Page content

Bril en lenzen afbouwen, hoe doe je dat?

Afbouwen van bril of lenzenHet dragen van een bril of lenzen kun je afbouwen. Het is beter voor je ogen. Van nature kijken ogen van dichtbij tot veraf en alle afstanden daartussenin. Al naargelang ze dichterbij of verder weg kijken, worden de ogen boller of platter. Dit heet accomoderen. Bij het meten van de ogen wordt de sterkte van de bril bepaald door de bolling en de bijbehorende brandpuntsafstand. Je ogen worden als het ware gedwongen om door het midden van de glazen te kijken en zich aan te passen aan de brandpuntsafstand van de lens. Iedere bijziende kent wel het verschijnsel dat hij beter leest zonder bril. De ogen raken gewend aan het kijken door de glazen en dan verliezen ze hun accomodatievermogen. Ze verstarren en de oogafwijking wordt een blijvende toestand. Mensen die pas een bril dragen merken dat ze binnen enkele weken zelfs slechter zien dan voorheen.

Nadelen van een bril

Er kleven veel nadelen aan het dragen van een bril. Brillen beperken het gezichtsveld tot het gebied dat door de glazen kan worden gezien. Ook is dat wat we zien niet op ware grootte: bij verziendheid wordt het voorwerp groter en bij bijziendheid kleiner. Maar er zijn meer nadelen. Brildragers kennen het probleem van vuile, natte of beslagen glazen. Ook neemt de kwaliteit van het licht af. Kijk maar eens naar het verschil in licht als je door een raam kijkt of direct naar buiten. Het is jammer, want de ogen hebben het volledige spectrum van het daglicht nodig om gezond te blijven. Glazen houden bepaalde golflengten van het licht tegen en vertekenen het spectrum.

Nadelen van contactlenzen

Contactlezen verhogen de spanning om, in en achter het oog. Contactlenzen draag je meestal de hele dag en je kunt ze moeilijk even aan de kant leggen als je er last van hebt. Een bril kun je nog af en toe afzetten om de ogen te ontspannen en te bewegen. Iedere keer als je je contactlenzen in doet, irriteer je het hoornvlies. Hierdoor kan zich littekenweefsel vormen.

Nadelen van een zonnebril

Afbouwen van bril of lenzenIn de media wordt er vaak op gewezen dat we een zonnebril nodig hebben om onze ogen te beschermen. Dat is niet waar. Als je ogen gezond zijn, kunnen ze heel goed tegen de zon. Ze hebben het licht van de zon juist nodig. Door het voortdurend dragen van een zonnebril vermindert het normale reactievermogen van de iris. Hierdoor verzwakt het natuurlijke beschermingsmechanisme tegen verblindend licht. Tegelijkertijd vernauwen de pupillen zich bij sterk licht niet meer goed en laten ze teveel ongewenste stralen door.

Door het dragen van een zonnebril wordt het hele lichaam om de tuin geleid. Via de ogen krijgt de huid een waarschuwingssignaal als de zon erg sterk is. Als gevolg daarvan gaat de huid pigment aanmaken om zichzelf te beschermen. Als je een zonnebril draagt, lijkt het voor de ogen of ze zich in een donkere ruimte bevinden en zullen ze de huid geen waarschuwing geven. Je huid zal dus eerder verbranden. Beter is het een hoed of een pet te op te zetten, of een rasterbril.

Afbouwen van de bril

Als je gaat beginnen met de natuurlijke methode voor beter zien is het de bedoeling dat je je bril zoveel mogelijk af of je lenzen zoveel mogelijk uitdoet. Ga je bril eerder zien als een hulpmiddel, in plaats van dat je hem altijd automatisch opzet. Stap van contactlenzen over naar een bril, want deze doe je veel makkelijker af dan dat je contactlenzen uitdoet. Zo kun je door de dag heen je ogen makkelijker ontspannen en bewegen.

Draag de bril en lenzen zo min mogelijk

Hoe ga je precies te werk? Om te beginnen ga je je bril zoveel mogelijk afzetten. Begin de dag door te kijken met je eigen ogen. Kleed je aan, eet je ontbijt, poets je tanden, maak je lunch klaar en accepteer de mist die je ervaart. Merk dat je ook prima kunt eten zonder bril op. Ontdek welke dingen je nog meer kunt doen terwijl je vertrouwt op je eigen ogen. Het is veel meer dan je denkt. Je kunt je bril aan een touwtje dragen, zodat je hem alleen hoeft op te zetten als je iets echt even scherp moet zien. Bijvoorbeeld als je gaat autorijden, een klas met kinderen moet begeleiden in de tram, of als je wilt zien hoe laat de trein vertrekt.

Bril bij autorijde

Volgens de wet dient de gezichtsscherpte bij autorijden niet minder dan 80% te worden gecorrigeerd. Als je regelmatig autorijdt kun je een zwakkere bril aanschaffen van maximaal 80%. Je laat dan je ogen meewerken aan hun eigen genezing, je blijft steeds in contact met de oorzaak van je verminderde zicht en toch kun je naar behoren functioneren.

Waar let je op bij de aanschaf van een bril?

Veel opticiens hebben een pasbril die je op je neus zet en waarmee je rond kunt lopen. In dit apparaat kan de opticien wisselen met diverse soorten glazen. Het fijne hiervan is dat je kunt experimenteren met verschillende sterktes. Je kunt door de glazen kijken, ook naar buiten. Wat voelt voor jou prettig aan? Is de sterkte voldoende voor je om genoeg te kunnen zien?

Kies een zo neutraal mogehond met leesbrillijke bril. Als je een zwakkere bril aanschaft, let dan op het volgende:

  1. Liever een aparte leesbril en een bril voor veraf, dan een multifocale bril.
  2. Geen cylinderafwijking in de glazen laten corrigeren.
  3. Geen prisma in de glazen.
  4. Heldere glazen, geen getinte glazen.
  5. Geen ontspiegeling in de glazen.
  6. Bij voorkeur een bril van kunststof.
  7. Koop er een koordje bij, zodat je de bril om je nek kunt hangen.

Door middel van mijn cursussen kan ik je leren hoe je op je eigen ogen kunt gaan vertrouwen. We doen oefeningen waardoor er bewustwording optreedt, ik geef tips en adviezen en we delen ervaringen. Wil je eerst kijken of het iets voor je is? Schrijf je dan in voor een introductieworkshop bij jou in de buurt.

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

 

Wat heeft u nodig om van uw bril en lenzen af te komen?

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

  • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
  • Hoe je eigen natuur werkt
  • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens het oogcollege, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    82 reacties op “Bril en lenzen afbouwen, hoe doe je dat?


    Door suus op 5 februari 2019

    Hallo Karin,
    Ik heb al een tijdje een bril voor de verte en mijn ogen zijn vooruit gegaan terwijl ik de juiste sterkte heb. Mijn werk is op de computer en heb een blauwfilter wat heel prettig is, maar ik las een poosje terug dat het heel slecht is om met een verte bril, werk voor dichtbij te doen. Is het een goed idee als ik een bril aanschaf zonder sterkte met blauwfilter, want deze geeft veel rust aan mijn ogen en heb sinds de blauwfilter in mijn glazen geen hoofdpijn meer aan het eind van de dag. Ik ben benieuwd naar uw mening!
    Alvast bedankt voor uw reactie,
    Suus


    Door Mieke op 26 december 2018

    Dag Nieneke, ik kwam op jouw site omdat ik zoek naar een oplossing om ’s avonds auto te kunnen rijden. Ik heb al bijna 30 jaar zachte lenzen met sterkte -2.25/-2.25 maar zie als het donker wordt een stuk slechter dan overdag. Vooral voor autorijden vind ik dit lastig. De opticien raadde oogdruppels aan, verder wist hij het ook niet. Heb jij hier tips voor? Overigens ben ik inmiddels 48 en merk ik dat ook lezen wat lastiger gaat maar daarvoor is een goede leeslamp tot nu toe een prima oplossing.


    Door Sabine op 24 oktober 2018

    Hoi Karin,

    Bedankt voor je tips! Ik ben ermee aan de slag gegaan (-6 links, -5 rechts) en heb 2 weken lang mijn bril gedragen in plaats van mijn lenzen, waarbij ik op zoveel mogelijk momenten mijn bril af heb gezet. (Tijdens het werk elk uur even 5 minuten langs mijn scherm naar buiten staren zonder bril bijvoorbeeld of op een bankje in het park met een broodje in de hand, daar heb je ook geen bril bij nodig of bij elk telefoongesprek, bril af) na 3 weken kreeg ik hoofdpijn van mijn bril, ik ging naar de opticien en… allebei mijn ogen 1 hele punt vooruit!! De opticien was stom verbaasd 😂, ik ga door want ik heb het idee dat het nog beter kan. Maandlenzen zijn kosteloos omgeruild, maar jammer dat het te prijzig is om elke maand m’n bril mee te corrigeren… maar blij ben ik in ieder geval. Het kan dus wél met een jong gezin en een flinke oog afwijking.


    Door Karin op 27 oktober 2018

    Wat mooi om te lezen. Veel succes!


    Door Vicky op 22 september 2018

    Beste
    Ik heb een leesbril nodig. Ik stel het zo lang mogelijk uit want wil het niet maar etiketten in de winkel kan ik echt niet meer lezen. Hoe ga je om met een leesbril dan?


    Door Karin op 24 september 2018

    Het is ook belangrijk te weten hoe je anders kunt zien zonder bril. Zodat je de kleine lettertjes wel weer kunt lezen. Met de VolZicht methode ga je dat weer leren. Wil je deze stappen zetten, dan kan ik je hierbij helpen.


    Door Marianne op 16 mei 2017

    Ik heb al bijna 40 jaar een bril. Ondertussen met -3.50 en -5.75 mijn linker oog is veel slechter dan mijn rechter oog. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Is dat dan ook terug te voeren op emoties?



    Door Kinie op 29 maart 2017

    Hoe lang gaat het afbouwen van een bril duren? heb heel veel interesse, maar ik heb een bril voor veraf (-8 en -8,5) en een bril voor dichtbij. Is het reeel om dit proberen af te bouwen en hoe lang gaat dat duren ongeveer?


    Door Karin op 29 maart 2017

    Wat leuk dat je interesse hebt. Ik kan me voorstellen dat dit soort vragen bij je spelen. Het is zeker reëel om dit met jouw sterkte te gaan proberen. Voor de conditie van jouw ogen is het juist ook heel belangrijk. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet bij het afbouwen, anders kan het heel frustrerend gaan werken. Daar hebben wij veel ervaring mee en kunnen wij je in helpen. Zodat dit zo gemakkelijk mogelijk gaat. In die zin is het lastig te zeggen hoe lang het gaat duren, dat is ook afhankelijk van hoe je het aan gaat pakken.


    Door Iris op 5 februari 2017

    Ik ben al 2jr aan het “klooien” met de aanschaf van een bril. Ik heb een cilinder van 0.75 en 0.50. En sterkte -1.75 aan beide kanten. Bij de opticien geven ze je bij deze cilinder in eerste lenzen zonder cilinder mee en die zitten als een huis. Maar in de bril moet volgens de opticien toch echt een cilinder. Ook al wil ik de bril alleen voor in de auto en tv gebruiken. En o wat word ik gek van die cilinder.. wennen? Lijkt niet te lukken. Nu heb ik heel eigenwijs een zonnebril op sterkte gekocht zónder cilinder. En ook dan kan ik de ondertiteling op tv prima, scherp zien. Lees nu bovenstaand artikel en ik denk er nu toch aan om (op afraden van de opticien) de cilinder eruit te laten halen / nieuwe glazen zonder cilinder te nemen.


    Door Karin op 5 februari 2017

    Lijkt me een goed idee Iris, een cilinder geeft nog de meeste spanning en die voel je dus duidelijk. Vervelend dat een opticien dan niet naar je luistert. Ik zou voor een andere gaan.


    Door Ester op 2 september 2016

    Hoi Kain!
    Wat een interessante site!
    Had ik het maar eerder gezien heb nu een dure bril aangeschaft die ik niet fijn vindt! Ik heb -1.0 en-1,25+ kleine cilinder afwijking! Ik zet hem nu alleen savonds op met tv kijken/autorijden als ik de bril overdag op zet vind ik het zicht en de kleuren veel te hard en onnatuurlijk en wordt er ook duizelig van! Kan ik beter een lagere sterkte en zonder cilinder nemen? Ik wil zeker proberen door je oefeningen mijn ogen te laten ontspannen! Hopelijk kan ik mijn zicht nog wat verbeteren.


    Door Eva op 5 september 2016

    Leuk dat je bezig gaat met de VolZicht methode! Je kunt inderdaad gaan testen om een lagere sterkte te nemen (als heb je al een lage sterkte) en de cilinder er uit of.. helemaal de bril af. Tijdens een workshop of cursus kun je hiermee aan de slag en kan Karin je verder helpen op je pad voor gezonde ogen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door h op 20 augustus 2016

    Hoi, ik ben gisteren naar de opticien geweest en mijn sterkte is in 11 maanden van -2(linker) -2.25 (rechter) naar -3.75 (beide ogen) gegaan. Ik zette in die 11 maanden alleen mijn bril op wanneer ik iets in de verte wilde zien en op school voor de schoolbord. Maar hoe kan het dan dat mijn sterkte zo snel achteruit is gegaan?


    Door Karin op 25 augustus 2016

    Allerlei spanningen kunnen hier invloed op hebben. Misschien op school of thuis. Wel goed om je bril zo min mogelijkerwijs dragen en zeker geen sterkere te nemen.


    Door Wilma op 18 juli 2016

    Hallo Karin,
    je hebt een hele interessante site.
    Wat ik mij afvraag. Waarom het advies voor een kunststofmontuur? En alle glazen zijn volgens mij al jaren standaard ontspiegeld.
    Afijn ik heb nu -6 met cilinder van 0.5/0.75 en ik overweeg om binnen kort nieuwe glazen te kopen en dan zonder cilinder. Ik twijfel of ik verder de sterkte nog zal aanpassen. Ik vind het heel vervelend om niet scherp te zien, dan heb ik moeite om mensen op bv het schoolplein te herkennen of in een grote zaal.
    Ik zou graag een cursus bij je doen, maar ik weet ook dat de tijd (jong gezin o.a.) mij ontbreekt. “s avonds achter de computer voel ik vaak druk op mijn ogen en met de baby heb ik ook veel dichtbij te kijken en dat voelt ook wel eens vervelend met een bril op. Ik eet sinds een paar jaar wel beter (met o.a. roomboter en af en toe levertraan). Kan dat er ook mee te maken hebben?


    Door Eva op 20 juli 2016

    Hoi Wilma

    vaak is het best wel mogelijk om je sterkte een paar punten aan te passen en nog voldoende te zien.
    uiteindelijk gaat het er om dat je op een andere wijze gaat leren kijken en daarbij vertrouwen voelt.
    Ik kan me voorstellen dat je met een jong gezin wat minder tijd hebt, misschien is de digitale cursus dan fijn, die kun je doen op momenten dat jij even tijd hebt. Zet zo veel mogelijk je bril af, en doe hem alleen op wanneer je hem echt nodig hebt.

    Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


    Door rob op 9 juli 2016

    Mijn sterkte is nu c.a. =2,5 aan beide ogen, met een cylinder van 1,50 rechts en 1,75 links.
    Welke sterkte is aan te raden om te nemen bij het afbouwen? Ik draag mijn oude bril al niet meer in het dagelijks leven maar verkeersborden en ondertitels zijn nu niet altijd zichtbaar.


    Door Karin op 11 juli 2016

    Beste Rob,
    Je kunt dit het beste zelf uitproberen, je kunt bij de opticien vragen om een pasbril en dan zelf uitproberen welke glazen prettig zijn. Wat ook een idee is dat je eerst een bril neemt zonder cilinder erin en wel dezelfde sterkte, of een half puntje lager.


    Door rob op 12 juli 2016

    Bedankt, ik heb een grote gok gewaagd en 1-75 besteld beide ogen. Vreemd genoeg kan ik alles waarvoor ik hem nodig heb (ondertiteling/verkeersborden) gewoon goed zien.

    Super dat ik nu met een mindere sterkte gewoon alles kan zien en de bril kan afhouden als het niet nodig is


    Door Richard op 2 juli 2016

    Mijn ogen zijn in 1998 gelaserd maar draag toch al weer meer als 10 jaar een bril en een computer bril, kan ik dit toch ook proberen ondanks?


    Door Karin op 4 juli 2016

    Mijn methode gaat over de gezondheid van je ogen en die te verbeteren. Dat is altijd zinvol.


    Door Jeannette op 24 juni 2016

    Beste Karin, ik heb twee vragen. Je raadt een kunststof bril aan, bedoel je hiermee een bril met kunststof glazen of kunststof montuur? Verder raad je een bril aan zonder ontspiegeling, wat is hiervan de reden? Dit lijkt mij minder comfortabel en praktisch (autorijden?). Ik wil graag een minder scherpe bril aanschaffen, vandaar dat ik benieuwd ben naar je antwoorden. Vriendelijke groet, Jeannette


    Door Karin op 24 juni 2016

    Ik bedoel een kunsstof montuur. Hoe meer correctie, dus ook ontspiegeling in je glas zit, hoe meer spanning dat geeft. Als het voor jou beter voelt bij het autorijden, dan is het uiteraard prima om wel ontspiegeling te nemen. Het zijn algemene adviezen, waarbij jezelf zoekt wat voor jou het beste werkt.


    Door Eveline op 17 maart 2016

    Hoi Karin,
    Ik vindt het ontzettend interessant wat je hier schrijft! Ik heb wel een vraag: Ik ben extreem gevoelig voor licht (ik heb een bril met meekleurende glazen). Als ik naar buiten zou gaan zonder bril, ga ik knijpen en dit kan ik echt niet voorkomen, want als ik niet knijp, krijg ik meteen tranen in m’n ogen en doe ik mijn ogen in een reflex dicht en krijg ik ze bijna niet meer open! Ik wil wel afbouwen met mijn bril, maar ik kan niet zonder mijn bril naar buiten. Heb jij een idee hoe ik met die gevoeligheid om kan gaan als ik geen bril meer wil dragen?

    Groetjes,
    Eveline


    Door Karin op 18 maart 2016

    Beste Eveline,
    Er zijn goede oefeningen voor deze gevoeligheid, namelijk zonnen en palmeren. Daarnaast geeft deze lichtgevoeligheid aan dat je ogen vit. A nodig hebben. Hiervoor adviseer ik goede levertraan (geen supplementen met vit. A). De levertraan die ik adviseer kun je hier bestellen: http://wqd.nl/oiex Dit is tevens de enige goede, alle andere levertraan is namelijk verhit en dan verlies je weer de vit. A.
    Om het knijpen te voorkomen is het belangrijk dat je sneller gaat knipperen. Daarnaast kun je een petje dragen. De oefeningen kun je leren op mijn workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


    Door lydia op 8 maart 2016

    Ik heb ook mijn bril nu bijna een jaar de hele dag opgehad, terwijl ik dat daarvoor nooit had. Nu heb ik sinds drie dagen besloten dat ik hem overdag niet meer op wil en alleen de avonden als ik dan voor de computer zit. Nu merk ik alleen wel dat ik lang zo scherp niet zie als ik voorheen deed zonder bril. En ook heb ik lichte hoofdpijn, is dit dan normaal, en trekt dat dan wel weer bij?


    Door Karin op 9 maart 2016

    Beste Lydia,
    Door het iedere dag dragen van de bril een jaar lang, zijn je ogen wat achteruit gegaan, daardoor zie je niet niet meer zo scherp. Belangrijk is het om de ontspanning weer te vinden in het zien. HEt helpt al om buiten te wandelen en zonder je best te doen scherp te zien, je ogen te laten dwalen. En palmeren helpt om de rust en ontspanning te vinden.


    Door sara van beek op 13 maart 2016

    ik heb ook een bril en als ik mijn bril af doe is het heel erg wazig hoe komt dat


    Door Karin op 14 maart 2016

    Beste Sara,
    Je ogen bewegen veel minder als ze achter brillenglazen kijken. Als ze niet genoeg bewegen gaan ze waziger kijken.


    Door Lex op 21 maart 2016

    Tsja, daar heb je die bril voor toch 😉 gebruik hem gewoon….


    Door Karin op 22 maart 2016

    En vervolgens gaan je ogen er alleen maar meer op achteruit.


    Door Calvin op 12 februari 2016

    hoi, is het gezond voor je als je constant van brillen wisselt met verschillende sterktes


    Door Karin op 13 februari 2016

    Beste Calvin,
    Het gezondst is het om geen bril te dragen. Maar dat is in de praktijk niet altijd handig. Dan kun je beter wisselen in sterktes dan de hele tijd 1 hele sterke bril op te zetten. De zwakste bril geeft de meeste rust. Probeer ook zoveel mogelijk de bril af te laten.


    Door irma op 25 januari 2016

    hoi ik heb een bril met cilinders erin voor rust aan me ogen( duizelig,hoofdpijn)
    kan ik dit ook afbouwen?
    word de duizeligheid dan niet erger?


    Door Karin op 25 januari 2016

    Ja, dat kan je afbouwen. Ogen kunnen zich weer herstellen van de cilinder, maar niet als je er glas voor zet met een correctie erin. Je ogen geven wel aan rust nodig te hebben. Dit kun je creëren door met je handen je ogen af te dekken en je ogen te sluiten.


    Door Rianne op 11 januari 2016

    Beste Karin,
    Sinds een aantal weken zie ik ineens heel slecht. Nog slechter dan mijn -6.5 die ik met mijn lenzen heb (bril -7). Ik dacht eerst aan nachtblindheid en ben gaan googlen. Ik kwam toen bij deze website uit. Ik kan me echt geen leven zonder bril of lenzen voorstellen. Bijna elk moment van de dag is scherpte nodig. Maar omdat ik toch wel iets inzie in je methode, ga ik proberen mijn lenzen vaker uit te doen en mijn bril te dragen (die ook niet meer scherp genoeg is) en hopen dat ik geen ontsteking krijg want dat is in het verleden gebeurd toen ik ook eens bedacht dit te gaan doen (om andere redenen). En de weinige momenten dat ik de bril niet nodig heb, zal ik de bril afzetten. Ondertussen ga ik een afspraak maken om mijn ogen te laten controleren. Want helemaal geen deskundige er naar laten kijken, vind ik ook niet goed.
    Ik heb nog 1 vraag: is lezen beter met bril met een mindere sterkte of is het beter om het boek voor mijn neus te houden (dus zonder bril)?

    gr. van Rianne


    Door Karin op 11 januari 2016

    Beste Rianne,
    Ga ook met mijn andere tips aan de slag, om de conditie van je ogen te verbeteren. Je kunt beter zonder bril lezen, dan met.


    Door Jack op 12 december 2015

    Hoi Karin,

    Ik wil ook gaan afbouwen. Loop nu met +1 en + 2.25 met een cylinder van 0.5 en 1. Is het niet bezwaarlijk om een bril minder te gaan dragen
    Ik heb wel eens vernomen dat dit (voor mij met flink verschillendemetingen per oog) schadelijk zou zijn?


    Door Karin op 13 december 2015

    Het is schadelijker voor de ogen om met te sterke brillenglazen te lopen. Bovendien is een meting altijd een moment opname. Doordat moment in je glas te zetten, zetten je de boel onnodig vast.


    Door Jack op 14 december 2015

    Hoi Karin,

    Dank voor de reactie. Ik ga mijn bril afzetten en dit volhouden. Dan na een bepaalde periode weer eens meten. Eens kijken wat dit doet. Hoelang adviseer je om weer eens te meten? Half jaartje?


    Door Marjolein op 23 november 2015

    Beste mevrouw, sinds mijn 8e draag ik n al een bril. En vanaf mijn 15e cobtactlenzen afgewisseld met bril. En ik ben het helemaal beu. Na waar speuren op Internet kwam ik op uw website terrecht en deze trok meteen mijn aandacht. Mijn sterkte in de lenzen is -6 links en -5.5 rechts.
    Zou dit met uw methode te corrigeren zijn? Zodat ik uiteindelijk kan zien als iemand zonder verziendheid?
    mvg Marjolein


    Door Karin op 24 november 2015

    Beste Marjolein,
    Ja, dat kan zeker. In het begin zal het lastig zijn, omdat je wazig ziet. Dit accepteren is de eerste stap. De ogen leren ontspannen, goed te voeden en anders leren zien helpen je hierbij. Een workshop kan je hierbij goed op weg helpen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/


    Door B. op 18 september 2015

    Dag karin,
    Ik heb ook n vraag: draag harde lenzen -6 maar heb door omstandigheden mijn controles verwaarloosd en mijn lenzen te lang doorgedragen waar door mijn oogopp onregelmatig. Nu moet ik mijn lenzen 2 weken uit doen en zo mijn ogen rust gunnen en dan is t weer in orde. De lenzenzaak adviseerde om 2 weken zachte lenzen in te doen maar ik krijg ze niet eens in of uit en irriteer mijn ofen ondertussen. Inmiddels zijn al 4 dagen vd 14 voorbij en denk ik : ach ik heb vakantie en n rasterbril en misschien red ik t zo wel. Jammer vd vakantie maar t is even niet anders. Beter nu dit gedoe dan tujdens t week. Ondanks dat mijn ogen nu niet goed gemeten kunnen worden komt de lenzenzaak met zachte lenzen van -6.30 en -7 terwijl ik met mijn harde lenzen van -6 geen problemen had met in de verte scherp te kijken. Bovendien zou dat omgerekend naar n bril maar liefst -7 en -8,25 zijn.
    In 1 oog heb ik n cylinder van 0,75.
    Wat is wijsheid?
    Is t beter om zonder lenzen en met rasterbril 11 dagen uit te zingen? Ik krijg de zachte lenzen niet eens in of uit en t dragen moet ik opbouwen en eer ik opgebouwd heb, kan ik ze alweer omruilen voor harde lenzen die ik gewoon weer -6 wil van sterkte. . Ik ben bang dat de lenzenzaak veel te sterke lenzen voorschrijft.
    N bril moet ik wel hebben als back up met deze sterkte. Maar dan met of zonder cylinder van 0,75?

    N lang verhaal toch nog????
    Ben benieuwd naar je reactie
    En alvast bedankt


    Door Karin op 19 september 2015

    Een goede gelegenheid om zonder bril en lenzen te zijn, zou ik zeggen. Mijn advies is om helemaal niet meer met die lenzen te beginnen. Iedere keer dat je ze indoet, irriteert dit je hoornvlies. Dat kan op langere termijn lidtekenweefsel tot gevolg hebben. Ga liever met een zwakkere bril aan de slag die je zoveel mogelijk uit laat. Lees hier voor meer informatie over de aanschaf voor een bril, daar lees je ook de antwoorden op je vragen.
    https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/


    Door merel op 28 mei 2015

    Ik heb een vraag. Al tien jaar draag ik lenzen en een bril. Mijn sterkte is -3.5 en cylinder van -0,75.

    ik wil heel graag enkel nog een bril dragen in de auto, bij tv kijken en op het werk. Dat lijkt me heerlijk. Gewoon als hulpmiddel.

    Mijn vraag is of mijn ogen door het weinig dragen van een bril alleen al zullen verbeteren? Dit zou ook betekenen dat ikmijn brilsterkte continue zou moeten aanpassen?

    Is mijn sterkte ook te groot om dit te doen? Ikzie weinig zonder bril. Geen gezichten bijvoorbeeld.


    Door Karin op 29 mei 2015

    Ieder moment zonder bril geeft ontspanning en verbetering aan de ogen. Ik zou voor nu al een zwakkere bril nemen voor de momenten dat je hem wilt gebruiken. Je sterkte is zeker niet te groot.


    Door chany op 5 maart 2015

    beste ik draag nu al 1 maand een bril lang mijn linkse oog -1 en rechtse -1,5
    het probleem is als ik mijn bril afzet zie ik nog slechter dan voor ik een bril had ik zie dan helemaal niets meer
    alleen meer heel erg wazig ook als ik met bril naar dingen kijk likt het of het scheef staat als ik wandel of rond stp lijkt het wel of ik ben meter hoog en kan ook niet zien of de trap heel diep is of niet of ho hoog een opstap is weet jij raad



    Door Frank Segers op 2 januari 2015

    Hallo Karin, gisteravond ben ik op je site terecht gekomen. Ik ben 35 jr en heb sinds mijn 25e zachte lenzen gedragen. Tot mijn 25e heb ik veraf altijd goed scherp gezien. Door comfortptoblemen sta ik op het punt mijn ogen te laten laseren. Afspraak staat zelfs al gepland in feb met het advies om maar een oog te laseren. Links werd nmlk – 1,25 rechts -0,75 gemeten. In mijn lenzen heb ik links -1,75 rechts 1,50!! Door het accomoderen werd mij gezegd. Ik weet dat ik graag scherp wil zien met door mijn lenzen.

    Gisteravond wilde ik googelen op de effecten van het laseren van een oog en een oog -0,75 houden aan gezien dit voordelig is als ik over 10 jaar een leesbril nodig zal hebben. Dit stel ik hiermee uit. Toevallig (is het toeval) kwamik dus op de site van volzicht terecht.
    Ik heb vorig jaar tijdens een vakantie gemerkt dat ik perfect ver zag met mijn linker oog, terwijl ik al 10 jr hier dus lenzen voor draag. Dit sterkte mij in het gevoel dat er een spanning werd gecorrigeerd.. Ik had toen daglenzen en ivm irritatie moest ik deze zoveel mogelijk uit laten. Eenmaal thuis ben ik weer lenzen gaan dragen. In december heb ik alleen mijn bril gedragen ivm vooronderzoek voor het laseren dat ik vorige week heb gehad.

    Nu wil ik mij verdiepen in het natuurlijk scherp zien, maar ben vandaag pas hiermee bekend geworden, heb je nog plek volgende week voor de workshop in Eindhoven?
    Ik zag dat de locatie heremiet sinds 1 januari gesloten is nmlk?
    Gr. Frank



    Door Milena Blomqvist op 28 oktober 2014

    Hoi Karin!

    Ik volg nu je e-cursus een aantal weken en heb gisteren mijn zwakker bril opgehaald. Jammer genoeg lijkt het erop dat de bril misschien TE zwak is, dus ik heb even een paar vragen, misschien kun je mij helpen.

    Mijn oude bril was R -6.00 / cyl 1.50, L -6.25 / cyl 1.25. Nu heb ik een bril zonder cilinders gekregen met de sterkte -5.50. In de winkel leek dat scherp genoeg (heb even rondgelopen met zo’n apparaat op mijn neus). Buiten zie ik ook voor mijn gevoel redelijk – dingen zijn wel onscherp verder weg, maar dat is niet echt storend. Maar nu dat ik thuis achter de computer zit, voelt die eigenlijk net te zwak en ga ik toch mijn oude bril opzetten. Ik merk dat ik met name moeite heb met het lezen van letters (alsof mijn ogen al bij de gedachte ervan in de stress schieten – zie ik ook met mijn letterkaart: als ik begin te kijken is die heel even scherp, en dan wordt alles weer wazig en blijft het zo).

    Dus ik vraag me af of het met de zwakkere bril een kwestie zou kunnen zijn van een aantal dagen (of weken?) wennen, of dat het toch beter zou zijn om tijdelijk een tussenoplossing te zoeken. Zijn er oefeningen die ik kan doen om sneller te wennen, zijn er bijvoorbeeld bepaalde oefeningen die juist voor het ‘corrigeren’ van de cilinderafwijking goed zijn?

    Hoe zit het nou precies met de cilinders… Is het handig om die gewoon op deze manier ‘eruit’ te doen, of zou het nodig kunnen zijn om ook die langzamer af te bouwen? Want er zijn twee tussenoplossingen mogelijk: kleine cilinder van bijvoorbeeld 0.5 en glazen van -5.5 of geen cilinder en glazen van -6.0. Zegt de Dr. Bates methode iets over welke stap beter is voor de ogen, of maat het niets uit, zolang de sterktes maar omlaag gaan?

    En daarbij de vraag: heb jij (of misschien iemand anders) ook tips over waar het mogelijk is om betaalbare ‘tussenbrillen’ te kopen hier in Nederland, want anders driegt dit wel een hele dure hobby te worden 🙂 ?

    Groetjes, Milena


    Door Karin Hogenboom op 28 oktober 2014

    Beste Milena,
    Je geeft het zelf al aan, dat het lezen al direct een stress oplevert, waardoor je ogen slechter gaan zien. Je hebt op de juiste manier een andere bril gekozen, alleen is de situatie achter de computer weer anders.
    Bates adviseerde zijn patiënten helemaal te stoppen met de bril, dat is de snelste manier. Hij merkte dat mensen die een bril bleven dragen voor een deel van de dag, minder snel vooruitgang maakten.
    Wat je kunt proberen als tussenoplossing, de letters op je scherm groter zetten. Liever dan een sterkere bril. Je kunt bij een oude bril zwakkere glazen in laten zetten, scheelt in de kosten. Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd, maar bij DA drogisten kun je goedkoop brillen kopen en via internet zijn er ook mogelijkheden. Even googelen.


    Door Milena Blomqvist op 29 oktober 2014

    Hoi Karin!
    Dankjewel voor je snelle antwoord! Toch wel fijn om te horen dat de bril wel goed is…Alles is zo nieuw, dus soms ga ik twijfelen. En… de letters gewoon groter maken, zo voor de hand liggend, en toch denk ik er dan niet aan op dat moment… Zal wel door al die stress van ‘de letters moeten zien’ komen 🙂 . Ook bedankt voor de andere tips. Ik ga weer verder met oefenen… Groetjes, Milena


    Door Marloes op 25 juni 2015

    Hallo Milena,

    Bij brillen24.nl kan je goedkope ‘tussenbrillen’ kopen!

    Groetjes,
    Marloes


    Door Petra op 27 juli 2014

    Begin juli heb ik deze website ontdekt en kon mijn ogen niet geloven. Ik wil al jaren van m’n bril/lenzen af maar dacht dat dat niet mogelijk was. Ben meteen m’n bril af gaan zetten. Ik zag erg wazig in de verte, maar van dichtbij scherp en veel meer diepte etc. Op 18 juli heb ik m’n bril met zwakkere glazen opgehaald (1 punt minder sterk) bij de opticien en kon daar meteen scherp mee zien. Niet te geloven. Komende week wil ik weer nd opticien om nog 1 punt zwakkere brillenglazen te bestellen, omdat ik merk dat ik daar aan toe ben. Ik let nu ook beter op m’n voeding. Als ik binnenkort scherp kan zien, dan spring ik een gat in de lucht.

    Ik heb overigens nog wel veel last van mouches volantes maar ik probeer daar wat minder op te letten. Ik hoop dat ze nog eens verdwijnen.

    Mvrgr Petra


    Door Karin Hogenboom op 27 juli 2014

    Je zult merken dat je ook steeds minder last zal hebben van de mouches volantes. Ga zo door!


    Door Annelies op 12 juli 2014

    Hallo!

    Ik heb nu ongeveer 6 a 7 jaar een + bril van ongeveer 1.5.
    Ik merk dat ik een soort wallen onder mijn ogen heb, kan dat door het dragen van een bril komen?
    ik wil namelijk heel erg graag van mijn bril af maar durf hem niet echt af te zetten omdat het dan lijkt alsof ik heel moe ben.


    Door Karin Hogenboom op 13 juli 2014

    Beste Annelies,
    De wallen onder de ogen zijn een teken van vermoeidheid, waarbij het dragen van een bril een bijdrage in kan hebben geleverd. Hoe erg is het dat je heel moe lijkt, geef er aan toe en gun je ogen rust, door ze zonder bril te laten kijken.


    Door claudia op 17 juni 2014

    Hallo!
    mijn dochter van 3 heeft volgens oogarts cylinderafwijking in beide ogen. -3 en -1.5
    wat is nu uw advies en onderbouwing/

    gr claudia


    Door Karin Hogenboom op 17 juni 2014

    Beste Claudia,
    Mijn advies is veel buiten spelen met je dochter, geen ipads, mobiele telefoons ed, zo min mogelijk televisie kijken. De ogen van je dochter zijn nog volop in ontwikkeling en waarschijnlijk vond ze het spannend bij de oogarts, waardoor er spanning in de oogspieren ontstond en de cilinderafwijking werd gemeten. Verder kan ik je aanraden de volgende artikelen over kinderen te lezen:https://volzicht.nl/category/kinderen/


    Door Justine op 23 november 2016

    Ik ben wel benieuwd hoe het de dochter van Claudia is vergaan. Mijn dochter is ook 3, met cilinder -1,5 aan beide kanten. Heb van oogarts advies voor bril maar heb het idee dat het haar ogen niet perse beter gaat maken. Het kwam nav de standaard test op cb, daarna door oogarts (incl druppels). Ik heb haar zelf nog nooit horen klagen maar ze weet ook niet beter natuurlijk.


    Door Margot van Poppel op 29 mei 2014

    Hallo Karin,

    Ik gebruik nu ruim een jaar een leesbril ( ben 56 jaar). Voor verzien heb ik geen bril nodig.
    Ik heb je boek Volzicht al in huis. Ik merk dat ik de oefeningen onvoldoende toepas en het ook niet volhoud ( onvoldoende sturing denk ik). Is de videocursus een aanvulling en kan het mij ook van de leesbril afhelpen.


    Door Karin Hogenboom op 1 juni 2014

    Beste Margot,
    Ik heb twee video cursussen. De video cursus ‘Op weg naar natuurlijk zien’ is zeker een aanvulling. Het biedt veel sturing en is ook bedoeld om van je leesbril af te komen. De andere video cursus Gezonde ogen is meer gericht op mensen die last hebben van hun ogen en minder gericht op het verbeteren van het zicht. Je kunt hier meer informatie vinden over de video cursus:
    http://natuurlijkzien.volzicht.nl/


    Door Elke op 10 januari 2014

    Dank je Karin, en ook Stefan!
    Ja, mijn ogen zijn de bril zat, en ook de computer!
    Ik draag alleen nog een bril bij het autorijden.
    Dank voor de oefeningen Karin, die ga ik uitproberen. Fijn.
    Maar nu eerst weer achter de computer vandaan.
    groetjes,
    Elke


    Door Karin Hogenboom op 10 januari 2014

    Goed idee, dat ga ik nu ook doen. Achter de computer vandaan. Fijne avond!


    Door stefan op 7 januari 2014

    Hoi Elke,

    ik heb hetzelfde sinds mn nieuwe bril, 3 maand geleden. Steeds spanning als ik de bril opzet. als ik hem afdoe verdwijnt de spanning. Ik weet niet of t bij jou t zelfde is, maar ik vermoed dat mn ogen een teken geven van ”ik wil geen bril meer”
    Ik draag mn bril bijna nooit meer (ook al heb ik nog rond de min 3.5) alleen nog met auto rijden of achter de pc..


    Door Elke op 5 januari 2014

    Hai Karin,
    Sinds ik de oogoefeningen uit jouw e-book doe en regelmatig palmeer word ik me veel bewuster van hoeveel spanning ik op mijn ogen kan zetten. Ik draag mijn bril alleen nog bij het autorijden en in het verkeer op de fiets en heb kort geleden minder sterke glazen in mijn bril laten zetten. Ook heb ik de cylindercorrectie eruit gelaten. Maar nu merk ik dat ik erg moet wennen aan de bril: ik voel meteen al spanning in mijn hoofd en een licht misselijk/duizelig gevoel als ik hem opzet. En heb de laatste week ook veel hoofdpijn, terwijl ik niet zo’n hoofdpijn-type ben. Vermoed dat dat met de bril samenhangt. Is dit iets wat tijd nodig heeft? Is het gezonde spierpijn van spieren die ik eerst niet gebruikte, of toch iets anders? Wat raad je aan?
    hartelijke groet,
    Elke


    Door Karin Hogenboom op 6 januari 2014

    Beste Elke,
    Die spanning was er altijd al, maar zoals je zegt, je word het je nu bewust. Dat kan heel vervelend zijn, maar het is een goed teken.
    Iedere keer is het belangrijk voor jezelf om de ontspanning weer te vinden. Veel palmeren is heel goed. Wat ook goed helpt om weer te ontspannen is de zwaai oefening.
    https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/bates-methode/zwaaien-volgens-dr-bates/
    Daarnaast krijgen je ogen rust door te knipperen en de ogen te sluiten:
    https://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/


    Door Johan Eggink op 16 december 2013

    Beste Karin,

    Kwam bij toeval (als dat bestaat) je website tegen. Ben al jaren werkzaam in de optiek, eerst als opticien, en nu al weer geruime tijd als optometrist. Ik sta open voor alle, niet reguliere, methodieken om mensen beter te laten zien. Er bestaat meer tussen hemel en aarde, en ik kom in de dagelijkse praktijk dan helaas ook veel problemen tegen die met de mij ten dienste staande hulpmiddelen niet afdoende te verhelpen zijn. Uit ervaring weet ik dat er in veel optiek zaken met te veel – wordt gemeten, en dat dit veel klachten kan opleveren. Ook valt het mij op dat deze mensen die deze – sterktes elke keer weer “opeten” dus elke weer sterker nodig hebben in een “psychologisch profiel” te plaatsen zijn. Het zijn heel vaak mensen die “pleasend” zijn en moeite hebben controle los te laten. Waarom dit vaak jonge vrouwen zijn is mij dan weer een raadsel, maar ben dan ook geen psycholoog…. Wat mij aangaat draait het in het hele leven om balans, tussen ontspanning & inspanning, dus verder kijken, en dichtbij kijken, bewegen & rust. Ik kan dus een heel eind met je mee gaan, maar over sommige zaken die ik op je website lees heb ik zelfs toch mijn twijfels. Misschien leuk om daar eens over van gedachten te wisselen? In ieder geval mijn complimenten voor je goede werk!


    Door Karin Hogenboom op 16 december 2013

    Lijkt me zeker leuk om van gedachten te wisselen en bedankt voor de complimenten.


    Door Niels op 30 december 2013

    Dag Johan,

    Ik ben geen opticien, maar ervaringsdeskundigen. Echter, als ik de website lees, dan leer ik weer heel wat nieuwe dingen. Kan je exact aangeven, waar jouw top 5 twijfels over gaan?
    groet, niels


    Door Stefans op 29 september 2013

    Ik had nog een vraagje, kon hier volgens mij geen info over vinden …
    Ik heb een cilinder van anderhalf.. Is hier niet ‘slecht’. Om deze eruit te halen bij een nieuw glas? Wat doet die cilinder?

    Vriendelijke groetjes ,,

    Stefan


    Door Karin Hogenboom op 29 september 2013

    Een cilinder geeft de meeste spanning in de ogen, dus het is goed om die er in ieder geval eruit te halen.


    Door Stefans op 28 september 2013

    Aha, ja ik snap het. Ik dacht dat hij mss bedoelde of de ogen fysiek beschadigd kunnen worden door de oefeningen. Wat betreft emotionele lagen vind ik het ook herkenbaar. Ik ben al jaren op soort van ‘zelfrealisatie pad’. Dus de weg terug vinden naar je echte ik. als je t oog stuk gaat halen, komt er echt heel wat vrij, het is ook een kwetsbaar iets, maar daarom wel mooi om de stap te nemen, echt willen Zien.


    Door Stefans op 28 september 2013

    Dankje voor snelle reactie..

    Punt eraf zat ik ook al aan te denken. Welk moeilijk ttrouwens, om opticien te vinden die open staan voor zelf ogen beter te leren zien. Ik had een opticien die zei dat dit soort oefeningen riskant zijn…” Omdat je pandoras doos kan openen..’ Weet niet precies wat ie ermee bedoelde..

    Wat vind jy daarvan?


    Door Karin Hogenboom op 28 september 2013

    Grappig zeg, dat hij het zo benoemde. Hij heeft wel gelijk, bij mij in ieder geval. Toen ik VolZicht begon wilde ik alles weten wat helpt om goed te gaan zien en het was inderdaad of de box van Pandora open ging en er van alles naar boven kwam, op emotioneel gebied, maar ook van alles op mijn pad wat me helpt om beter te gaan zien. Een heel boeiend pad met pieken en dalen. Ik had het voor geen goud willen missen.
    Ik zou zeggen, blijf bij je eigen ervaring en laat je niet afleiden door dit soort angst opmerkingen.


    Door Stefans op 28 september 2013

    Bedankt voormalige info die gedeeld word..

    Mijn ogenschijnlijk in paar maande tijd met halve punt verbeterd. Jeeej:) Had nieuwe glazen aangeschaft met nog kwart punt daar onder. Niet goed over nagedacht…200 euro koste de glazen.

    maar voel dat ik nu weer nieuwe glazen moet nemen. Bril voelt te sterk aan. Ik zit ongeveer op min 4. En min 3,75 nu

    Wat zou goede sterkte zijn voor nieuwe bril om eronder te gaan
    zitten?

    I


    Door Karin Hogenboom op 28 september 2013

    Je kunt eens vragen bij de opticien of ze een apparaat hebben, weet jammer genoeg niet hoe het heet, je zet het op je hoofd als een bril en ze kunnen dan met glaasjes wisselen, op die manier kun je zelf zien of de glazen niet te sterk en niet te zwak zijn. Een punt eraf kun je zeker proberen.


    Door Nieneke op 6 juli 2013

    Hallo Karin,

    Ik ben zeer geinteresseerd in de dr. Bates methode. Nu wil ik graag mijn brilsterkte afbouwen, maar dit is lastig met een hoge sterkte van -7 en -8. De opticien gaf aan dat glazen zonder ontspiegeling zorgt voor zeer dikke glazen. Zou ik ook kunnen beginnen met minder sterkte, maar wel met ontspiegeling?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Nieneke


    Door Karin Hogenboom op 6 juli 2013

    Hallo Nieneke,
    Het advies is om geen ontspiegeld glas te gebruiken, maar als dat een probleem is kun je er natuurlijk voor kiezen om gespiegeld glas te nemen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de bril zo min mogelijk draagt.

    Plaats een reactie


    *