Bril en lenzen afbouwen, hoe doe je dat?

Afbouwen van bril of lenzenHet dragen van een bril of lenzen kun je afbouwen. Het is beter voor je ogen. Van nature kijken ogen van dichtbij tot veraf en alle afstanden daartussenin. Al naargelang ze dichterbij of verder weg kijken, worden de ogen boller of platter. Dit heet accomoderen. Bij het meten van de ogen wordt de sterkte van de bril bepaald door de bolling en de bijbehorende brandpuntsafstand. Je ogen worden als het ware gedwongen om door het midden van de glazen te kijken en zich aan te passen aan de brandpuntsafstand van de lens. Iedere bijziende kent wel het verschijnsel dat hij beter leest zonder bril. De ogen raken gewend aan het kijken door de glazen en dan verliezen ze hun accomodatievermogen. Ze verstarren en de oogafwijking wordt een blijvende toestand. Mensen die pas een bril dragen merken dat ze binnen enkele weken zelfs slechter zien dan voorheen.

Nadelen van een bril

Er kleven veel nadelen aan het dragen van een bril. Brillen beperken het gezichtsveld tot het gebied dat door de glazen kan worden gezien. Ook is dat wat we zien niet op ware grootte: bij verziendheid wordt het voorwerp groter en bij bijziendheid kleiner. Maar er zijn meer nadelen. Brildragers kennen het probleem van vuile, natte of beslagen glazen. Ook neemt de kwaliteit van het licht af. Kijk maar eens naar het verschil in licht als je door een raam kijkt of direct naar buiten. Het is jammer, want de ogen hebben het volledige spectrum van het daglicht nodig om gezond te blijven. Glazen houden bepaalde golflengten van het licht tegen en vertekenen het spectrum.

Nadelen van contactlenzen

Contactlenzen verhogen de spanning om, in en achter het oog. Contactlenzen draag je meestal de hele dag en je kunt ze moeilijk even aan de kant leggen als je er last van hebt. Een bril kun je nog af en toe afzetten om de ogen te ontspannen en te bewegen. Iedere keer als je je contactlenzen in doet, irriteer je het hoornvlies. Hierdoor kan zich littekenweefsel vormen.

Nadelen van een zonnebril

Afbouwen van bril of lenzenIn de media wordt er vaak op gewezen dat we een zonnebril nodig hebben om onze ogen te beschermen. Dat is niet waar. Als je ogen gezond zijn, kunnen ze heel goed tegen de zon. Ze hebben het licht van de zon juist nodig. Door het voortdurend dragen van een zonnebril vermindert het normale reactievermogen van de iris. Hierdoor verzwakt het natuurlijke beschermingsmechanisme tegen verblindend licht. Tegelijkertijd vernauwen de pupillen zich bij sterk licht niet meer goed en laten ze teveel ongewenste stralen door.


Door het dragen van een zonnebril wordt het hele lichaam om de tuin geleid. Via de ogen krijgt de huid een waarschuwingssignaal als de zon erg sterk is. Als gevolg daarvan gaat de huid pigment aanmaken om zichzelf te beschermen. Als je een zonnebril draagt, lijkt het voor de ogen of ze zich in een donkere ruimte bevinden en zullen ze de huid geen waarschuwing geven. Je huid zal dus eerder verbranden. Beter is het een hoed of een pet te op te zetten, of een rasterbril.

Afbouwen van de bril

Als je gaat beginnen met het afbouwen van de bril is het de bedoeling dat je je bril zoveel mogelijk af of je lenzen zoveel mogelijk uitdoet. Ga je bril eerder zien als een hulpmiddel, in plaats van dat je hem altijd automatisch opzet. Stap van contactlenzen over naar een bril, want deze doe je veel makkelijker af dan dat je contactlenzen uitdoet. Zo kun je door de dag heen je ogen makkelijker ontspannen en bewegen.

Draag de bril en lenzen zo min mogelijk

Hoe ga je precies te werk? Om te beginnen ga je je bril zoveel mogelijk afzetten. Begin de dag door te kijken met je eigen ogen. Kleed je aan, eet je ontbijt, poets je tanden, maak je lunch klaar en accepteer de mist die je ervaart. Merk dat je ook prima kunt eten zonder bril op. Ontdek welke dingen je nog meer kunt doen terwijl je vertrouwt op je eigen ogen. Het is veel meer dan je denkt. 

Uiteraard zijn dit beginstappen en is er veel meer nodig om te zorgen dat je ogen weer goed gaan zien zonder bril of lenzen.

Wat heeft u nodig om van uw bril en lenzen af te komen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
Hartelijke groeten,


Karin Hogenboom


Specialist in Gezonde Ogen