Page content

Hoe kom ik van mijn oogpijn af?

gezicht met sproetjesPijn brengt een boodschap over. Luister dus eerst goed naar wat je lichaam je wil vertellen, voordat je je afvraagt: hoe kom ik van mijn oogpijn af? In het artikel: wat is de oorzaak van mijn oogpijn? kun je lezen welke soorten pijn er zijn en welke problemen er achter de klachten kunnen schuilen. Met een ernstige aandoening of met acute, heftige pijn moet je naar de dokter. Soms gaan ook minder ernstige klachten niet vanzelf over en zal je op den duur een arts moeten raadplegen. Maar toch…in alle gevallen, dus ook bij de acute, ernstige klachten, kun je zelf veel doen. Door oogoefeningen kun je de pijn direct verlichten en de doktersbehandeling ondersteunen. Het allermooiste is het als je de oorzaak van de pijn kunt wegnemen en je ogen zichzelf helpt te genezen. Lees hieronder hoe dit je gaat lukken!

Spanning in de oogspieren

Mijn methode om beter te gaan zien zonder bril of lenzen zorgt er niet alleen voor dat het zicht helderder wordt. Ook allerlei andere problemen met de ogen gaan tot het verleden behoren. Ik krijg regelmatig van mijn cursisten en cliënten te horen, dat ze eindelijk van hun hardnekkige oogpijn af zijn.

Door teveel van de ogen te eisen en ze op een verkeerde manier te gebruiken, ontstaat spanning in de oogspieren. Er zijn veel oorzaken van spanning aan te wijzen. Onze ogen krijgen de hele dag door een stroom van prikkels te verwerken via de drukte in het verkeer, het staren naar beeldschermen en een overvloed aan informatie vanuit de media. Stress ontstaat door te lang en te hard werken, maar ook door onverwerkte trauma’s en in het lichaam opgeslagen emoties die geen uitweg vinden. Verder zorgt eenduisternis tegen oogpijn tekort aan fris, helder daglicht ervoor dat zich spanning opbouwt, en berooft een slechte nachtrust de ogen van hun behoefte aan periodes van duisternis.

Nachtrust en duisternis

Duisternis voedt de ogen en het hele visuele systeem: het dringt diep door in het zenuwstelsel en heeft er een weldadige uitwerking op. Bij pijnklachten is een goede nachtrust heel belangrijk. Een kwalitatief goede slaap heeft invloed op je algehele gezondheid en op die van je ogen. Zijn je dagen te druk en heb je teveel stress? Probeer dan eens je hoofd helemaal leeg te maken voordat je gaat slapen. Zo kun je bijvoorbeeld even vijf minuutjes de tijd nemen alles op te schrijven wat je de volgende dag wilt doen; dan staat het op papier en kun je het verder loslaten. Een ontspanningsoefening voor het slapengaan zorgt dat je lichaam en geest tot rust kunnen komen, zodat je je makkelijk aan de slaap kunt overgeven. Geen koffie en niet eten voor het naar bed gaan, helpen ook heel veel.

Palmeren

Palmeren is een heerlijke ontspannende oefening die oogpijn snel kan verlichten. Het schijnt dat dr. Bates deze oefening bij toeval heeft uitgevonden, toen hij na een vermoeiende dag voorover leunde met zijn hoofd in zijn handen. Nadat hij tien minuten zo had gezeten, met zijn handen als kommetjes over zijn gesloten ogen, was de oogpijn weg en voelde hij zich helemaal verfrist.

Steun voor deze oefening met je ellebogen op een tafel of een kussen op schoot. Leg de vingers van beide handen op elkaar en leg die op je voorhoofd, op zo’n manier dat je handpalmen je ogen helemaal afdekken. Je ogen zijn daarbij afgesloten voor al het licht. Terwijl je handen lichte druk op de randen van je oogkassen geven, kunnen je ogen zich ontspannen in een lekker warm en duister holletje. Als het perfect donker is, hoeven de ogen niets meer te zien. De oogspieren en de oogzenuwen kunnen geheel ontspannen. De warmte stimuleert de doorbloeding en dit ondersteunt ieder proces van genezing.

Palmeren kun je zo vaak doen als je wilt; het ontspant en helpt tegen hoofdpijn, oogpijn, pijn achter de ogen, stress enzovoorts. De wisselbadje tegen oogpijnoefening krijgt nog meer effect als je hem heel bewust doet. Bestel daarvoor mijn Oogontspanningspakket en ik begeleid je er van A tot Z doorheen.

Zwaaien

Zwaaien kun je heel goed doen in combinatie met palmeren; het maakt je ogen en geest helemaal ontspannen, ideaal ook voor het slapengaan. Ik val altijd direct in slaap als ik de combinatie van beide oefeningen heb gedaan, maar ook bij het opstaan en tussen de bedrijven door is zwaaien een zeer effectieve manier om de ogen te ontspannen. Kies een rustig plekje, bijvoorbeeld voor een raam met een mooi uitzicht. Zet de voeten op heupwijdte uit elkaar en kijk naar een punt in de verte. Zwaai nu het lichaam rustig heen en weer, het gewicht verplaatsend van de ene voet naar de andere. Laat je ogen de bewegingen van het lichaam volgen. Het Oogontspanningspakket  bevat drie filmpjes waarin de zwaai heel goed uitgebeeld wordt.

Wisselbadje

Door de ogen ’s morgens en ’s avonds te verwennen met een wisselbadje, stimuleer je de bloedsomloop. Dit is een weldaad voor pijnlijke en gespannen ogen en het kan er zelfs voor zorgen dat nare ontstekingen op een natuurlijke manier worden teruggedrongen. Zet voor deze visuele VIP-behandeling een kom met koud en een kom met warm water klaar. Houd je ogen dicht en ‘bespetter’ ze met je handen. In de ochtend eerst met warm water en dan met koud, en ’s avonds andersom.

Wat kun je dan doen om oogpijn te herstellen of te voorkomen.

In mijn online presentatie leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor de gratis presentatie en leer:

  • Hoe ik en mijn klanten van slecht zicht naar goed zicht zijn gegaan, zonder brillen, lenzen of laseren
  • Hoe ogen met klachten weer gezond en vitaal kunnen worden.
  • Wat er nodig is om te zien met je eigen ogen, dus zonder bril, lenzen of laseren
  • Waarom de mindset van schaarste er voor zorgt dat je nu niet goed ziet.
  • Waarom de fabel dat worteltjes eten goed voor je ogen is, niet klopt.

Presentatie: Gezonde ogen zien perfect

Wil je hier direct mee aan de slag? 

Neem dan contact op voor een gesprek door op onderstaande klikken te klikken. Dan gaan we direct van start.

Klik hier om je aan te melden voor een gesprek.

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

Ik hoop je terug te zien tijdens de presentatie, reserveer hier snel je plekje.

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

    Comment Section

    18 reacties op “Hoe kom ik van mijn oogpijn af?


    Door Julie op 9 december 2017

    Dag mevrouw, ik ben 13. Ik heb verschrikkelijk veel last van mijn ogen waarschijnlijk omdat ik de griep heb, maar ik heb binnenkort examens en kan me niet concentreren.. hebt u een tip dat mij misschien kan helpen?
    Mvg


    Door Karin op 12 december 2017

    Beste Julie,
    Je ogen en je lichaam geven aan dat het belangrijk is om goed uit te zieken. Vraag aan je moeder of ze kippensoep maakt van een hele kip, dat werkt goed bij griep. Beterschap.


    Door Diana Dingjan op 8 juni 2017

    Beste Karin, bij toeval kwam ik op je site terecht, gister heb ik een oogmeting laten doen, heb enorm veel tintelingen en pijn in mijn oogbolling en rondom het oog, allerlei testen gedaan bij oogarts, oog is geheel gezond en ook bij de neuroloog geweest, omdat ik hier bang van werd. Het is begonnen in oktober en wordt alleen mar vervelender en is er iedere dag, alleen als ik slaap heb ik geen last, wel met inslapen, maar als ze eenmaal rust hebben is het over(gelukkig) nou was ik gister bij de opticien, ben 45 jaar , dus een leesbril is misschien wel nodig en deze meneer constateerde hypermetropie, en ben hierover dus wat aan het zoeken en lezen , heb je hiervoor nog wat tips? Ik ben overigens sinds vorig jaar zomer helemaal oververmoeid ingestort en heb chronische hyperventilatie waar ik hard aan werk en ook wel beter gaat, maar door die vervelende ogen, wat zo vermoeiend is en irritant, kom je moeilijk tot rust , wat waarschijnlijk te maken heeft met contstant scherp stellen,


    Door Karin op 8 juni 2017

    Beste Diana,
    Wat vervelend dat dit speelt, als je ogen zo vervelend aanvoelen is het zeker lastig om tot rust te komen. Ik kan je hier zeker helpen, niet door even een tip te geven, want het vraagt wel meer dan dat. Ik neem even via de mail contact met je op.


    Door werner op 26 mei 2014

    Omdat het volgens haar daar niet aan lag waardoor het de klachten kan verergeren. Ikzelf heb meer het gevoel dat mijn oogspieren er sterker van worden waardoor mijn ogen weer recht gaan staan. Als ik mijn bril namelijk een tijdje opzet verlicht het de pijn in mijn ogen maar kijk ik ook niet meer recht.


    Door werner op 20 mei 2014

    Beste Karin

    Vorig jaar ben ik naar de oogarst geweest omdat ik vaak last had van rare klachten bij mijn ogen. Pijn, vaag zien, moeite met dichtbij kijken e.d.. De oogarts heeft toen een bril voorgeschreven wat niet echt hielp. Na een periode van ontspanningsoefeningen (hier gelezen) zijn de pijnklachten weggegaan alleen staan mijn ogen niet meer geheel recht. Het lijkt wel of ik scheel kijk maar dan niet in een extreme vorm. Wanneer de vermoeidheid toeslaat of naar het drinken van een paar biertjes wordt dit erger. Mijn oogarst heeft toender tijd alles gecontroleerd maar die geeft aan dat er niks mis is. Net voor de consult bij de oogarts vorig jaar deed ik (gelezen op internet) oogspieroefeningen omdat ik dacht dat het daar aan lag. Hiermee moest ik meteen mee stoppen terwijl het voor mij leek dat het hielp tegen het scheel kijken en tegen de klachten.

    Weet u hier een oplossing voor of wat ik eventueel kan proberen?

    Groetjes Werner


    Door Karin Hogenboom op 24 mei 2014

    Waarvoor moest je stoppen met de oefeningen, zei de oogarts dat? Als het jou hielp, zou ik niet weten waarom je er mee moest stoppen. Wat wel belangrijk is bij dit soort oefeningen dat je het vanuit ontspanning doet. Voor en na de oefening palmeren helpt je om het met rust en ontspanning te doen. Je kunt hier meer lezen over palmeren: https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


    Door Romy op 17 januari 2014

    Beste Karin,

    Ik heb zelf al een hele tijd last van een druk op mijn oog.
    Vooral boven en naast mijn oog. Ik ben al naar de oogarts geweest en
    die heeft niks kunnen vinden. Ze hebben mijn oogdruk ook gemeten en
    die was ook goed, ik zie ook heel goed, heb geen afwijking aan mijn
    ogen. Ook hebben ze röntgenfoto’s en een scan gemaakt van mijn holtes
    en deze zagen er ook goed uit. Ik spray nu wel met zeezout omdat ik
    weleens last heb van een verstopte neus en ze willen kijken of dit
    invloed heeft. Eigenlijk vroeg ik me af of u hier weleens van heeft
    gehoord of een idee heeft wat er kan zijn. Het is vooral een
    vervelende druk op mijn linkeroog. Bewegen van mijn oog voel ik ook en
    mijn oog is wel iets gevoeliger als ik er op druk. Soms heb ik ook
    hellemaal geen last van deze druk voor weken.

    Groetjes Romy


    Door Karin Hogenboom op 17 januari 2014

    Beste Romy

    De druk kan te maken hebben met een oogspier, die misschien wat gespannen is. Maar het kan ook mentale spanning zijn, heb je spanning op school of thuis. Heb je al geprobeerd te palmeren? Dat kan heel ontspannen werken.
    https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

    Make up zit gluten in en synthetische stoffen, ogen kunnen daar allergisch op reageren. Het is niet echt heel goed, belangrijk dat je er voor zorgt dat je goede make up gebruikt, zonder synthetische toevoegingen. Zeker als je het iedere dag draagt.


    Door Freek van Aerle op 7 januari 2014

    Erg nuttige informatie. Zou ik u mogen vermelden op mijn website http://www.fuva.nl ? Ik kan u ook altijd mailen als u wilt om uit te leggen waarom dit nuttige informatie voor mijn bezoekers is.


    Door Karin Hogenboom op 8 januari 2014

    Dat mag! Haha, hoewel ik juist geen brillen en zonnebrillen promoot. Leuk dat je mij wilt vermelden.


    Door Nieke op 20 april 2013

    Hallo
    Ik had last van mijn ogen. Ik ging naar oogarts daar kwam uit dat ik gewoon redelijk goed zag en geen bril nodig had, maar door de pijn in mijn ogen hadden we wel bril gekocht. Nu heb ik die bril naar school en in het weekend op (ik wil hem niet naar school op) maar het doet nog steeds pijn, ook ben ik met mijn ogen gaan knippperen wat ook weinig hel


    Door Karin Hogenboom op 20 april 2013

    Beste Nienke,
    Je ervaart spanning in je ogen, wat pijn geeft. Daar helpt een bril niet tegen, hij kan eerder de pijn verergeren omdat het nog meer spanning aan de ogen geeft. Heb je al mijn zeven gratis tips om goed te gaan zien gedownload. Het is goed voor je ogen om de tips toe te gaan passen en voelen wat het voor je ogen doet. https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/



    Door de clercq sofie op 30 januari 2012

    Beste,
    Ik heb al een tijdje last van pijnlijke ogen. Het wordt vooral uitgelokt bij het op en neer bewegen van de ogen maar ook bij zijdelings bewegen. In mijn nek heb ik ook pijn en soms zelfs in de kaken en op mijn jukbeen. Waarschijnlijk gaat het over spanningspijn. Ik draag een bril omdat ik verziend ben, een lui oog heb en astigmatisme.
    Kan je mij raad geven en/of oefeningen om de pijn te verhelpen?
    Met vriendelijke groeten,
    Sofie


    Door Karin Hogenboom op 30 januari 2012

    Beste Sofie,
    Het klinkt alsof er veel spanning zit in de oogspieren, in je gezicht en in je nek en rug. Ik kan je adviseren om eens zonder bril te zijn op momenten dat dit voor jou goed voelt. Ga eens een wandeling buiten maken op bekend terrein en accepteer de wazige wereld die je ziet. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw ogen gaat leren ontspannen. Je zou als hulpmiddels mijn mp3 kunnen gebruiken: https://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/.
    Verder kun je eens kijken naar wat je doet gedurende dag. Zit je veel achter de computer, probeer de tijd die je achter de computer zit te verminderen. Loop regelmatig weg van de computer. Ogen houden van beweging: https://volzicht.nl/ogen-beweging/. Doe je veel computerwerk, doe dit ’s avonds dan niet. En kijk maar een poos geen tv.
    Kijk ook naar de verlichting in je huis en op je werkplek. https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/hulpmiddelen/daglichtlampen/. En ga mee met de ritme van de dag. Doe ’s avonds een kaarsje aan en laat het verder donker zijn.
    Wil je meer voelen hoe je de ogen weer kunt ontspannen, dan raad ik je aan mee te doen met de workshop moeiteloos kijken zonder bril of lenzen: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/cursusdata/introductie-workshop/


    Door Jos v Hoek op 5 januari 2012

    Volgens de oogarts zouden het vermoeide oogspieren zijn, ik heb een oefening gekregen maar heb daar mee nog geen voldoende resultaat.
    Meschien dat u nog tips heeft die de pijn wat kunnen verlichten.

    Met vriendelijke groeten,

    Jos v Hoek


    Door Karin Hogenboom op 8 januari 2012

    Beste Jos,
    Het is van belang dat je de oogspieren weer gaat ontspannen. Heb je mijn mp3 oefening al geprobeerd? Die kun je gratis downloaden? Welk effect heeft dat op jouw ogen?

    Plaats een reactie


    *