Bril en lenzen afbouwen, hoe doe je dat?

Afbouwen van bril of lenzenHet dragen van een bril of lenzen kun je afbouwen. Het is beter voor je ogen. Van nature kijken ogen van dichtbij tot veraf en alle afstanden daartussenin. Al naargelang ze dichterbij of verder weg kijken, worden de ogen boller of platter. Dit heet accomoderen. Bij het meten van de ogen wordt de sterkte van de bril bepaald door de bolling en de bijbehorende brandpuntsafstand. Je ogen worden als het ware gedwongen om door het midden van de glazen te kijken en zich aan te passen aan de brandpuntsafstand van de lens. Iedere bijziende kent wel het verschijnsel dat hij beter leest zonder bril. De ogen raken gewend aan het kijken door de glazen en dan verliezen ze hun accomodatievermogen. Ze verstarren en de oogafwijking wordt een blijvende toestand. Mensen die pas een bril dragen merken dat ze binnen enkele weken zelfs slechter zien dan voorheen.

Nadelen van een bril

Er kleven veel nadelen aan het dragen van een bril. Brillen beperken het gezichtsveld tot het gebied dat door de glazen kan worden gezien. Ook is dat wat we zien niet op ware grootte: bij verziendheid wordt het voorwerp groter en bij bijziendheid kleiner. Maar er zijn meer nadelen. Brildragers kennen het probleem van vuile, natte of beslagen glazen. Ook neemt de kwaliteit van het licht af. Kijk maar eens naar het verschil in licht als je door een raam kijkt of direct naar buiten. Het is jammer, want de ogen hebben het volledige spectrum van het daglicht nodig om gezond te blijven. Glazen houden bepaalde golflengten van het licht tegen en vertekenen het spectrum.

Nadelen van contactlenzen

Contactlezen verhogen de spanning om, in en achter het oog. Contactlenzen draag je meestal de hele dag en je kunt ze moeilijk even aan de kant leggen als je er last van hebt. Een bril kun je nog af en toe afzetten om de ogen te ontspannen en te bewegen. Iedere keer als je je contactlenzen in doet, irriteer je het hoornvlies. Hierdoor kan zich littekenweefsel vormen.

Nadelen van een zonnebril

Afbouwen van bril of lenzenIn de media wordt er vaak op gewezen dat we een zonnebril nodig hebben om onze ogen te beschermen. Dat is niet waar. Als je ogen gezond zijn, kunnen ze heel goed tegen de zon. Ze hebben het licht van de zon juist nodig. Door het voortdurend dragen van een zonnebril vermindert het normale reactievermogen van de iris. Hierdoor verzwakt het natuurlijke beschermingsmechanisme tegen verblindend licht. Tegelijkertijd vernauwen de pupillen zich bij sterk licht niet meer goed en laten ze teveel ongewenste stralen door.


Door het dragen van een zonnebril wordt het hele lichaam om de tuin geleid. Via de ogen krijgt de huid een waarschuwingssignaal als de zon erg sterk is. Als gevolg daarvan gaat de huid pigment aanmaken om zichzelf te beschermen. Als je een zonnebril draagt, lijkt het voor de ogen of ze zich in een donkere ruimte bevinden en zullen ze de huid geen waarschuwing geven. Je huid zal dus eerder verbranden. Beter is het een hoed of een pet te op te zetten, of een rasterbril.

Afbouwen van de bril

Als je gaat beginnen met de natuurlijke methode voor beter zien is het de bedoeling dat je je bril zoveel mogelijk af of je lenzen zoveel mogelijk uitdoet. Ga je bril eerder zien als een hulpmiddel, in plaats van dat je hem altijd automatisch opzet. Stap van contactlenzen over naar een bril, want deze doe je veel makkelijker af dan dat je contactlenzen uitdoet. Zo kun je door de dag heen je ogen makkelijker ontspannen en bewegen.

Draag de bril en lenzen zo min mogelijk

Hoe ga je precies te werk? Om te beginnen ga je je bril zoveel mogelijk afzetten. Begin de dag door te kijken met je eigen ogen. Kleed je aan, eet je ontbijt, poets je tanden, maak je lunch klaar en accepteer de mist die je ervaart. Merk dat je ook prima kunt eten zonder bril op. Ontdek welke dingen je nog meer kunt doen terwijl je vertrouwt op je eigen ogen. Het is veel meer dan je denkt. Je kunt je bril aan een touwtje dragen, zodat je hem alleen hoeft op te zetten als je iets echt even scherp moet zien. Bijvoorbeeld als je gaat autorijden, een klas met kinderen moet begeleiden in de tram, of als je wilt zien hoe laat de trein vertrekt.

Bril bij autorijde

Volgens de wet dient de gezichtsscherpte bij autorijden niet minder dan 80% te worden gecorrigeerd. Als je regelmatig autorijdt kun je een zwakkere bril aanschaffen van maximaal 80%. Je laat dan je ogen meewerken aan hun eigen genezing, je blijft steeds in contact met de oorzaak van je verminderde zicht en toch kun je naar behoren functioneren.

Waar let je op bij de aanschaf van een bril?

Veel opticiens hebben een pasbril die je op je neus zet en waarmee je rond kunt lopen. In dit apparaat kan de opticien wisselen met diverse soorten glazen. Het fijne hiervan is dat je kunt experimenteren met verschillende sterktes. Je kunt door de glazen kijken, ook naar buiten. Wat voelt voor jou prettig aan? Is de sterkte voldoende voor je om genoeg te kunnen zien?


Kies een zo neutraal mogehond met leesbrillijke bril. Als je een zwakkere bril aanschaft, let dan op het volgende:

  • Liever een aparte leesbril en een bril voor veraf, dan een multifocale bril.
  • Geen cylinderafwijking in de glazen laten corrigeren.
  • Geen prisma in de glazen.
  • Heldere glazen, geen getinte glazen.
  • Geen ontspiegeling in de glazen.
  • Bij voorkeur een bril van kunststof.
  • Koop er een koordje bij, zodat je de bril om je nek kunt hangen.

  • Door middel van mijn cursussen kan ik je leren hoe je op je eigen ogen kunt gaan vertrouwen. We doen oefeningen waardoor er bewustwording optreedt, ik geef tips en adviezen en we delen ervaringen. Wil je eerst kijken of het iets voor je is? Schrijf je dan in voor een introductieworkshop bij jou in de buurt.

    Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


    Wat heeft u nodig om van uw bril en lenzen af te komen?

    Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

    Klik hier om het e-book te downloaden


    Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



    Hartelijke groeten,

    Karin Hogenboom

    Specialist in Gezonde Ogen










femke
Door

femke

op 19 Dec 2020

hoi, ik heb bij allebei mijn ogen -3 en ik wil ze graag afbouwen hoe kan ik dat gemakkelijk doen en hoe lang is het nog gezond om mijn bril op te houden?

suus
Door

suus

op 05 Feb 2019

Hallo Karin, Ik heb al een tijdje een bril voor de verte en mijn ogen zijn vooruit gegaan terwijl ik de juiste sterkte heb. Mijn werk is op de computer en heb een blauwfilter wat heel prettig is, maar ik las een poosje terug dat het heel slecht is om met een verte bril, werk voor dichtbij te doen. Is het een goed idee als ik een bril aanschaf zonder sterkte met blauwfilter, want deze geeft veel rust aan mijn ogen en heb sinds de blauwfilter in mijn glazen geen hoofdpijn meer aan het eind van de dag. Ik ben benieuwd naar uw mening! Alvast bedankt voor uw reactie, Suus

Mieke
Door

Mieke

op 26 Dec 2018

Dag Nieneke, ik kwam op jouw site omdat ik zoek naar een oplossing om 's avonds auto te kunnen rijden. Ik heb al bijna 30 jaar zachte lenzen met sterkte -2.25/-2.25 maar zie als het donker wordt een stuk slechter dan overdag. Vooral voor autorijden vind ik dit lastig. De opticien raadde oogdruppels aan, verder wist hij het ook niet. Heb jij hier tips voor? Overigens ben ik inmiddels 48 en merk ik dat ook lezen wat lastiger gaat maar daarvoor is een goede leeslamp tot nu toe een prima oplossing.

Sabine
Door

Sabine

op 24 Oct 2018

Hoi Karin, Bedankt voor je tips! Ik ben ermee aan de slag gegaan (-6 links, -5 rechts) en heb 2 weken lang mijn bril gedragen in plaats van mijn lenzen, waarbij ik op zoveel mogelijk momenten mijn bril af heb gezet. (Tijdens het werk elk uur even 5 minuten langs mijn scherm naar buiten staren zonder bril bijvoorbeeld of op een bankje in het park met een broodje in de hand, daar heb je ook geen bril bij nodig of bij elk telefoongesprek, bril af) na 3 weken kreeg ik hoofdpijn van mijn bril, ik ging naar de opticien en... allebei mijn ogen 1 hele punt vooruit!! De opticien was stom verbaasd 😂, ik ga door want ik heb het idee dat het nog beter kan. Maandlenzen zijn kosteloos omgeruild, maar jammer dat het te prijzig is om elke maand m’n bril mee te corrigeren... maar blij ben ik in ieder geval. Het kan dus wél met een jong gezin en een flinke oog afwijking.

Karin
Door

Karin

op 27 Oct 2018

Wat mooi om te lezen. Veel succes!

Vicky
Door

Vicky

op 22 Sep 2018

Beste Ik heb een leesbril nodig. Ik stel het zo lang mogelijk uit want wil het niet maar etiketten in de winkel kan ik echt niet meer lezen. Hoe ga je om met een leesbril dan?

Karin
Door

Karin

op 24 Sep 2018

Het is ook belangrijk te weten hoe je anders kunt zien zonder bril. Zodat je de kleine lettertjes wel weer kunt lezen. Met de VolZicht methode ga je dat weer leren. Wil je deze stappen zetten, dan kan ik je hierbij helpen.

Marianne
Door

Marianne

op 16 May 2017

Ik heb al bijna 40 jaar een bril. Ondertussen met -3.50 en -5.75 mijn linker oog is veel slechter dan mijn rechter oog. Wat kan daar de oorzaak van zijn? Is dat dan ook terug te voeren op emoties?

Karin
Kinie
Door

Kinie

op 29 Mar 2017

Hoe lang gaat het afbouwen van een bril duren? heb heel veel interesse, maar ik heb een bril voor veraf (-8 en -8,5) en een bril voor dichtbij. Is het reeel om dit proberen af te bouwen en hoe lang gaat dat duren ongeveer?

Karin
Door

Karin

op 29 Mar 2017

Wat leuk dat je interesse hebt. Ik kan me voorstellen dat dit soort vragen bij je spelen. Het is zeker reëel om dit met jouw sterkte te gaan proberen. Voor de conditie van jouw ogen is het juist ook heel belangrijk. Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet bij het afbouwen, anders kan het heel frustrerend gaan werken. Daar hebben wij veel ervaring mee en kunnen wij je in helpen. Zodat dit zo gemakkelijk mogelijk gaat. In die zin is het lastig te zeggen hoe lang het gaat duren, dat is ook afhankelijk van hoe je het aan gaat pakken.

Iris
Door

Iris

op 05 Feb 2017

Ik ben al 2jr aan het "klooien" met de aanschaf van een bril. Ik heb een cilinder van 0.75 en 0.50. En sterkte -1.75 aan beide kanten. Bij de opticien geven ze je bij deze cilinder in eerste lenzen zonder cilinder mee en die zitten als een huis. Maar in de bril moet volgens de opticien toch echt een cilinder. Ook al wil ik de bril alleen voor in de auto en tv gebruiken. En o wat word ik gek van die cilinder.. wennen? Lijkt niet te lukken. Nu heb ik heel eigenwijs een zonnebril op sterkte gekocht zónder cilinder. En ook dan kan ik de ondertiteling op tv prima, scherp zien. Lees nu bovenstaand artikel en ik denk er nu toch aan om (op afraden van de opticien) de cilinder eruit te laten halen / nieuwe glazen zonder cilinder te nemen.

Karin
Door

Karin

op 05 Feb 2017

Lijkt me een goed idee Iris, een cilinder geeft nog de meeste spanning en die voel je dus duidelijk. Vervelend dat een opticien dan niet naar je luistert. Ik zou voor een andere gaan.

Ester
Door

Ester

op 02 Sep 2016

Hoi Kain! Wat een interessante site! Had ik het maar eerder gezien heb nu een dure bril aangeschaft die ik niet fijn vindt! Ik heb -1.0 en-1,25+ kleine cilinder afwijking! Ik zet hem nu alleen savonds op met tv kijken/autorijden als ik de bril overdag op zet vind ik het zicht en de kleuren veel te hard en onnatuurlijk en wordt er ook duizelig van! Kan ik beter een lagere sterkte en zonder cilinder nemen? Ik wil zeker proberen door je oefeningen mijn ogen te laten ontspannen! Hopelijk kan ik mijn zicht nog wat verbeteren.

Eva
Door

Eva

op 05 Sep 2016

Leuk dat je bezig gaat met de VolZicht methode! Je kunt inderdaad gaan testen om een lagere sterkte te nemen (als heb je al een lage sterkte) en de cilinder er uit of.. helemaal de bril af. Tijdens een workshop of cursus kun je hiermee aan de slag en kan Karin je verder helpen op je pad voor gezonde ogen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

h
Door

h

op 20 Aug 2016

Hoi, ik ben gisteren naar de opticien geweest en mijn sterkte is in 11 maanden van -2(linker) -2.25 (rechter) naar -3.75 (beide ogen) gegaan. Ik zette in die 11 maanden alleen mijn bril op wanneer ik iets in de verte wilde zien en op school voor de schoolbord. Maar hoe kan het dan dat mijn sterkte zo snel achteruit is gegaan?

Karin
Door

Karin

op 25 Aug 2016

Allerlei spanningen kunnen hier invloed op hebben. Misschien op school of thuis. Wel goed om je bril zo min mogelijkerwijs dragen en zeker geen sterkere te nemen.

Wilma
Door

Wilma

op 18 Jul 2016

Hallo Karin, je hebt een hele interessante site. Wat ik mij afvraag. Waarom het advies voor een kunststofmontuur? En alle glazen zijn volgens mij al jaren standaard ontspiegeld. Afijn ik heb nu -6 met cilinder van 0.5/0.75 en ik overweeg om binnen kort nieuwe glazen te kopen en dan zonder cilinder. Ik twijfel of ik verder de sterkte nog zal aanpassen. Ik vind het heel vervelend om niet scherp te zien, dan heb ik moeite om mensen op bv het schoolplein te herkennen of in een grote zaal. Ik zou graag een cursus bij je doen, maar ik weet ook dat de tijd (jong gezin o.a.) mij ontbreekt. "s avonds achter de computer voel ik vaak druk op mijn ogen en met de baby heb ik ook veel dichtbij te kijken en dat voelt ook wel eens vervelend met een bril op. Ik eet sinds een paar jaar wel beter (met o.a. roomboter en af en toe levertraan). Kan dat er ook mee te maken hebben?

Eva
Door

Eva

op 20 Jul 2016

Hoi Wilma vaak is het best wel mogelijk om je sterkte een paar punten aan te passen en nog voldoende te zien. uiteindelijk gaat het er om dat je op een andere wijze gaat leren kijken en daarbij vertrouwen voelt. Ik kan me voorstellen dat je met een jong gezin wat minder tijd hebt, misschien is de digitale cursus dan fijn, die kun je doen op momenten dat jij even tijd hebt. Zet zo veel mogelijk je bril af, en doe hem alleen op wanneer je hem echt nodig hebt. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

rob
Door

rob

op 09 Jul 2016

Mijn sterkte is nu c.a. =2,5 aan beide ogen, met een cylinder van 1,50 rechts en 1,75 links. Welke sterkte is aan te raden om te nemen bij het afbouwen? Ik draag mijn oude bril al niet meer in het dagelijks leven maar verkeersborden en ondertitels zijn nu niet altijd zichtbaar.

Karin
Door

Karin

op 11 Jul 2016

Beste Rob, Je kunt dit het beste zelf uitproberen, je kunt bij de opticien vragen om een pasbril en dan zelf uitproberen welke glazen prettig zijn. Wat ook een idee is dat je eerst een bril neemt zonder cilinder erin en wel dezelfde sterkte, of een half puntje lager.

rob
Door

rob

op 12 Jul 2016

Bedankt, ik heb een grote gok gewaagd en 1-75 besteld beide ogen. Vreemd genoeg kan ik alles waarvoor ik hem nodig heb (ondertiteling/verkeersborden) gewoon goed zien. Super dat ik nu met een mindere sterkte gewoon alles kan zien en de bril kan afhouden als het niet nodig is

Richard
Door

Richard

op 02 Jul 2016

Mijn ogen zijn in 1998 gelaserd maar draag toch al weer meer als 10 jaar een bril en een computer bril, kan ik dit toch ook proberen ondanks?

Karin
Door

Karin

op 04 Jul 2016

Mijn methode gaat over de gezondheid van je ogen en die te verbeteren. Dat is altijd zinvol.

Jeannette
Door

Jeannette

op 24 Jun 2016

Beste Karin, ik heb twee vragen. Je raadt een kunststof bril aan, bedoel je hiermee een bril met kunststof glazen of kunststof montuur? Verder raad je een bril aan zonder ontspiegeling, wat is hiervan de reden? Dit lijkt mij minder comfortabel en praktisch (autorijden?). Ik wil graag een minder scherpe bril aanschaffen, vandaar dat ik benieuwd ben naar je antwoorden. Vriendelijke groet, Jeannette

Karin
Door

Karin

op 24 Jun 2016

Ik bedoel een kunsstof montuur. Hoe meer correctie, dus ook ontspiegeling in je glas zit, hoe meer spanning dat geeft. Als het voor jou beter voelt bij het autorijden, dan is het uiteraard prima om wel ontspiegeling te nemen. Het zijn algemene adviezen, waarbij jezelf zoekt wat voor jou het beste werkt.

Eveline
Door

Eveline

op 17 Mar 2016

Hoi Karin, Ik vindt het ontzettend interessant wat je hier schrijft! Ik heb wel een vraag: Ik ben extreem gevoelig voor licht (ik heb een bril met meekleurende glazen). Als ik naar buiten zou gaan zonder bril, ga ik knijpen en dit kan ik echt niet voorkomen, want als ik niet knijp, krijg ik meteen tranen in m'n ogen en doe ik mijn ogen in een reflex dicht en krijg ik ze bijna niet meer open! Ik wil wel afbouwen met mijn bril, maar ik kan niet zonder mijn bril naar buiten. Heb jij een idee hoe ik met die gevoeligheid om kan gaan als ik geen bril meer wil dragen? Groetjes, Eveline

Karin
Door

Karin

op 18 Mar 2016

Beste Eveline, Er zijn goede oefeningen voor deze gevoeligheid, namelijk zonnen en palmeren. Daarnaast geeft deze lichtgevoeligheid aan dat je ogen vit. A nodig hebben. Hiervoor adviseer ik goede levertraan (geen supplementen met vit. A). De levertraan die ik adviseer kun je hier bestellen: http://wqd.nl/oiex Dit is tevens de enige goede, alle andere levertraan is namelijk verhit en dan verlies je weer de vit. A. Om het knijpen te voorkomen is het belangrijk dat je sneller gaat knipperen. Daarnaast kun je een petje dragen. De oefeningen kun je leren op mijn workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

lydia
Door

lydia

op 08 Mar 2016

Ik heb ook mijn bril nu bijna een jaar de hele dag opgehad, terwijl ik dat daarvoor nooit had. Nu heb ik sinds drie dagen besloten dat ik hem overdag niet meer op wil en alleen de avonden als ik dan voor de computer zit. Nu merk ik alleen wel dat ik lang zo scherp niet zie als ik voorheen deed zonder bril. En ook heb ik lichte hoofdpijn, is dit dan normaal, en trekt dat dan wel weer bij?

sara van beek
Door

sara van beek

op 13 Mar 2016

ik heb ook een bril en als ik mijn bril af doe is het heel erg wazig hoe komt dat

Lex
Door

Lex

op 21 Mar 2016

Tsja, daar heb je die bril voor toch ;) gebruik hem gewoon....

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

En vervolgens gaan je ogen er alleen maar meer op achteruit.

Karin
Door

Karin

op 14 Mar 2016

Beste Sara, Je ogen bewegen veel minder als ze achter brillenglazen kijken. Als ze niet genoeg bewegen gaan ze waziger kijken.

Karin
Door

Karin

op 09 Mar 2016

Beste Lydia, Door het iedere dag dragen van de bril een jaar lang, zijn je ogen wat achteruit gegaan, daardoor zie je niet niet meer zo scherp. Belangrijk is het om de ontspanning weer te vinden in het zien. HEt helpt al om buiten te wandelen en zonder je best te doen scherp te zien, je ogen te laten dwalen. En palmeren helpt om de rust en ontspanning te vinden.

Calvin
Door

Calvin

op 12 Feb 2016

hoi, is het gezond voor je als je constant van brillen wisselt met verschillende sterktes

Karin
Door

Karin

op 13 Feb 2016

Beste Calvin, Het gezondst is het om geen bril te dragen. Maar dat is in de praktijk niet altijd handig. Dan kun je beter wisselen in sterktes dan de hele tijd 1 hele sterke bril op te zetten. De zwakste bril geeft de meeste rust. Probeer ook zoveel mogelijk de bril af te laten.

irma
Door

irma

op 25 Jan 2016

hoi ik heb een bril met cilinders erin voor rust aan me ogen( duizelig,hoofdpijn) kan ik dit ook afbouwen? word de duizeligheid dan niet erger?

Karin
Door

Karin

op 25 Jan 2016

Ja, dat kan je afbouwen. Ogen kunnen zich weer herstellen van de cilinder, maar niet als je er glas voor zet met een correctie erin. Je ogen geven wel aan rust nodig te hebben. Dit kun je creëren door met je handen je ogen af te dekken en je ogen te sluiten.

Rianne
Door

Rianne

op 11 Jan 2016

Beste Karin, Sinds een aantal weken zie ik ineens heel slecht. Nog slechter dan mijn -6.5 die ik met mijn lenzen heb (bril -7). Ik dacht eerst aan nachtblindheid en ben gaan googlen. Ik kwam toen bij deze website uit. Ik kan me echt geen leven zonder bril of lenzen voorstellen. Bijna elk moment van de dag is scherpte nodig. Maar omdat ik toch wel iets inzie in je methode, ga ik proberen mijn lenzen vaker uit te doen en mijn bril te dragen (die ook niet meer scherp genoeg is) en hopen dat ik geen ontsteking krijg want dat is in het verleden gebeurd toen ik ook eens bedacht dit te gaan doen (om andere redenen). En de weinige momenten dat ik de bril niet nodig heb, zal ik de bril afzetten. Ondertussen ga ik een afspraak maken om mijn ogen te laten controleren. Want helemaal geen deskundige er naar laten kijken, vind ik ook niet goed. Ik heb nog 1 vraag: is lezen beter met bril met een mindere sterkte of is het beter om het boek voor mijn neus te houden (dus zonder bril)? gr. van Rianne

Karin
Door

Karin

op 11 Jan 2016

Beste Rianne, Ga ook met mijn andere tips aan de slag, om de conditie van je ogen te verbeteren. Je kunt beter zonder bril lezen, dan met.

Jack
Door

Jack

op 12 Dec 2015

Hoi Karin, Ik wil ook gaan afbouwen. Loop nu met +1 en + 2.25 met een cylinder van 0.5 en 1. Is het niet bezwaarlijk om een bril minder te gaan dragen Ik heb wel eens vernomen dat dit (voor mij met flink verschillendemetingen per oog) schadelijk zou zijn?

Karin
Door

Karin

op 13 Dec 2015

Het is schadelijker voor de ogen om met te sterke brillenglazen te lopen. Bovendien is een meting altijd een moment opname. Doordat moment in je glas te zetten, zetten je de boel onnodig vast.

Jack
Door

Jack

op 14 Dec 2015

Hoi Karin, Dank voor de reactie. Ik ga mijn bril afzetten en dit volhouden. Dan na een bepaalde periode weer eens meten. Eens kijken wat dit doet. Hoelang adviseer je om weer eens te meten? Half jaartje?

Marjolein
Door

Marjolein

op 23 Nov 2015

Beste mevrouw, sinds mijn 8e draag ik n al een bril. En vanaf mijn 15e cobtactlenzen afgewisseld met bril. En ik ben het helemaal beu. Na waar speuren op Internet kwam ik op uw website terrecht en deze trok meteen mijn aandacht. Mijn sterkte in de lenzen is -6 links en -5.5 rechts. Zou dit met uw methode te corrigeren zijn? Zodat ik uiteindelijk kan zien als iemand zonder verziendheid? mvg Marjolein

Karin
Door

Karin

op 24 Nov 2015

Beste Marjolein, Ja, dat kan zeker. In het begin zal het lastig zijn, omdat je wazig ziet. Dit accepteren is de eerste stap. De ogen leren ontspannen, goed te voeden en anders leren zien helpen je hierbij. Een workshop kan je hierbij goed op weg helpen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

B.
Door

B.

op 18 Sep 2015

Dag karin, Ik heb ook n vraag: draag harde lenzen -6 maar heb door omstandigheden mijn controles verwaarloosd en mijn lenzen te lang doorgedragen waar door mijn oogopp onregelmatig. Nu moet ik mijn lenzen 2 weken uit doen en zo mijn ogen rust gunnen en dan is t weer in orde. De lenzenzaak adviseerde om 2 weken zachte lenzen in te doen maar ik krijg ze niet eens in of uit en irriteer mijn ofen ondertussen. Inmiddels zijn al 4 dagen vd 14 voorbij en denk ik : ach ik heb vakantie en n rasterbril en misschien red ik t zo wel. Jammer vd vakantie maar t is even niet anders. Beter nu dit gedoe dan tujdens t week. Ondanks dat mijn ogen nu niet goed gemeten kunnen worden komt de lenzenzaak met zachte lenzen van -6.30 en -7 terwijl ik met mijn harde lenzen van -6 geen problemen had met in de verte scherp te kijken. Bovendien zou dat omgerekend naar n bril maar liefst -7 en -8,25 zijn. In 1 oog heb ik n cylinder van 0,75. Wat is wijsheid? Is t beter om zonder lenzen en met rasterbril 11 dagen uit te zingen? Ik krijg de zachte lenzen niet eens in of uit en t dragen moet ik opbouwen en eer ik opgebouwd heb, kan ik ze alweer omruilen voor harde lenzen die ik gewoon weer -6 wil van sterkte. . Ik ben bang dat de lenzenzaak veel te sterke lenzen voorschrijft. N bril moet ik wel hebben als back up met deze sterkte. Maar dan met of zonder cylinder van 0,75? N lang verhaal toch nog???? Ben benieuwd naar je reactie En alvast bedankt

Karin
Door

Karin

op 19 Sep 2015

Een goede gelegenheid om zonder bril en lenzen te zijn, zou ik zeggen. Mijn advies is om helemaal niet meer met die lenzen te beginnen. Iedere keer dat je ze indoet, irriteert dit je hoornvlies. Dat kan op langere termijn lidtekenweefsel tot gevolg hebben. Ga liever met een zwakkere bril aan de slag die je zoveel mogelijk uit laat. Lees hier voor meer informatie over de aanschaf voor een bril, daar lees je ook de antwoorden op je vragen. https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/

merel
Door

merel

op 28 May 2015

Ik heb een vraag. Al tien jaar draag ik lenzen en een bril. Mijn sterkte is -3.5 en cylinder van -0,75. ik wil heel graag enkel nog een bril dragen in de auto, bij tv kijken en op het werk. Dat lijkt me heerlijk. Gewoon als hulpmiddel. Mijn vraag is of mijn ogen door het weinig dragen van een bril alleen al zullen verbeteren? Dit zou ook betekenen dat ikmijn brilsterkte continue zou moeten aanpassen? Is mijn sterkte ook te groot om dit te doen? Ikzie weinig zonder bril. Geen gezichten bijvoorbeeld.

Karin
Door

Karin

op 29 May 2015

Ieder moment zonder bril geeft ontspanning en verbetering aan de ogen. Ik zou voor nu al een zwakkere bril nemen voor de momenten dat je hem wilt gebruiken. Je sterkte is zeker niet te groot.

chany
Door

chany

op 05 Mar 2015

beste ik draag nu al 1 maand een bril lang mijn linkse oog -1 en rechtse -1,5 het probleem is als ik mijn bril afzet zie ik nog slechter dan voor ik een bril had ik zie dan helemaal niets meer alleen meer heel erg wazig ook als ik met bril naar dingen kijk likt het of het scheef staat als ik wandel of rond stp lijkt het wel of ik ben meter hoog en kan ook niet zien of de trap heel diep is of niet of ho hoog een opstap is weet jij raad

Karin Hogenboom
Frank Segers
Door

Frank Segers

op 02 Jan 2015

Hallo Karin, gisteravond ben ik op je site terecht gekomen. Ik ben 35 jr en heb sinds mijn 25e zachte lenzen gedragen. Tot mijn 25e heb ik veraf altijd goed scherp gezien. Door comfortptoblemen sta ik op het punt mijn ogen te laten laseren. Afspraak staat zelfs al gepland in feb met het advies om maar een oog te laseren. Links werd nmlk - 1,25 rechts -0,75 gemeten. In mijn lenzen heb ik links -1,75 rechts 1,50!! Door het accomoderen werd mij gezegd. Ik weet dat ik graag scherp wil zien met door mijn lenzen. Gisteravond wilde ik googelen op de effecten van het laseren van een oog en een oog -0,75 houden aan gezien dit voordelig is als ik over 10 jaar een leesbril nodig zal hebben. Dit stel ik hiermee uit. Toevallig (is het toeval) kwamik dus op de site van volzicht terecht. Ik heb vorig jaar tijdens een vakantie gemerkt dat ik perfect ver zag met mijn linker oog, terwijl ik al 10 jr hier dus lenzen voor draag. Dit sterkte mij in het gevoel dat er een spanning werd gecorrigeerd.. Ik had toen daglenzen en ivm irritatie moest ik deze zoveel mogelijk uit laten. Eenmaal thuis ben ik weer lenzen gaan dragen. In december heb ik alleen mijn bril gedragen ivm vooronderzoek voor het laseren dat ik vorige week heb gehad. Nu wil ik mij verdiepen in het natuurlijk scherp zien, maar ben vandaag pas hiermee bekend geworden, heb je nog plek volgende week voor de workshop in Eindhoven? Ik zag dat de locatie heremiet sinds 1 januari gesloten is nmlk? Gr. Frank

Karin Hogenboom
Milena Blomqvist
Door

Milena Blomqvist

op 28 Oct 2014

Hoi Karin! Ik volg nu je e-cursus een aantal weken en heb gisteren mijn zwakker bril opgehaald. Jammer genoeg lijkt het erop dat de bril misschien TE zwak is, dus ik heb even een paar vragen, misschien kun je mij helpen. Mijn oude bril was R -6.00 / cyl 1.50, L -6.25 / cyl 1.25. Nu heb ik een bril zonder cilinders gekregen met de sterkte -5.50. In de winkel leek dat scherp genoeg (heb even rondgelopen met zo’n apparaat op mijn neus). Buiten zie ik ook voor mijn gevoel redelijk – dingen zijn wel onscherp verder weg, maar dat is niet echt storend. Maar nu dat ik thuis achter de computer zit, voelt die eigenlijk net te zwak en ga ik toch mijn oude bril opzetten. Ik merk dat ik met name moeite heb met het lezen van letters (alsof mijn ogen al bij de gedachte ervan in de stress schieten – zie ik ook met mijn letterkaart: als ik begin te kijken is die heel even scherp, en dan wordt alles weer wazig en blijft het zo). Dus ik vraag me af of het met de zwakkere bril een kwestie zou kunnen zijn van een aantal dagen (of weken?) wennen, of dat het toch beter zou zijn om tijdelijk een tussenoplossing te zoeken. Zijn er oefeningen die ik kan doen om sneller te wennen, zijn er bijvoorbeeld bepaalde oefeningen die juist voor het 'corrigeren' van de cilinderafwijking goed zijn? Hoe zit het nou precies met de cilinders… Is het handig om die gewoon op deze manier ‘eruit’ te doen, of zou het nodig kunnen zijn om ook die langzamer af te bouwen? Want er zijn twee tussenoplossingen mogelijk: kleine cilinder van bijvoorbeeld 0.5 en glazen van -5.5 of geen cilinder en glazen van -6.0. Zegt de Dr. Bates methode iets over welke stap beter is voor de ogen, of maat het niets uit, zolang de sterktes maar omlaag gaan? En daarbij de vraag: heb jij (of misschien iemand anders) ook tips over waar het mogelijk is om betaalbare ‘tussenbrillen’ te kopen hier in Nederland, want anders driegt dit wel een hele dure hobby te worden :-) ? Groetjes, Milena

Marloes
Door

Marloes

op 25 Jun 2015

Hallo Milena, Bij brillen24.nl kan je goedkope 'tussenbrillen' kopen! Groetjes, Marloes

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Oct 2014

Beste Milena, Je geeft het zelf al aan, dat het lezen al direct een stress oplevert, waardoor je ogen slechter gaan zien. Je hebt op de juiste manier een andere bril gekozen, alleen is de situatie achter de computer weer anders. Bates adviseerde zijn patiënten helemaal te stoppen met de bril, dat is de snelste manier. Hij merkte dat mensen die een bril bleven dragen voor een deel van de dag, minder snel vooruitgang maakten. Wat je kunt proberen als tussenoplossing, de letters op je scherm groter zetten. Liever dan een sterkere bril. Je kunt bij een oude bril zwakkere glazen in laten zetten, scheelt in de kosten. Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd, maar bij DA drogisten kun je goedkoop brillen kopen en via internet zijn er ook mogelijkheden. Even googelen.

Milena Blomqvist
Door

Milena Blomqvist

op 29 Oct 2014

Hoi Karin! Dankjewel voor je snelle antwoord! Toch wel fijn om te horen dat de bril wel goed is...Alles is zo nieuw, dus soms ga ik twijfelen. En... de letters gewoon groter maken, zo voor de hand liggend, en toch denk ik er dan niet aan op dat moment... Zal wel door al die stress van 'de letters moeten zien' komen :-) . Ook bedankt voor de andere tips. Ik ga weer verder met oefenen... Groetjes, Milena

Petra
Door

Petra

op 27 Jul 2014

Begin juli heb ik deze website ontdekt en kon mijn ogen niet geloven. Ik wil al jaren van m'n bril/lenzen af maar dacht dat dat niet mogelijk was. Ben meteen m'n bril af gaan zetten. Ik zag erg wazig in de verte, maar van dichtbij scherp en veel meer diepte etc. Op 18 juli heb ik m'n bril met zwakkere glazen opgehaald (1 punt minder sterk) bij de opticien en kon daar meteen scherp mee zien. Niet te geloven. Komende week wil ik weer nd opticien om nog 1 punt zwakkere brillenglazen te bestellen, omdat ik merk dat ik daar aan toe ben. Ik let nu ook beter op m'n voeding. Als ik binnenkort scherp kan zien, dan spring ik een gat in de lucht. Ik heb overigens nog wel veel last van mouches volantes maar ik probeer daar wat minder op te letten. Ik hoop dat ze nog eens verdwijnen. Mvrgr Petra

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Jul 2014

Je zult merken dat je ook steeds minder last zal hebben van de mouches volantes. Ga zo door!

Annelies
Door

Annelies

op 12 Jul 2014

Hallo! Ik heb nu ongeveer 6 a 7 jaar een + bril van ongeveer 1.5. Ik merk dat ik een soort wallen onder mijn ogen heb, kan dat door het dragen van een bril komen? ik wil namelijk heel erg graag van mijn bril af maar durf hem niet echt af te zetten omdat het dan lijkt alsof ik heel moe ben.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Jul 2014

Beste Annelies, De wallen onder de ogen zijn een teken van vermoeidheid, waarbij het dragen van een bril een bijdrage in kan hebben geleverd. Hoe erg is het dat je heel moe lijkt, geef er aan toe en gun je ogen rust, door ze zonder bril te laten kijken.

claudia
Door

claudia

op 17 Jun 2014

Hallo! mijn dochter van 3 heeft volgens oogarts cylinderafwijking in beide ogen. -3 en -1.5 wat is nu uw advies en onderbouwing/ gr claudia

Justine
Door

Justine

op 23 Nov 2016

Ik ben wel benieuwd hoe het de dochter van Claudia is vergaan. Mijn dochter is ook 3, met cilinder -1,5 aan beide kanten. Heb van oogarts advies voor bril maar heb het idee dat het haar ogen niet perse beter gaat maken. Het kwam nav de standaard test op cb, daarna door oogarts (incl druppels). Ik heb haar zelf nog nooit horen klagen maar ze weet ook niet beter natuurlijk.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Jun 2014

Beste Claudia, Mijn advies is veel buiten spelen met je dochter, geen ipads, mobiele telefoons ed, zo min mogelijk televisie kijken. De ogen van je dochter zijn nog volop in ontwikkeling en waarschijnlijk vond ze het spannend bij de oogarts, waardoor er spanning in de oogspieren ontstond en de cilinderafwijking werd gemeten. Verder kan ik je aanraden de volgende artikelen over kinderen te lezen:https://volzicht.nl/category/kinderen/

Margot van Poppel
Door

Margot van Poppel

op 29 May 2014

Hallo Karin, Ik gebruik nu ruim een jaar een leesbril ( ben 56 jaar). Voor verzien heb ik geen bril nodig. Ik heb je boek Volzicht al in huis. Ik merk dat ik de oefeningen onvoldoende toepas en het ook niet volhoud ( onvoldoende sturing denk ik). Is de videocursus een aanvulling en kan het mij ook van de leesbril afhelpen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Jun 2014

Beste Margot, Ik heb twee video cursussen. De video cursus 'Op weg naar natuurlijk zien' is zeker een aanvulling. Het biedt veel sturing en is ook bedoeld om van je leesbril af te komen. De andere video cursus Gezonde ogen is meer gericht op mensen die last hebben van hun ogen en minder gericht op het verbeteren van het zicht. Je kunt hier meer informatie vinden over de video cursus: http://natuurlijkzien.volzicht.nl/

Elke
Door

Elke

op 10 Jan 2014

Dank je Karin, en ook Stefan! Ja, mijn ogen zijn de bril zat, en ook de computer! Ik draag alleen nog een bril bij het autorijden. Dank voor de oefeningen Karin, die ga ik uitproberen. Fijn. Maar nu eerst weer achter de computer vandaan. groetjes, Elke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Jan 2014

Goed idee, dat ga ik nu ook doen. Achter de computer vandaan. Fijne avond!

stefan
Door

stefan

op 07 Jan 2014

Hoi Elke, ik heb hetzelfde sinds mn nieuwe bril, 3 maand geleden. Steeds spanning als ik de bril opzet. als ik hem afdoe verdwijnt de spanning. Ik weet niet of t bij jou t zelfde is, maar ik vermoed dat mn ogen een teken geven van ''ik wil geen bril meer'' Ik draag mn bril bijna nooit meer (ook al heb ik nog rond de min 3.5) alleen nog met auto rijden of achter de pc..

Elke
Door

Elke

op 05 Jan 2014

Hai Karin, Sinds ik de oogoefeningen uit jouw e-book doe en regelmatig palmeer word ik me veel bewuster van hoeveel spanning ik op mijn ogen kan zetten. Ik draag mijn bril alleen nog bij het autorijden en in het verkeer op de fiets en heb kort geleden minder sterke glazen in mijn bril laten zetten. Ook heb ik de cylindercorrectie eruit gelaten. Maar nu merk ik dat ik erg moet wennen aan de bril: ik voel meteen al spanning in mijn hoofd en een licht misselijk/duizelig gevoel als ik hem opzet. En heb de laatste week ook veel hoofdpijn, terwijl ik niet zo'n hoofdpijn-type ben. Vermoed dat dat met de bril samenhangt. Is dit iets wat tijd nodig heeft? Is het gezonde spierpijn van spieren die ik eerst niet gebruikte, of toch iets anders? Wat raad je aan? hartelijke groet, Elke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jan 2014

Beste Elke, Die spanning was er altijd al, maar zoals je zegt, je word het je nu bewust. Dat kan heel vervelend zijn, maar het is een goed teken. Iedere keer is het belangrijk voor jezelf om de ontspanning weer te vinden. Veel palmeren is heel goed. Wat ook goed helpt om weer te ontspannen is de zwaai oefening. https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/bates-methode/zwaaien-volgens-dr-bates/ Daarnaast krijgen je ogen rust door te knipperen en de ogen te sluiten: https://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/

Johan Eggink
Door

Johan Eggink

op 16 Dec 2013

Beste Karin, Kwam bij toeval (als dat bestaat) je website tegen. Ben al jaren werkzaam in de optiek, eerst als opticien, en nu al weer geruime tijd als optometrist. Ik sta open voor alle, niet reguliere, methodieken om mensen beter te laten zien. Er bestaat meer tussen hemel en aarde, en ik kom in de dagelijkse praktijk dan helaas ook veel problemen tegen die met de mij ten dienste staande hulpmiddelen niet afdoende te verhelpen zijn. Uit ervaring weet ik dat er in veel optiek zaken met te veel - wordt gemeten, en dat dit veel klachten kan opleveren. Ook valt het mij op dat deze mensen die deze - sterktes elke keer weer "opeten" dus elke weer sterker nodig hebben in een "psychologisch profiel" te plaatsen zijn. Het zijn heel vaak mensen die "pleasend" zijn en moeite hebben controle los te laten. Waarom dit vaak jonge vrouwen zijn is mij dan weer een raadsel, maar ben dan ook geen psycholoog.... Wat mij aangaat draait het in het hele leven om balans, tussen ontspanning & inspanning, dus verder kijken, en dichtbij kijken, bewegen & rust. Ik kan dus een heel eind met je mee gaan, maar over sommige zaken die ik op je website lees heb ik zelfs toch mijn twijfels. Misschien leuk om daar eens over van gedachten te wisselen? In ieder geval mijn complimenten voor je goede werk!

Niels
Door

Niels

op 30 Dec 2013

Dag Johan, Ik ben geen opticien, maar ervaringsdeskundigen. Echter, als ik de website lees, dan leer ik weer heel wat nieuwe dingen. Kan je exact aangeven, waar jouw top 5 twijfels over gaan? groet, niels

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 16 Dec 2013

Lijkt me zeker leuk om van gedachten te wisselen en bedankt voor de complimenten.

Stefans
Door

Stefans

op 29 Sep 2013

Ik had nog een vraagje, kon hier volgens mij geen info over vinden ... Ik heb een cilinder van anderhalf.. Is hier niet 'slecht'. Om deze eruit te halen bij een nieuw glas? Wat doet die cilinder? Vriendelijke groetjes ,, Stefan

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Sep 2013

Een cilinder geeft de meeste spanning in de ogen, dus het is goed om die er in ieder geval eruit te halen.

Stefans
Door

Stefans

op 28 Sep 2013

Aha, ja ik snap het. Ik dacht dat hij mss bedoelde of de ogen fysiek beschadigd kunnen worden door de oefeningen. Wat betreft emotionele lagen vind ik het ook herkenbaar. Ik ben al jaren op soort van 'zelfrealisatie pad'. Dus de weg terug vinden naar je echte ik. als je t oog stuk gaat halen, komt er echt heel wat vrij, het is ook een kwetsbaar iets, maar daarom wel mooi om de stap te nemen, echt willen Zien.

Stefans
Door

Stefans

op 28 Sep 2013

Dankje voor snelle reactie.. Punt eraf zat ik ook al aan te denken. Welk moeilijk ttrouwens, om opticien te vinden die open staan voor zelf ogen beter te leren zien. Ik had een opticien die zei dat dit soort oefeningen riskant zijn...'' Omdat je pandoras doos kan openen..' Weet niet precies wat ie ermee bedoelde.. Wat vind jy daarvan?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Sep 2013

Grappig zeg, dat hij het zo benoemde. Hij heeft wel gelijk, bij mij in ieder geval. Toen ik VolZicht begon wilde ik alles weten wat helpt om goed te gaan zien en het was inderdaad of de box van Pandora open ging en er van alles naar boven kwam, op emotioneel gebied, maar ook van alles op mijn pad wat me helpt om beter te gaan zien. Een heel boeiend pad met pieken en dalen. Ik had het voor geen goud willen missen. Ik zou zeggen, blijf bij je eigen ervaring en laat je niet afleiden door dit soort angst opmerkingen.

Stefans
Door

Stefans

op 28 Sep 2013

Bedankt voormalige info die gedeeld word.. Mijn ogenschijnlijk in paar maande tijd met halve punt verbeterd. Jeeej:) Had nieuwe glazen aangeschaft met nog kwart punt daar onder. Niet goed over nagedacht...200 euro koste de glazen. maar voel dat ik nu weer nieuwe glazen moet nemen. Bril voelt te sterk aan. Ik zit ongeveer op min 4. En min 3,75 nu Wat zou goede sterkte zijn voor nieuwe bril om eronder te gaan zitten? I

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Sep 2013

Je kunt eens vragen bij de opticien of ze een apparaat hebben, weet jammer genoeg niet hoe het heet, je zet het op je hoofd als een bril en ze kunnen dan met glaasjes wisselen, op die manier kun je zelf zien of de glazen niet te sterk en niet te zwak zijn. Een punt eraf kun je zeker proberen.

Nieneke
Door

Nieneke

op 06 Jul 2013

Hallo Karin, Ik ben zeer geinteresseerd in de dr. Bates methode. Nu wil ik graag mijn brilsterkte afbouwen, maar dit is lastig met een hoge sterkte van -7 en -8. De opticien gaf aan dat glazen zonder ontspiegeling zorgt voor zeer dikke glazen. Zou ik ook kunnen beginnen met minder sterkte, maar wel met ontspiegeling? Alvast bedankt voor je reactie. Nieneke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jul 2013

Hallo Nieneke, Het advies is om geen ontspiegeld glas te gebruiken, maar als dat een probleem is kun je er natuurlijk voor kiezen om gespiegeld glas te nemen. Uiteindelijk gaat het erom dat je de bril zo min mogelijk draagt.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down