Hoe gebruik je een rasterbril?

Hoe gebruik je een rasrasterbril: door gaatjes kijkenterbril? De rasterbril is een fijn hulpmiddel als je wilt gaan zien zonder bril of lenzen. Het voordeel van de bril is dat je scherper gaat zien als je hem op hebt, zonder dat er spanning ontstaat. Dit komt omdat de gaatjes in de "glazen" van de bril ervoor zorgen dat licht van opzij niet de ogen binnenkomt. Het licht valt alleen maar recht op het netvlies en daardoor zie je de dingen scherper. De bril werkt van -4 tot +4, maar als je ogen slechter zijn ga je er ook beter door zien. Je ervaart de wereld minder wazig. Naast dat de bril scherpte geeft bij het zien, heeft hij ook als voordeel dat je ogen vanzelf actiever gaan bewegen om er goed doorheen te kunnen kijken. De rasterbril wordt door veel mensen als computerbril gebruikt vanwege dit effect. De ogen gaan minder staren, iets wat computergebruik juist uitlokt.

Functie van de rasterbril

De bril helpt je dus op de volgende manieren:Rasterbril

 • Je gaat scherper zien.
 • Je gaat meer ontspannen kijken.
 • De bril verbetert kleurwaarneming, contrast en diepte.
 • Hij verbetert de functie van je ogen, onder andere het accomoderen.
 • Hij stimuleert de staafjes in je netvlies, die actief worden bij minder licht.


Wanneer gebruik je de bril?

Je kunt de rasterbril gebruiken bij:

 • Daglicht.
 • Het kijken naar een computerbeeldscherm of de televisie.
 • Lezen bij direct of indirect licht.
 • "Dichtbijwerkzaamheden",  zoals breien.
 • Het kijken naar een film in de bioscoop.


De rasterbril is ook te gebruiken als zonnebril.

Hoe gebruik je de rasterbril?

 • In het begin draag je hem twintig tot dertig minuten per dag, tenminste twee weken lang.
 • Gebruik hem tijdens de wenperiode bij activiteiten die gemakkelijk voor je zijn. Bijvoorbeeld bij het afwassen, telefoneren, wandelen in een bekende omgeving.
 • Je ogen wennen er vanzelf aan om door het raster te kijken.
 • Na twee weken kun je de rasterbril drie tot vier uur per dag dragen.
 • De rasterbril kan gedragen worden in afwisseling met een gewone bril.
 • Gebruik de rasterbril overdag met zonlicht.


Waarschuwingrasterbril

 • Niet autorijden met de rasterbril op.
 • Laat de bril niet in de hete zon liggen. Hij is van kunststof.
 • Behandel de rasterbril voorzichtig, hij kan breken.
 • De bril alleen schoonmaken met water en afwasmiddel.


Waar koop je een rasterbril?

Tijdens mijn cursussen en workshops neem ik altijd verschillende soorten rasterbrillen mee. Zo kun je voelen welke je zelf het prettigst vindt. Via mij kan de bril worden aangeschaft.


Via de website Rasterbril.nl kun je een rasterbril bestellen.

Wat heeft u nodig om van uw bril en lenzen af te komen?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen
Karline
Door

Karline

op 27 Jun 2019

Hoi, Ik heb een biotec normele rasterbril met ronde gaatjes van Vanlo van 30€. Ik kan er niet mee computeren of smartphonen. Wel tv kijken. Mijn diopters zijn bijziend +4 en -2 verziend. Ik gebruik een leesbril met minder diopter +3. Ben al 12 weken elke dag een half uurtje mijn oogoefingen aan het doen. Na 6 maanden, eind september, doe ik opnieuw een oogmeting.

Grace
Door

Grace

op 27 Apr 2016

Hi Karin Ik heb mijn lenzen (+10 /+12) uitgedaan vorige week omdat ik jouw site lees en enthousiast ben geworden. Ondanks dat ik slecht zie is het al een verlichting. Ik wil graag helemaal van de bril af maar heb m nog nodig voor appen en mailen en deze site lezen bijv. Natuurlijk voel ik af en toe frustratie maar ook hebben mijn vrienden en ik erg veel plezier om de situaties die ontstaan door mijn " blindheid". Zou ik iets hebben aan zo'n rasterbril?

Karin
Door

Karin

op 27 Apr 2016

Beste Grace, Wat goed van je. Ga ook je bril afbouwen, een minder sterke bril geeft ook veel meer ontspanning: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/afbouwen-van-een-bril-of-lenzen/ Een rasterbril kan zeker een goed hulpmiddel zijn, de meeste mensen zijn er enthousiast over en juist ook mensen met een grote min correctie, omdat ze veel beter ermee zien. Het is wel zo dat er soms mensen zijn die hem niet als prettig ervaren.

Anja Versteeg
Door

Anja Versteeg

op 05 May 2015

Graag zou ik nog een keer je gratis e-book voor gezonde ogen willen downloaden. Dit lukt namelijk niet omdat ik met mijn e-mailadres al ingeschreven sta. Ik heb dit boek namelijk al eerder gekregen maar heb hem toen verwijderd omdat ik het nog niet zag zitten om hiermee aan de slag te gaan. Hartelijke groet van Anja Versteeg

Anita
Door

Anita

op 29 Mar 2015

Hoi Karin, ik heb net een rasterdril en mijn ogen moeten nog wennen als ik ermee lees. Wel is het een stuk rustiger voor mijn ogen. Ik draag inmiddels een jaar een gewone bril voor dichtbij en veraf, na al een paar jaar alleen een leesbril te hebben gedragen en ik kreeg hierdoor vreselijk vermoeide ogen. Als ik nu de rasterbril af zet voelen mijn ogen al een stuk prettiger aan en zie ik op afstand niet gelijk wazig. Nu mijn vraag. Kom je ook ooit van het gebruik van de rasterbril af of is het van belang dat je hem toch geregeld nog blijft gebruiken en dat je ook de oefeningen voor je ogen moet blijven doen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Mar 2015

Ik weet van veel mensen die goed zien en de rasterbril blijven gebruiken, omdat het zo prettig en ontspannen is. Goed zorgen voor je ogen zal altijd belangrijk zijn. Als je zo de oefeningen kunt zien, als een verzorging en ontspanning voor de ogen, dan voelt het niet als levenslang;-)

Jesse
Door

Jesse

op 27 Sep 2013

Hoi Karin, Wat is in jouw ogen de beste rasterbril? Heb je ook ervaringen met de brillen van Clear Vision Hawaii? Ik ben heel erg enthousiast over het gebruik van een rasterbril, en met name de brillen van CVH vind ik erg prettig zitten.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Sep 2013

Die rasterbrillen ken ik niet. Gebruik zelf de rasterbrillen van Biotec, vind ik heel prettig ook om door te kijken.

Raimond
Door

Raimond

op 14 Aug 2013

Je kunt ook op eBay zoeken naar 'pinhole glasses' of 'mesh goggles' (veiligheidsmaskers met stalen gaas voor sporten - werkt ook wel een beetje). Door een originele Salia gaatjesbril met trechtervormige gaatjes van 1mm doorsnede (smal aan de binnenzijde, breder aan de buitenzijde) volgens het 'Salia optical grid' zie je wel het best, maar die zijn door het patent beduidend duurder en ook weer niet echt noodzakelijk. Het combineren van een gaatjesbril met een lichtgele nachtlens clip-on of overzetbril, bedoeld voor autorijden, verbetert ook de scherpte. (Door een geel glas heb je betere 3d diepte-perceptie, scherpte en contrast; je bent het hoogfrequente blauwe licht kwijt dat veel sterker afbuigt in de regenboog en daardoor moeilijk tegelijk met het laagfrequentere licht scherp op het netvlies te krijgen is. ) ..En vergeet natuurlijk niet gewoon te genieten van de schoonheid van alles wat je ziet ;) Ik wens jullie allemaal ontspanning.

petra
Door

petra

op 28 Jun 2013

ik heb het boek gelezen, "moeiteloos kijken ...", vandaag voor het eerts rasterbril op gezet tijdens het postbezorgen, Leuk probeersel maar in de toekomst zal ik hem gaan bgebruiken als computer bril, alleen dat isal een hele verbetering aangezien je je hoofd veel meer beweegt met een rasterbril op! Ik heb wel -5 dus het is even wennen, maar alles betre dan een gewone bril! Sterkte (!) allen.

paul severs
Door

paul severs

op 13 Mar 2013

Zou zo'n rasterbril ook helpen bij blefarospasme en vooral bij lichtschuwheid ??? Waar kan ik dit het beste bestelllen?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Mar 2013

Alleen een rasterbril is niet genoeg, maar het zal wel helpen. Zeker bij lichtschuwheid. Het zal er voor zorgen dat er minder licht naar binnen komt. Daarnaast zijn de oefeningen zonnen en palmeren heel goed bij lichtschuwheid en ook voor blefarospasme. De rasterbril kun je bestellen via http://morgenisnu.nl

jacqueline vastbinder
Door

jacqueline vastbinder

op 18 Aug 2012

Dag Karin, kan ik hier ook wat vragen stellen aangaande deze bril in combi met een andere bril? Ben n.l. net 10 dagen bezig met natuurlijk zien en merk vandaag dat ik last heb van hoofpijn wat ik normaal niet gewend ben. Heb hier nog meer over te zeggen maar wacht eerst op je antwoord. Hoor graag van je. Alvast bedankt. H.g.,Jacqueline

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 19 Aug 2012

Beste Jacqueline, Wat goed dat je bezig bent met natuurlijk zien. Als pijn en spanning chronisch is, dan voel je dit niet. Dat je nu hoofdpijn krijgt, is een teken dat het in je bewustzijn komt, je krijgt die hoofdpijn door de spanning. Palmeren en zwaaien zijn in ieder geval goede oefeningen om te doen op het moment dat je voelt dat je hoofdpijn hebt.

Reactie plaatsen