Cilinderafwijking
Als het oog een cilinderafwijking heeft, kan het niet goed scherpstellen. Daarmee valt dit oogprobleem, samen met verziendheid en bijziendheid, onder de refractieafwijkingen. Veel mensen die een bril krijgen aangemeten voor veraf of dichtbij, hebben ook een cilinderafwijking in een of beide ogen. Een cilinderafwijking, of astigmatisme, is dan ook een van de oogproblemen die we heel gemakkelijk denken te kunnen oplossen. Namelijk met een bril, lenzen of laseren. Of kan het anders?
Cilinderafwijking verklaard
In een oog dat goed ziet is bijna alles rond. De oogbol is een mooie knikker, de lens heeft een ronde vorm en het hoornvlies, het laatste laagje dat het oog van de buitenwereld scheidt, ook. Als oogbal en lens mooi rond zijn, vallen de stralen van het licht via de pupil keurig op elkaar in één punt op het netvlies. De informatie van wat je waarneemt schiet snel via de oogzenuw naar de hersenen, die een loepzuiver beeld creëren.
In een oog met een refractieafwijking is niet alles mooi rond. De oogbal kan langwerpig zijn of de lens te bol of juist te plat. Hierdoor “halen” de lichtstralen het netvlies niet, of raken elkaar juist als ze er al voorbij zijn. In beide gevallen krijgen de hersenen een wazig beeld doorgeseind. Ook het hoornvlies, het buitenste laagje over het oog, kan een afwijkende vorm hebben en in plaats van rond ovaal of onregelmatig zijn. De lichtstralen vallen hierdoor onder verkeerde hoeken het oog binnen en kruisen elkaar op verschillende plekken, maar niet op het netvlies. In dit geval spreken we van een cilinderafwijking.
Klemmende pootjes en tegen je schedelrand
Zo’n oog werkt dus niet zoals het hoort. En wat doen wij? We gaan naar de brillenwinkel, kiezen een hip montuurtje uit en bestellen een paar brillenglazen met een correctie voor veraf of dichtbij, die in één moeite door zo worden geslepen dat ze de cilinderafwijking opheffen. Geen haar op ons hoofd die eraan denkt om de oorzaak van het wazig zien aan te pakken. Niet gek, want niemand die ons daar ooit iets over vertelt.
Maar probeer eens met een scheef oog naar deze standaard oplossing te kijken. We klemmen pootjes achter onze oren en hangen twee glazen aan weerszijden van onze neus. Die glazen beslaan als we naar buiten lopen, de pootjes klemmen tegen onze schedelrand en we zijn opeens de hele tijd bang om ons hulpstuk kwijt te raken. Het dragen van lenzen is bijna nog grappiger: we negeren de tranen, de irritatie en het protesteren van onze ogen en laten er kunststof dingetjes in zwemmen. Of we kiezen voor laseren en laten snijden in onze ogen. Een invasieve ingreep in gezond weefsel, dat is eigenlijk helemaal niet meer om te lachen.
Met een bril zet je de ogen vast
Maar wat dan? Is er een alternatieve manier om van een refractieafwijking af te komen? Stap één is: laat je goed informeren. En niet alleen door de oogarts of opticien; neem ook visies mee die holistisch en alternatief van aard zijn. En bedenk daarbij dat een bril meer kwaad dan goed doet. Met een bril zet je het oog “vast”: door het één kunstmatige kijkafstand voor te schotelen zal het zijn natuurlijke neiging tot scherpstellen, accommoderen, laten varen. Bovendien zie je door de glazen van je bril de wereld niet meer zoals hij echt is. Een van mijn cursisten zei het mooi: “Nu ik mijn bril heb afgezet en weer leer kijken op een natuurlijke manier, merk ik dat de wereld niet hard en scherp is zoals ik hem zag met een bril op. Lijnen zijn in werkelijkheid zachter, kleuren zijn mooier en ik zie meer diepte in alles om me heen.”
De methode voor natuurlijk zien
Kijken op een natuurlijke manier, met je eigen ogen. Dat leer ik mensen in mijn cursus voor zien zonder bril of lenzen. De basis van mijn visie ligt in de methode van dr. Bates, de Amerikaanse oogarts die aan het begin van de vorige eeuw ontdekte dat slecht zicht bijna altijd voortkomt uit een verkeerde spanning in de oogspieren. Die spanning ontstaat door stress, door emoties en door onverwerkte trauma’s. Hier kun je veel zelf aan doen met een scala van oefeningen die zijn gericht op het ontspannen van de oogspieren. Honderden mensen heb ik in de afgelopen jaren al hun bril zien afzetten of hun lenzen zien uitdoen. Door de oefeningen trouw te doen zijn zij steeds scherper gaan zien en verbeterde niet alleen de kwaliteit van hun zicht, maar merkten zij ook een positieve uitwerking op andere aspecten van hun leven. Ik laat een paar cursisten aan het woord.
Cursisten aan het woord
“Ik vind de cursus een vreugdevolle ontdekkingstocht naar de mogelijkheden van mijn zicht. Tot een paar maanden geleden was ik ervan overtuigd dat ik zonder bril niks kon zien. Nu doe ik steeds minder vaak iets met een bril op. Ik vergeet hem gewoon op te zetten en voel me er veel minder afhankelijk van,” aldus Premal Koning.
Ria Huisman nam deel aan de populaire driedaagse in Drenthe: “Een heerlijk relaxed weekend in 't Hof van Axen. Onthaasting en fijne oefeningen stonden centraal. Het werkt door in mijn hele systeem: ik ben veel minder moe en voel me geestelijk helderder en fitter.”
En tot slot Sonja Groenewege: “Ik ben zo blij dat ik aan deze cursus meegedaan heb. Ik ben me nu veel bewuster van mijn ogen en zorg veel beter voor ze. Ik was verrast dat ik na de driedaagse al zoveel beter kon zien.”
Eerst zien dan geloven? Een hele gezonde houding! Ik nodig je uit om kennis te komen maken met de methode bij een van de introductieworkshops, die ik geef door het hele land. Klik hier voor data en locaties.
Wat kun je dan doen om een cilinderafwijking te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen