gezicht met sproetjesPijn brengt een boodschap over. Luister dus eerst goed naar wat je lichaam je wil vertellen, voordat je je afvraagt: hoe kom ik van mijn oogpijn af? In het artikel: wat is de oorzaak van mijn oogpijn? kun je lezen welke soorten pijn er zijn en welke problemen er achter de klachten kunnen schuilen. Met een ernstige aandoening of met acute, heftige pijn moet je naar de dokter. Soms gaan ook minder ernstige klachten niet vanzelf over en zal je op den duur een arts moeten raadplegen. Maar toch…in alle gevallen, dus ook bij de acute, ernstige klachten, kun je zelf veel doen. Door oogoefeningen kun je de pijn direct verlichten en de doktersbehandeling ondersteunen. Het allermooiste is het als je de oorzaak van de pijn kunt wegnemen en je ogen zichzelf helpt te genezen. Lees hieronder hoe dit je gaat lukken!

Spanning in de oogspieren

Mijn methode om beter te gaan zien zonder bril of lenzen zorgt er niet alleen voor dat het zicht helderder wordt. Ook allerlei andere problemen met de ogen gaan tot het verleden behoren. Ik krijg regelmatig van mijn cursisten en cliënten te horen, dat ze eindelijk van hun hardnekkige oogpijn af zijn.


Door teveel van de ogen te eisen en ze op een verkeerde manier te gebruiken, ontstaat spanning in de oogspieren. Er zijn veel oorzaken van spanning aan te wijzen. Onze ogen krijgen de hele dag door een stroom van prikkels te verwerken via de drukte in het verkeer, het staren naar beeldschermen en een overvloed aan informatie vanuit de media. Stress ontstaat door te lang en te hard werken, maar ook door onverwerkte trauma’s en in het lichaam opgeslagen emoties die geen uitweg vinden. Verder zorgt eenduisternis tegen oogpijn tekort aan fris, helder daglicht ervoor dat zich spanning opbouwt, en berooft een slechte nachtrust de ogen van hun behoefte aan periodes van duisternis.

Nachtrust en duisternis

Duisternis voedt de ogen en het hele visuele systeem: het dringt diep door in het zenuwstelsel en heeft er een weldadige uitwerking op. Bij pijnklachten is een goede nachtrust heel belangrijk. Een kwalitatief goede slaap heeft invloed op je algehele gezondheid en op die van je ogen. Zijn je dagen te druk en heb je teveel stress? Probeer dan eens je hoofd helemaal leeg te maken voordat je gaat slapen. Zo kun je bijvoorbeeld even vijf minuutjes de tijd nemen alles op te schrijven wat je de volgende dag wilt doen; dan staat het op papier en kun je het verder loslaten. Een ontspanningsoefening voor het slapengaan zorgt dat je lichaam en geest tot rust kunnen komen, zodat je je makkelijk aan de slaap kunt overgeven. Geen koffie en niet eten voor het naar bed gaan, helpen ook heel veel.

Palmeren

Palmeren is een heerlijke ontspannende oefening die oogpijn snel kan verlichten. Het schijnt dat dr. Bates deze oefening bij toeval heeft uitgevonden, toen hij na een vermoeiende dag voorover leunde met zijn hoofd in zijn handen. Nadat hij tien minuten zo had gezeten, met zijn handen als kommetjes over zijn gesloten ogen, was de oogpijn weg en voelde hij zich helemaal verfrist.


Steun voor deze oefening met je ellebogen op een tafel of een kussen op schoot. Leg de vingers van beide handen op elkaar en leg die op je voorhoofd, op zo’n manier dat je handpalmen je ogen helemaal afdekken. Je ogen zijn daarbij afgesloten voor al het licht. Terwijl je handen lichte druk op de randen van je oogkassen geven, kunnen je ogen zich ontspannen in een lekker warm en duister holletje. Als het perfect donker is, hoeven de ogen niets meer te zien. De oogspieren en de oogzenuwen kunnen geheel ontspannen. De warmte stimuleert de doorbloeding en dit ondersteunt ieder proces van genezing.


Palmeren kun je zo vaak doen als je wilt; het ontspant en helpt tegen hoofdpijn, oogpijn, pijn achter de ogen, stress enzovoorts. De wisselbadje tegen oogpijnoefening krijgt nog meer effect als je hem heel bewust doet. Bestel daarvoor mijn Oogontspanningspakket en ik begeleid je er van A tot Z doorheen.

Zwaaien

Zwaaien kun je heel goed doen in combinatie met palmeren; het maakt je ogen en geest helemaal ontspannen, ideaal ook voor het slapengaan. Ik val altijd direct in slaap als ik de combinatie van beide oefeningen heb gedaan, maar ook bij het opstaan en tussen de bedrijven door is zwaaien een zeer effectieve manier om de ogen te ontspannen. Kies een rustig plekje, bijvoorbeeld voor een raam met een mooi uitzicht. Zet de voeten op heupwijdte uit elkaar en kijk naar een punt in de verte. Zwaai nu het lichaam rustig heen en weer, het gewicht verplaatsend van de ene voet naar de andere. Laat je ogen de bewegingen van het lichaam volgen. Het Oogontspanningspakket  bevat drie filmpjes waarin de zwaai heel goed uitgebeeld wordt.

Wisselbadje

Door de ogen ’s morgens en ’s avonds te verwennen met een wisselbadje, stimuleer je de bloedsomloop. Dit is een weldaad voor pijnlijke en gespannen ogen en het kan er zelfs voor zorgen dat nare ontstekingen op een natuurlijke manier worden teruggedrongen. Zet voor deze visuele VIP-behandeling een kom met koud en een kom met warm water klaar. Houd je ogen dicht en ‘bespetter’ ze met je handen. In de ochtend eerst met warm water en dan met koud, en ’s avonds andersom.


Wat kun je dan doen om oogpijn te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Artikelen in Hoe kom ik van mijn oogpijn af?