Hoe kom ik van mijn hoofdpijn af?

hoofdpijndoorstressHoe kom ik van mijn hoofdpijn af? Deze vertwijfelde kreet vraagt om een krachtig antwoord. Dit zou ik kunnen zeggen: “Probeer niet teveel hooi op je vork te nemen, eet liever geen chocola, drink minder koffie. Zorg voor voldoende beweging in de frisse lucht. Zoek uit wat je lichaam je zeggen wil. Is er iets wat je kopzorgen geeft?” Allemaal waar. En belangrijk om bij stil te staan. Maar op het moment dat je tegen de muren opvliegt van de hoofdpijn, heb je meer aan concrete tips.

Hoe kom ik van mijn hoofdpijn af?

Daarom zeg ik iets anders:

 • Ga zo vaak je kunt “palmeren”,
 • Zorg je voor je ogen, dan zorg je voor je hoofd,
 • Neem je voedingsgewoonten onder de loep.


Palmeren is een weldadige oefening als je hoofdpijn hebt. Het is krachtige “hoofdpijn-EHBO”. Door te palmeren ontspan je de ogen en de oogspieren en deze ontspanning dringt diep door, je hoofd in. Ga als volgt te werk. Neem een makkelijke houding aan. Ga bijvoorbeeld rechtop aan tafel zitten, leg een dun kussentje voor je neer en steun er met je ellebogen op. Als je zoveel pijn hebt dat je liever blijft liggen, draai dan op je rug en ondersteun je armen ook nu met kussens.


Wrijf je handen tegen elkaar aan totdat ze gloeiend zijn. Leg ze als kommetjes over je gesloten ogen, de vingers gekruist op je voorhoofd. De handpalmen sluiten op deze manier de ogen helemaal af van alle prikkels uit de buitenwereld. Voel hoe de weldadige warmte vanuit je handen je ogen instraalt. Laat de spanning los, voel je ogen wegzakken in hun kassen. Kom je de hoofdpijn tegen? Voel hoe de warmte diep doordringt achter de ogen, in je hoofd, tot in de kern van de hoofdpijn. Als je het moeilijk vind, maak dan gebruik van mijn mp3. Daarop heb ik de oefening ingesproken en praat ik je er rustig doorheen. Zodat het loslaten nog makkelijker gaat.

Hoofdpijn? Zorg voor je ogenhoofdpijn

De hersenen en de ogen staan in nauwe verbinding met elkaar. Tachtig procent van alle indrukken die je te verwerken krijgt, komt binnen via de ogen. Teveel indrukken opdoen geeft spanning en dat is een van de meest voorkomende veroorzakers van hoofdpijnklachten. Als je je ogen afsluit van de wereld om je heen, bijvoorbeeld door te palmeren, geeft dat niet alleen ontspanning in de ogen maar ook in de hersenen. Maar let op: ogen hebben niet alleen behoefte aan rust. Deze prachtige orgaantjes zijn juist gemaakt om veel te bewegen. Als je ze hun werk laat doen op een voor hen natuurlijke manier, bevrijd je jezelf daarmee van spanning.

Het oog wil ook wat: bewegen

Als ogen zich zouden gedragen waarvoor ze gemaakt zijn, zouden ze veel meer in beweging zijn dan wij ze toestaan. In plaats van ze te laten verspringen van punt naar punt en in alle richtingen, zetten wij ze al starend vast voor een beeldscherm. Ook door het dragen van een bril fixeren we onze ogen. Ze kijken door de lens, die één bepaalde sterkte heeft, en leren het zelf scherpstellen af. Hierdoor ontstaat spanning, die zich kan uiten in hoofdpijnklachten. De remedie tegen spanning is dus bewegen. Ga aan de slag met de volgende tips:

 • Kijk tijdens het werken geregeld even naar iets anders. Werp een belangstellende blik op die mooie plant naast het bureau van je buurman. Kijk naar de verschillende blaadjes en takjes, laat je blik verspringen. Of dwaal in de richting van het raam, zie hoe buiten de vogels vliegen en de wolken voortjagen langs de hemel.
 • Doe tussen de dagelijkse bezigheden door de ogen af en toe dicht, ongeveer dertig seconden lang. Voel hoe ze dat als weldadig ervaren.
 • Knipperen is ook bewegen. Knipper regelmatig bewust. Dit heeft een ontspannend effect op de ogen en op de hersenen. Starende ogen staan onder stress. Door te knipperen krijgt spanning geen kans zich vast te zetten.

 • Krachtige voeding tegen hoofdpijn

  Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is een waarheid als een koe. Helaas zijn onze lichamen niet meer zo gezond en wordt daardoor ook onze psyche kwetsbaarder. Slechte voeding put het lichaam uit en tast de flexibiliteit van de geest aan. Hierdoor kunnen we niet meer goed yoga in de natuuromgaan met tegenslag en spanningen, wat weer allerlei stesskwalen met zich meebrengt. Willen we deze kwalen bestrijden, dan moeten we gezonder gaan eten.

  Al jarenlang worden we bang gemaakt met indianenverhalen over de gevaren van verzadigd vet en hoge cholesterolgehaltes. We durven geen echte boter meer te eten en besmeren liever onze boterhammen met een kunstmatig product als halvarine. We zijn huiverig voor vet vlees en volle melkproducten en we zorgen dat we zeker niet teveel eieren eten. In plaats hiervan stoppen we onze lichamen vol met giftige lightproducten en veel te veel koolhydraten.

  Als je ervoor wilt zorgen dat je lichaam en geest weer veerkrachtig en gezond worden, moet je deze voedingsgewoonten precies omdraaien. Gelukkig beginnen er steeds vaker dit soort geluiden door te dringen in de media: cholesterol is juist goed voor de hersenen, verzadigd vet levert een bijdrage aan het gezond houden van de organen en het immuunsysteem, en een overdaad aan koolhydraten ontketent ontstekingsreacties in de bloedvaten en hersenen. Het eten van volwaardig voedsel waarop ook onze verre voorouders zijn groot geworden, zoals krachtige soepen getrokken van beestenbotten, orgaanvlees, vet en volle melkproducten, kan ons redden van aftakeling en gebrek aan veerkracht.

  Ga aan de gang met het genezen van je hoofdpijn op alle vlakken. Er is echt hoop. Zelfs een nare hoofdpijn als migraine kan verlicht worden door intensief ontspanningsoefeningen doen en goed zorgen voor je lichaam. Wil je meer weten? Lees over de ervaringen van hoofdpijnpatiënt Eefje in het artikel Hoofdpijn en ogen, of neem contact met mij op voor meer informatie via onderstaand reactieformulier.

  Wat kun je dan doen om hoofdpijn te herstellen of te voorkomen.

  Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

  Klik hier om het e-book te downloaden


  Wie ben ik?

  Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.  Hartelijke groeten,

  Karin Hogenboom

  Specialist in Gezonde Ogen