo snel mogelijk reageren.


    Door Karin op 31 december 2016

    Beste Jeffrey,
    In mijn cursus leer je wat jou ogen nodig hebben om goed te gaan zien en weer gezond te worden. Het is de enige weg naar genezing en verbetering van de ogen. Van een bril gaan je ogen uiteindelijk alleen maar slechter zien. Je kunt naar mijn workshop in Amsterdam komen, de eerstvolgende is 10 februari.https://volzicht.nl/introductie-workshop/
    Of je kunt thuis mijn cursus volgen: https://volzicht.nl/digitale-cursus-op-weg-naar-volzicht/
    Je leert tijdens de workshop en bij de digitale cursus wat je zelf kunt doen om goed te gaan zien.


    Door Miriam op 21 november 2016

    Afgelopen september had ik bij een oogmeting (onder meer) rechts een cilinder van -2,50 en links van -2,25. (Sferische sterkte: links -6,75, rechts -6,25.) Nu heb ik onlangs een 2e meting gedaan bij een andere opticien/optometrist omdat ik de as van de cilinder niet wist. Blijk ik ineens een cilinder van 1,50 rechts te hebben en links maar -0,25. Sferische sterkte rechts was gelijk gebleven, links ineens -7,5! Kan dit in korte tijd zo snel wisselen? Ik ben wel bezig met de cursus.


    Door Berend op 9 mei 2016

    Bij mijn dochter van amper 4 jaar is ook net astigmatisme geconstateerd. De oogarts vertelde mij dat het niet te genezen is en mij werd geadviseerd een bril voor haar aan te schaffen. Mijn vrouw ziet dit niet zitten (uiterlijk).
    Ik dacht het moet, maar na het lezen op volzicht.nl denk ik er anders over. Mijn vraag is alleen: kan mijn dochter van 4 deze oefeningen doen, of moeten wij wachten?


    Door Eva op 10 mei 2016

    Beste Berend

    ook voor (kleine) kinderen zijn er dingen te doen voor de gezondheid van de ogen. Op de website staat al wel wat informatie. Je kunt ook een priveles boeken bij Karin, dan kunnen jullie samen aan de slag. Veel succes! Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door Arnesto Denz op 16 februari 2016

    Hallo Karin,
    Volgens de oogarts heeft mijn dochter van 5 een cilinderafwijking van -1,75. Bij een second opinion een paar weken later was er een zelfde uitslag. Uiteraard werd er een bril
    aanbevolen. Ik zie dat helemaal niet zitten. Wat zou jij me aanraden?
    Alvast bedankt


    Door Karin op 17 februari 2016

    Een bril zet de ogen vast en daarmee ook de ontwikkeling van de ogen en de hersenen van je dochter. Wat merk je zelf aan haar zien? Een cilinderafwijking is tijdelijk, de ogen herstellen zichzelf daarin. Maar niet als er een bril voor wordt gezet.


    Door Arnesto op 19 februari 2016

    Hallo Karin,
    Ik merk zelf niet veel bijzonders aan haar zien. Alleen dat ze nog wel eens wilt staren en moeilijk kan kijken als ze moe is. Er wordt gezegd/ beweerd dat haar zicht juist slechter wordt of kan worden als haar hersenen niet worden gestimuleerd met goede oftewel scherpe beelden. Maar als jij zegt dat de afwijking slechts tijdelijk is dan is dat een hele geruststelling. Enig idee wat ik moet verstaan onder tijdelijk? Dat is vast moeilijk te zeggen, maar heb je misschien een gemiddelde indicatie?


    Door Karin op 20 februari 2016

    Beste Arnesto,
    Mooi hoe je beschrijft dat ze gaat staren en moeilijk kijken als ze moe is. Dat geeft goed aan dat op dat moment ze rust nodig heeft. Waarschijnlijk ziet ze goed op momenten dat ze uitgerust is. Dan krijgt ze heus scherpe beelden binnen. Je kunt het eens bij haar testen, door gewoon te vragen wat zij ziet dichtbij, en ver weg, inclusief details. Op een speelse manier. Tijdelijk kan een minuut zijn. Spanning kan komen en gaan en dat kun je dan merken in je zicht.


    Door Dineke op 20 november 2018

    Hallo,
    Bij onze zoon is gisteren door de orthopist gezegd dat hij een cilinderafwijking heeft. Hij is 3. 7 jaar oud en moet nu een bril of kan ik ook nog wat anders doen? Hij is nog wel erg jong om een cursus te volgen.


    Door Karin op 24 november 2018

    Geen bril en vertrouwen op het natuurlijke herstel van je zoon. Je kunt zelf een cursus doen om te leren wat je zoon nodig heeft en hem hierbij te helpen.


    Door Dinie op 10 december 2015

    Mooi verhaal maar ik heb een bril voor veraf zien met glazaen van -5.25 en in 1 glas een cillinder. Lijkt me niet dat dat ‘verholpen’ kan worden door ontspanningsoefeningen voor mijn ogen.


    Door Karin op 11 december 2015

    Er staat heel veel spanning op de ogen als je -5,25 hebt en ontspanningsoefeningen zijn hier zeker zinvol voor. Maar meer dan alleen dat. Ik geef als tips niet alleen ontspanningsoefeningen, maar ook adviezen op andere gebieden. Lijkt mij het proberen voor je ogen waard:
    https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

    Plaats een reactie


    *